خواص زیتون شامل گزینههای متعددی میشود که اکثر افراد از گذشته تا به امروز با آنها آشنا هستند و آنرا در وعدههای مختلف به کار میبرند. البته اکثر افراد زیتون شور را نسبت به زیتون خام ترجیح میدهند؛ زیرا نوع خام آن به شدت تلخ است.
نکات جالبی در رابطه با ارزش غذایی زیتون وجود دارد. به همین دلیل متنی را گردآوری کردهایم تا در ابتدا به بیان ویتامینها و مواد مغذی موجود در زیتون بپردازیم و بعد خواص بسیار مفیدی را که به همراه دارد را برایتان بیان کنیم. با ما همراه باشید.
ویتامینها و مواد مغذی موجود در زیتون
برای پی بردن بیشتر به فواید و خواص زیتون بهتر است در ابتدا ویتامینها و مواد مغذی مفید موجود در آن باخبر شویم. مهمترین و برجستهترین خاصیتهای زیتون به وجود ویتامین E در آن برمیگردد. علاوه بر آن ویتامینهای مهم دیگری از جمله ویتامین A، ویتامین K و ویتامین B در آن به وفور یافت میشود.
از جمله مواد معدنی که در زیتون وجود دارد و سبب وجود خواص شگفت انگیز در آن شده است، میتوان به وجود کلسیم، سدیم، آهن، پتاسیم و مس اشاره کرد. وجود فیبر و چربیهای مفید در زیتون از دیگر فواید بینظیر آن است. دانههای زیتون، کلسترول بد بسیار ناچیزی دارد و سرشار از فیبر به شمار میرود.
این ویتامینها و مواد مغذی در تمام انواع زیتون یافت میشوند که میتوان از تنوع آن به عنوان یک میان وعده، مزهای عالی برای تهیه انواع سالاد و یا دسرهای مختلف استفاده کرد.
آشنایی با مهمترین خواص زیتون
زیتون را میتوان در چند نوع و مزههای متنوع در بازار یافت. گفته شده صدها نوع از زیتون در سراسر دنیا وجود دارد که برای داشتن طول عمر و کیفیت زندگی میتوان از آنها در رژیم غذایی بهرهمند شد.
زیتون علاوه بر اینکه از ابتلا به برخی بیماریها جلوگیری میکند، بسیاری از نیازهای بدن به مواد مغذی و ویتامینها را نیز تامین میکند. با مصرف متعادل و روزانه از آن بسیاری از نیازهای بدن به مواد مغذی و ویتامینی رفع خواهد شد.
بهرهمندی از فواید زیتون به سالهای دور بر میگردد. البته همواره از خواص بیشمار آن خبرهای تازهای به گوش میرسد. با مطالعه ادامه مطلب ارائه شده، میتوانید از مهمترین فواید و خاصیتهای برجسته زیتون آگاه شوید.
خاصیت آنتی اکسیدانی زیتون
رادیکالهای آزاد ممکن است سبب بروز بسیاری از بیماریها برای افراد شود. به همین دلیل خطراتی مانند ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، سکته مغزی و حملات قلبی را به همراه خواهند داشت. رادیکالهای آزاد پوسته الکترونی ندارند و به راحتی موجب تخریب ساختار DNA بدن میشوند.
آنتی اکسیدانها میتوانند خیلی راحت سبب بالا بردن سیستم ایمنی بدن شوند. در نتیجه اگر آنها نباشند ممکن است سلامتی بدن به راحتی تحت تاثیر قرار بگیرد. درمان و پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان در گرو مصرف انواع آنتی اکسیدانها است.
زیتون به عنوان یک منبع عالی و غنی از آنتی اکسیدان شناخته میشود که میتواند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از بروز بیماریهای بسیار خطرناکی مانند بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری کند. در واقع با مصرف هر دانه از زیتون ارتشی مسلح را به بدن اعزام کردهایم.
از چربی خوب زیتون نباید غافل شد
زیتون حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع و کلسترول مفید برای بدن است. این موضوع سبب میشود تا کلسترول بد و چربیهای ناسالم غیر اشباع در خون اکسید شود. از این رو با مصرف کنترل شده و در حد اعتدال از زیتون سلامت عروق تضمین خواهد شد.
در بسیاری از موارد، بیشترین مرگ و میر ناشی از بالا بودن چربی و کلسترول بد خون است. با مصرف متعادل از مواد غذایی حاوی کلسترول خوب، میتوان سطح کلسترول بد را به مقدار زیادی کاهش داد. روغن زیتون و زیتون هر دو حاوی مقدار مطلوبی کلسترول خوب هستند که بهتر است در رژیم غذایی به اعتدال مصرف شوند.
زیتون برای سیستم گوارشی و تناسب اندام ورزشکاران
هر دانه زیتون تنها حاوی 7 کالری انرژی است. یعنی میتوان گفت این خوراکی خوشمزه بار کالری منفی دارد. در واقع با مصرف آن بیشتر انرژی وارد شده به بدن صرف هضم کردن آن خواهد شد.
اغلب افرادی که به دلیل مشکلات گوارشی مانند یبوست به اضافه وزن دچار میشوند، میتوانند از خواص زیتون برای بهبود آن استفاده کنند. زیرا زیتون منبعی غنی از فیبر به شمار میرود.
وجود فیبر در زیتون موجب احساس سیری در طولانی مدت شده و به درمان یبوست نیز کمک شایانی میرساند. سلامت رودهها و بهبود عملکرد سیستم گوارشی در گرو مصرف پروبیوتیکها و فیبر است که با مصرف زیتون میتوان نیاز بدن به آنها را تامین کرد.
اغلب افرادی که خواهان داشتن تناسب اندام هستند، بنا به دلایل زیر لازم است از زیتون استفاده کنند:
- مصرف زیتون برای جلوگیری از ایجاد ترکهای ناشی از لاغری یا چاقی به دلیل داشتن ویتامین E بسیار موثر است
- جلوگیری از ابتلا به یبوست بر اثر رژیمهای مختلف را به همراه دارد
- بهبود گردش خونی را در بدن ایجاد خواهد کرد
- کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری را در پی دارد
- کاهش التهابات و دردهای مفصلی حین ورزش با مصرف زیتون ممکن میشود
خواص زیتون برای پوست و مو
همانطور که اشاره شد زیتون دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی است. به همین دلیل محافظ خوبی برای پوست در مقابل بیماریها و رادیکالهای آزاد به شمار میرود.
وجود ویتامین E در آن سبب نرم شدن پوست شده و از پیری زودرس و بروز انواع چین و چروک جلوگیری میکند. اغلب برای بهرهمندی از خواص زیتون برای پوست و مو، از روغن آن به ویژه برای مصارف موضعی استفاده میکنند که میتوان به طور مستقیم از خود زیتون نیز استفاده کرد.
در تهیه برخی از انواع ماسکهای زیبایی موضعی از روغن زیتون استفاده میکنند که از خود زیتون نیز میتوان استفاده کرد. ولی بهتر است برای بهرهمند شدن از تمام خواص زیتون، بیشتر اوقات آنرا به صورت خوراکی مصرف کرد.
زیتون و خواص آن برای پیشگیری از ابتلا به سرطان
آنتوسیانین به عنوان یک ماده شگفت انگیز در ترکیب زیتون، موجب شده است تا این ماده غذایی به عنوان یک ماده ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عمل کند. با مبارزه رادیکالهای آزاد توسط آنتی اکسیدانها، بدن در مقابل ابتلا به انواع سرطان مقاوم میشود.
پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
خواص زیتون سرشار از آنتی اکسیدانی به نام پلی فنول است که موجب جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی میشود. علاوه بر آن زیتون حاوی اسیدهای چرب غیر اشباعی نظیر اسید اولئیک است که بسیار موثر برای جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و حتی سکته قلبی تاثیر میگذارد.
خواص زیتون برای داشتن مغزی سالم
زیتون دارای خاصیت اکسیداتیو و ویتامین E فراوانی است. به همین دلیل سبب بهبود عملکرد سیستم عصبی میشود. در پیری و سنین بالا از ابتلا به آلزایمر جلوگیری میکند.
آنتی اکسیدان موجود در ترکیبات زیتون باعث کند شدن پیشرفت بیماریهای عصبی میشود. این میوه بسیار مفید، خطر مرگ ناشی از مصرف بیش از حد کربوهیدرات را نیز به شدت کاهش خواهد داد.
سخن پایانی
برای داشتن زندگی سالم و کیفیت عمر باید از تنوع مواد غذایی در حد اعتدال بهرهمند شد. خواص زیتون میتواند در تمام مراحل زندگی بدون هیچ محدودیتی مفید واقع شود. زیتونی که در آب و نمک نگهداری میشود شامل تمام فواید و خواص گفته شده از آن است. از این رو میتواند بسیار موثر باشد. زیتون علاوه بر خواص درمانی میتواند برای پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت نوع 2 نیز بسیار تاثیرگذار باشد.