تغذیهغذاهای سالم

6 مورد از مهمترین خواص زردک یا شقاقل برای سلامتی

شقاقل، هویج ایرانی یا زردک طعم مطلوبی دارد که در بسیاری از مناطق جهان کشت می‌شود. خواص زردک شامل گزینه‌های متعددی است که از جمله آنها می‌توان به تامین فیبر مورد نیاز بدن اشاره کرد. اما این تمام فواید شقاقل نیست و در ادامه به معرفی برجسته‌ترین از آنها خواهیم پرداخت.

هر آنچه که باید از خواص زردک دانست

شقاقل یکی از سبزیجاتی است که به صورت ریشه‌ای کشت می‌شود و سراسر جهان از فواید آن بهره‌مند می‌شوند. اغلب فصل برداشت زردک زمستان است. مواد مغذی و ویتامین‌های فوق العاده‌ای در این ریشه کمی شیرین وجود دارد. این ریشه‌های کرمی رنگ را در ادامه بیشتر معرفی خواهیم کرد.

مهمترین خواص زردک

نکته: طبع زردک در طب سنتی، گرم و تر است.

1.مواد مغذی و ویتامین‌های زردک

زردک سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد مغذی است. مصرف متعادل هر بار از این ریشه، خواص متعددی را به بدن می‌رساند. برجسته‌ترین ماده مغذی که به همراه دارد فیبر است و مواد مغذی و ویتامین‌های زیر در 1 پیمانه آن (حدود 133 گرم) شامل می‌شود:

مطلب پیشنهادی
خواص جوانه گندم - 20 فایده برای زیبایی + سلامت + بارداری
کالری100 کیلو کالری
کربوهیدرات24 گرم
فیبر6.5 گرم
پروتئین1.5 گرم
چربی ناچیز در خواص زردک0.5 گرم
ویتامین Cتامین کننده 25% نیاز روزانه
ویتامین Kتامین کننده 25% نیاز روزانه
فولاتتامین کننده 22% نیاز روزانه
ویتامین Eتامین کننده 13% نیاز روزانه
منیزیمتامین کننده 10% نیاز روزانه
تیامینتامین کننده 10% نیاز روزانه
فسفرتامین کننده 8% نیاز روزانه
رویتامین کننده 7% نیاز روزانه
ویتامین B6تامین کننده 6% نیاز روزانه

علاوه بر موارد ذکر شده کلسیم، آهن و ریبوفلاوین نیز در ترکیبات زردک وجود دارد. اگر خواهان دریافت مقدار زیادی ویتامین K و ویتامین C یا فولات و ریز مغذی‌های دیگر هستید، بهتر است از خواص زردک بهره بگیرید.

2.سرشار از خاصیت آنتی اکسیدانی

مواد مغذی و ویتامین‌های نام برده شده به همراه خاصیت آنتی اکسیدانی بالا از دیگر ویژگی‌های خواص زردک است. آنتی اکسیدان‌ها برای بدن لازم هستند تا بتواند در مقابل آسیب‌های اکسیداتیو مقاومت کند. با مصرف بیشتر آنتی اکسیدان‌ها احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن از قبیل انواع سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی کاهش خواهد یافت.

خواص آنتی اکسیدانی زردک

اسید اسکوربیک یا ویتامین C یک ویتامین محلول در آب محسوب می‌شود که خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری از سایر موارد دارد. علاوه بر این موضوع پلی استیل ترکیب دیگری در زردک است که خواص ضد سرطانی را برای بدن به همراه دارد.

مطلب پیشنهادی
خواص پیاز ( 13 بهبود سلامت بدن + 3 مو + 3 پوست )

3.خواص زردک سرشار از فیبر محلول و نامحلول

در یک پیمانه شقاقل 6.5 گرم فیبر وجود دارد که 26 درصد نیاز روزانه را تامین می‌کند. فیبر به بهینه‌سازی دستگاه گوارش کمک می‌کند. با حرکت فیبر در روده‌ها، مواد غذایی هضم نشده راحت‌تر حرکت کرده و دفع خواهند شد. فوایدی که مصرف فیبر زردک به دستگاه گوارش و سایر اعضاء بدن می‌رساند شامل گزینه‌های زیر است:

  • موثر در بهبود ریفلاکس معده
  • موثر در بهبود و درمان زخم روده
  • خواص زردک موثر در درمان دیوتیکولیت یا التهاب روده بزرگ
  • درمان یبوست و دفع آسان‌تر
  • موثر در کنترل قند خون و سطح کلسترول
  • کمک به سلامت قلب و عروق

4.کاهش وزن و لاغری با خواص زردک

یک ماده غذایی مفید که کالری کمی داشته باشد و بتواند تامین کننده فیبر و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد مغذی دیگر باشد، در کاهش وزن تاثیر به سزایی دارد. زردک با آب و فیبر موجود در خود، علاوه بر اینکه مشکل هضم غذا در افرادی که به دلیل یبوست دچار اضافه وزن می‌شوند را بهبود می‌بخشد، می‌تواند به سیر نگه داشتن فرد و کاهش اشتها در رژیم کاهش وزن کمک کند.

لاغری با خواص زردک

5.تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرماخوردگی

از دیگر خواص زردک اینکه، مصرف یک پیمانه از آن 25 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین C را تامین می‌کند. این ویتامین محلول در آب تا حد بالایی برای تقویت سیستم دفاعی بدن مفید است. با تقویت سیستم دفاعی بدن از ابتلا عفونت ریه و دستگاه تنفسی تا حد مطلوبی جلوگیری می‌شود و از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
خواص اسفناج - 5 خاصیت برای بدن + کالری و ارزش غذایی

از ابتلا به ذات الریه و اسهال را می‌توان با خواص زردک جلوگیری کرد. کوئرستین، دیگر آنتی اکسیدان موجود در زردک است که با رساندن آن به بدن می‌توان از ابتلا به عفونت‌ها جلوگیری کرد.

6.خوش‌طعم و قابل افزودن به رژیم غذایی

یکی از ویژگی‌هایی که می‌توان برای خواص زردک در نظر داشت، طعمی شبیه به طعم هویج است که به راحتی می‌توان آنرا جایگزین کرد. اما طعم زردک کمی شیرین‌تر است. به روش‌های مختلف مانند سرخ کردن، کبابی، آبپر، بخار پز یا حتی به صورت مربا یا دسر و مارمالاد می‌توان از خواص زرک بهره گرفت.

خلاصه متن

6 مورد از مهمترین خواص زردک را برایتان معرفی کردیم. زردک نیز مانند هویج ریشه‌ای است که خواص آنتی اکسیدانی بالایی به همراه دارد. تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تاثیر آن در کاهش وزن از مهمترین ویژگی‌های مصرف این گیاه فوق العاده است. بهتر است با دستورالعمل‌های مختلف آشپزی از آن در رژیم غذایی خود به کار ببرید.

مطلب پیشنهادی
مارچوبه چه خاصیتی دارد؟ 10 خاصیت مهم و مضرات جدی

منبع: healthline

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *