درمان سوزش معده با 11 راهکار خانگی بسیار ساده و موثر
درمان سوزش معده یا سوزش سر دل با راهکارهای خانگی امکانپذیر است.
این مشکل ممکن است برای خیلی از افراد بروز داده شود. گاهی این احساس همراه سکسکه ایجاد میشود. یا حتی گاهی درد قفسه سینه و گلو را به همراه دارد.
این حس ممکن است با مصرف برخی از غذاها مانند غذاهای تند و چرب تشدید شود.
در بعضی از افراد نیز ممکن است رفلاکس معده سبب سوزش معده شده باشد.
اما علت سوزش معده هر چیزی که باشد، ناخوشایند و ناراحت کننده است. با بروز این ناراحتی، باید راهکارهایی را برای رفع آن پیش گرفت. با ادامه این مقاله همراه باشید تا راهکارهای موثری را برای رفع و درمان آن مطرح کنیم.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درمان سوزش معده
- نقرس چیست؟ چه علائمی دارد؟ چگونه درمان میشود؟
- انسداد روده چیست؟ 4 راه درمان آن را بشناسید.
- 12 نشانه زخم معده که باید دانست.
سوزش معده با چه علائمی همراه است؟
- سوزش و درد معده، معمولا بعد از میل کردن غذا بروز داده میشود
- ممکن است در شب بیشتر ایجاد شود
- دردی که هنگام خم شدن بیشتر احساس میشود
- همراه طعم تلخی و اسیدی احساس میشود
سوزش معده چه دلایلی دارد؟
برای اینکه بتوانید به درمان سوزش معده بپردازید، باید علت بروز آن را در نظر داشته باشید. از جمله دلایلی که میتواند سبب بروز سوزش درد معده شود، موارد زیر هستند:
- التهاب یا ورم معده (گاستریت)
- برگشت اسید معده به مری (رفلاکس)
- زخمهای گوارشی
- ابتلا به بیماری سلیاک
- حساسیت یا آلرژیهای غذایی
- عفونت باکتریایی ناشی از هلیکوباکتر پیلوری
- ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر
موارد بیان شده را میتوان شایعترین علل سوزش معده معرفی کرد که جزء دلایل پزشکی نیز هستند. سایر دلایلی که میتوانند سبب سوزش معده شوند، که راهکارهای درمانی سادهتری نیز دارندف، شامل موارد زیر میشود:
- استرس و تنشهای روزانه
- اضافه وزن و چاقی
- سیگار
- عوارض جانبی مصرف بعضی از داروها
- استفاده از نوشیدنیهای حاوی الکل
- رژیمهای غذایی نامناسب
- استفاده از آب حاوی کلر فراوان
- استفاده بیش از حد آنتی بیوتیکها
شایعترین علت سوزش معده
برای درمان سوزش معده باید حتما به علت بروز آن توجه داشت.
از طرفی باید در نظر داشته باشید که برای قورت دادن غذا، نواری در انتهای مری شل میشود که به آن اسفنکتر میگویند. این مکانیزم باعث میشود تا مایعات و غذا به معده وارد شوند. بعد از آن دوباره سفت میشود.
در صورتی که اسفنکتر تحتانی مری، به صورت غیر عادی شل یا ضعیف شود، اسید معده میتواند به مری برگردد که به این موضوع رفلاکس اسید میگویند. این موضوع سوزش سر دل را به همراه دارد. حتی مواقعی که فرد دراز بکشد یا اینکه خم شود، بالا آمدن اسید معده، تشدید خواهد شد.
عوامل تشدید کننده سوزش معده
بعضی از عوامل در تشدید سوزش معده موثر هستند:
- غذاهای پر ادویه
- پیاز
- انواع مرکبات
- محصولات گوجه فرنگی مانند رب و سس کچاپ
- غذاهای سرخ شده و چرب
- نعناع تند
- شکلات
- الکل
- نوشیدنیهای گازدار
- نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه
- وعده غذای حجیم
- اضافه وزن
- بارداری
راحتترین راهکارهای خانگی برای درمان سوزش معده
راهکارهای خانگی میتواند برای درمان سوزش معده بسیار موثر باشد. ولی باید در نظر داشته باشید در صورتی که بیماری خاصی وجود داشته باشد، باید حتما از پزشک در مورد راهکارهای درمانی مشورت دریافت کنید.
البته در ادامه راهکارهایی را معرفی خواهیم کرد که بی ضرر هستند و برای درمان سوزش معده تاثیر به سزایی دارند.
1. انتخاب لباس آزاد و گشاد
در بعضی از موارد، سوزش معده میتواند به این علت باشد که محتویات معده به سمت مری بالا رود. درست جایی که اسید معده میتواند بافت مری را بسوزاند.
در چنین شرایطی، لباسهای تنگ میتوانند معده را فشار دهند و سوزش را تشدید کنند. در این صورت باید کمربند لباس را شل کرد یا اینکه هر لباس دیگری که فشار وارد کرده است را در آورد.
2. صاف ایستادن برای درمان سوزش معده
وضعیت بدن میتواند تاثیر به سزایی در درمان سوزش معده داشته باشد. در صورتی که فرد نشسته باشد یا اینکه دراز کشیده باشد، باید تغییر وضعیت دهد و بایستد. در صورتی که از قبل ایستاده باشد، باید سعی کند صافتر بایستد.
حالت ایستاده فشار کمتری را بر اسفنکتر تحتانی مری وارد خواهد کرد. زیرا در انتهای مری که به معده متصل شده است، حلقهای ماهیچهای قرار دارد که به جلوگیری از افزایش اسید معده به مری کمک میکند.
3. بالا نگه داشتن بالاتنه
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که دراز کشیدن سوزش سر معده را بدتر میکند. هنگام خواب، بهتر است سطح بدن را طوری تنظیم کرد که بالاتنه کمی بالاتر باشد.
البته باید در نظر داشته باشید که بالا آوردن سر به کمک بالشت کافی نیست. باید بدن را طوری قرار دهید که از کمر به سمت بالا متمایل شده باشد. در صورتی که تخت قابل تنظیم باشد، بهتر است زاویه آن را مناسب تنظیم کرد. اما اگر تخت قابل تنظیم نباشد، باید با یک بالشت زاویه را تنظیم کنید اما باید طوری باشد که بدن از قسمت کمر زاویه بگیرد و تمام فشار روی گردن نباشد.
4. مخلوط آب و جوش شیرین
گاهی بدون اینکه خبر داشته باشیم، داروی درمان سوزش معده را در خانه و آشپزخانه داریم. جوش شیرین یکی از گزینههای کنترل کننده خوب برای خنثی کردن اسید معده است.
برای این منظور فقط کافی است یک قاشق چایخوری جوش شیرین را داخل یک لیوان آب حل کنید و آرام آرام بنوشید. در حالت کلی باید در نظر داشته باشید که هنگام دل درد باید همه چیز را به آرامی میل کنید.
5. استفاده از زنجبیل برای درمان سوزش معده
سالیان سال است که از زنجبیل به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان سوزش سر دل استفاده میکنند. زنجبیل گزینهای تسکین دهنده برای حالت تهوع هم محسوب میشود.
میتوانید از ریشه زنجبیل تازهی رنده شده در تهیه غذاهای مختلف استفاده کنید. در نظر داشته باشید که نوشابههای گازدار محرکهای برجستهای برای سوزش سر دل هستند. بعضی از برندهای سازنده انواع نوشابه، از زنجبیل هم برای طعمدهی استفاده میکنند. اما نباید آنها را جایگزین موارد طبیعی کنید.
6. درمان سوزش معده با شیرین بیان
ریشه شیرین بیان گزینهی عالی برای درمان مشکلات گوارشی است. یکی از کاربردهای آن برای درمان سوزش معده است. چون میتواند به افزایش پوشش مخاطی مری کمک کند. به همین دلیل از آسیب ناشی از اسیده معده بر مری جلوگیری خواهد شد.
البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. زیرا سبب بالا رفتن فشار خون، کاهش سطح پتاسیم و تداخل با بعضی از داروها میشود.
7. نوشیدن سرکه سیب
سرکه سیب برای درمان سوزش معده مفید است. زیرا به خنثی سازی اسید معده میانجامد. نوشیدن سرکه سیب رقیق شده بعد از غذا به کاهش سوزش معده کمک میکند.
در صورتی که تمایل دارید از سرکه برای درمان سوزش معده استفاده کنید، باید آن را با آب رقیق کنید و بعد از غذا بنوشید.
8. جویدن آدامس
اگر نیم ساعت بعد از غذا آدامس بجوید، به کاهش سوزش سر معده خود کمک کردهاید. زیرا جویدن آدامس باعث ترشح بزاق بیشتر میشود و عمل بلع را ساده میکند. در نتیجه سبب رقیق شدن اسید معده و پاکسازی اسید معده خواهد شد.
9. دوری از دود سیگار
سیگار برای سلامتی همه ما مضر است.
آیا میدانید که سیگار میتواند باعث سوزش معده شود؟ در صورتی که سیگار میکشید و همزمان سوزش معده را احساس میکنید، بهتر است آن را روشن نکنید.
10. دارو برای درمان سوزش معده
بعضی از داروهایی که برای سوزش معده هستند، بدون نیاز به نسخه پزشک ارائه میشوند. این داروها در سه گروه قرار میگیرند:
- آنتی اسیدها یا ضد اسیدها
- مسدود کنندههای H2 یا کاهش دهنده اسید
- داروهای مهار کننده پمپ پروتون
داروهای مهار کننده پمپ پروتون و مسدود کنندههای H2 سطح اسید معده را کاهش میدهند. به همین دلیل میتوانند سبب پیشگیری و کاهش علائم سوزش معده کمک کند. آنتی اسیدها نیز به خنثی سازی اسید معده منجر میشوند.
11. غذای آماده
وقتی سوزش معده ایجاد میشود، خیلی از افراد در پی درمان دارویی و یا درمان خانگی هستند. ولی برخی از تغییرات در زندگی میتواند تسکین بهتری باشد. تغییر عادات روزانه هم در وهله اول میتواند سبب بهبود سوزش معده شود. برای مثال باید سعی کنید موارد زیر را رعایت کنید:
- بدن را در وزن سالم نگه دارید.
- سه ساعت قبل از خوابیدن و دراز کشیدن غذا بخورید.
- در صورتی که بیشتر از دو الی سه مرتبه در هفته دچار سوزش معده میشوید، باید به پزشک مراجعه کنید.
عدم درمان سوزش معده چه عوارضی را به همراه دارد؟
در صورتی که سوزش سر معده به صورت مکرر بروز داده شود، میتواند در امور زندگی اختلال ایجاد کند. در خیلی از موارد درمان دارویی نتیجه مطلوبی را به همراه دارد. در صورتی که سوزش معده به صورت مکرر بروز داده شود، آسیب به مری را به همراه داشته باشد.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درمان سوزش معده
- نقرس چیست؟ چه علائمی دارد؟ چگونه درمان میشود؟
- انسداد روده چیست؟ 4 راه درمان آن را بشناسید.
- 12 نشانه زخم معده که باید دانست.
جمعبندی
برای درمان سوزش معده میتوان از راهکارهای مختلفی کمک گرفت. راهکارهای بیان شده در این مقاله ایمن هستند و اغلب آسیبی برای بدن به همراه ندارند. اما در صورتی که سوزش معده به طور مکرر ایجاد میشود، نباید فقط از راهکارهای خانگی پیروی کرد. باید از پزشک برای انجام راهکار درمانی اصولی، مشورت گرفت.
منابع:
healthline
mayoclinic