خواص فندق ؛ 25 خاصیت مهم و برجسته برای سلامتی و زیبایی
خواص فندق شامل گزینههای متعددی میشود که برای سلامتی بسیار مفید است. این آجیل خوشمزه ظاهری گرد و رنگی متمایل به قهوهای دارد. با اینکه پوسته بیرونی سفتی دارد اما برای کاربردهای مختلفی حتی مثل پخت و پز شیرینیجات، تهیه کره یا شیر از آن، یا به تنهایی به عنوان میان وعدهای مفید، به راحتی پوسته بیرونی آنرا میشکنند و جدا میکنند.
این موارد تمام آنچه که میشود از این آجیل خوش طعم دانست را شامل نمیشود. پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید تا موارد جالبتر و مهمتری را در ادامه این متن برایتان بیان کنیم. مواردی از جمله مهمترین خواص فندق و یا ارزش غذایی و مواد تشکیل دهنده آن میتواند برای استفاده هر چه بیشتر از آن موثر باشد.
ارزش غذایی، ویتامینها و مواد مغذی موجود در فندق
این آجیل حاوی مقدار زیادی مواد مغذی و انواع ویتامینها است. این دانه سرشار از پروتئین و چربیهای غیر اشباع مانند امگا6 و امگا9 که برای سلامتی قلب و عروق بسیار ضروری هستند، شناخته میشود.
غنی از انواع ویتامین مانند ویتامین E، ویتامین B6 و B1 است و همینطور انواع مواد مغذی همچون تیامین، روی، مس، منگنز، فولات، منیزیم، فیبر و همینطور کربوهیدرات را شامل میشود.
فندق در اواسط فصل پاییز برداشت میشود. این دانه مغذی خوش طعم معمولا در کشورهایی مانند ترکیه، گرجستان، یونان، جنوب ایالت اسپانیا، انگلستان، واشینگتن و همینطور در ایران مناطقی از جمله الموت قزوین و اشکورات رودسر گیلان، رامسر و شهسوار مازندران یافت میشود. بزرگترین تولید کننده این دانه در سراسر جهان، کشور ترکیه است.
مهمترین خواص فندق برای سلامتی و تقویت بدن
این دانه بسیار مغذی، حاوی خواص بسیار زیادی است. سلامتی بدن و رسیدن به بدنی ایمن با خوردن این دانه ممکن میشود. وجود آنتی اکسیدانهای فراوان سبب شده است خواص بسیار موثری برای درمان انواع سرطان و همینطور پیشگیری از ابتلا به آن داشته باشد.
مواردی از جمله بهبود علائم پارکینسون، درمان و کنترل دردهای سیاتیک، درمان نقرس، درمان زخمهای واریس و حتی دفع سموم از بدن از خواص خوب فندق به شمار می رود. بهتر است با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب به بررسی کامل این خواص بپردازیم.
تقویت قلب و عروق
فندق به علت وجود آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب سالم باعث کاهش سطح کلسترول خون میشود و کلسترول خوب و تری گلیسیرید را ثابت باقی میگذارد.
اگر در طول بیست روز، روزانه به مقدار متعادلی فندق مصرف شود، علاوه بر کاهش کلسترول خون به بهبود عملکرد و سلامت قلب کمک شایانی خواهد شد.
کاهش سطح قند خون و کنترل دیابت
یکی از خواص فندق تاثیر آن بر کاهش سطح قند خون است. فندق به علت دارا بودن اسید اولئیک، که چربی اصلی فندق است، بر روی ترشح انسولین تاثیر مثبتی میگذارد.
از این رو بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، روزانه مقداری فندق مصرف شود. هم چنین افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، برای کنترل قند خون خود، میتوانند از فندق استفاده کنند.
کاهش احتمال ابتلا به سرطان و درمان آن
فندق حاوی پروآنتوسیانیدینها است. این ماده موجود در فندق خطر ابتلا به انواع سرطان مثل سرطان کبد و سرطان روده بزرگ را به شدت کاهش میدهد. فندق سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی و خواص آنتی اکسیدانی به شمار میرود.
آنتیاکسیدانهای موجود در فندق از سایر مغزها مثل گردو، پسته و بادام بیشتر است. این آنتی اکسیدانها خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند و از ایجاد استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند.
موثر برای داشتن پوستی زیبا
یکی از خواص فندق، جلوگیری از پیری زودرس و پیشگیری از ایجاد چین و چروک پوست به شمار میرود. فندق دارای مقداری زیادی ویتامین A و E است که هر دو ویتامین به همراه خواص بالای آنتی اکسیدانی، سبب جلوگیری از پیری زودرس پوست خواهند شد.
ویتامین E موجود در فندق همراه با چربی آن، باعث آبرسانی بیشتر و بهتر به پوست میشود و همچنین لطافت و نرم شدن را برای پوست ایجاد میکند.
فندق دارای مقدار بالایی از خواص آنتی اکسیدانی است که از پوست در مقابل رادیکالهای آزاد و اشعه UV، که برای پوست مضر و سرطانزا هستند، محافظت میکند. در واقع میتوان گفت، فندق عملکردی مانند کرمهای ضد آفتاب دارد.
میتوان به جای کرم ضد آفتاب از روغن فندق استفاده کرد و هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب، قطراتی از آن را روی سطح پوست مالید.
درمان جوش و آکنه
خاصیت آنتی اکسیدانی این آجیل سبب شده است تا برای درمان آکنه بسیار مفید باشد. برای این کار کافیست از فندق و دانههای قهوه استفاده کنید.
تخمیر مقداری پودر فندق به همراه مقداری پودر قهوه و روغن نارگیل میتواند برای از بین بردن آکنهها بسیار موثر باشد. کافیست این تخمیر را به مدت 20 الی 30 دقیقه روی صورت خود نگه داشته و سپس با آب ولرم شست و شو دهید.
خواص فندق برای مو و تقویت رشد موها
برای درمان موهای خشک و شکننده میتوان از فندق استفاده کرد. مقداری فندق پودر شده را به تخم مرغ ترکیب کنید و روی سر خود بمالید. حتما ریشه موها به این ترکیب آغشته شود.
بعد از گذشت بیست دقیقه موهای سر خود را با آب ولرم آبکشی کنید. از سویی دیگر میتوانید از روغن فندق برای درمان موخوره استفاده کنید. روزانه مقداری روغن فندق را به انتهای موهای خود بزنید. این کار علاوه بر درمان موخوره باعث درخشندگی موها نیز میشود.
افزایش قوای تودههای عضلانی
فندق حاوی مقدار زیادی منیزیم است. منیزیم برای کاهش درد و تنشهای عضلانی و اسپاسم بسیار موثر است. منیزیم موجود در فندق، سطح کلسیم بدن را کنترل میکند. از این رو از دردهای عضلانی و انقباضات ماهیچهای میکاهد.
بهبود عملکرد رودهها و درمان یبوست
یکی از خواص دیگر فندق کمک به رفع یبوست است. فندق حاوی مقدار زیادی فیبر است و روده برای داشتن عملکرد و دفع بهتر نیاز به فیبر دارد.
روزانه باید 10 درصد فیبر به بدن برسد، تا مدفوع شل و قابل دفع شود. با خوردن و خوب جویدن فندق به میزان متعادل در روز میتوان، یبوست را درمان و حتی از ابتلا به آن جلوگیری کرد.
استخوانهای سالم و محکم
فندق دارای مقدار زیادی کلسیم، منیزیم و منگنز است. بدن هر فرد برای رشد و تقویت استخوانها به این سه ماده مغذی نیاز دارد. اگر مواد غذایی که استفاده میکنیم این سه ویتامین را نداشته باشد بدن از کلسیم موجود در استخوانها استفاده میکند.
این موضوع میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را بالا ببرد. از این رو یکی از برجستهترین خواص فندق بهبود سلامت و تقویت استخوانها به شمار میرود. بهتر است برای داشتن استخوانهایی سالمتر، حتما از فندق در رژیم غذایی روزانه بهره گرفته شود.
بهبود عملکرد دستگاه عصبی
اسید آمینهها برای این که عملکرد بهتری داشته باشند، به ویتامین B6 نیاز دارند. فندق دارای مقدار زیادی ویتامین B6 است. اسید آمینهها باعث بهبود عملکرد سیستم عصبی میشود. ویتامین B6 برای تولید اپی نفرین، سروتونین و ملاتونین که انتقال دهندههای عصبی هستند، لازم و حیاتی به شمار میرود.
کاهش استرس
فندق حاوی مقدار زیادی اسید چرب امگا3، اسید آلفا لینولنیک و ویتامین B است. که این مواد به همراه هم باعث کاهش احتمال ابتلا به استرس، افسردگی و اسکیزوفرنی میشود.
از دیگر خواص فندق بهبود حافظه است که آن هم به دلیل وجود مقدار زیادی فسفر است. در زمان امتحانات برای این که حافظه تقویت شود و عملکرد مناسبی داشته باشد، از شکلات تلخ که حاوی فندق است، میتوان استفاده کرد.
مفید برای دوران بارداری و شیردهی
در دوران بارداری و شیردهی خانمها باید از انواع ویتامینها و مواد مغذی استفاده کنند. فندق برای خانمهای باردار و شیرده میتواند تامین کننده تمام ویتامینها باشد. برای سیر کردن کودکان و تامین مواد مغذی مورد نیاز رشد آنها میتوان از فندق استفاده کرد. فندق به علت دارا بودن مواد مغذی، انرژی زیادی دارد و مانع از بروز گرسنگی میشود.
تامین آهن مورد نیاز بدن و درمان کم خونی
فندق سرشار از آهن است و مصرف روزانه آن باعث رفع کم خونی بدن میشود. گلبولهای قرمز برای جذب اکسیژن از آهن استفاده میکنند اگر آهن موجود در بدن به اندازه کافی وجود داشته باشد، عملکرد گلبولهای قرمز را بهبود میبخشد.
تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود دردهای آن
خواص فندق بسیار موثر در بهبود عملکرد بدن و تنظیم چرخه قاعدگی عمل میکند. به علت وجود انواع ویتامینها به ویژه ویتامین E، کلسیم و منیزیم برای سیکل قاعدگی بسیار مفید است. وجود این مواد مغذی در فندق علاوه بر نرمال و طبیعی شدن سیکل ماهیانه، عوارض ناشی از قاعدگی و دردهای این دوره را کاهش میدهد.
افزایش وزن
افرادی که لاغر هستند و کمبود وزن دارند، میتوانند روزانه مقداری فندق مصرف کرده و به وزن ایدهآل برسند. از آنجایی که فندق بیشتر ویتامین و مواد مغذی مورد نیاز بدن را دارد، برای جبران کمبود وزن میتوان از فندق استفاده کرد تا به وزن دلخواه و متناسب رسید.
درمان دیابت و کاهش قند خون
یکی از خواص فندق کنترل سطح قند خون است. به علت فیبری که در فندق وجود دارد باعث میشود که فرد احساس سیری کند. به همین دلیل مدت زمان تقریبا زیادی را سیر باقی میماند و این کار باعث میشود که کربوهیدرات کمتری مصرف شده و قند خون کاهش یابد.
این آجیل مغذی، کلسترول بد خون را کاهش و کلسترول خوب بدن را افزایش میدهد. از این رو به افرادی که از مشکل چربی خون بالا در کنار ابتلا به دیابت نوع دو رنج میبرند، پیشنهاد میشود که مصرف فندق را در سبد غذایی خود به اعتدال داشته باشند.
مفید برای مغز و کاهش سکته مغزی
از دیگر خواص فندق، کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی است. طی آزمایش و تحقیقات انجام شده مصرف 42 گرم آجیل و انواع مغزها خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش میدهد. شما میتوانید مقداری فندق را پودر کنید و روی مرغ یا ماهی ریخته و سپس آن را بپزید و نوش جان کنید.
کنترل فشارخون
پتاسیم موجود در فندق برای کنترل فشار خون لازم و ضروری است. برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی، بیماریهای قلبی و فلج کامل (پارالیز) بدن به پتاسیم نیاز دارد. فندق برای افرادی که فشار خون بالایی دارند بسیار مفید است.
کمک به انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی بیش از حد زخمها
یکی از خواص فندق، جلوگیری از ایجاد خونریزی بیش از حد است. وقتی که قسمتی از پوست بدن بریده میشود، خون از آن خارج خواهد شد. بعد از گذشت زمانی، مغز دستور میدهد که جلوی خونریزی گرفته شود.
فندق دارای مقادیر زیادی ویتامین K است که باعث لخته شدن خون میشود. وجود این ویتامین باعث تحریک سنتز پلاکتها شده و مانع از خونریزی بیش از حد خواهد شد.
افزایش احتمال باروری
فندق سرشار از آنتی اکسیدان، امگا3، فولات و سایر مواد دیگر است که در متن کاملا به آنها اشاره کردیم؛ مصرف مداوم آن باعث بهبود کیفیت اسپرم میشود. طی تحقیقات انجام شده مصرف مداوم فندق تعداد اسپرم را تا 20 درصد افزایش میدهد.
علاوه بر افزایش تعداد اسپرم باعث بهبود کیفیت آن نیز میشود. در خانمها و افراد دارای رحم منتسب به زنان نیز سبب تقویت نطفه شده و از سقط جنین جلوگیری میکند.
تقویت قدرت ایمنی بدن
وقتی که خون به درستی و راحتی در بدن جریان داشته باشد قدرت ایمنی بدن افزایش مییابد. یکی دیگر از خواص فندق افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن است. فندق حاوی مقادیر زیادی کلسیم، پتاسیم، منگنز و منیزیم است و وجود این مواد برای این که جریان خون بهتر باشد لازم و ضروری است.
درمان تعریق کف دست
از دیگر خواص فندق میتوان به درمان تعریق کف دست اشاره کرد. تعریق کف دست عوامل مختلفی دارد یکی از این عوامل میتوانند به علت کمبود ویتامین D و B باشد. از آن جایی که فندق حاوی مقادیر زیادی از ویتامین B ،D است، میتواند باعث کاهش تعریق کف دست شود.
بهبود عملکرد کبد
وجود ویتامین E در بدن به بهبود عملکرد کبد کمک میکند. افرادی که به بیماریهای کبدی مبتلا هستند باید از مواد غذایی استفاده کنند که حاوی ویتامین E است. مصرف این ویتامین برای افراد مبتلا به بیماریها باید تحت نظر و تجویز پزشک باشد.
کنترل و بهبود بیماری ام اس
همان طور که قبلا هم اشاره شد، فندق سرشار از اسید چرب امگا3 است. این اسیدهای چرب خاصیت ضد التهابی دارند و به سلامت افرادی که به بیماری ام اس مبتلا هستند کمک میکند. افراد مبتلا به این بیماری بهتر است، روزانه بیست عدد فندق در رژیم غذایی خود بگنجانند.
تقویت بینایی
وقتی که ویتامین A و C در بدن کم باشد، باعث ایجاد اختلال در بینایی فرد میشود. فندق سرشار از ویتامین A و C است که باعث تقویت بینایی فرد میشود. در گذشته فندق را میسوزاندند و از چربی به دست آمده آن، سرمه تهیه میکردند. برای تقویت بینایی و داشتن ابروهای پرپشت از آن می توان استفاده کرد.
نکات تکمیلی مهم
این آجیل پرخاصیت بهتر است در حد تعادل در رژیم غذایی روزانه مصرف شود. زیرا اگر اعتدال در مصرف آن رعایت نشود ممکن است باعث بالا رفتن فشار خون، ایجاد نفخ معده و حالت تهوع شود.
بهتر است این نکته را در نظر بگیرید که هنگام خوردن این آجیل خوشمزه، حتما آنرا کامل و خوب بجوید. زیرا با این کار علاوه بر اینکه از بروز رودل کردن جلوگیری میکنید، از سوی دیگر سبب جذب هرچه بیشتر و بهتر مواد مغذی آن خواهید شد.
ورزشکاران و افرادی که تمایل به رساندن تمام مواد مغذی و ویتامینها به بدن خود را دارند، میتوانند از خواص فندق بهره گیرند. بهتر است افراد سرد مزاج آنرا با مقداری آب و عسل مصرف کنند و افراد گرم مزاج آنرا با سکنجبین میل کنند.