هالوکس والگوس یا انحراف شست پا چگونه درمان میشود؟
هالوکس والگوس که بیشتر با اسم انحراف شست پا شناخته میشود، پای بسیاری از افراد را به خود درگیر کرده است. البته این موضوع بیشتر در بین خانمها به دلیل پوشیدن کفشهای نامناسب ایجاد میشود.
این عارضه شاید در مراحل ابتداییِ پیشرفت، عوارضی را ایجاد نکند، اما به مرور زمان مشکلات متعددی را برای پا به وجود میآورد تا حدی که راه رفتن عادی نیز مختل میشود. پیشنهاد میکنیم این متن را دنبال کنید تا با موضوعاتی تحت عناوین زیر، هالوکس والگوس را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم:
- هالوکس والگوس چیست؟
- چرا ایجاد میشود؟
- چه عوارضی دارد؟
- راهکارهای درمانی
- پیشگیری از ایجاد و تشدید
هالوکس والگوس چیست؟
برجستگی استخوانی در ناحیه اتصال شست به پا را هالوکس والگوس میگویند. بزرگ شدن مفصل انگشت شست پا و وارد شدن فشارهای مکرر، میتواند دلیلی بر ایجاد آن باشد. اما همیشه این طور نیست و زمینههای وراثتی نیز نقش مهمی را دارند.
این انحراف و رشد غیرطبیعی ممکن است درد و مشکل در راه رفتن با کفش را برای فرد به همراه داشته باشد. این عارضه به دلیل پوشیدن کفشهای نوک تیز و پاشنه بلند در بین زنان، بیشتر از مردان دیده میشود. طبق تحقیقات انجام شده توسط گروه NPD در سال 2012 حدود 8 درصد از خانمهای بالای 21 سال، یعنی جمعیتی حدود 18 میلیون خانم در ایالت متحده آمریکا، این مشکل را دارند. این در صورتی است که طبق همین تحقیق فقط حدود 4 میلیون از آقایان به هالوکس والگوس پا دچار شدهاند. (منبع)
این موضوع نشان میدهد این ناهنجاری پا میتواند به مرور زمان بر اثر پوشیدن کفش نامناسب ایجاد شود. در واقع باید گفت فقط در موارد مادرزادی و ژنتیکی است که نمیتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
علت ایجاد هالوکس والگوس چیست؟
برخی از موارد وجود دارند که سبب تشدید ایجاد هالوکس والگوس میشوند. انحراف شست پا قابل پیشگیری است اگر برخی از موارد مانند پوشیدن کفش نامناسب را کنترل کرد. از جمله دلایلی که سبب بروز این عارضه میشوند، به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- پوشیدن کفشهای پاشنه بلند نامناسب و نوک تیز شایعترین علت برای انحراف شست پا است
- زمینههای وراثتی در این موضوع نقش برجستهای دارند که به طور مادرزادی از بدو تولد ممکن است وجود داشته باشد
- اضافه وزن و چاقی
- گاهی آسیبهای وارد شده به پا سبب بروز این عارضه میشوند
- ابتلا به بیماریهای التهابی مانند آرتریت
- اختلالات نورولوژیکی مانند سکته مغزی
از کجا بدانیم شست پا انحراف غیر عادی دارد؟
- احساس درد در قسمت کف پا و درد استخوان شست پا که گاهی با سوزش همراه باشد
- وجود برآمدگی قابل مشاهده در ناحیه اتصال استخوان شست با پا
- پینه در قسمت برجسته شده به اثر مرور زمان مشاهده میشود
- بیحسی و محدودیت حرکت شست پا یکی از علائم هالوکس والگوس است طوری که به راحتی نمیتوان آنرا خم کرد
- پوست این ناحیه اغلب قرمز و حساستر از سابق میشود در حدی که به لمس ساده نیز ممکن است حساس شود
- به هم خوردن ظاهر پا و تغییر در زیبایی فرم پا
- در صورت عدم پیش گرفتن راهکارهای کنترلی، به مرور روی هم آمدن انگشتان، درد بیشتر و اختلال در راه رفتن بروز داده خواهد شد
عدم درمان هالوکس والگوس چه عوارضی دارد؟
در صورت عدم درمان به موقع برای پیشگیری از تشدید این وضعیت، عوارض متعددی بروز داده خواهد شد. این موضوع به مرور زمان ایجاد میشود و حتی گاهی فرد فکر آنرا هم نمیکند که رفته رفته پای خود را درگیر این ناراحتی کرده باشد و از آن بیخبر باشد.
انحراف شست پا به سمت انگشتهای دیگر به مرور زمان ممکن است درد گستردهتری را برای پا به همراه داشته باشد. یعنی این درد در قسمتهای مختلف ممکن است بروز داده شود و اغلب در حین راه رفتن اختلالات متعددی را ایجاد کند.
اختلال در راه رفتن ممکن است به دلیل عدم توانایی در حرکت دادن محل اتصال شست به پا ایجاد شود و التهابات ایجاد شده نیز این موضوع را تشدید کنند. بیحسی و درد مزمن، سخت بودن انتخاب کفش در حدی که نیاز به خرید کفش سایز بزرگ ایجاد شود و همینطور سخت راه رفتن و حرکت سخت پا از عوارض شایع قوز شست پا محسوب میشود.
درمان هالوکس والگوس
برای درمان اغلب دو راهکار اصلی وجود دارد: 1. روشهای درمانی بدون جراحی 2. روشهای درمان با جراحی که باید هر دوی آنها تحت نظارت پزشک تجویز و پیش گرفته شوند. این راهکارهای درمانی را به صورت مجزا برایتان بیان خواهیم کرد.
درمان انحراف شست پا بدون جراحی
1. استفاده از پد کفش طبی و کشهای طبی مخصوص راهکاری برای درمان انحراف شست پا بدون جراحی است که باید روزانه و مداومت در استفاده از آن داشت تا به نتیجه مورد نظر دست یافت.
2. استفاده از اسپلینت استاندارد مطابق با شدت درگیری شست پا به این مشکل راهکاری برای درمان است اما باید مداومت در استفاده داشت.
3. استفاده از لا انگشتیهای طبی برای درمان موثر است که لازم است حتی برای کفش پوشیدن نیز از آن استفاده کرد.
4. تجویز داروهای غیراستروئیدی توسط پزشک برای کاهش درد ایجاد شده بر اثر عارضه هالوکس والگوس کمک خواهد کرد.
5. تزریق آمپولهای استروئیدی به محل متورم شده مفصل برای کاهش التهابات و درد مفصل ناشی از آن توسط پزشک انجام خواهد شد.
6. پیش گرفتن طب سوزنی در این ناحیه میتواند به مقدار قابل ملاحظهای درد را کاهش دهد.
7. انجام حرکات تجویز شده توسط فیزیوتراپیست به مرور زمان این عارضه را درمان خواهد کرد.
8. انتخاب کفش مناسب طوری که پنجه پا در آن آزاد باشد، قوس پا پر شود، نوک تیز و پاشنه بلند غیر استاندارد نیز نباشد.
9. ماساژ پا در آب گرم یا بعد از حمام به روش درست، به مرور زمان استخوان را به حالت اولیه باز میگرداند.
درمان انحراف شست پا با جراحی
10. جراحی برای تصحیح قرار گیری استخوانها با ترمیم تاندونهای اطراف شست پا توسط پزشک متخصص انجام خواهد شد.
11. شکستن استخوان و قرار دادن آن به فرمی که باید داشته باشد. بعد از آن لازم است پا به مدت حدود 1 ماه داخل کچ باشد تا کاملا فرم بگیرد.
پیشگیری از انحراف شست پا
- کفش مناسب انتخاب کنید. سایز مناسب، کفی خوب برای پر کردن قوس پا، استاندارد بودن، نوک تیز و پاشنه بلند نبودن را در نظر بگیرید.
- اگر وزن بالایی دارید بهتر است وزن خود را کاهش دهید. (این موضوع اهرم فشاری برای تشدید هالوکس والگوس است. البته افراد لاغر نیز به این عارضه به دلایل دیگر ممکن است دچار شوند)
- ورزشهای کششی و اصلاحی پا را روزانه انجام دهید.
- ورزشها را درست انتخاب کنید؛ ورزشی مانند باله به مرور سبب بروز این عارضه میشوند.
جمعبندی
هالوکس والگوس یا انحراف شست پا به مرور زمان ایجاد میشود. این موضوع یعنی به غیر از مواردی که مادرزادی هستند یا بر اثر مشکل بدنی خاصی ایجاد شدهاند، خود فرد نقش بالایی در ایجاد آن داشته است. بهتر است با کمک راهکارهای بیان شده برای پیشگیری از این عارضه و سلامت پاها برای قدم زدن سلامت را انجام داد.