تغذیهغذاهای سالم

خواص کنگر و خواص شیر کنگر + موارد منع مصرف

خواص کنگر از کسی پوشیده نیست و ما در این مطلب قصد داریم، این خواص را برای درمان برخی بیماری ها بیان کنیم. در ابتدا لازم است مقدمه ای درباره گیاه کنگر را بیان کرده و در ادامه به بررسی مهمترین خواصی که به همراه دارد بپردازیم. در انتها نیز ممنوعیت های مصرفی کنگر را برایتان خواهیم گفت.

با گیاه کنگر و خواص آن آشنا شویم

کنگر یک گیاه علفی یک ساله است. برگ و ساقه این گیاه پوشیده از تیغ است و گل های صورتی رنگ دارد. در ایران بیشتر از ریشه این گیاه استفاده میشود ولی در سایر نقاط دنیا بیشتر از برگ های این گیاه به صورت چای استفاده می کنند.

محل رویش کنگر در مناطق معتدل مانند مدیترانه و آمریکای جنوبی است. کشت صنعتی این گیاه در اتیوپی آغاز شد و پس از آن به سایر نقاط جهان گسترش یافت. کنگر در ایران در بسیاری از مناطق در فصل بهار رشد می کند.

مطالب مرتبط با خواص کنگر

مطلب پیشنهادی
خواص کاهو | 24 خاصیت کاهو برای سلامت + بارداری

انواع کنگر را بشناسید

باید در ابتدا قبل از اینکه سراغ خواص کنگر برویم، شما را با انواع کنگر آشنا کنیم. زیرا نتایجی که در صفحات جستجوی اینترنتی نشان می دهد، سبب ایجاد شبهاتی در مورد کنگر می شود. به موارد زیر توجه کنید:

1. کنگر یا کنگر کوهی که به صورت خودرو رشد می ‌کند و گلی به رنگ صورتی دارد که در این متن در رابطه با این نوع آن صحبت خواهیم کرد. ساقه‌های ضخیمی دارد و برای تهیه خورشت کنگر از ریشه و ساقه های آن استفاده می شود. این گیاه شبیه کرفس است و در تهیه سوپ و آش یا حتی سالاد نیز به کار می رود.

2. کنگر فرنگی که با نام آرتیشو نیز شناخته می‌شود و ظاهر آن کاملا سبز رنگ است که در قسمت بالایی آن قسمتی شبیه گل بزرگ و سبز وجود دارد. برگ های این نوع کلفت و گوشت دار است که خواص فراوانی را به همراه دارد.

طبع کنگر چیست؟

کنگر دارای طبع گرم و خشک است از این رو بهتر است آنرا با ماست که طبعی سرد و تر دارد مصرف کرد تا طبع آن ملایم تر شود.

از خواص کنگر چه می دانید؟

خواص کنگر از گذشته تا به امروز برای موارد مختلف، استفاده های فراوانی دارد. از جمله فرآورده های کنگر میتوان به شیر کنگر اشاره کرد. شیر کنگر به ماده سفید رنگی که از این گیاه به دست می آید گفته میشود (مانند شیر انجیر) از گذشته تا به امروز از این فرآورده استفاده های زیادی می شود. در ادامه مطلب تعدادی از این خواص را بیان میکنیم.

مطلب پیشنهادی
خواص ریواس چیست و مواد مغذی آن کدام است؟

خواص کنگر و  شیر کنگر در محافظت از کبد

استفاده از کنگر و فرآورده های آن بر کسانی که به بیماری های کبدی مانند بیماری کبد الکلی، کبد چرب غیرالکلی، هپاتیت و حتی سرطان کبد مبتلا هستند، مفید است.

در یک تحقیق نشان داده شده است کسانی که از شیر کنگر به عنوان مکمل غذایی استفاده می کردند، عملکرد کبد آنها پیشرفت داشته است. همچنین از شیر کنگر برای محافظت از کبد در برابر سم قارچ کلاهک مرگ، استفاده های زیادی می شود.

حتی برخی تحقیقات جدید نشان داده است این مکمل غذایی سبب تبدیل بیماری سیروز کبد به کبد الکلی در برخی از موارد شده است.

تاثیر کنگر و شیر آن در بیماری های دوران کهنسالی

سابقه استفاده از کنگر و شیر کنگر در پیشگیری و درمان بیماری های ناشی از پیری مغز، مانند آلزایمر و پارکینسون به 2000 سال پیش باز می گردد. کنگر به دلیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می تواند در کند کردن روند پیری مغز و بروز بیماری های ناشی از آن موثر باشد.

خواص کنگر برای پیری

همچنین می تواند در کم کردن پلاک های آمیلوئید در بیماران مبتلا به آلزایمر مفید باشد. پلاک های آمیلوئید در واقع خوشه های چسبناک پروتئین آمیلوئید هستند که در طی پیری بین سلول های عصبی ساخته می شوند و در مغز کسانی که دچار آلزایمر هستند، به فراوانی دیده می شود. شیر کنگر میتواند در بهبود این شرایط کمک کننده باشد.

مطلب پیشنهادی
استویا چیست؟ خواص درمانی و عوارض احتمالی آن کدامند؟

کنگر و پوکی استخوان

پوکی استخوان به بیماری پیشرونده و آرام استخوان گفته میشود که در آن بافت استخوانی ظریف و شکننده می شود و با کوچکترین ضربه وارد شده میشکند.

در طی تحقیقاتی بر روی انسان ها، تاثیرات مثبت شیر کنگر بر روی کند کردن روند این بیماری نشان داده شده است. از این رو استفاده از این مکمل غذایی برای زنان یائسه که بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند، توصیه میشود.

بهبود سرطان با خواص کنگر

در تحقیقی بر روی حیوانات نشان داده شده است که استفاده از مکمل شیر کنگر در بهبود عوارض جانبی داروهای درمانی سرطان بسیار موثر است. همچنین در درمان های شیمی درمانی استفاده از شیر کنگر برای بهبودی و تاثیر داروها بر توده سرطانی زیاد بوده است و حتی در مواردی به از بین بردن توده سرطانی کمک زیادی کرده است.

خواص کنگر برای دوران شیردهی

درست است که ترشح شیر در زنان شیرده، به مقدار ترشح هورمون پرولاکتین بستگی دارد ولی در یک تحقیق نشان داده شد که مادران شیردهی که برای 63 روز مقدار 420 میلی گرم مکمل کنگر مصرف کردند، 64 درصد شیر بیشتری نسبت به مادرانی که از این مکمل ها مصرف نکرده اند، تولید کرده اند.

  • برخی از مادران بنا به دلایل مختلف، توانایی شیردهی به نوزاد خود را ندارند. حتی گاهی به دلیل کم بودن و بی کیفیتی شیر مادر، نوزاد وزن نمی گیرد که راهکارهایی برای بهبود این وضعیت وجود دارد. پیشنهاد می‌کنیم مقاله افزایش شیر مادر برای وزن گرفتن نوزاد را حتما مطالعه کنید تا با ایمن ترین راهکارها برای این منظور آشنا شوید.

بهبود و درمان آکنه با استفاده از کنگر

آکنه یک بیماری التهاب پوستی حاد است که خطرناک و مرگ آور نیست ولی بسیاری از افراد به دلیل به جا ماندن زخم آکنه و برخی هم به دلیل درد و زشت کردن چهره، به دنبال راهکارهایی برای از بین بردن آن هستند.

مطلب پیشنهادی
خواص نخود فرنگی (سلامت بدن + لاغری + زیبایی پوست)

کنگر به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد می تواند به بهبود آکنه کمک کند. در یک تحقیق نشان داده شده است کسانی که از آکنه رنج می برند با استفاده از مکمل کنگر به صورت روزانه به مقدار 210 میلی گرم به مدت 8 هفته، 53 درصد کمتر آکنه مشاهده کرده اند.

خواص کنگر برای بهبود التهاب مفصلی

از آنجایی که کنگر خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد، برای درمان بیماری های التهابی مفصل مانند آرتروز و روماتیسم می تواند موثر باشد.

خواص کنگر برای کنترل قند خون

مشاهده شده است که در شیر کنگر ماده ای مشابه داروهای بیماران دیابتی که حساسیت به انسولین را کم میکند و کاهش دهنده قند خون است، وجود دارد. همچنین در یک تحقیق نشان داده شده است که کسانی که مقدار مشخصی از مکمل شیر کنگر را روزانه مصرف می کردند، قند خون ناشتا و HbA1c پایین تری نسبت به کسانی که از این مکمل استفاده نمی کردند، دارند.

مطلب پیشنهادی
خواص پیازچه برای سلامتی بدن + زیبایی پوست و مو

علاوه بر این موارد، کنگر به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، از پیشرفت بیماری دیابت و درگیر کردن کلیه ها جلوگیری می کند. به همین دلیل توصیه می شود از آن برای بیماران مبتلا به دیابت در رژیم غذایی استفاده شود.

خواص کنگر برای بیماران مبتلا به فشار خون

یکی از ترکیباتی که در کنگر به وفور یافت می شود، پتاسیم است. این ماده معدنی در رگ های خونی کمک می کند تا جریان خون متعادل شود. در واقع با حفظ تعادل بین اسید و باز، میزان آب موجود در خون و همینطور الکترون ها و املاح معدنی به پیشگیری از بروز مشکلات قلبی ناشی از پرفشاری خون منجر می شود.

اغلب به مبتلایان به فشار خون توصیه می شود، مواد غذایی حاوی پتاسیم را در برنامه غذایی خود داشته باشند. کنگر می تواند گزینه ای خوب برای این منظور باشد زیرا حاوی مقادیری از پتاسیم است.

مطلب پیشنهادی
شنبلیله چیست؟ (7 خاصیت تخم شنبلیله + طریقه مصرف)

خواص کنگر برای درمان کم خونی

یکی از ترکیباتی که در ساقه ها و ریشه کنگر وجود دارد، مس است. مس برای زیاد شدن گلبول های قرمز خون، نقش مهم و حیاتی دارد. از این رو دریافت این ماده معدنی با مصرف کنگر، سبب پیشگیری و درمان کم خونی خواهد شد.

خواص کنگر در طب سنتی

همانطور که پیشتر گفت شد، از دیرباز از گیاه کنگر استفاده های فراوان می شده است. کنگر دارای طبع گرم و خشک است و خاصیت ضد عفونی‌ كننده، اشتها آور، تب‌بر و هضم‌ كننده غذا دارد و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می‌شود.

کنگر به ویژه برگ های آن، خواص نیروبخشی و ادرار آوری دارد و برای تقویت قلب هم کارگشا است. کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مفید است و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.

چه کسانی نباید کنگر بخورند؟

کنگر موجب بروز انقباض در کیسه صفرا می شود. به همین دلیل مصرف این گیاه به افرادی که دچار التهاب کیسه صفرا هستند یا از سنگ کیسه صفرا رنج می برند، توصیه نمی شود. این افراد بهتر است با مشورت گرفتن از متخصص طب سنتی یا پزشک معالج شان از این گیاه دارویی استفاده کنند.

مطلب پیشنهادی
خواص جوانه گندم - 20 فایده برای زیبایی + سلامت + بارداری

خانم های باردار و شیرده نیز بهتر است در این دوران از کنگر، مکمل کنگر، عصاره کنگر یا کنگر فرنگی استفاده نکنند زیرا بر تاثیر مصرف مستقیم این گیاه بر شیر مادر و جنین تحقیق علمی کاملی صورت نگرفته است.

برگ ها و میوه کنگر به دلیل داشتن ماده ای به نام سینارین، ممکن است در برخی از افراد که مستعد به آلرژی هستند، مشکلاتی را بوجود بیاورد. بنابراین افرادی که مبتلا به انواع آلرژی هستند یا احتمال بروز این بیماری در آنها وجود دارد، بهتر است پیش از مصرف با پزشک مشاور یا متخصص شان مشورت کنند.

مطالب مرتبط با خواص کنگر

سخن پایانی

کنگر جز گیاهان خودرو و پر خاصیتی است که در فصل بهار در بیشتر نقاط ایران رشد میکند. این گیاه به دلیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی برای درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. طبع این گیاه گرم و خشک است و بهتر است برای معتدل کردن آن همراه با ماست خورده شود. علاوه بر ریشه این گیاه، شیر آن نیز از خواص زیادی برخوردار است که امروزه به صورت مکمل های غذایی در کشور های اروپایی و آمریکایی به فروش می رسد.

مطلب پیشنهادی
کلم بروکلی چه خواصی دارد؟ (14 خاصیت + طریقه مصرف)

حمیرا باجلان

حمیرا باجلان هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *