درد سمت چپ شکم زنگ خطر چه بیماری هایی می تواند باشد
درد سمت چپ شکم از جمله درد هایی است که می تواند در هر زمانی فرد را راهی بیمارستان کند. طبق گفته ی پزشکان و متخصصان، بیشترین بیماران مراجعه کننده در طی شبانه روز به علت شکم درد می باشد. این نکته را باید در نظر داشت درد در هر ناحیه از شکم می تواند زنگ خطر از بیماری خاصی باشد.
در این مقاله به طور جامع تمام عواملی که باعث شکم درد در سمت چپ می شوند را مورد بررسی قرار داده ایم.
عوامل درد سمت چپ شکم
عوامل مختلفی می تواند باعث درد سمت چپ شکم شود. در بیشتر زمان ها فرد مبتلا به درد شکمی سمت چپ به صورت سرپا و بدون بستری درمان می شود و مشکلی را به همراه نخواهد داشت. شایع ترین علل درد شکمی در سمت چپ می تواند از موارد زیر نشات گرفته باشد.
1. کیست تخمدان و درد سمت چپ شکم
خانم ها و ترنسکشوال های F to M که چنج نکرده اند، در هر دو طرف شکم خود دارای تخمدان هستند. به دلایل مختلفی ممکن است تخمدان ها دچار کیست شوند. در بسیاری از مواقع کیست ها بدون نشانه و درد خود به خود دفع می شوند.
بسیاری از خانم ها تا زمانی که لازم به انجام سونوگرافی نباشند، متوجه وجود کیست در تخمدان های خود نخواهند شد. حال در نظر داشته باشید تخمدان سمت چپ دچار کیست متوسط یا بزرگ شده باشد (می تواند در قسمت راست هم این کیست ایجاد شود)، این فرد دچار درد سمت چپ شکم خواهد شد و همچنین این درد امکان دارد با احساس سنگینی و درد در ناحیه لگن نیز برای فرد بیمار همراه باشد.
زمانی کیست تخمدان نشانه ای از خود بروز نمی دهد و خود به خود نیز رفع نخواهد شد؛ در آن هنگام احتمال پارگی کیست بالا خواهد رفت؛ در نتیجه ی این اتفاق اگر کیست در سمت چپ تخمدان باشد، درد سمت چپ شکم یکی از علائم آن خواهد بود.
زمانی که عفونت ناشی از پارگی کیست در بدن بیشتر پخش شود، فرد دچار تب، درد شدید، تنفس نامتعادل و سرگیجه خواهد شد. این نکته درست می باشد که هیچ راهکاری برای جلوگیری از بروز کیست های تخمدانی وجود ندارد؛ اما با معاینه شدن سالانه می توان از پیشروی آن ها جلوگیری کرد.
نکته: درد سمت چپ شکم می تواند ناشی از پیچ و گره خوردگی تخمدان سمت چپ نیز باشد.
2. مشکلات کلیوی و درد های شکمی
کلیه ها مانند تخمدان ها در دو سمت چپ و راست بدن قرار دارند. اگر کلیه سمت سمت چپ دچار مشکل و بیماری شود، اولین نشانه های آن درد سمت چپ شکم و پهلو خواهد بود.
کلیه برخی افراد نسبت به باقی حساسیت های بیشتری دارد، به همین دلیل کلیه این افراد رسوبات ناشی از مواد خوراکی و مایعات را سریع جذب خود می کند. این رسوبات در کلیه ته نشین می شود و سنگ کلیه را ایجاد می کند. البته این نکته قابل ذکر می باشد که سنگ کلیه تنها با درد شکمی خود را نشان نخواهد داد؛ علائمی نظیر تغییر در رنگ ادرار، بیشتر شدن بوی نامطبوع ادرار، درست خالی نشدن مثانه و تکرر ادرار را به همراه خواهد داشت.
نکته: سنگ کلیه به دلایل مختلفی می تواند در فرد ایجاد شود؛ مانند سابقه خانوادگی، نوشیدن آب ناسالم، رژیم غذایی نادرست، کمبود آب بدن.
3. درد سمت چپ شکم و دیورتیکولیت
در برخی مواقع جداره ی داخلی کولون یا روده بزرگ دچار برآمدگی و کیست هایی می شود، در این هنگام اصطلاحا گفته می شود شخص دچار دیورتیکولیت شده است. کیست های ایجاد شده در روده بزرگ کم کم از عفونت پر می شود و در نتیجه ی این اتفاق التهابات روده ای نیز پیش خواهد آمد. شایع ترین و بیشترین نشانه ی این بیماری درد سمت چپ شکم و در قسمت پایین آن می باشد. از دیگر علائم این بیماری تب و لرز است و در موارد حاد درد سمت چپ شکم بسیار غیر قابل تحمل خواهد شد و روده ها دچار انسداد کامل می شوند؛ حتی ممکن است خونریزی های داخلی نیز رخ دهد.
نکته: باید در نظر داشت بیماری دیورتیکولیت تنها با درد سمت چپ شکم قابل تشخیص نیست، بلکه برای اطمینان از آن به عکس برداری از روده ها نیز نیاز می باشد.
4. ورم معده و درد شکمی
معده می تواند دچار مشکلاتی نظیر عفونت مخاطی شود. عفونت های مخاطی زمانی که شدت پیدا کنند، التهابات بافت معده را به همراه خود خواهد داشت، در این هنگام گفته می شود شخص دچار گاستریت معده است. گاستریت معده با التهابات درونی شکمی همراه می باشد. این التهابات با شدت درد سمت چپ شکم همراه می باشد.
معده بر اثر عواملی چون مصرف نامتعادل دارو و مصرف بیش از اندازه ی نوشیدنی های دارای الکل ممکن است دچار زخم های سطحی و عمیق شود. زخم معده نیز مانند گاستریت معده، درد های شدید شکمی در ناحیه چپ بدن را به همراه خواهد داشت.
5. درد سمت چپ شکم و انسداد روده
عوامل مختلفی ممکن است پیش بیاید که روده ی بزرگ و قسمتی از روده ی کوچک دچار گرفتگی شوند. بیشترین عاملی که باعث این انسداد می شود، چسبندگی روده ها پس از عمل جراحی است. هنگامی که روده دچار این مشکلات شود، در پی آن التهابات و عفونت های روده پیش خواهد آمد. یکی از نشانه های چسبندگی و انسداد روده التهابات شکمی و درد سمت چپ شکم می باشد. علاوه بر این شخص در عمل دفع دچار مشکلات بسیار جدی خواهد شد.
راه های درمان درد سمت چپ شکم
از آنجایی که درد های شکمی به عوامل مختلفی وابسته می باشد، درمان آن نیز متفاوت از هم می باشد؛ اما در اکثر مواقع پزشک برای کاهش این درد های آزار دهنده موارد زیر را در نظر می گیرند:
- آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت های ایجاد شده
- داروهای کاهش دهنده ی التهابات
- داروهای حاوی کنترل زخم معده و مشکلات کلیوی
- داروهای مسکن و آرام کننده درد
- تغییر در رژیم غذایی. برخی از غذا ها ممکن است التهابات را تشدید کرده یا روند بهبودی را کند کنند؛ در نتیجه دکتر به طور موقت مصرف آن ها را برای بیمار قطع خواهد کرد.
- اگر درد های شکمی ناشی از تنش های عصبی باشد، دکتر دارو های ضد افسردگی با دوز کم را برای کاهش درد تجویز خواهد کرد
- در مواقعی که بیماری بسیار پیش رفته باشد، شخص بیمار باید با جراحی سلامت خود را به دست آورد.
در آخر:
درد سمت چپ شکم می تواند به عواملی غیر از عوامل بالا بستگی داشته باشد. به خصوص افراد دارای اجزای داخلی زنانه با این درد ها بیشتر رو به رو خواهند شد؛ چرا که اندام های بیشتری نسبت به آقایان در ناحیه شکم دارند. بهتر است درد های شکمی مانند هر درد دیگری جدی گرفته شود تا از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری شود.