ورزش مادرانورزش و تناسب اندام

دویدن در بارداری تا چه اندازه برای مادر و جنین مفید است

دویدن در بارداری از آن جایی که یک ورزش استقامتی است ممکن می باشد مادران باردار را برای انجام آن مردد کند. خبر خوب در ورزش دویدن این است، در صورتی که مادر مشکلی نداشته باشد می تواند آن را ادامه دهد. اما این مسئله را به خاطر داشته باشید اگر باردار هستید و قصد دارید دوندگی خود را ادامه دهید حتما مکان های خلوت را انتخاب کنید و درباره آن با پزشک خود مشورت کنید.

فعالیت جسمی در این دوره می تواند انرژی مادر را تا سطح زیادی بالا نگه دارد. همچنین به بهبود روحیه مادر کمک شایانی خواهد کرد و از طرفی باعث خواهد شد عوارض دوران بارداری بسیار کاهش پیدا کند.

آیا دویدن در بارداری خطرناک است؟

آیا دویدن در بارداری خطرناک است؟

بدون شک برای دویدن در بارداری خانواده و نزدیکان بسیار به مادر هشدار خواهند داد. از طرفی برخی از مادران باردار ممکن است برایشان این سوال ایجاد شود دوندگی می تواند خطر سقط جنین را بالا ببرد یا باعث زایمان زودرس شود. بدون شک اگر از یک فرد غیر متخصص و اطرافیان این سوال را بپرسید شما را از انجام آن منع می کنند.

مطلب پیشنهادی
دلایل درد ناف در بارداری + 5 راهکار برای تسکین آن

این بسیار با اهمیت است که مانند تغذیه در دوران بارداری مادر مراقب ورزش هایی که انجام می دهد نیز باشد، اما طبق مقالات healthline دوندگی را به طور کلی در دوران بارداری بی خطر دانسته اند.

دویدن در دوران بارداری باعث سقط جنین نمی شود و همچنین به جنین داخل رحم هیچ آسیبی نخواهند رساند. بنابراین اگر قبل از بارداری یک دونده حرفه ای بوده اید یا حتی به صورت تفریحی دوندگی می کردید می توانید با تایید پزشک خود این روال را ادامه دهید.

البته این را باید در نظر داشت که باز هم باید احتیاط های لازم را در نظر گرفت و میزان شدت ورزش را پزشک مطابق با فعالیت بدنی برای مادر مشخص کند. بنابراین ممکن است یک مادر باردار دونده مجبور شود روال تمرین خود را تغییر دهد و مجبور شود با سرعت کمتری دوندگی کند، اما نیازی به متوقف کردن آن نیست.

خانم های بارداری که قبلا دوندگی نمی کردند

اگر قبل از بارداری خانم ها هیچ ورزش انجام نمی دادند، در این زمان اغلب پزشکان پیشنهاد می کنند فعالیت بدنی خود را با ورزش های بسیار ساده بالا ببرند. اما دویدن در بارداری برای آن ها در این زمان اصلا توصیه نمی شود.

مطلب پیشنهادی
زایمان طبیعی چه مراحلی دارد؟ 9 راهکار موثر برای زایمان راحت‌تر

علت این توصیه این است که مکانیسم بدن مادر باردار در این زمان سخت تر از قبل است و بدن تغییرات زیادی را متحمل می شود، در نتیجه شروع ناگهانی یک تمرین شدید استرس جسمی بیشتری را به مادر و جنین اضافه می کند که این خطر بالایی برای هر دو را به همراه دارد.

در عوض مادران در این دوره می توانند از ورزش های ملایم تر مانند ایروبیک مخصوص بارداری، پیاده روی، یوگا یا استفاده از تردمیل روی سرعت آهسته برای سلامت خود بهره مند شوند.

فواید ورزش در دوران بارداری

فواید دوندگی در دوران بارداری

صادقانه باید بگوییم بارداری هرچند می تواند یک تجربه خاص برای مادران باشد اما می تواند از لحاظ بدنی و روحی مادر دچار مشکلاتی کند. در این دوره مادران اغلب احساس خستگی می کنند و نوسانات خلقی بالایی دارند و از طرفی مادر دچار اضافه وزن طبیعی خواهد شد.

با این وجود فعالیت های بدنی مانند دوندگی در بارداری یا ورزش های ملایم می تواند دوران بارداری را بسیار آسان تر کند. با ورزش کردن به دلیل ترشح هورمون های اندورفین نوسانات خلقی به حداقل خود می رسند و در نتیجه احساس خستگی جسمی نیز بهبود پیدا می کند.

مطلب پیشنهادی
15 نشانه افسردگی پس از زایمان (راه درمان و علت ابتلا)

ورزش کردن در دوران بارداری می تواند یبوست، کمردرد، خستگی و بی حوصلگی را کاهش دهد و از طرفی باعث افزایش بهبود سلامت شود. همچنین نکته قابل اهمیت این است که دویدن در بارداری می تواند خطر ابتلا به دیابت حاملگی و و پره اکلامپسی را بسیار کاهش دهد.

نکته: طبق نظریه متخصصان کالج آمریکایی زنان و زایمان (ACOG)، زنان باردار باید هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط ​​داشته باشند. این ها تمریناتی هستند که ضربان قلب مادر باردار را به اندازه مناسب بالا می برند و باعث تعریق او می شوند.

خطرات دویدن در دوران بارداری

خطرات دویدن در دوران بارداری

1. احتمال زمین خوردگی

این نکته درست است که دویدن در بارداری ایمن است اما این بدان معنا نیست که کاملا بی خطر است. در بارداری با بالا آمدن شکم مرکز ثقل و تعادل در آن ناحیه قرار می گیرد، به همین دلیل اگر مادر باردار در سراشیبی ها و محل هایی که بسیار ناهموار هستند دوندگی کند، علاوه بر آن که ممکن است تمرکز راه رفتن را از دست بدهد و زمین بخورد؛ این امکان وجود دارد فشار بسیار زیادی روی رحم و عضلات آن وارد شود.

مطلب پیشنهادی
درد دندان در بارداری و آشنایی با علت آن + درمان خانگی

نکته: در نتیجه پزشکان در این دوره پیشنهاد می کنند مادران باردار مکان های مسطح و کم جمعیت را برای دویدن و ورزش انتخاب کنند.

نکته: با بزرگ شدن شکم در سه ماه دوم و سوم بارداری حرکات ورزشی برای تندرستی مادر و جنین به سختی انجام می شود در نتیجه پزشکان اغلب به مادران توصیه می کنند از گن های محافظ رحم و کمر استفاده کنند.

2. ضعف عضلات و دویدن در بارداری

نکته ی قابل اهمیت در بارداری این است که مفصل ها و رباط های مادران باردار سست تر از حالت طبیعی می شوند. این امر به این دلیل است که بدن زنان باردار در حال آماده سازی برای زایمان آسان می باشد.

با وجود برخی از هورمون ها مفاصل و رباط های دیگر قسمت بدن نیز شل می شوند و این امر باعث می شود خطر آسیب دیدگی هنگام دویدن در بارداری بالا رود. در نتیجه پیشنهاد می شود ابتدا دویدن و ورزش کردن را در این دوره به آهستگی شروع کرده و کم کم مدت زمان و شدت آن را بیشتر کنید.

مطلب پیشنهادی
حالات مادر در بارداری هفته به هفته (رشد جنین از هفته اول تا آخر)

نکاتی برای ایمن کردن دویدن در دوران بارداری

نکاتی برای ایمن کردن دویدن در دوران بارداری
  • پوشیدن کفش مناسب برای دویدن در بارداری
  • استفاده از قوزک بند
  • پوشیدن نیم تنه یا سینه بند های سفت
  • بستن گن های محافظ کمر و شکم بارداری
  • نوشیدن آب به اندازه زیاد
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم

در آخر: 

ورزش و دویدن در دوران بارداری می تواند به نفع سلامت جسمی و روحی مادر باردار باشد. با ورزش کردن به میزان قابل توجهی درد کمر کاهش پیدا می کند و مشکلات گوارشی مادر بهبود پیدا می کند.

این را باید توجه داشت هر چه به ماه های بارداری اضافه می شود حرکت کردن برای مادر باردار بسیار دشوار می شود اما این عامل نباید جلوی حرکت های بدنی او را بگیرد. آن ها می توانند به جای دویدن حداقل روزی 30 دقیقه در روز به آهستگی پیاده روی کنند.

منبع: healthline

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *