از قدیم تا به امروز بسیار شنیده ایم که از خواص گردو گفته اند. اما مسئله ای که وجود دارد آن است که تنها اغلب شنیده ایم که برای بدن فواید دارد اما با عملکرد دقیق و خواص آن به خوبی آشنایی نداریم.
این بسیار قابل اهمیت است که بدون شک با دانستن خواص خوراکی های طرافمان از آ؛ن ها برای سلامتی خود بهترین بهره را خواهیم گرفت. در این مقاله خواص گردو را به طور کامل مورد بررسی قرار داده ایم.
خواص گردو از گذشته تا به امروز برای همه آشنا است. البته بسیاری از ما میدانیم گردو فواید زیادی دارد و آن را استفاده میکنیم اما نمیدانیم دقیقا چه تاثیری را برای سلامتی و قوای وجود با خود به همراه خواهد داشت. در این متن به طور کامل برای شما از خواص و فواید معجزهای این میوه نکاتی را ارائه خواهیم کرد.
گردو چه میوه ای است و چه خواصی دارد؟
گردو دارای دو پوست یکی سبز رنگ که بعد از مدتی خشک شده و می افتد. دیگری چوبی است که برای رسیدن به مغز خوشمزه و مفید آن باید این پوست چوبی را بشکنید.
درخت گردو از تیره راش سانان است که در بهار و تابستان به گل مینشیند. درخت گردو دارای گل نر و ماده در کنار هم در یک درخت است. گل های درخت گردو با گرده افشانی توسط باد بارور می شوند. این درخت معمولا بین 10 تا 25 متر درازا دارد و در برابر خشکی و سرمای شدید مقاوم است.
بهترین نژاد گردو به نژاد پارسی معروف است که در ایران، کشورهای همسایه ایران، چین و اروپا رشد میکند. در ایران بهترین نژاد گردو، گردوی مراغه است که پوستی کاغذی و مغزی بزرگ و روغنی دارد. گردو میوه ای است که سرشار از مواد مغذی است و به صورت تازه و خشکبار مصرف می شود.
مطالب مرتبط با خواص گردو
- خواص فندق در 25 مورد کلی، بسیار مفید برای سلامتی
- بادام زمینی چه خواصی دارد؟ مواد مغذی و علائم آلرژی به آن
- مویز یا کشمش سیاه, آشنایی با خواص بی نظیر آن
- خواص جو دوسر و مواد مغذی آن شامل چه مواردی می شود؟
گردو در چه مناطقی رشد میکند؟
درخت گردو از درختان با ارزشی است که هم به منظور استفاده از میوه آن و هم به منظور استفاده از چوب آن در بسیاری از مناطق جهان پرورش داده می شود.
در ایران کاشت گردو از بالاترین عرض جغرافیایی در مغان و تا نزدیک پایین ترین عرض جغرافیایی یعنی اقلید در استان فارس، رشد میکند. گردوی ایرانی در شمال غربی در ارتفاعات ارومیه و مراغه، در جنوب شرقی تا اطراف کوه تفتان و در مرکز در ارتفاعات بافت در استان کرمان رشد میکند.
دامنه های مرتفع البرز، خراسان و آذربایجان؛ دامنه های زاگرس به ویژه تویسرکان، خوانسار، تفرش و وانشان از مراکز تولید کننده گردو از نوع مرغوب آن هستند.
بهترین و مرغوب ترین گردوی ایران در تویسرکان رشد میکند و از نظر تولید و کشت در ایران رتبه دوم را دارد. آمریکا، چین و ایران از تولید کنندگان عمده گردو در جهان هستند و بعد از آنها ترکیه، اوکراین و رومانی در رتبه های بعدی قرار دارند.
آشنایی با مواد مغذی موجود در گردو
مواد مغذی موجود در گردو شامل ویتامین ها، پروتئین ها، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی مانند امگا 3 و آنتی اکسیدان های پلی فنول و ملاتونین است که در ادامه به صورت خلاصه به هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
ویتامین ها و پروتئین های موجود در گردو، گردو این میوه فوق العاده سرشار از ویتامین های A,B,C,D وE است، همچنین این میوه حاوی مقادیر زیادی ویتامین B12 است.
فولات و بتاکاروتن هم از دیگر مواد مغذی موجود در گردو هستند.
گردو همچنین حاوی پروتئین فراوانی است که حتی از پروتئین موجود در تخم مرغ نیز بیشتر است. آمینو اسیدهای موجود در گردو را میتوان شامل تریپتوفان، آرژنین، گلوتامات، آسپارتات، لوسین، ایزولوسین و گلیسین دانست.
مواد معدنی موجود در گردو، از مواد معدنی موجود در گردو میتوان به منیزیم، منگنز، آهن، مس، پتاسیم، فسفر، سدیم و کلسیم اشاره کرد. این مواد معدنی برای رشد و کارکرد بهتر بدن لازم و ضروری هستند.
ملاتونین، پلی فنول و ویتامین C از آنتی اکسیدان هایی هستند که در گردو وجود دارند؛ در واقع این آنتی اکسیدان ها از پوست کاغذی اطراف مغز گردو نشات میگیرد. این آنتی اکسیدان ها به مبارزه با کلسترول بد خون می پردازند و مقدار آن را کاهش میدهند. از این پس سعی کنید موقع مصرف گردو پوست کاغذی آن را نیز مصرف کنید.
امگا 3 موجود در گردو بیشتر از مغز دیگری است؛ این مقدار در هر 28 گرم گردو به 2.5 گرم میرسد که رقم شگفت انگیزی است. مصرف امگا 3 گیاهی یا همان اسید آلفا لینولئیک برای هر مرد و زن بالغ به مقدار 1.6 گرم در روز لازم است.
آشنایی با تمام فواید و مهمترین خواص گردو
خواص گردو با وجود مواد مغذی سرشاری که دارد غیر قابل انکار است. در این بخش به تمام فواید گردو و تاثیر آن بر اعضای مختلف بدن و به طور کلی سلامت آنها خواهیم پرداخت تا از آن به تعادل استفاده کنید.
1. خواص گردو در زیبایی پوست مو
از قدیم از گردو و به ویژه روغن آن برای مرطوب کردن پوست و موی خشک استفاده می شده است. امروزه نیز از این میوه غنی برای تهیه انواع لوسیون و کرم های مرطوب کننده استفاده می شود.
همچنین گردو به دلیل مقادیر بالای امگا 3 در آن به رشد و بهبود فولیکول های مو کمک میکند و به تقویت آبرسانی آنها کمک میکند و به این ترتیب از شوره سر و موخوره تا حد زیادی جلوگیری میکند.
گردو به دلیل داشتن مقادیر بالایی از گروه ویتامین B و ویتامین C به آبرسانی و تقویت بافت پوست کمک می کند. این امر باعث کند شدن پیری پوست و حتی جوانسازی آن می شود. همچنین گردو برای برطرف کردن سیاهی و پف زیر چشم بسیار مفید می باشد.
برای نتیجه بهتر در درمان و پیشگیری بیماری های پوست و مو بهتر است از روغن گردو استفاده شود.
2. خواص گردو در بیماری های التهابی
التهاب پایه و اساس بسیاری از بیماری ها مانند، بیماری های قلبی، مفصلی، آلزایمر، سرطان و دیابت نوع دو می باشد. التهابات به وجود آورنده این بیماری ها بیشتر در اثر استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها) به وجود می آیند.
در این جا آنتی اکسیدان هایی مانند پلی فنول به کمک التهابات بدن رفته و به بهبود آنها کمک کند و حتی در شرایطی تا حدودی می تواند باعث پیشگیری از بیماری های نام برده شود. همچنین امگا 3، منیزیم و آمینو اسید آرژنین موجود در گردو نیز در کاهش التهابات بدن موثر است.
3. خواص گردو در کاهش ریسک سرطانی شدن سلول ها
بر اساس آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات و انسان، مصرف گردو در کاهش احتمال ابتلا به سرطان هایی مانند سینه، پروستات و کولون بسیار موثر است.
همانطور که پیشتر گفته شد، پلی فنول که یک آنتی اکسیدان موجود در گردو است؛ این آنتی اکسیدان در از بین بردن التهابات ناشی از سلول های سرطانی بسیار موثر است. برای دستیابی به نظرات قطعی تحقیقات بیشتری در زمینه این تاثیر گردو بر سرطان در بدن انسان نیاز است.
4. گردو و تاثیر آن در کاهش وزن
گردو کالری زیادی دارد و به نظر میرسد برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند، میوه مناسبی نباشد. ولی تحقیقات نشان داده است که جذب انرژی از گردو 21 درصد کمتر از چیزی است که قبلا می دانستند.
کسانی که قصد کاهش وزن دارند، بهتر است از گردو استفاده کنند. در یک تحقیق بر روی 10 فرد چاق نشان داد که مصرف اسموتی تهیه شده از 45 گرم گردو یک بار در روز در طی پنج روز، در کاهش اشتها و احساس سیری تاثیر داشته است. این تاثیر در مقایسه با مواد غذایی با همان مقدار کالری انجام شدها ست.
در این تحقیق بعد از پنج روز استفاده از اسموتی گردو، در یک اسکن مغزی نشان داده شد که فعالیت بخش قشر مغز بیشتر شده است و به آزمایش شوندگان در کنترل وسوسه های خوردن مواد پرکالری دیگر مانند سیب زمینی سرخ کرده و کیک، کمک کرده است. با این حال تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است
5. خواص گردو در سلامت روده ها
طبق یک آزمایش صورت گرفته، 194 انسان بالغ سالم برای 8 هفته هر روز مقدار 43 گرم گردو مصرف کردند. در انتهای آزمایش مقدار باکتری های مفید روده این افراد نسبت به روزهایی که 43 گرم گردو در روز مصرف می کردند، افزایش پیدا کرد.
پس مصرف روزانه گردو به افزایش باکتری های مفید روده می انجامد که در نتیجه آن هضم غذا در بدن بهتر انجام خواهد گرفت و در نتیجه سلامت کلی نیز بهبود می یابد. با افزایش تعداد میکروب های مفید روده، مبارزه آنها با التهابات موجود در روده و جاهای دیگر بدن بیشتر می شود و در نتیجه احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
6. تاثیر گردو و خواص آن بر فشار خون بالا
فشار خون بالا از دلایل اصلی بیماری های قلبی و عروقی و سکته است. فشار خون بالا در افرادی که مبتلا به پرفشاری خون هستند و افراد سالمی که تحت استرس هستند، دیده می شود.
برخی از مطالعات به تاثیر گردو در پایین آوردن فشار خون اذعان داشتند و برخی دیگر این تاثیر را رد کردند. به هر حال در مطالعه ای در بین 7500 نفر از مبتلایان به فشارخون بالا با رژیم مدیترانه ای که شامل مصرف 28 گرم آجیل در روز که نصف بیشتر آن گردو بوده است در مدت چهار سال، کاهش در فشار خون این افراد به مقدار 0.65 میلیمتر جیوه نسبت به کسانی که مبتلا به فشارخون بالا بودند و از این رژیم بهره نبرده اند، مشاهده شده است.
ممکن است این مقدار کاهش ناچیز به نظر برسد ولی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون همین مقدار ناچیز هم میتواند خطر حمله قلبی و ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد.
7. خواص گردو در دوران سالمندی
در سالمندی توانایی های حرکتی بسیار مهم هستند و یکی از راه های حفظ این توانایی ها استفاده از رژیم غذایی سالم است. اگرچه گردو حاوی مقادیر بالایی از کالری است ولی این ماده غذایی دارای مواد مغذی مانند فیبر، چربی گیاهی، ویتامین های ضروری و مواد معدنی است که در میانسالی به عملکرد فیزیکی بدن کمک بسیاری میرساند.
یک تحقیق در طی 18 سال در بین 50000 زن میانسال صورت گرفته است که نشان میدهد، تغذیه سالم (مصرف مغزها به ویژه گردو در طول روز) با توانمند بودن در پیری و عملکرد فیزیکی مناسب بدن رابطه مستقیمی دارد و ناتوانی در حرکت را در پیری 13 درصد کاهش میدهد.
8. گردو و تاثیر آن بر مغز
ممکن است شباهت ظاهری گردو و مغز انسان تصادفی به نظر برسد ولی تحقیقات نشان داده اند که گردو و خواص آن برای سلامت مغز بسیار مفید می باشد.
در آزمایشات بسیاری بر روی حیوانات نشان داده است که چربی های غیر اشباع، پلی فنول و ویتامین E موجود در گردو برای بهبود و پیشگیری التهابات مغزی که مولد بسیاری از بیماری های مغزی هستند بسیار مفید می باشد.
آزمایشاتی که بر روی موش ها انجام گرفته است نشان میدهد که علائم بیماری آلزایمر و اضطراب در بین گروهی از آنان که روزانه 6 تا 9 درصد وعده های غذایی (28 تا 45 گرم برای انسان) آنها از گردو تشکیل میشد نسبت به گروهی که از گردو استفاده می کردند، کاهش پیدا کرد و حافظه و یادگیری آنها بهبود یافت.
تحقیقات بین مصرف کنندگان میانسال گردو نشان داد که این تغذیه در انعطاف ذهنی، یادگیری و حافظه آنها تاثیر به سزایی دارد. تاثیر این نتایج در نتیجه مصرف گردو نیازمند تحقیقات بیشتر است.
9. خواص گردو در باروری مردان
سبک زندگی غربی به مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده، شکر و دانه های تصفیه شده به کاهش تولید و عملکرد اسپرم در مردان منتج شده است. مصرف گردو می تواند به سلامت اسپرم ها و افزایش توانایی باروری مردان کمک کند.
مطالعات بر روی 117 مرد جوان با سبک زندگی غربی به علاوه مصرف روزانه 75 گرم گردو نشان داده است که سلامت، شکل و تحرک اسپرم ها در این مردان نسبت به کسانی که مصرف گردو نداشته اند، بهبود یافته است.
10. خواص گردو در بهبود چربی خون
مدتهاست رابطه بین سطح بالای کلسترول بد خون و تری گلیسیرید و خطر افزایش ابتلا به بیماری های قلبی برای پزشکان روشن شده است. اخیرا در مطالعه بر روی 194 میانسال سالم که به مدت هشت هفته، روزانه 43 گرم گردو مصرف کردند.
کاهش 5 درصدی در کلسترول کلی خون، کاهش 5 درصدی کلسترول بد خون و کاهش 5 درصدی تری گلیسرید خون در مقایسه با کسانی که از گردو در برنامه غذاییشان استفاده نمی کردند، مشاهده شده است.
در بین این افراد نیز شاهد کاهش 6 درصدی آپلی پروتئین B در خون بودیم، این پروتئین نشانگر میزان کلسترول بد در خون است. هرچه میزان این پروتئین در خون بیشتر باشد شانس ابتلا به بیماری های قلبی بالا میرود.
مطالب مرتبط با خواص گردو
- خواص فندق در 25 مورد کلی، بسیار مفید برای سلامتی
- بادام زمینی چه خواصی دارد؟ مواد مغذی و علائم آلرژی به آن
- مویز یا کشمش سیاه, آشنایی با خواص بی نظیر آن
- خواص جو دوسر و مواد مغذی آن شامل چه مواردی می شود؟
سخن پایانی
گردو این میوه شگفت آور و سلامتی بخش از مواد مغذی بسیاری تشکیل شده است که در بهبود و پیشگیری بسیاری از بیماری ها موثر است. در این بخش به خوانندگان گرامی توصیه میکنم از این میوه پر خاصیت در وعده های غذایی خود به میزان 40 تا 70 گرم (5 تا 8 عدد گردو) استفاده نمایند.
این میوه در پایین آورد فشارخون بالا، قند خون بالا، چربی خون بالا و کلسترول بد خون بسیار موثر است. از طرفی هم در بهبود و پیشگیری از بیماری های قلبی و مغزی تاثیرگذار خواهد بود. روغن این میوه برای سلامت پوست و مو بسیار مفید است. مصرف این ماده غذایی غنی را به همگان توصیه میکنم.
با دانش به تمام فوایدی که بیان شد، بهتر است جانب اعتدال در مصرف این میوه بسیار مفید و تمام مواد غذایی و خوراکیهای دیگر را رعایت کنید.