آلوئه ورا در فرهنگ فارسی به صبر زرد یا شاخ بزی شناخته میشود. این گیاه در نظر برخی افراد به تازگی شناخته شده است اما از زمانهای گذشته خاصیتهای بی شمار این کاکتوس، نظر بسیاری از مردم سراسر جهان را به خود جلب کرده است.
بیشترین کاربرد آن برای داشتن پوست زیبا و موهایی شفاف است؛ اما تمام آن نیست. در ادامه متن با ما همراه باشید تا در ابتدا مواد مغذی و ویتامینی این گیاه را بررسی کنیم و سپس به کاربردها و خواصی که به همراه دارد بپردازیم.
مواد مغذی و ویتامینهای آلوئه ورا
این گیاه پرخاصیت شامل بسیاری از انواع ویتامینها و ترکیبات مغذی است که برای سلامتی مفید واقع میشوند. ویتامینهایی نظیر ویتامین E و ویتامین C در ژل این کاکتوس، به مقدار فراوانی وجود دارند. وجود بعضی از ویتامینهای گروه ویتامین B مانند B1 و B2 و B6 سبب شده است، برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته باشد.
همچنین قندهایی از جمله مانوز و گلوکز در کنار آنزیمهایی نظیر آمیداز، کاتالاز و اکسیداز در ترکیبات این گیاه وجود دارند. اسید فولیک، مواد معدنی و مغذی از جمله منیزیم، کلسیم، روی، مس، کروم و سدیم در این گیاه وجود دارند.
طبع آلوئه ورا چیست؟
جالب است بدانید طبع این کاکتوس در طب سنتی، گرم و خشک معرفی شده است. این موضع برای افراد با مزاجهای حساس بسیار مهم است تا بتوانند به کنترل برخی از مشکلات بدنی خود بپردازند.
اطلاعاتی جامع در مورد آلوئه ورا
آلوئه ورا از جمله گیاهانی به شمار میرود، که بسیار آبدار است. این گیاه خشکیزی شکلی مثلثی و رنگ سبز دارد. لبههایی دندانهدار، که درون آن ژلهای پرخاصیت نهفته است. جالب است بدانید ابتدا این گیاه در مناطق مدیترانهای وجود داشت و بعدها به نقاط گرمسیری دیگر مثل آفریقا و سایر مناطق گرمسیر در سایر قارهها فرستاده شد.
ژل داخل آلوئه ورا شفاف است که اغلب برای بهره از خواص آن، از این ژل استفاده میشود. بهتر است کاربردهای آن را در ادامه برایتان به طور کامل بیان کنیم.
کاربردهای ژل آلوئه ورا
بسیاری از محصولات درمانی و بهداشتی از ژل این گیاه استفاده میکنند، اما در برخی از محصولات از ترکیب و تخمیر کل این گیاه استفاده میکنند. در آسیا، طب سنتی هندوستان با بهرهگیری از آلوئه ورا برای درمان انواع بیماریهای پوستی، یبوست، آلودگی بدن و سایر عفونتها بهره میبرند.
کشور چین از آلوئه ورا برای درمان انواع بیماریهای پوستی از جمله بیماریهای قارچی استفاده میشود. این کاکتوس در این میان کشورهای غربی و اروپایی به صورت گستردهتری استفاده میشود.
این کشورها برای تولید لوازم آرایشی و بهداشتی، همینطور صنایع غذایی و دارو از خواص آلوئه ورا بهره میبرند. موارد کاربرد این کاکتوس بسیار زیاد است که در ادامه با چند نمونه آن آشنا میشویم.
- میتوان با خارج کردن ژل داخل آلوئه ورا، به صورت موضعی برای داشتن پوست و مویی زیبا بهره برد
- ساخت ماسکهای طبیعی و خانگی با خارج کردن ژل داخل برگهای این کاکتوس
- پودر آلوئه ورا برای تهیه انواع کرم، لوسیون، اسپری مو، روغن بدن، مکملهای دارویی و غذایی
- استفاده از پودر آلوئه ورا برای تهیه مکملهای غذایی و دارویی حیوانات
- آلوئه ورا به صورت خوراکی میتواند سبب ایجاد آرامش شود
- اسید آمینههای موجود در این گیاه بیش از 17 نوع است که میتواند مزایای بسیاری را برای سلامتی بدن به ارمغان آورد
- ترکیباتی از جمله پلی ساکاریدها، آنتراکینون و همینطور لکتین بسیار برای سلامتی مفید هستند که در ترکیبات آلوئه ورا وجود دارند
- برای تهیه انواع کرم، شامپو، صابون، نوشیدنی، کپسول، ژل محلول، عصاره و… از این گیاه کمک گرفته میشود
مهمترین خواص آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا که در مرکز برگ وجود دارد و مایع شیرابه آن که در بافتهای آن وجود دارد، دارای خواص بسیاری است. از هر دو قسمت میتوان برای بهره بردن استفاده کرد.
عارضههای پوستی بی شماری توسط این ماده درمان می شود. آرتروز، تب، التهاب، خارش پوست، آفتابسوختگی و خیلی موارد دیگری را توسط این گیاه میتوان درمان کرد. برای آشنایی هر چه بیشتر با کاربردها و خاصیتهای موثر این گیاه بر سلامتی، ادامه مطالب را دنبال کنید.
1. خواص آلوئه ورا برای درمان آفتابسوختگی و سایر سوختگیها
محافظت از پوست در مقابل سوختگیهای پوستی ناشی از اشعههای آفتاب و دمای گرم با مصرف ژل آلوئه ورا میسر میشود. برای درمان سوختگیهای ناشی از گرما و یا آفتاب، میتوان از پماد آلوئه ورا استفاده کرد.
استفاده از ژل این کاکتوس در محل سوختگی، میتواند منجر به درمان سوختگی و سرکوب تحریکات پرتو فرابنفش شود. روزانه از ژل درون برگ گیاه بر روی پوست بمالید تا از تاثیرات آفتاب بر سوختگی پوست کاسته شود.
2. آلوئه ورا برای درمان یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش
آلوئه ورا بهترین گزینه برای هضم بهتر به شمار میرود. ژل این کاکتوس میتواند به جذب بهتر مواد غذایی کمک کرده و عناصر مضر برای سلامتی را از طریق دفع، از بین ببرد.
یبوست مشکلی است که بسیاری از افراد را درگیر کرده و بر روی افکار سالم و کارهای روزمره بسیار تاثیر گذار عمل میکند. برای ارتقای سلامتی و بهبود عملکرد رودهها، درمان یبوست، درمان سندروم روده تحریک پذیر و بهبود سیستم دستگاه گوارش بهتر است از ژل آلوئه ورا بهره گرفت.
پلی ساکارید موجود در ترکیبات آلوئه ورا، سبب درمان بسیاری از اختلالات گوارشی خواهد شد. زخمهای گوارشی یکی از عمده پیامهای مشکلات گوارشی هستند که توسط عصاره آلوئه ورا درمان میپذیرد. (بهتر است زیر نظر پزشک با توجه به شرایط فردی برای این منظور به کار برد)
مطالعات و پژوهشها حاکی از این است که بیماریهایی مانند بیماریهای روده و انواع بیماریهای گوارشی توسط آلوئه ورا درمان شدهاند. با مصرف 3 الی 4 هفته از ژل این گیاه می توان زخم معده را درمان کرد.
3. خواص آلوئه ورا برای مو
1. مواد معدنی مغذی و ویتامینهای موجود در آلوئه ورا سبب تقویت پوست و موها میشود. درمان خارش سر و برطرف شدن خشکی موها با آلوئه ورا ممکن می شود.
2. این گیاه به دلیل خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی برای درمان پوسته و شوره سر بسیار مفید است. با این کار سبب از بین رفتن سلولهای مرده میشود و خونرسانی پوست سر بهبود خواهد یافت. در نتیجه به بهبود رویش موها و پیشگیری از ریزش مو کمک شایانی میرساند.
3. ژل این گیاه به دلیل آبدار بودن به عنوان نرم کنندهای قوی برای موها کاربدر دارد. با مصرف بیش از حد شامپو و نرم کنندهها، آسیبهای بسیاری به بافت موها و کف سر میرسد که با اضافه کردن ژل آلوئه ورا به ترکیبات شامپوی خود میتوانید از بروز حساسیتها و التهابات ناشی از مصرف بیش از حد مواد شوینده و بهداشتی سر، بکاهید.
4. خواص آلوئه ورا برای پوست
آلوئه ورا برای بهبود زیبایی پوستهای خشک بسیار موثر است. به عنوان آبرسانی قوی و مرطوب کنندهای عالی میتوان از آن به بهترین شکل استفاده کرد. برای بهبود تاولها و سوختگیها بسیار موثر عمل کرده و به درمان واکنشهای حساسیتی، گزش و نیش حشرات کمک بسیار مفیدی میرساند.
ژل این کاکتوس در حفظ قوام و سلامت پوست بسیار موثر است. روغن تهیه شده از این کاکتوس برای درمان خشکی پوست به کار میرود و پوستی براق و چهرهای شاداب را به ارمغان میآورد.
از خواص این گیاه برای موارد زیر میتوان به بهترین شکل بهره گرفت:
- حفظ رطوبت پوست
- بالا بردن انعطاف پذیری پوست
- بهبود زخمها و التهابات پوستی
- درمان اگزما
- درمان پسوریازیس
- از بین بردن چین و چروکهای پوست
- افزایش استحکام پوست
- جلوگیری از پیری زودرس پوست
- بهبود و درمان آکنه، جوش و جای جوش
- راهکاری مفید برای از بین بردن لکهای پوستی
- بهبود قدرت بافت سازی
- کاهش پیگمانها (رنگدانههای پوستی)
عصاره آلوئه ورا در محصولات بهداشتی و آرایشی برای از بین بردن چین و چروک، انواع ماسکهای تقویت کننده پوست و لوازم آرایشی مثل رژ لب به کار گرفته میشود.
ماسک پوست با آلوئه ورا
برای تهیه یک ماسک عالی بهتر است مواد زیر را تهیه کنید:
- آلوئه ورا: 1 قاشق غذاخوری
- خیار رنده شده یا آب خیار: 1 قاشق غذاخوری
- آب لیموترش تازه: 5 قطره
کار سختی نباید انجام دهید. تنها کافیست مواد گفته شده را باهم ترکیب کنید و با پنبه به سطح پوست تمیز بمالید. نتیجه بهتری خواهید گرفت اگر این کار را روزانه 1 الی 2 مرتبه انجام دهید. بعد از 20 دقیقه آنرا با آب ولرم بشوئید و یا اگر توانستید روی پوست خود مدت طولانیتری نگه دارید.
ماسک سنگین و اذیت کنندهای نیست اما نتیجه فوقالعادهای را برای پوست به همراه دارد. آبرسانی قوی پوست، از بین بردن لک و جای جوش، رفع جوش و آکنه با این ماسک ممکن میشود.
5. تقویت سیستم ایمنی بدن با خواص آنتی اکسیدانی آلوئه ورا
آنزیمهای به کار برده شده در این کاکتوس، پروتئین را شکسته و به اسید آمینه تبدیل میکند. آنزیمی به نام کیناز، در ترکیبات آلوئه ورا سبب از بین بردن عفونتها میشود. به همین دلیل تقویت کنندهای قوی برای بدن به شمار میرود.
از سویی دیگر روی موجود در ترکیبات آلوئه ورا برای حفظ عملکرد درست سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری است. آلوئه ورا میتواند کمبود روی را جبران کرده و به بهبود انواع بیماریها، دفع باکتریها، حفظ غشای سلولی و حفظ سلامت کلی بدن منجر شود.
این گیاه حاوی ویتامینهایی از جمله ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E است. این ویتامین ها به همراه مواد مغذی موجود در آن به کاهش التهابات و از بین بردن آسیبهای ایجاد شده بر اثر رادیکالهای آزاد بسیار مفید واقع میشوند.
ویتامین A برای حفظ سلامت پوست، سیستم عصبی و بینایی بسیار مهم است. ویتامین C از بروز بیماریهای قلبی عروقی و پوستی برای بدن محافظت میکند.
ویتامین E به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی سرعت پیری را به تعویق انداخته و از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. موارد نام برده شده همه و همه در ترکیبات این گیاه پرخاصت وجود دارند.
کاهش مضرات وارد شده به بدن از طریق دود سیگار و اشعههای فرابنفش خورشیدی، از دیگر خاصیتهای آنتی اکسیدانی آلوئه ورا است. این گیاه محافظی موثر در مقابل سرطان پوست به شمار میرود که به صورت موضعی و خوراکی میتوان از آن بهره گرفت.
افرادی که به ترکیبات آن آلرژی دارند، خانمهای باردار و کودکان زیر 12 سال بهتر است از این گیاه به صورت خوراکی استفاده نکنند.
نگهداری از آلوئه ورا در یخچال
برای اینکه بتوانید همیشه از خواص آلوئه ورا بهره ببرید بهتر است راهکارهای نگهداری از آنرا بدانید. آلوئه ورا را به مدت طولانی (حتی تا 10 روز) میتوانید در یخچال نگهداری کنید. هر زمان که نیاز بود قسمتی از آن را برش داده و مجدد درون نایلون در بسته قرار دهید و در یخچال نگهداری کنید.
گاهی برای تسهیل استفاده از آن، میتوانید ژل داخل آنرا خارج کرده و در یک ظرف در بسته درون یخچال تا 7 روز نگه دارید. به این صورت هر زمان که لازم باشد میتوانید از آن مانند کرم مرطوب کننده برای پوست و مو بهرهمند شوید. اما مدت زمانی ماندگاری آن کمی کوتاهتر میشود.
سخن پایانی
میتوانید هر قدر که دوست دارید از این گیاه بهره ببرید. اما بهتر است جانب احتیاط را رعایت کنید. زیرا رعایت نکردن اعتدال در مصرف هر ماده خوراکی میتواند سبب بروز مشکلاتی شود. هرگاه احساس کردید پوست یا معده شما با مصرف این گیاه پرخاصیت، دچار مشکل شد مصرف آنرا قطع کنید.