شین اسپلینت چیست؟ – (علت ها + راهکار های درمان + علائم)
شین اسپلینت اصطلاحی است که برای درد استخوان در ناحیه ساق پا اتفاق می افتد. در میانه ی ساق پا دو استخوان بزرگی قرار دارد که می تواند بر اثر عوامل مختلف دچار آسیب دیدگی و دردهایی شود.
اسپلینت پا را ما بیشتر در دوندگان حرفه ای، رقصندگان و افرادی که در رژه های ارتش کار می کنند می بینیم. چرا که به علت نوع کاری که انجام می دهند، بیشترین فشار بر روی پای آن ها می آید.
از نظر علم پزشکی این درد در ناحیه پا را به عنوان سندرم استرس تیبیا می شناسند. اسپلینت در انشعابات ساق پای اغلب ورزشکارانی که رخ می دهد که به صورت ناگهانی مجبور هستند روال تمرین خود را شدت داده یا تغییر دهند؛ در نتیجه با افزایش فعالیت بیش از حد، فشار بر ماهیچه ها، تاندون ها و بافت استخوان تاثیر گذار خواهد بود و اغلب خود را با درد هایی نشان می دهد.
شین اسپلینت چیست؟
در ناحیه جلویی ساق پا استخوان ها به دو قسمت تقسیم می شوند که هنگام راه رفتن، دویدن و پرش بیشترین فشار بر روی این ناحیه از پا وارد می شود. این ناحیه از استخوان ها تا جایی می توانند فشار های وارد شده بر روی خود را تحمل کنند؛ اما زمانی که فشار بیش از اندازه شود عضلات پا را درگیر و دچار درد خواهد کرد که به اصطلاح به آن شین اسپلینت می گویند.
نکته: عضلات و بافت های پا از طریق تاندون ها به استخوان های ساق پا متصل هستند به همین دلیل ضربه و فشار به استخوان، عضلات این ناحیه را نیز درگیر خواهد کرد.
علت اصلی رخ دادن اسپلینت یا درد ساق پا چیست؟
شین اسپلینت می تواند بر اثر اتفاق های مختلفی فرد را درگیر و دچار درد کند. این عوامل شامل موارد زیر می شود:
- داشتن کف پای صاف، این عامل بیشترین فشار را هنگام راه رفتن و هر فعالیتی که به پاها می شود روی ساق های پا وارد می کند.
- افرادی که قوس کف پای آن ها بیشتر از حد طبیعی است.
- ورزشکارانی که فعالیت خود را به طور ناگهانی زیاد می کنند.
- افرادی که تازه شروع به ورزش می کنند.
- استفاده از کفش های نامناسب که برای مدت زمان طولانی با آن ها راه می روند.
- کفپوش نامناسب کفش که مستقیما بر کف پا فشار وارد می کند و سپس این فشار باعث التهابات در ناحیه ساق پا می شوند.
- یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث شین اسپلینت شود بلند قدم برداشتن است؛ چرا که در این حالت ساق های پا به کشیده ترین حالت در می آیند و روی عضلات و تاندون های ساق پا بیش از اندازه فشار وارد می شود.
- اگر عضلات لگن یا باسن ضعیف شود، ممکن است کشیدگی به سمت عضلات پا نیز بیاید.
نشانه های درد ساق پا یا اسپلیت چیست؟
- درد های غیر طبیعی در ساق پا و اطراف آن
- احساس درد در عضلات اطراف استخوان ساق پا
- از دیگر عوامل شین اسپلینت التهابات دردناکی است که در ناحیه پا ایجاد می شود.
در موارد حاد این این علائم خود را می تواند به شکل زیر نشان دهد:
- ایجاد کبودی در ساق پا و نواحی اطراف آن
- احساس گُر گرفتگی در ناحیه استخوان جلویی پا
- عدم ناتوانی در راه رفتن بخاطر درد شدید
- تورم و التهابات غیر طبیعی و بیش از اندازه
- احساس شکستگی در ناحیه ساق پا هنگام افتادن می تواند شین اسپلینت باشد
نحوه درمان شین اسپلینت چگونه است؟
زمانی که شما به پزشک مراجعه کردید و با معاینه از طریق اشعه ایکس مطمئن شد که شین اسپلینت شما تا چه اندازه پیشرفته است راهکار های زیر را احتمالا برای شما تجویز کند.
1. کمپرس آب یخ و درمان شین اسپلینت
یکی از راحت ترین راهکار هایی که باعث خواهد شد التهابات شین اسپلینت کاهش پیدا کند کمپرس آب یخ یا کمپرس یخ است. التهابات یکی از علت های اصلی در درد های ساق پا هستند و اگر جلوی آن ها گرفته نشود باعث خواهد شد به استخوان ها فشار بیشتری وارد شود و درد شما بیشتر شود.
نکته: این مسئله را به خاطر داشته باشید روزی 4 الی 5 بار این کار را به مدت 5 دقیقه انجام دهید.
2. استراحت دادن به پا ها
از بهترین راهکار های درمانی برای شین اسپلینت این است که شما برای مدت دو هفته حداقل به پاهای خود استراحت دهید. این کار باعث می شود فشار های مضاعف از روی ساق و عضلات پا برداشته شود و به مرور شاهد کاهش درد و درمان آن خواهید بود.
3. خرید ایمپلنت کفش برای درمان درد ساق پا
اگر درد شین اسپلینت شما به علت گودی بیش از اندازه پا یا صاف بودن کف پا است، تنها کافیست، ابتدا لازم است اطمینان حاصل کنید درد به این موضوع بر می گردد؛ سپس به داروخانه رفته و مناسب با پای خود ایمپلنت های مناسب کفش را تهیه کنید.
4. استفاده از قرص های مسکن
درد های شین اسپلینت گاهی به اندازه ای زیاد می شود که حتی اجازه ی استراحت را به ما نخواهد داد، به خصوص اگر این درد ها به علت شکستگی در ناحیه ساق پا باشد.
در این زمان اغلب پزشک متخصص مسکن هایی را برای شما تجویز خواهد کرد که حتی بدون نسخه نیز می توانید آن ها را از داروخانه تهیه کنید. اما این را در نظر داشته باشید در مصرف این قرص ها زیاده روی نکنید.
چه زمانی می توان مانند گذشته به راه رفتن ادامه داد؟
در ابتدا این را باید در نظر داشته باشید که ساق پای شما دچار شین اسپلینت شده است و باید مدت زمانی را برای درمان آن بسته به نوع و میزان آسیب دیدگی سپری کنید. زمانی که پای شما خوب می شود باید نکات زیر را حتما در نظر داشته باشید:
- اگر شما یک دونده حرفه ای هستید باید تا جای ممکن تمرینات خود را سبک انجام دهید تا مجدد به ساق پاهای شما فشاری وارد نشود.
- از بلند کردن وسایل سنگین به شدت خودداری کنید.
- برای مدتی از انجام ورزش هایی نظیر دوچرخه سواری و شنا پرهیز کنید.
راهکار های تقویت عضله ساق پا
1. برای این کار لازم است در 3 ست 15 تایی روی نوک انگشتان خود به ایستید و خود را بالا بکشید
2. زمان هایی که را برای این اختصت دهید که روی نوک انگشتان خود راه بروید
3. روی یک پله حرکت جابجایی پا را انجام دهید. به این صورت که پایی که روی پایی که روی پله نیست حالت 90 درجه داشته باشد و نصف کف پای دیگر روی پله باشد. سپس با یک پرش کوچک پا ها را جا به جا کنید.
منبع: mayoclinic
منبع: webmd