خواص اسفناج – 5 خاصیت برای بدن + کالری و ارزش غذایی
خواص اسفناج و فواید آن به طرز شگفت انگیزی سلامت بدن را بالا می برد. از گذشته تنها شنیده ایم اسفناج منبع بزرگی از آهن است. اما آن تنها خاصیت این سبزی خوش عطر نمی باشد، بلکه مصرف متعادل و درست اسفناج از بروز بیماری هایی چون سرطان پیشگیری می کند.
اسفناج منبعی از آنتی اکسیدان های قوی است که می تواند بدن را در برابر بیماری و عفونت های شدید مقاوم کند. این سبزی از ارزش غدایی بالایی نیز برخوردار است و با دستور پخت های مختلف می تواند غذای مناسبی برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی افراد وگن و وجترین ها باشد.
حیاتی ترین خواص اسفناج
1. خواص اسفناج و پیشگیری از سرطان
یکی از خواص اسفناج که برای سلامت بدن به اثبات رسیده است، خاصیت ضد سرطانی بودن آن است.
اسفناج حاوی دو ماده به نام های MGDG و SQDG است؛ این دو ماده قادر هستند پیشرفت رشد سلول های سرطانی را تا حد بسیار زیادی کند کنند.
مطالعات نشان داده است این ترکیبات به آهسته شدن رشد تومور در دهانه رحم کمک شایانی کرده است و همچنین با مصرف متعادل اما مداوم آن نشان داده شده است تومور های خوش خیم بسیار کوچک شده اند.
چندین مطالعه انسانی نشان داده است، افرادی که دارای اندام جنسی منتسب به آقایان هستند با مصرف متعادل اسفناج خطر ابتلا به سرطان پروستات در آن ها بسیار کاهش پیدا می کند.
نکته: به همین ترتیب، یک مطالعه روی حیوانات خاطرنشان کرد که اسفناج قادر می باشد، سلول های سرطانی را سرکوب کند.
از دیگر خواص اسفناج که باعث می شود یک خوراکی ضد سرطان قوی محسوب شود، دارا بودن مواد آنتی اکسیدانی در خود است. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که به دور سلول های بدن می پیچند و از آن ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.
2. جلوگیری از کم خونی
از خواص اسفناج که از گذشته با آن آشنایی داشته اند خون ساز بودن آن می باشد. اسفناج منبع عظیمی از آهن در خود دارد. آهن یک ماده ی معدنی است که باعث تولید هموگلوبین در بدن می شود.
افراد دارای اندام جنسی منتسب بانوان به دلیل پریود های ماهانه اغلب دچار کم خونی می شوند. افرادی که جراحی های سنگین داشته یا به هر دلیلی خونریزی های سنگین داشته اند در معرض کم خونی قرار دارند. اغلب به این افراد پیشنهاد می شود در میان غذاهای خود اسفناج را جای دهند؛ چرا که با مصرف متداول و متعادل آن به اندازه چشمگیری از کم خونی جبران می شود.
زمانی که آهن وارد بدن می شود بدن به طور طبیعی تولید گلبول های قرمز خود را افزایش می دهد؛ در نتیجه کم خونی یا آنمی بر طرف می شود و به دنبال آن اکسیژن رسانی به بافت ها نیز بهتر انجام خواهد شد.
نکته: اگر اسفناج برای کم خونی مصرف می شود در کنار آن لبنیات نباید مصرف کرد؛ چرا که کلسیم موجود در آن باعث خواهد شد بخش عظیمی از آهن جذب بدن نشود.
3. درمان استرس اکسیداتیو
رادیکال های آزاد محصول متابولیسم های بدن هستند. آن ها می توانند باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در افراد شوند. این اتفاق باعث تسریع در روند پیری می شود و خطر ابتلا به سرطان و دیابت را افزایش می دهد.
با این حال یکی از خواص اسفناج دارا بودن آنتی اکسیدان در خود می باشد. آنتی اکسیدان ها قادر می باشند که با استرس اکسیداتیو مبارزه کنند؛ در نتیجه ی آن آسیب های ناشی از این تنش عصبی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
نکته: یک مطالعه در هشت فرد سالم نشان داد که اسفناج به جلوگیری از آسیب اکسیداتیو کمک می کند. اگرچه این مطالعه بسیار اندک بود، اما یافته های آن توسط محققان دیگر بر روی حیوانات و انسان ها مورد حمایت قرار گرفته است.
4. متعادل سازی فشار خون با اسفناج
خواص اسفناج کل سلامت بدن را به گونه ای در بر می گیرد و نمی توان از آن به راحتی عبور کرد. یکی دیگر از خواص معجزه آسای این سبزی تنظیم فشار خون است.
اسفناج در خود حاوی مقادیر زیادی نیترات می باشد که به اثبات رسیده است به متعادل سازی فشار خون کمک می کند؛ در نتیجه ی این عملکرد خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش پیدا خواهد کرد.
یک مطالعه بر روی 27 نفر نشان داد که خوردن اسفناج به طور موثری باعث کاهش فشار خون می شود. چندین مطالعه دیگر اثرات مشابهی را نشان است.
از طرفی دیگر برخی مطالعات در زمینه خوراکی هایی که می توانند باعث شوند، عملکرد قلب بهبود پیدا کند، اسفناج را یکی از سبزی های بسیار موثر در بین سبزی ها معرفی کرده اند.
5. سلامت چشم و بینایی
اسفناج سرشار از زیگزانتین و لوتئین است که مسئول رنگ در بعضی از سبزیجات هستند. چشم های انسان نیز همچنین حاوی مقادیر زیادی از این رنگدانه ها است. این ترکیبات از چشم در برابر صدمات ناشی از نور خورشید محافظت می کند.
علاوه بر این، مطالعات متعددی نشان می دهد که از زیگزانتین و لوتئین برای جلوگیری از انحطاط ماکولا و آب مروارید، که علت اصلی نابینایی هستند استفاده می شود.
نکته: این خواص اسفناج حتی ممکن است بتواند به خنثی کردن آسیب های موجود بر اثر بیماری های چشمی کمک کند.
ارزش غذایی و کالری اسفناج
مواد تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 28 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 4.48 گرم |
پروتئین | 3.53 گرم |
چربی | 0.48 گرم |
آب | 89.38 گرم |
فیبر | 2.72 گرم |
قند | 0.52 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نکته: بیشتر کربوهیدرات های موجود در اسفناج از فیبر تشکیل شده اند؛ در نتیجه این نشان می دهد آن ها فوق العاده سالم هستند.
نکته: اسفناج همچنین حاوی مقادیر کمی قند است و ترکیب آن بیشتر به شکل گلوکز و فروکتوز می باشد.
نکته: اسفناج دارای فیبر نامحلول است که سلامت دستگاه گوارش را از چند طریق تقویت می کند.
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 579.01 میکروگرم |
ویتامین E | 2.51 میلی گرم |
ویتامین K | 596.17 میکروگرم |
ویتامین C | 29.49 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.09 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.22 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.85 میلی گرم |
کولین (B4) | 23.83میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.07 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.22 میلی گرم |
فولات (B9) | 167.65میکروگرم |
نکته: اسفناج سرشار از کاروتنوئید است که در بدن می تواند به ویتامین A تبدیل شود.
نکته: یکی از خواص اسفناج دارا بودن میزان قابل توجهی از ویتامین c می باشد. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قدرتمند محسوب می شود که باعث تقویت سلامت پوست و عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 122.22 میلی گرم |
آهن | 3.35 میلی گرم |
منیزیم | 97.53 میلی گرم |
فسفر | 60.49 میلی گرم |
پتاسیم | 688.89 میلی گرم |
سدیم | 97.53 میلی گرم |
مضرات اسفناج
رابطه خواص اسفناج و سنگ کلیه
سنگ کلیه در اثر وجود اسید و نمک های معدنی ایجاد می شود. رایج ترین نوع آن سنگ های کلسیم است که از اگزالات کلسیم تشکیل شده است.
اسفناج هم از نظر کلسیم و هم اگزالات بسیار غنی است، بنابراین افرادی که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند باید میزان مصرف اسفناج خود را محدود کنند.
تداخلات دارویی
اسفناج سرشار از ویتامین K1 است که به چندین عملکرد در بدن کمک می کند، اما بیشترین نقش آن در لخته شدن خون شناخته شده است.
به همین دلیل، می تواند برای ترکیبات داروهای رقیق کننده خون اختلال ایجاد کند. افرادی که رقیق کننده خون مانند وارفارین مصرف می کنند، باید قبل از خوردن مقادیر زیادی از اسفناج، با پزشک معالج خود مشورت کنند.
در آخر:
خواص اسفناج و برگ های آن به اندازه ای زیاد است که متخصصان تغذیه به تمامی افراد به خصوص وگن ها پیشنهاد می کنند این سبزی را با طبخ های مختلف در وعده های غذایی خود جای دهند. بررسی ها نشان داد، این سبزی قادر می باشد تنش های عصبی را کاهش دهد و همچنین سلامت بدن را به نوعی تضمین کند.