5 عامل اصلی بر خشکی پوست + 3 درمان خانگی موثر
خشکی پوست علاوه بر آن که لطافت و زیبایی را از پوست می گیرد، شخص را بسیار دچار مشکل خواهد کرد. خشک شدن پوست در یک نگاه سطحی به نظر جدی نمی باشد، اما این را در نظر داشته باشید همین عارضه ساده ممکن است زنگ خطری باشد برای بیماری های دیگر و یا آن که خود رفته رفته تبدیل به ضایعه ای مزمن شود.
در این مقاله به طور جامع در باب خشک شدن پوست و راهکار های درمان خانگی آن صحبت خواهیم کرد.
چه عواملی باعث خشک شدن پوست می شود؟
عوامل زیادی وجود دارد که باعث خواهد شد پوست دچار خشکی شود. خشکی پوست اغلب با سوزش و پوسته پوسته شدن لایه های سطحی پوست همراه است.
برخی از عوامل خشک شدن پوست بسیار شایع هستند و با شناخت این عوامل بدون شک کمک زیادی به پیشگیری آن خواهد شد.
1. اختلال در غدد چربی
غدد چربی، غدد بسیار ریزی هستند که در زیر پوست قرار دارند و وظیفه این غدد تولید چربی و رساندن آن به سطح پوست است.
زمانی که به دلایل مختلف این غدد دچار مشکل شوند دیگر چربی مورد نیاز پوست تولید نخواهد شد و شاهد خشکی پوست خواهیم بود.
2. کم آبی بدن و خشکی پوست
آب در بدن نقش مهمی را برای داشتن پوستی سالم و سرزنده ایفا می کند. کم آبی در بدن باعث می شود پوست انعطاف پذیری خود را از دست بدهد و کم کم دچار خشکی پوست و پوسته پوسته شدن آن شود.
3. مصرف غذای نامناسب
یکی از عوامل تاثیر گذار بر خشکی پوست مصرف مداوم غذای غیر سالم است. مصرف خوراکی هایی با ارزش غذایی پایین باعث کمبود ویتامین های مهم مانند ویتامین E، ویتامین A و ویتامین خانواده B در بدن خواهند شد؛ کمبود این ویتامین ها عامل مهمی برای خشک شدن پوست به حساب می آیند.
4. محرک های محیطی
عوامل محیطی می تواند باعث خشک شدن پوست شوند؛ برای مثال قرار گرفتن پوست در زیر نور مستقیم آفتاب، برخورد سرما و سوز شدید به پوست از جمله این موارد هستند.
5. ارتباط شوینده ها و خشکی پوست
استفاده از شوینده هایی که PH آن ها مناسب پوست نباشد، یکی از این عوامل مهم برای خشکی پوست به حساب می آید. این عامل به مرور زمان پوست را به سمت خشکی و پوسته پوسته شدن می برد.
خشکی پوست و هشدار بیماری ها
عواملی که از نام برده شد خود به تنهایی می تواند عامل خشکی پوست باشد، اما همیشه خشک شدن پوست نشانه ی یک مشکل سطحی نیست گاهی علامت خطر برای یک بیماری دیگر است.
1. کم کاری تیروئید و خشکی پوست
غدد تیروئید هورمون هایی ترشح می کند که آن ها توسط پوست جذب می شوند؛ جذب این هورمونها نقش بسیار مهمی در ترمیم سلول های پوستی ایفا می کند.
هنگامی که تیروئید دچار کم کاری می شود این هورمون های ضروری بسیار کم تولید می شوند، در نتیجه این اتفاق پوست دچار خشک شدن حاد می شود.
نکته: زمانی که غده تیروئید دچار کم کاری می شود به علت ترشح نشدن هورمون های مفید، بسیاری از فعالیت بدن کاهش پیدا می کند و ممکن است شخص دچار افسردگی، خستگی و غیره شود.
2. اگزما
اگزما نوعی بیماری پوستی است که همراه با خارش و التهابات قرمز رنگ خود را نشان می دهد. در این بیماری اکثرا شاهد خشکی پوست خواهیم بود.
بسته به نوع اگزما ممکن است این خشکی پوست به حدی زیاد شود که آن ناحیه از پوست دچار آسیب و زخم شود.
3. قند خون
شاید برای اکثریت، پوست خشک و ارتباطش با قند بالا نامفهوم باشد، اما زمانی که شخصی دچار دیابت باشد به سرعت مایعات از بدنش دفع می شود.
هنگامی که بدن دچار کمبود آب شود پوست هم به دنبال آن رطوبت و حالت کشسانی خود را از دست میدهد. بنابراین پوست دچار خشکی می شود و در زمان های حاد این خشکی به حدی عمیق می شود که زخم های مزمن ایجاد می کنند.
4. سرطان پوست
یکی از نشانه های سرطان پوست خشکی مداوم، زمخت شدن پوست و التهابات همراه با خارش می باشد. این التهابات و خشکی در سرطان پوست روز به روز بیشتر خواهد شد در نتیجه بهتر است با مشاهده این علائم شخص سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کند.
راهکار های شگفت انگیز خانگی برای درمان خشک شدن پوست
۱. روغن زیتون
روغن زیتون حاوی آنتی اکسیدان ها و اسید های چرب بسیار مفید است. از این جهت این روغن مفید نقش بسیار مهمی را در برطرف کردن خشک شدن پوست ایفا می کند.
۲. ژل آلوئه ورا
آلوئه ورا یکی از گیاهانی است که هم مصرف موضعی و هم خوراکی آن برای بدن بسیار خاصیت دارد. ژل آلوئه ورا دارای خاصیت خنک کنندگی و رطوبت رسانی خوبی برای پوست می باشد.
۳. عسل
عسل دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد التهابی است. عسل جاذب بسیار بالای رطوبت برای پوست است؛ بنا با داشتن همه ی این خواص یکی از مواد بسیار عالی برای برطرف کردن این عارضه پوستی و پوسته پوسته شدن می باشد.
در آخر
خشکی پوست را می توان با مرطوب کننده های خانگی برطرف کرد، اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که گاهی هیچ کدام از راه حل ها پاسخ نخواهد داد؛ بنابراین لازم است با برطرف نشدن علائم سریعا به پزشک مراجعه کرد.