طرز تهیه کاچی مجلسی با طبخ قدیمی و طبخ جدید در منزل
کاچی یکی از دسر های لذیذ ایرانی به حساب می آید. طرز تهیه کاچی تقریبا در اکثر مناطق ایران به یک صورت خاص می باشد تنها ممکن است برخی مواد جایگزین مواد دیگر شوند.
در گذشته کاچی را بیشتر برای خانم هایی که تازه زایمان کرده بودند درست می کردند، اما از آنجایی که دیگر به فواید و ارزش غذایی آن پی برده شده است آن را برای کودکان و افرادی که مریضی سخت را پست سر گذرانده اند نیز درست می کنند.
طرز تهیه کاچی با روغن حیوانی
از آنجای که کاچی یک خوراکی درمانی و تقویتی قدیمی محسوب می شود اکثرا به دنبال آموزش طبخ آن هستند، طرز تهیه این نوع کاچی بسیار آسان می باشد؛ اکثر افراد بزرگسال خانواده با درست کردن آن آشنا هستند.
مواد اولیه برای تهیه کاچی (یک کاسه)
- آرد سنگک (آرد سفید): یک پیمانه
- شکر: یک پیمانه
- آب: 3 پیمانه
- روغن حیوانی: 3 تا 4 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: ¼ قاشق چایخوری
- دارچین: ¼ قاشق چایخوری
- زنجبیل: ¼ قاشق چایخوری
- زعفران ساییده شده: به میزان دلخواه
- گلاب: نصف پیمانه
مراحل طرز تهیه کاچی
1. ابتدا ظرفی تفلن و یا هر ظرفی که نچسب باشد را برمی داریم و داخل آن، آب را به جوش می آوریم.
2. پس از آن که آب جوش آمد شکر، گلاب و زعفران ساییده شده را به آن اضافه می کنیم.
می گذاریم شکر و زعفران داخل آب کاملا حل شود، سپس با شعله ی کم اجازه می دهیم محلول قوام بیاید و مانند شربت غلیظ شود.
3. در مدت زمانی که منتظر هستیم شربت ما آماده شود، ظرفی دیگر را بر روی حرارت قرار می دهیم و با روغن حیوانی ته ظرف را کاملا چرب می کنیم.
باقی روغن حیوانی را می گذاریم در ظرف بماند و آب شود.
4. سپس آرد را به آن اضافه می کنیم و روغن حیوانی و آرد را با یک دیگر بر روی حرارت ملایم تفت می دهیم و به صورت مداوم آن را هم می زنیم تا آرد به ته ظرف نچسبد؛ این کار را تا زمانی که آرد کرمی رنگ شود، ادامه می دهیم.
نکته آشپزی: اگر می خواهید کاچی روشن تر داشته باشید آرد را کمتر باید تفت داد. اما اگر دنبال کاچی تیره هستید آرد را تا زمانی که قهوه ای شود باید بر روی حرارت تفت داد و دائم آن را هم زد.
5. در این مرحله زردچوبه را به آرد تفت داده شده اضافه می کنیم و بر روی حرارت آن را به اندازه ای تفت می دهیم که بو و طعم خامی از زردچوبه گرفته شود.
6. در این مرحله محلول زعفران، شکر و آب را که به صورت شربت در آمده است به آرد و زردچوبه تفت داده خود اضافه می کنیم.
نکته آشپزی: اگر ترکیب به خوبی هم زده نشود آرد گلوله گلوله می شود؛ بنابراین با کمی صبوری و حوصله ترکیب آرد و محلول ما کاملا یک دست و لطیف می شود.
7. پس از آن که ترکیب ما کاملا یک دست شد زنجبیل را به آن اضافه می کنیم، سپس در ظرف را می گذاریم و حرارت را ملایم نگه می داریم؛ در این مدت کاچی ما کاملا پخته می شود و روی آن روغن می اندازد.
8. پس از آن که روی کاچی ما روغن انداخت دارچین را به آن اضافه می کنیم و دوباره کاچی را هم می زنیم و درب ظرف را می گذاریم و حدود 5 دقیقه اجازه می دهیم طعم دارچین نیز با کاچی کاملا ترکیب شود.
نکات مهم سلامت
در تهیه این نوع کاچی می توان به جای روغن حیوانی از روغن های عادی استفاده کرد؛ اما پیشنهاد ما این است که در طرز تهیه کاچی حتما روغن حیوانی اضافه شود تا بر ارزش غذایی این دسر مقوی افزوده شود.
روغن حیوانی از چربی های مفید تشکیل شده و اسید های چرب در این نوع چربی از زنجیره های کوتاه تشکیل شده می باشد، به همین علت افزایش نیروی بسیار بالایی را در خود داراست.
کاچی با روغن حیوانی برای افرادی که ورزش را به صورت حرفه ای دنبال می کنند یک میان وعده بسیار عالی محسوب می شود.
روغن حیوانی بر خلاف باورهای غلط نسبت به چربی های دیگر برای بدن بسیار مفید است؛ یکی دیگر از فواید آن این می باشد که این نوع از چربی ها در رگ ها و عروق رسوب نمی کنند و سلامت قلب و مغز را تا حدودی تضمین خواهند کرد.
اما نکته ای که باید اشاره شود آن است که، این روغن نیز مانند هر روغن دیگری برای بدن می تواند مضر باشد؛ بنابراین در مصرف آن نیز کاملا باید اعتدال را رعایت کرد؛ چرا که این امکان وجود دارد بر چربی کبد بیفزاید و مشکلات دیگری را در پی داشته باشد.
طرز تهیه کاچی برای درمان کم خونی
از زمان های قدیم به کاچی بیشتر به عنوان یک خوراکی درمانی نگاه شده است. ترکیبات این خوراکی به گونه ای است که می توان مواد داخل آن را جایگزین هم کرد و بر ارزش غذایی آن افزود و از طرفی برای درمان برخی از بیماری ها می توان از آن کمک شایانی گرفت.
مواد اولیه تهیه کاچی برای یک نفر:
- آرد سفید: 1 پیمانه
- شکر: ¼ پیمانه
- آب: 3 پیمانه
- روغن حیوانی: 3 تا 4 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: ¼ قاشق چایخوری
- دارچین: ¼ قاشق چایخوری
- زنجبیل: ¼ قاشق چایخوری
- زعفران ساییده شده: به میزان دلخواه
- گلاب: نصف پیمانه
- شیره انگور یا شیره خرما: یک پیمانه
مراحل و طرز تهیه کاچی برای کم خونی
طرز تهیه کاچی برای کم خونی با طرز تهیه کاچی ساده تقریبا شبیه به یک دیگر می باشد حتی می توان گفت ساده تر از آن نیز است.
1. ابتدا آب را در ظرفی جوش می آوریم سپس شیره را به آن اضافه می کنیم و شروع به هم زدن می کنیم تا شیره کاملا در آب حل شود، سپس شکر و زعفران ساییده شده را به آن اضافه می کنیم و بر روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا کاملا قوام بیاید.
2. تا زمانی که شیره ما قوام بیاید، در ظرفی دیگر روغن حیوانی و آرد را با هم تفت می دهیم تا رنگ آرد کرمی رنگ شود.
این را باید به یاد داشت تا زمانی که آرد به رنگ دلخواه برسد باید آن را هنگام تفت دادن دائم هم زد تا از چسبیدن آرد به ظرف جلوگیری شود.
3. پس از آن که آرد کرمی رنگ شد به آن زرد چوبه اضافه می کنیم و برای از بین رفتن خامی بو و طعمش آن را با آرد کمی تفت می دهیم.
4. پس از آن که خامی از ترکیب داخل ظرف ما گرفته شد، محلول آب و شیره را کم کم به مواد تفت داده خود اضافه می کنیم.
باید به یاد داشته باشیم هم زمان باید مواد همزده شوند تا آرد حالت گلوله گلوله به خود نگیرد.
5. پس از آن که مواد ما کاملا یک دست شد، به ترکیب خود مقداری زنجبیل را اضافه می کنیم و درب ظرف را می گذاریم و اجازه می دهیم کاچی ما کاملا پخته شود و روی آن را کمی روغن بگیرد.
6. در آخر مقداری گلاب و دارچین را به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم برای 5 دقیقه با همان حرارت ملایم با باقی مواد ترکیب شود.
نکات مهم سلامت برای کم خونی
اگر در طرز تهیه کاچی به جای شکر، شیره را جایگزین آن کنیم، به اندازه ی چشمگیری کم خونی را کاهش خواهد داد و در درمان آن نقش موثری را ایفا خواهد کرد.
شیره انگور و شیره خرما خوراکی بسیار مفیدی می باشد که به دلیل مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی که در خود است در بهبود سلامت بسیار کمک خواهد کرد.
شیره انگور و شیره خرما در تولید و جذب آهن بدن بسیار مفید واقع می شوند. زمانی که جذب آهن بالا رود، در نتیجه ی آن بسیاری از مشکلات از جمله کم خونی کاهش پیدا خواهد کرد؛ هنگامی که کم خونی رفع شود انرژی مجدد به بدن باز خواهد گشت.