از 6 تاثیر استرس بر پوست باخبر باشید و با آنها مقابله کنید
پوست اغلب تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار میگیرد و در خطر است. اما عوامل درونی هم به شدت روی سلامت و زیبایی پوست تاثیرگذار هستند. تاثیر استرس بر پوست یکی از عوامل داخلی است که میتواند به طور کل زیبایی پوست را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی مشکلات مختلفی عاطفی، اقتصادی، اجتماعی یا کاری و… باعث بروز استرس میشود، اولین قسمتی که واکنش بروز میدهد پوست است. این تاثیر را نباید نادیده گرفت زیرا استرسهای جسمی و روحی روی تمام عملکردهای بدن تاثیرگذار است و روی سطح پوست به عنوان نشانهای واضح دیده میشود. در این مقاله قصد داریم به تاثیر استرس روی پوست بپردازیم. با ما همراه باشید.
مقالات پیشنهادی مرتبط با تاثیر استرس بر پوست
- از این 9 فایده سرما برای پوست غافل نشوید!
- با رعایت 6 نکته دیگه برای چین و چروک بوتاکس نکن
- 3 روش اصلی درمان جای جوش صورت (مراقبتهای ضروری بعد از آن)
1. استرس باعث نازک و حساس شدن پوست میشود
هورمون کورتیزول در پی استرس در بدن ترشح میشود. زمانی که سطح این هورمون بیش از اندازه افزایش یابد، به طور مستقیم روی ضخامت پوست تاثیر میگذارد. کورتیزول باعث تجزیه پروتئینهای پوستی خواهد شد. این موضوع در نهایت سبب نازک شدن پوست میشود که در پی آن پوست سریعتر هم کبود خواهد شد.
سطح بالا و غیرعادی کورتیزول در بدن را اصطلاحا سندروم کوشینگ یا هیپرکورتیزولیسم مینامند. علائم ناشی از آن اغلب به صورت موارد زیر دیده میشوند:
عدم تحمل گلوکز
ضعف عضلانی
ضعف سیستم ایمنی بدن
در صورتی که پوستتان نازکتر از قبل شد یا در اثر ضربه سریعا کبود شد، احتمالا سطح کورتیزول در بدن بالا رفته است. در چنین شرایطی بهترین راه بررسی نتایج آزمایش سطح کورتیزول توسط پزشک است.
2. تاثیر استرس بر پوست زمان قرار گرفتن در آفتاب تشدید میشود
نور خورشید تاثیرات خوب و بد متعددی برای پوست و بدن به همراه دارد. اما یکی از تاثیرات نامطلوبی که برای پوست دارد، وارد کردن استرس به پوست است. نور خورشید میتواند به طور کامل مکانیسم دفاعی پوست را ضعیف کند. استرس ممکن است توسط عوامل مختلف روزمره، مسائل کاری، خانوادگی و شخصی و… بر پوست تاثیرگذار باشد. اما نور خورشید هم به طور مستقیم میتواند پوست را دچار استرس کند. در نتیجه عملکرد دفاعی آن تحت فشار قرار خواهد گرفت.
امواج طبیعی خورشید یا امواج مصنوعی آن (امواج دستگاههای برنزه کننده) باعث هجوم سلولهای خونی به محدودههایی میشود که در معرض امواج قرار گرفتهاند تا سلولهای پوستی را بازسازی کنند. به همین دلیل بعد از قرار گرفتن بیش از حد در مقابل اشعه ماوراء بنفش، لک و خال یا تیره شدن پوست بروز داده میشود. برای پیشگیری از این آسیب توصیه میشود همیشه از ضد آفتاب استفاده کنید.
علاوه بر ضد آفتاب باید تغذیه متعادل را هم پیش ببرید. مصرف مرکبات بیشتر برای دریافت ویتامین C و سایر آنتی اکسیدانها راهکاری عالی برای کاهش تاثیرات مضر آفتاب است. حتی سایر میوههای حاوی ویتامین C و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند انواع توت، انار و… هم برای محافظت از آسیب آفتاب موثر هستند.
3. استرس میتواند بروز سبوم و آکنه را افزایش دهد
خیلی از افراد وقتی دچار فشار عصبی میشوند جوشهایی را روی سطح پوست صورت یا بدن میبینند. استرس بیش از حد میتواند روی بروز جوش و آکنه تاثیرگذار باشد. این موضوع برای خانمها بیشتر دیده میشود. استرس به تنهایی باعث اختلال در سیگنالهای عصبی پوست میشود. در پی آن تعادل هورمونی را بر هم میزند و تولید سبوم در پوست را هم افزایش خواهد داد.
البته حذف استرس از زندگی روزمره تقریبا غیر ممکن است ولی میتوان با یادگیری روشهای مختلف آن را مدیریت کرد. گاهی درمان جوش و آکنه با درمانهای موضعی مانند مصرف سالیسیلیک اسید میتواند تاثیر مطلوبی بر جای بگذارد. ترکیباتی همچون سالیسیلیک اسید و اسید بتاهیدروکسی میتوانند با نفوذ در پوست، باعث پاکسازی منافذ پوست شده و با جوش و آکنه مقابله کنند.
معمولا توصیه میشود در صورتی که جوش و آکنه ناشی از استرس بروز داده شد، از ترکیبات سالیسیلیک اسید استفاده کنید.
4. تاثیر استرس بر پوست دور چشم و خستگی چشمها را جدی بگیرید
پوست اطراف چشم حساسیت بسیار بالایی دارد. در صورتی که چند شبی بیخوابی ناشی از استرس را پشت سر بگذارید، به زودی شاهد خستگی چشمها، پف و سیاهی دور چشم خواهید بود. استرس به تنهایی میتواند پوست دور چشم را با آسیب شدید مواجه کند. بدن در مواقعی که استرس داریم، سطح آدرنالین را هنگام خواب بالا نگه میدارد که همین موضوع باعث بی خوابی میشود.
میتوانید برای کنترل این بیخوابی:
از مدیتیشن و یوگا کمک بگیرید؛
مصرف دمنوشهای آرامشبخش مانند دمنوش گل گاو زبان را در ساعات پایانی روز داشته باشید؛
حداقل یک ساعت قبل از خواب تمام صفحات نمایش مانند موبایل، تبلت، لپ تاپ، تلویزیون و… را کنار بگذارید؛
با نظارت پزشک از مکمل حاوی ملاتونین استفاده کنید.
5. بروز چین و چروک در پی استرس مکرر طبیعی است
در مواجهه با شرایط روحی بد و استرسزا، فرد ممکن است چندین سال پیرتر دیده شود. استرس باعث تضعیف سیستم دفاعی و ترمیمی بدن و پوست میشود. در پی آن بروز چین و چروک در پوست فرد رخ میدهد.
برای اینکه از بروز این چین و چروک جلوگیری شود، اگر به روشهایی مانند بوتاکس علاقه ندارید، بهتر است حتما یوگا را امتحان کنید. مطمئن باشید نتیجه مطلوبی به مرور خواهید دید. فقط باید یوگای صورت را به طور مستمر و پیگیرانه ادامه دهید. وقتی عضلات صورت را هدف قرار دهید، ناخودآگاه خطوط ایجاد شده روی پیشانی، بین ابروها، خطوط فک و خط خنده به مرور کمتر خواهد شد و انعطاف پذیری پوست افزایش خواهد یافت.
6. در پی استرس، زخمها دیرتر ترمیم میشوند
تاثیر استرس بر پوست همیشه مشهود نیست.
استرس میتواند لایه بیرونی پوست یا اپیدرم را تضعیف کرده و خطر ابتلا به پاتوژنهای محیطی و عفونتها را بالا ببرد. این موضوع باعث اختلال در ترمیم زخم و آکنهها خواهد شد.
وقتی سد پوست با چنین مشکلاتی مواجه شود، بهترین راهکار استفاده از ترکیبات حاوی گلیسیرین و هیالورونیک اسید است. مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی هم میتواند راهکاری عالی باشد. همچنین آبرسانی پوست و مصرف مایعات و مکملهای حاوی زینک نیز میتواند به تقویت مکانیسم ترمیمی کمک شایانی برساند.
مقالات پیشنهادی مرتبط با تاثیر استرس بر پوست
- از این 9 فایده سرما برای پوست غافل نشوید!
- با رعایت 6 نکته دیگه برای چین و چروک بوتاکس نکن
- 3 روش اصلی درمان جای جوش صورت (مراقبتهای ضروری بعد از آن)
جمعبندی
استرس میتواند تمام مکانیسمهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد. برای اینکه بتوانید آن را مدیریت کنید، راهکارهای اصولی متعددی وجود دارد. در صورتی که مدت زمان طولانی است به تنهایی نمیتوانید استرس را مدیریت کنید، حتما از یک روان درمانگر حاذق مشورت دریافت کنید.