سلامت زنان

درد زیر شکم در بارداری – ( 4 علت شایع + 2 علت خطرناک)

درد زیر شکم در بارداری از جمله درد هایی است که ممکن است برای مادرانی که اولین بارداری خود را تجربه می کنند یا سابقه سقط جنین داشته اند نگران کننده باشد. درد در ناحیه شکم و لگن در ماه های آخر بارداری به دلیل افزایش سایز شکم و اضافه شدن وزن تا حدودی طبیعی است.

اما درد در ناحیه زیر شکم و اطراف آن همیشه طبیعی نیست، گاهی می تواند زنگ خطر از مشکل های دیگر باشد، بنابراین مادران باردار باید درباره میزان درد و مدت زمان آن از پزشک خود اطلاعات کافی را بگیرند.

4 دلیل شایع بی خطر درد زیر شکم در بارداری

دلایل شایع بی خطر درد زیر شکم در بارداری

1. یبوست و درد زیر شکم در بارداری

یبوست از جمله مشکلات شایعی است که خانم های باردار در این دوره با آن بسیار دست و پنجه می زنند. یکی از دلایلی که خانم ها در دوره بارداری دچار یبوست می شوند عدم تحرک کافی در آن ها است. این عامل باعث می شود روده ها نتوانند مانند قبل فعالیت خود به درستی انجام دهند.

مطلب پیشنهادی
سفت شدن شکم در بارداری چرا ایجاد می‌شود؟ راه کنترل

همچنین در سه ماه آخر بارداری جنین بیشترین رشد خود را دارد و رحم بسیار بزرگ می شود. با این بزرگ شدن رحم بر روی روده ها فشار وارد می کند و باعث می شود مدفوع نتواند به راحتی خارج شود.

این بیماری در بارداری می تواند باعث درد زیر شکم در بارداری شود؛ چرا که روده ها در آن قسمت قرار دارند و نشانه های اختلال را با درد در آن ناحیه نشان می دهد.

2. انقباضات رحم و درد زیر شکم

در سه ماه اول بارداری به دلیل آن که جنین رشد زیادی ندارد مادران باردار درد زیر شکم در بارداری را تجربه نمی کنند. اما با بیشتر شدن ماه های بارداری رحم بزرگ تر می شود و از طرفی بر ضخامت بافت آن اضافه می شود. در این زمان کم کم درد در ناحیه زیر شکم و لگن گاهی ایجاد می شود.

نکته: این درد می تواند ممتد و در مدت زمان کم باشد یا به صورت تیر کشیدن رخ دهد.

3. کشیدگی رباط گرد در بارداری

یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث درد زیر شکم در بارداری شود کشیدگی رباط گرد است. این درد را اغلب خانم ها در 3 ماه دوم بارداری تجربه می کنند و می توان گفت این درد برای اکثریت خانم ها یک درد بسیار شدید است. البته این درد  گاهی یک سمت از سمت را درگیر می کند و گاهی تمامی زیر شکم درد می گیرد.

مطلب پیشنهادی
سفر در بارداری - پاسخ به سوالات متداول مادران باردار

البته این نکته قابل ذکر است این درد نیز با شدتی که دارد باز هم یک درد طبیعی در دوران بارداری است؛ چرا که در این زمان بدن به طور طبیعی برای نگه داشتن و تحمل سنگینی رحم خود را آماده می کند. رباط های متصل به لگن و رحم در این زمان شروع به بزرگ شدن و اصطلاحا کشیده شدن می کنند تا بدن بتواند وزن داخل رحم را تحمل کند.

نکته: تمامی مواردی که در این قسمت از مطلب به آن اشاره شد برای زمانی است که درد در ناحیه زیر شکم در بارداری به صورت متدد و ادامه دارد  نباشد و این درد ها مدت زمان طبیعی خود را طی کنند. اگر این درد ها بیشتر از حد طبیعی خود طول کشید باید سریعا به پزشک مراجعه کرد و اگر به پزشک دسترسی نداشتند باید با پزشک خود تماس بگیرند و وضعیت خود را کاملا برای او شرح دهند چرا که ممکن است این درد ها ناشی از خطر سقط جنین باشد.

درمان و کاهش درد زیر شکم در دوران بارداری

درمان و کاهش درد زیر شکم در دوران بارداری

درد زیر شکم در بارداری می تواند باعث اذیت شدید مادر شود و به خستگی او اضافه کند و از طرفی نیاز است راهکار هایی را یاد بگیرد که طول مدت این درد و دفعات این درد ها را بسیار کم کند. برخی از راهکار ها شامل موارد زیر می شود:

  • مادران باردار هنگام درد زیر شکم به سمت آن خم شوند تا انقباض های رخم را کاهش دهند.
  • تا جای ممکن مادران باردار پیاده روی کنند. این کار به آن ها کمک می کنند تا از یبوست های ناشی از بارداری جلوگیری کنند. همچنین در دوران بارداری در رحم نیز گاز جمع می شود که پیاده روی بهترین راه برای برطرف کردن آن است.
  • خانم های باردار از حرکات سریع و چرخشی تا جای ممکن در این دوره باید خودداری کنند.
  • بهترین درمان و پیشگیری از درد شکم در بارداری انجام ورزش های بارداری است که توسط پزشک به مادر داده می شود.
مطلب پیشنهادی
ورزش در قاعدگی مفید است یا مضر؟ 6 فایده مهم + مراقبت‌های لازم

چه زمانی درد های زیر شکم بارداری خطرناک است؟

چه زمانی درد های زیر شکم بارداری خطرناک است؟

1. بارداری خارج از رحم

در حاملگی خارج از رحم که اغلب تا یک ماه هم ادامه پیدا نمی کند، مادر درد زیر شکم در بارداری خارج از رحم را تجربه می کند. در این زمان خانم ها شاهد لکه بینی یا خونریزی واژینال به همراه درد های ممتد در ناحیه شکم هستند.

در بارداری خارج از رحم جفت در ناحیه ای غیر از رحم لانه گزینی می کند در نتیجه نمی تواند رشد کند. در این زمان اغلب خود به خود جفت از بدن مادر خارج می شود اما گاهی با مشکلات زیادی باید آن را خارج کرد. حتی می تواند در لوله های فالوپ لانه گزینی کند که در این زمان بارداری مجدد را به خطر می اندازد. برای اطلاعات بیشتر از بارداری خارج از رحم می توانید به مطلب روبرو مراجعه کنید : هر آنچه از بارداری خارج از رحم باید دانست.

مطلب پیشنهادی
ریزش مو در دوران شیردهی - (4 علت + 3 خوراکی موثر + ماسک خانگی)

2. سقط جنین و درد زیر شکم در دوران بارداری

مادرانی که سابقه سقط جنین را داشته اند اغلب با درد های طبیعی زیر شکم نیز بسیار نگران می شوند، چرا که تا حدودی ابتدا این درد ها کمی مشابه هم هستند.

درد زیر شکم در دوران بارداری اگر همراه با خونریزی متوسط یا لکه بینی باشد می تواند نشانه ای از سقط جنین باشد. اگر درد های زیر شکم بارداری در 3 ماهه اول بارداری اتفاق بیفتند یکی از نشانه های احتمال سقط جنین است. اما در نظر داشته باشید اگر سریعا به پزشک مراجعه شود در این زمان می توانند با بستری کردن مادر و دادن استراحت مطلق به او، جنین را برای رشد نگه دارد.

در آخر:

درد زیر شکم در بارداری یکی از درد های طبیعی و شایع در میان خانم های باردار است. اما این مسئله نباید باعث بی خیالی مادر باردار و اطرافیان او شود؛ چرا که این درد ها می تواند نشانه از بیماری های دیگر در خانم های باردار باشد. همیشه به خانم های باردار این توصیه می شود که شماره پزشک خود را داشته باشند تا در شرایطی که باعث نگرانی آن ها می شود با پزشک خود در ارتباط باشند.

مطلب پیشنهادی
15 نشانه افسردگی پس از زایمان (راه درمان و علت ابتلا)

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه