طرز تهیه فلافل خوشمزه تنها در 3 مرحله کاملا سریع و آسان
طرز تهیه فلافل را به صورت گام به گام برایتان توضیح خواهیم داد تا متوجه شوید پخت این غذای خوشمزه چندان دشوار نیست. تنها با تهیه مواد غذایی سادهای میتوان آنرا پخت تا تنوعی در منوی وعدههای غذایی روزانه ایجاد کرد.
بعد از آموزش پخت، سراغ راهکارهایی برای تزئین و دورچین فلافل خواهیم رفت. در انتها نیز بهتر است به کالری و ارزش غذایی این غذای خوشمزه بپردازیم تا بیشتر مراقب سلامت بدن باشیم. با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه فلافل
بسیاری از افراد میدانند که مواد اصلی که برای طرز تهیه فلافل استفاده میشود، نخود است. اما این تمام مواد غذایی مورد نیاز نیست و برای پخت بهتر این غذا لازم است تا با برخی مواد غذایی سالم دیگر ترکیب شود تا علاوه بر طعم خاصی که ایجاد میکند خواص مفیدی را برای سلامتی به همراه داشته باشد.
این مواد را در ادامه برایتان معرفی خواهیم کرد. البته برخی از سلایق مختلف گزینههایی از این مواد را حذف میکنند و یا برخی دیگر ماده دیگری به آن اضافه میکنند. در این متن به طبخ نوع اصیل و بسیار خوشمزه آن خواهیم پرداخت.
ادویه مخصوص فلافل
مهمترین نکته برای متفاوت و خوش طعم شدن طرز تهیه فلافل استفاده از ادویه مخصوص آن است. برای این منظور برخی افراد این ادویه را از عطاریها و فروشگاهها خریداری کرده و استفاده میکنند. اما بهتر است این ادویه را به صورت مجزا شناخت. زیرا شاید در منزل موجود باشد و حتی برخی پودر کردن و ترکیب ادویه در منزل را ترجیح دهند.
فلفل سیاه و فلفل قرمز از اصلیترین ادویههایی هستند که برای پخت فلافل اصیل به کار برده میشود. علاوه بر این دو نوع فلفل، از زیره سبز یا زیره سیاه نیز در این ادویه به نسبت کمتری، نسبت به فلفل استفاده میشود.
نعنا خشک کاملا پودر شده به مقدار خیلی کم در این ادویه افزوده میشود و بسته به سلیقه میتوان مقداری پودر سیر و مقدار خیلی کم زردچوبه نیز به آن افزود.
مواد لازم برای تهیه فلافل 4 نفره
- نخود خام 1 پیمانه
- سیر 5 حبه (بسته به ذائقه میتوان مقدار سیر را کمتر یا بیشتر کرد)
- پیاز متوسط 1 عدد
- ادویه فلافل به مقدار دلخواه
- نمک به اندازه کافی
- بکینگ پودر 1 قاشق چای خوری
طرز تهیه فلافل خاص و ویژه در کوتاهترین زمان
برای اینکه گام به گام مراحل سادهتر انجام شود، پخت فلافل را در چند مرحله برایتان توضیح خواهیم داد.
مرحله اول؛ آماده کردن نخود
برای تهیه فلافل تنها مرحلهای که کمی زمانبر خواهد بود، مرحله خیساندن نخودها است. زیرا برای تهیه فلافل لازم است تا حدود یک شبانه روز کامل نخودها در آب خیس بخورند و بهتر است در این مدت 2 الی 3 مرتبه آب آن عوض شود. این کار علاوه بر نرم کردن نخودها به از بین بردن نفخ آنها نیز کمک خواهد کرد.
بعد از گذشت این مدت زمان و خیس خوردن نخودها نیاز به انجام کار دشواری نیست و فقط باید برای خوشمزه شدن فلافلها تلاش کرد. کافی است نخودها را از آبکش رد کرده و 10 دقیقه فرصت دهید تا آب آنها کشیده شود.
مرحله دوم؛ چرخ کردن مواد
بعد از آن باید به کمک چرخ گوشت یا مخلوط کن تمام موادی که برای تهیه فلافل آماده کردهایم را با یکدیگر به خوبی مخلوط کرد. طرز تهیه فلافل را میتوان مرحله به مرحله انجام داد یعنی ابتدا کاملا نخودها با مخلوط کن یا چرخ گوشت له شوند و بعد سیر را اضافه کرد.
البته بهتر است برای جلوگیری از شل شدن خمیری که به دست میآید، پیاز را به صورت جدا رنده کرده و آب آن را گرفت و به مخلوط اضافه کرد. این مراحل و سرخ کردن آنها بین 20 الی 30 دقیقه بیشتر زمان نخواهد برد.
مرحله سوم؛ سرخ کردن مواد فلافل
کافی است مواد ترکیب شده به خوبی به خورد هم روند تا خمیر به دست آمده، برای تهیه فلافلهای خوشمزه آماده شده باشد. بعد از آن بهتر است به سراغ سرخ کردن فلافلها رفت.
بسته به سلیقه میتوان از اسکوپ و قالبهای مختلفی که در بازار وجود دارد برای تهیه و سرخ کردن فلافلها استفاده کرد. اما برخی تمایل بیشتری به طرز تهیه فلافل به روش سنتی دارند و شمایل گرد خاطرهانگیز آنرا بیشتر دوست دارند.
مقداری روغن که فلافلها بتوانند روی آن شناور شوند را داخل تابه باید اضافه کنید و خمیر فلافل را به کمک قالبهای آماده و یا با دست به شکل توپکهای هم اندازه در آورده و درون روغن کاملا داغ شده باید سرخ کرد.
بعد از سرخ کردن، هر یک را درون ظرف و روی دستمال روغنگیر گذاشته تا روغن اضافی آن گرفته شود. بعد از خارج شدن روغن اضافی فلافلها کاملا آماده سِرو خواهند بود. نوش جان.
چطور میتوان فلافلی خوشمزه و متفاوت آماده کرد؟
بسیاری از افراد از این غذا در طول هفته چند بار تهیه میکنند تا از خواص بیشمار نخود و سیر در کنار هم بهرهمند شوند. اما تنوع داشتن و مزه متفاوت میتواند راهی جالب برای تغییر در منوی غذایی روزانه باشد.
از این رو در ادامه برای تهیه فلافلی متنوع که در طول هفته بتوان 2 الی 3 مرتبه استفاده کرد، نکاتی را ارائه خواهیم کرد که بهتر است آنها را به کار برد. از گزینههای زیر برای این منظور استفاده کنید:
- از تخم گشنیز در ترکیب خمیر فلافل میتوان استفاده کرد تا طعی بسیار عالی و متفاوت برای آن ایجاد کند.
- برخی از دستورهای پخت از جعفری خرد شده و گشنیز خرد شده برای طرز تهیه فلافل استفاده کردهاند که گزینه خوبی به شمار میرود.
- افرادی که معدهشان حساس است، میتوانند همانند فلافل لبنانی از سیب زمینی آبپز شده برای درست کردن خمیر فلافل استفاده کنند. برای این منظور کافی است تا به نسبت مساوی از سیب زمینی آبپز و نخود خیس خورده استفاده کرد. البته در طرز تهیه فلافلی که در بیرون درست میکنند نیز سیب زمینی آبپز افزوده میشود.
دورچین فلافل
بعد از طی کردن مراحل طرز تهیه فلافل برای دورچین فلافل معمولا از خیارشور و گوجه استفاده میشود. اما گزینههای بهتری هستند که برای دکور بهتر و داشتن ساندویچی خوشمزه با فلافل کمک میکند.
استفاده از انواع فلفل دلمهای، فلفل تازه، کاهو، کلمهای متنوع در رنگهای مختلف میتواند گزینههای بسیار مناسبی به شمار رود. از طرفی برخی افراد ترشیهای تند و انواع شور را برای پیچیدن ساندویچ فلافل به کار میبرند که در طعم بهتر آن بسیار موثر خواهد بود.
سس و چاشنی خوشمزه برای فلافل
چاشنی و سسهایی که در کنار طرز تهیه فلافل باید آنها را شناخت و استفاده کرد، بسته به سلیقه افراد از تنوع بالایی برخوردار است. سسهای خانگی و گزینههای صنعتی که به طور آماده وجود دارند، راهکار عالی برای خوشطعم کردن فلافل هستند. برخی گزینههای بسیار متفاوت شامل موارد زیر میشود:
- سس خردل
- سس انبه و ترشی انبه گزینه بسیار مناسبی هستند
- سس گوجه فرنگی
- ترشی بادمجان
- سس سیر
طرز تهیه فلافل کنجدی بسیار ساده
تمام موادی که برای تهیه فلافل در این متن معرفی شد پایهای اصلی برای تهیه انواع فلافل هستند. پس برای تهیه فلافل کنجدی تنها کافی است از مقداری کنجد به مقدار دلخواه در ترکیب اصلی به کار گرفت.
علاوه بر اینکه در خمیر مقداری کنجد اضافه میشود، بهتر است فلافلها را بعد از شکل دادن در کنجد غلتاند تا کنجدها به فلافل بچسبد. بعد از آن به سادگی فلافلها را باید در روغن سرخ کرد تا آماده سرو شوند.
فلافل غذای ایرانی مخصوص وگنها
همانطور که برای طرز تهیه فلافل گفته شد، مواد غذایی به کار برده شده در این غذای ساندویچی عاری از هر نوع محصولات دامی و طیوری است.
از این رو به دلیل داشتن نخود که پایه اصلی پخت فلافل است و تامین کننده بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی برای سلامتی به شمار میرود، برای استفاده در رژیم غذایی گیاهی بسیار مناسب محسوب میشود.
نکاتی برای بهترین ساندویچ فلافل
- حتما برای جلوگیری از خشک و سفت شدن فلافل، نخودها را یک شبانه روز و حتی بیشتر خیس کنید.
- اگر مایع به دست آمده شل باشد باید از مقداری آرد گندم و یا آرد نخودچی برای چسبندگی بهتر استفاده کنید.
- برخی افراد برای ایجاد چسبندگی از تخم مرغ برای طرز تهیه فلافل استفاده میکنند.
- برای تهیه فلافل با بافت نرمتر میتوان دو مرتبه نخودها را چرخ کرد.
طرز تهیه فلافل لبنانی
در مورد اصالت غذای فلافل، شبهات مختلفی وجود دارد. برخی آنرا متعلق به هند، برخی متعلق به مصر و حتی برخی دیگر آنرا متعلق به کشورهای عربی میدانند.
اما این غذای خوشمزه حالا در همه کشورها مورد استفاده قرار میگیرد. اما بیشتر افراد در ایران به دنبال روش پخت لبنانی آن هستند. زیرا طعم آن به ذائقه ما ایرانیها بیشتر نزدیک است. در ادامه آموزش گام به گام فلافل لبنانی به همراه آموزش طرز تهیه سس مخصوص آن را توضیح خواهیم داد.
مواد لازم برای فلافل لبنانی
- نخود خیس خورده: 400 گرم (24 ساعت و حتی بیشتر خیس خورده و در این مدت 3 الی 4 مرتبه آب آن تعویض شده باشد)
- سیر: 3 الی 5 حبه (بسته به ذائقه از پودر سیر نیز میتوان استفاده کرد)
- پیاز متوسط: 1 عدد
- گشنیز و جعفری خرد شده: یک پیمانه
- پودر زیره سبز: 1 قاشق چایخوری
- پودر انبه: 1 قاشق چایخوری
- پودر تخم گشنیز: 1 قاشق چایخوری
- فلفل قرمز: به مقداری دلخواه
- پودر جوز هندی: نصف قاشق چایخوری
- نمک: به مقدار کافی
- روغن: به مقدار کافی
- بکینگ پودر: 1 قاشق چایخوری
مراحل طرز تهیه فلافل لبنانی
- نخودهای خیس خورده را با چرخ گوشت یا مخلوط کن به خوبی آسیاب کنید.
- بعد از له شدن کامل نخودها، سایر مواد به غیر از روغن و بکینگ پودر را به آن اضافه کنید.
- ترکیب را آنقدر مخلوط کنید و یا چرخ کنید تا بافتی نرم ایجاد شود.
- حالا مایع فلافل لبنانی آماده است و میتوانید برای اینکه ترکیب به دست آمده مزه ادویههایش خارج شود، به مدت یک ساعت آنرا درون یک ظرف دربسته داخل یخچال قرار دهید.
- بعد از این مدت زمان به مایع فلافل، بکینگ پودر اضافه کنید و به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید.
- مقداری روغن که فلافلها در آن شناور شوند را به تابه اضافه کنید و اجازه دهید گرم شود.
- سپس فلافلها را به وسیله قالب یا با دست شکل دهید و در روغن سرخ کنید.
- آنها را پس از سرخ شدن روی دستمال قرار دهید تا روغن آنها کشیده شود.
- حالا میتوانید فلافلهای لبنانی خوشمزه را با سس مخصوص که در ادامه آموزش دادهایم، میل کنید.
مواد لازم برای سس مخصوص فلافل لبنانی
- خیار شور ریز خرد شده: 2 قاشق غذاخوری
- ماست: 4 قاشق غذاخوری
- سیر له شده: 1 قاشق غذاخوری
- ارده کنجد: 3 قاشق چایخوری
- آب نصف لیمو ترش تازه
- روغن زیتون: 3 قاشق چایخوری
- پودر زیره: 1 قاشق غذاخوری
- نمک: نوک قاشق چایخوری
- فلفل به مقدار دلخواه (ترجیحا این نوع فلافل باید تند باشد)
- پودر سماق: 1 قاشق چایخوری
طرز تهیه سس فلافل لبنانی
برای طرز تهیه سس فلافل لبنانی فقط کافی است مواد لازم بیان شده را با یکدیگر به خوبی ترکیب کنید. از این سس که اتفاقا مفید و تقریبا رژیمی است، برای خوشمزه شدن ساندویچ فلافل لبنانی حتما استفاده کنید.
- سسهای رژیمی تنوع بالایی دارند که برای کنار ساندویچ گزینههای بسیار مطلوبی محسوب میشوند. برای اینکه بتوانید با آموزش این سسها آشنا شوید و طعم دلچسب، متنوع و منحصر به فردی را برای غذاهای خود ایجاد کنید، حتما به مطلب طرز تهیه 4 سس رژیمی سریع مراجعه کنید.
ارزش غذایی و کالری فلافل
علاوه بر طرز تهیه فلافل باید نکاتی را در مورد رژیم غذایی و تغذیهای این ساندویچ خوش طعم دانست. هر یک عدد فلافلی که تهیه میشود، حاوی 90 کیلو کالری انرژی است.
وقتی یک عدد ساندویچ فلافل متوسط تهیه میشود و میخوریم، مقداری حدود 250 الی 300 کالری انرژی برای بدن تامین شده است که 1 ساعت و نیم زمان برای پیادهروی لازم است تا بتوان آنرا مصرف کرد. جدول زیر میزان ارزش غذایی که در 100 گرم فلافل وجود دارد بیان شده است.
انرژی | 350 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 85 گرم |
چربی | 82 گرم |
پروتئین | 32 گرم |
کلسیم | 55 میلی گرم |
نکات پایانی در مورد طرز تهیه فلافل
این غذای ساندویچی بسیار خوشمزه را میتوان طی 20 الی 30 دقیقه تهیه کرد به شرطی که نخود آن از پیش خیس خورده شده باشد. البته برای سریعتر پختن این غذا میتوان نخود خیس خوردهیِ له شده را در بستهبندی در فریزر نگهداری کرد. با این کار هر وقت که برای تهیه و پخت لازم شد، از آن میتوان استفاده کرد. در این متن نکات کامل و مهمی در مورد طرز تهیه فلافل ارائه شد که میتوان از آنها به خوبی بهره گرفت.