درد کشاله ران چه دلایلی دارد؟ 7 راه درمان بسیار موثر
درد کشاله ران به علتهای مختلفی ممکن است بروز داده شود. از ضربه گرفته تا مشکلات غدد، ممکن است سبب بروز چنین دردی شوند. اما نکتهای که باید در نظر داشت این است که اگر درد در این ناحیه مدت زمان زیادی احساس شود، باید حتما راهکارهای درمانی به کمک پزشک پیش گرفته شود.
با ادامه این مقاله همراه ما باشید تا ضرورت و اهمیت این امر را دقیقتر بررسی کنیم.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درد کشاله ران
- آیا درد دست چپ، ارتباطی با ناراحتی قلبی دارد؟
- 7 علت شایع درد پشت زانو را بشناسید.
- از کجا بدانیم دیسک گردن داریم یا نه؟ معرفی 7 راه درمان که باید بدانید.
درد کشاله ران و مشکلات ناشی از آن
کشاله ران قسمتی از لگن محسوب میشود که بین شکم و ران قرار گرفته است.
درد کشاله ران، در قسمت جلوی لگن احساس میشود. یعنی درست جایی بین شکم و ران احساس خواهد شد. درد کشاله ران میتواند دلایل متعددی داشته باشد. گاهی ممکن است علت آن سیستم حرکتی بدن یا آسیب ورزشی باشد. ولی میتواند در پی بعضی از بیماریهای مربوط به سیستم گوارشی یا ادراری هم ایجاد شود.
برای بررسی دقیقتر این مشکل بهتر است آناتومی کشاله ران را بهتر بشناسیم. کشاله ران دارای 5 ماهیچه است که برای حرکت کردن پاهای ما، با هم کار میکنند. این 5 ماهیچه شامل موارد زیر است:
- گراسیلیس
- پکتینوس
- اداکتور برویس
- اداکتور لونگوس
- اداکتور مانگوس
درد کشاله ران، ناشی از هر گونه ناراحتی در این نواحی است. عللی همچون کشیده شدن پا، کشیدگی عضله ناشی از آسیب ورزشی، شایعترین دلایل بروز این درد هستند.
علت درد کشاله ران چیست؟
درد کشاله ران معمولا یک مشکل شایعی است که ممکن است برای هر فردی ایجاد شود. بعضی از دلایل برای این درد شایعتر هستند.
آسیب ورزشی و درد کشاله ران
شایعترین علتی که برای درد کشاله ران وجود دارد، کشیدگی عضلات، رباطها و یا تاندونها در این ناحیه است. این نوع آسیبها بیشتر در ورزشکاران ایجاد میشود. به ویژه در ورزشهای تماسی مانند فوتبال، راگبی یا هاکی، احتمال بروز درد کشاله ران بیشتر است.
فتق کشاله ران
فتق کشاله ران، معمولا به علت ضعف عضلات دیواره پایین شکم بروز داده میشود. وقتی دیواره عضلانی پایین شکم ضعیف باشد، بعضی از اعضای موجود در شکم به سمت جلو جابجا میشوند. این موضوع میتواند برجستگی در این ناحیه را به همراه داشته باشد. این برجستگی ممکن است با سرفه کردن بزرگتر شود.
یکی از برجستهترین علائم فتق کشاله ران، درد و حتی درد شدید است.
برای تشخیص این بیماری باید سونوگرافی و معاینات فیزیکی انجام شود. راهکار درمانی برای فتق کشاله ران، اغلب جراحی است.
سنگ کلیه و شکستگی استخوان
از دیگر دلایل شایعی که سبب بروز درد کشاله ران میشود، سنگهای کلیوی هستند. اغلب با درمان سنگ کلیه این درد نیز از بین میرود.
همچنین شکستگی استخوان این ناحیه نیز میتواند درد را برای فرد به همراه داشته باشد.
سایر علل درد کشاله ران
دلایل بیان شده، شایعترین مواردی بودند که درد کشاله ران را ایجادمیکنند. اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که کمتر رایج هستند و شامل موارد زیر میشوند:
- التهاب بیضه
- التهاب روده
- التهاب غدد لنفاوی
- کیستهای مربوط به تخمدان
- آسیب به عصب این ناحیه
- عفونت در مجاری ادراری
علائمی که درد کشاله ران به همراه دارد
وقتی کشاله ران درد میگیرد، ممکن است علائم دیگری را نیز با خود به همراه داشته باشد. از جمله علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد ناگهانی
- قرمزی
- برجستگی و درد در آن ناحیه
- عدم توانایی در دفع مدفوع
- گاهی شدت آن تب، حالت تهوع و استفراغ ر میتواند به همراه داشته باشد
در صورت بروز هر یک از این موارد در کنار درد کشاله ران، باید به پزشک مراجعه کرد. زیرا ممکن است نشانهای از فتق خفیف باشد و سلامتی فرد را به خطر اندازد.
برای تشخیص علت درد کشاله ران چه باید کرد؟
در بیشتر مواردی که درد کشاله ران ایجاد میشود، نیازی به مراقبت پزشکی برای بهبودی وجود ندارد. با این حال اگر بروز درد کشاله ران به همراه التهاب و تورم باشد، باید برای تشخیص دقیق بیماری، به پزشک مراجعه کرد. زیرا این موارد نشان دهنده مشکلاتی جدی میتوانند باشند.
پزشک با بررسی و ارزیابی علائم، مواردی همچون میزان فعالیت بدنی فرد را جویا میشود. این اطلاعات پزشک را به سمت تشخیص دقیقتری راهنمایی میکنند. پس باید بیمار دقیقتر به سوالات پزشک در رابطه با این موضوع، پاسخ دهد.
تست فتق کشاله ران
برای تشخیص فتق کشاله ران، پزشک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. فرد باید سرفه کند تا التهابات دقیقتر مشخص شوند. سرفه باعث میشود فشار در شکم زیاد شده و رودهها به سمت دهانه فتق خارج شوند.
انجام سونوگرافی
یکی دیگر از گزینههایی که برای بررسی علت درد کشاله ران باید انجام شود، انجام سونوگرافی و اشعه ایکس است. با اینکار به بررسی شکستگی و توده بیضه، کیست تخمدان و التهاب غدد لنفاوی در کشاله ران، پرداخته میشود.
آزمایش خون برای بررسی CBC
برای اینکه به وجود عفونت در بدن پی برده شود، آزمایش خون لازم است. عفونت نیز میتواند سبب بروز درد در ناحیه کشاله ران شده باشد.
درمان درد کشاله ران با راهکارهای خانگی و پزشکی
درمان مناسب برای درد کشاله ران، به علتی که سبب بروز آن شده است، بستگی دارد. معمولا فشارهای جزئی را میتوان با راهکارهای خانگی درمان کرد و نیازی به درمان پزشکی برای آن وجود نداشته باشد. در ادامه راهکارهای مراقبتی برای رفع درد کشاله ران را بیان خواهیم کرد.
1. داشتن استراحت کافی
در صورتی که درد کشاله ران بر اثر فشارهای احتمالی ایجاد شده باشد، بهترین راهکار، درمان خانگی است. فرد باید 2 الی 3 هفته را به استراحت در منزل بپردازد و فشاری به آن وارد نکند. کاهش فعالیت بدنی، به طرز موثری باعث میشود این درد بهبود یابد.
2. داروهای مسکن
داروهای مسکن که بدون نسخه پزشک نیز ارائه میشوند، میتوانند گزینههای مناسبی برای کاهش درد باشند. داروهایی مانند استامینوفن گزینههای مناسبی هستند ولی فرد باید در کنار مصرف آن، استراحت هم داشته باشد.
3. مصرف کمپرس یخ
روزانه 20 دقیقه کمپرس یخ، روی موضع باعث کاهش التهابات میشود. اما باید در نظر داشته باشید که یخ را به طور مستقیم روی پوست قرار ندهید. برای این منظور بهتر است یخ را داخل یک نایلون بگذارید و درب آنرا محکم ببندید. سپس آن را داخل یک کیسه پارچهای قرار دید و روی موضع بگذارید.
4. ترمیم استخوان در صورت نیاز
در صورتی که درد کشاله ران به علت آسیب به استخوان ایجاد شده باشد، با ترمیم آن، به مرور درد کاهش خواهد یافت. در صورتی که شکستگی وجود داشته باشد، نیاز به جراحی یا ترمیم استخوان باشد، باید راهکارهای درمانی طی شود. حتی باید در نظر داشته باشید که ترمیم شکستگی کمی زمانبر است و باید پروسه درمانی کامل طی شود.
5. درمان فتق کشاله ران
در برخی از موارد نیاز به جراحی برای درمان فتق کشاله ران وجود دارد. این جراحی ممکن است به روش باز انجام شود و یا اینکه در صورت امکان به روش لاپاراسکوپی برای فرد صورت پذیرد.
6. تجویز داروهای درمانی
در صورتی که هیچ یک از راهکارهای خانگی برای کاهش درد کشاله ران موثر نباشد، پزشک ممکن است داروهای کاهنده التهاب را تجویز کند. این داروها با کاهش التهابات، میتوانند سبب کاهش درد این ناحیه شوند.
7. فیزیوتراپی برای رفع درد کشاله ران
بعضی از موارد استفاده از جلسات فیزیوتراپی در درمان درد کشاله ران موثر است. زیرا انجام حرکات در کنار امواج، تاثیر مطلوبی خواهد داشت.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که چند روز از درد کشاله ران بگذرد و یا درد در ناحیه بیضهها نیز احساس شود، باید برای بررسی علائم، به پزشک مراجعه کرد. همچنین در صورت بروز موارد زیر، حتما باید برای انجام معاینات دقیق، به پزشک مراجعه کرد:
- ایجاد تغییر در بیضهها مانند ملتهب شدن یا احساس وجود توده در آن
- وجود خون در ادرار
- دردی که به ناحیه کمر، قفسه سینه و یا حتی شکم احساس میشود
- وجود تب و حالت تهوع برای فرد
این علائم ممکن است نشان دهنده مشکلی جدیتر برای فرد باشند. مشکلاتی همچون عفونت بیضه، پیچ خوردگی بیضه، سرطان بیضه ممکن است چنین دردی را بروز دهند. حتی در صورت بروز درد ناگهانی برای بیضه نیز باید به پزشک مراجعه کرد.
پیشگیری از درد کشاله ران
برای اینکه بتوان از درد کشاله ران پیشگیری کرد، میتوان از راهکارهای زیر کمک گرفت:
- در صورتی که درد خفیفی احساس میشود، باید چند قدم به آرامی راه رفت
- ورزشکاران میتوانند کشش ملایم را برای جلوگیری از تشدید درد داشته باشند
- گرم کردن قبل از ورزش راهکار مناسبی است
- آرام و پیوسته انجام دادن فعالیت بدنی و ورزشی گزینهای مهم برای جلوگیری از آسیب است
- بودن در وزن مناسب از راهکارهای دیگر است
- پرهیز از بلند کردن وزن سنگین در جلوگیری از این درد موثر است
مطالب پیشنهادی مرتبط با درد کشاله ران
- آیا درد دست چپ، ارتباطی با ناراحتی قلبی دارد؟
- 7 علت شایع درد پشت زانو را بشناسید.
- از کجا بدانیم دیسک گردن داریم یا نه؟ معرفی 7 راه درمان که باید بدانید.
جمعبندی
درد کشاله ران ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. باید در نظر داشته باشید بررسی دلایل این درد، میتواند راهکار درمانی مناسبی را پیش رو قرار دهد. در صورتی که درد کشاله ران تا چندین روز ادامه داشت، باید حتما برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه کرد.
منابع:
webmd
healthline