کمبود این 8 ماده غذایی باعث خشکی و شکنندگی ناخن ها میشود
خشکی و شکنندگی ناخن ها میتواند به طور کل زیبایی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
ناخن ها فقط نقش زیبایی را به همراه ندارند و به عنوان سیستمی برای پوشش بدن هم محسوب میشوند. سایر قسمتهای پوششی بدن شامل غدد پوستی، پوست و مو میشود. آنها وظیفه دارند از محیط داخلی بدن در مقابل محیط بیرونی و عوامل آسیبزا، بدن را محافظت کنند.
عوامل متعددی میتواند روی سلامت و زیبایی ناخنها تاثیرگذار باشد. اما کمبود ویتامینها و کمبود مواد معدنی روی ناخنها تاثیر مستقیم و به سزایی دارد. به همین دلیل از وضعیت ظاهری آنها میتوان تا حدودی به وضعیت تغذیه و کمبودهای بدنی پی برد. اما نباید نادیده گرفت که عوامل مختلف دیگری هم وجود دارند که میتوانند تغییراتی را در ظاهر ناخن ایجاد کنند. در ادامه این مقاله علاوه بر بررسی کمبودهای غذایی به عوامل مختلف خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مقالات پیشنهادی مرتبط با شکنندگی ناخن ها
- قارچ ناخن ( علت + 10 راهکار خانگی + پیشگیری )
- پوکی استخوان چه علائمی دارد؟ + (5 راه درمان طبیعی)
- 4 عملکرد پرفکتیل برای سلامت پوست، مو و ناخن
چرا ناخنهای شکننده دارید؟
ناخنها از لایههای پروتئینی به نام کراتین تشکیل شدهاند تا از انگشتان دست و انگشتان پا محافظ کنند. کراتین سلولهای پوست و مو را هم میسازد و از ناخنها هم در مقابل آسیب محافظت میکند.
ولی شکنندگی ناخن ها یا پوسته پوسته شدن آنها وضعیتی عادی و نرمال نیست. این موضوع میتواند ناشی از عوامل خارجی یا مشکلات بدنی باشد. ناخنهای شکننده به دو گروه تقسیم میشوند:
1. خشک و شکننده
2. نرم و شکننده
ناخنهایی که خشک و شکننده هستد در پی رطوبت بسیار کم شکننده میشوند. آنها بیشتر به دلیل شستشوی مکرر و خشک کردن مکرر به این حالت تبدیل میشوند.
از طرف دیگر ناخنهایی که نرم و شکننده هستند به دلیل رطوبت زیاد شکننده میشوند. عواملی مانند قرار گرفتن بیش از حد در معرض مواد شوینده، پاک کنندههای خانگی و پاک کنندههای ناخن، آنها را نرم و شکننده میکند.
اما علل دیگری هم وجود دارند که میتوانند زمینه شکنندگی و خشکی ناخن ها را ایجاد کنند:
- سن: با افزایش سن ناخنها تغییر میکنند و معمولا کدر و شکننده میشوند. در حالی که ناخنهای پا ضخیمتر و سفتتر میشوند ناختهای دست معمولا شکنندهتر و نازکتر میشوند.
- کم کاری تیروئید: در کنار شکنندگی ناخن ها میتواند مواردی همچون ریزش مو، خستگی، یبوست و افزایش وزن را هم به همراه داشته باشد. با انجام آزمایش برای بررسی سطح هورمونها میتوان راهکار مناسب برای رفع این موضوع را پیش گرفت.
- سندروم رینود: این بیماری با مشکلات گردش خون در اندامها مشخص شده و روی سلامت ناخنها نیز تاثیرگذار است.
- کمبود مواد مغذی: در ادامه به این موضوع به طور کاملتر خواهیم پرداخت.
کمبود چه چیزهایی باعث شکنندگی ناخن ها میشود؟
1. کمبود آهن
گاهی این وضعیت زمانی بروز داده میشود که آهن کافی به بدن نرسد. در پی کمبود آهن سطح گلبولهای قرمز نیز کاهش خواهد یافت. در نتیجه پزشک سطح آهن را باید بررسی کند تا در صورت کمبود آهن، مکمل مورد نیاز را تجویز کند. (منبع)
برای دریافت آهن از منابع طبیعی میتوانید گزینههای زیر را استفاده کنید:
شیره انگور، توت یا انجیر
میوههای خشک مانند برگه زردآلو و انجیر خشک
بادام هندی
سبزیجات پهن برگ
حبوبات مانند لوبیا سفید
گوشت
2. شکنندگی ناخنها در پی کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 از غلات غنی شده و منابع حیوانی به بدن رسانده میشود. این ویتامین در ساخت DNA و حفظ سلولهای بدن تاثیر به سزایی دارد. خیلی از افراد این ویتامین را از تغذیه نامناسب دریافت نمیکنند اما افرادی که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند بیشتر به کمبود این ویتامین دچار میشوند. یکی از علائم کمبود آن شکنندگی ناخنها است. میتوانید با مصرف مواد غذایی زیر این ویتامین را دریافت کنید:
غلات غنی شده
گوشت قرمز
گوشت ماهی
گوشت ماکیان
محصولات لبنی مانند شیر و ماست
تخم مرغ
3. کمبود کلسیم
برای حفظ و بهبود سلامت استخوانها و دندانها مصرف کلسیم ضروری است. برای اینکه با پوکی استخوان مواجه نشویم، باید به مقدار کافی کلسیم به بدن برسانیم. اما باد در نظر داشته باشید که زیبایی ظاهری ناخنها هم در حد به سزایی تحت تاثیر دریافت کلسیم کافی است. زیرا کمبود کلسیم میتواند شکنندگی ناخنها را به همراه داشته باشد. بهترین منابع برای دریافت کلسیم گزینههای زیر هستند:
مغزها و دانهها
انواع لوبیا
انواع لبنیات
ماهیهای استخوانی مانند ماهی ساردین
سبزیجاتی مانند ترب و کلم سفید
4. شکنندگی ناخن ها ناشی از کمبود فولات
فولات با نام ویتامین B9 هم معرفی میشود. این ویتامین در صورتی که به مقدار کافی به بدن نرسد، زمینه شکنندگی ناخن و پوسته پوسته شدن آنها فراهم خواهد شد. برای دریافت این ویتامین به منابع زیر نیاز داریم:
حبوبات
تخم مرغ
مرکبات
موز
سبزیجات برگ پهن مانند اسفناج
انواع مغزها و دانهها
5. کمبود روی (زینک)
کمبود روی میتواند باعث ایجاد خطوط روی ناخنها شود و زمینه شکنندگی آنها را فراهم کند. روی را میتوانید از منابع زیر دریافت کنید تا از شکنندگی ناخن ها جلوگیری کنید:
گوشت
تخم مرغ
آجیل و مغزها
انواع حبوبات
6. شکنندگی ناخنها در پی کمبود بیوتن
ویتامین B7 با نام بیوتن هم شناخته میشود. این ویتامین در سلامت پوست، مو و ناخن ها تاثیر به سزایی دارد. کمبود آن میتواند ناخنها را مستعد شکنندگی و پوسته شدن کند. میتوانید برای دریافت این ویتامین از منابع زیر استفاده کنید:
زرده تخم مرغ
انواع حبوبات
مغزها و دانهها
جگر گوساله
سیب زمینی شیرین
انواع قارچ خوراکی
کلم بروکلی
انواع ماهی
7. کمبود اسیدهای چرب امگا3
یکی از اسیدهای چرب ضروری برای بدن، امگا3 است. بدن نمیتواند آن را بسازد و باید از منابع مفید به بدن رسانده شود تا از سلامت پوست، مو و ناخنها حمایت کند. بهترین منابع برای دریافت آن گزینههای زیر هستند:
ماهیهای چرب
روغن ماهی
روغن جگر ماهی
آجیل و مغزها به ویژه گردو
دانههایی مانند دانه چیا، دانه کتان و شاهدانه
8. شکنندگی ناخن ها در پی کمبود ویتامین C
کمبود ویتامین C میتواند نرمی و نازک شدن ناخنها را به همراه داشته باشد. ویتامین C برای جذب آهن ضروری است. وقتی ناکافی باشد، کمبود آهن ایجاد میشود و باید از منابع مختلف آن را دریافت کرد:
انواع مرکبات مانند گریپ فروت، لیمو ترش و لیمو شیرین، پرتقال و نارنگی
توت فرنگی
کلم بروکلی
فلفل دلمهای
جعفری
کیوی
مقالات پیشنهادی مرتبط با شکنندگی ناخن ها
- قارچ ناخن ( علت + 10 راهکار خانگی + پیشگیری )
- پوکی استخوان چه علائمی دارد؟ + (5 راه درمان طبیعی)
- 4 عملکرد پرفکتیل برای سلامت پوست، مو و ناخن
جمعبندی
کمبود برخی از مواد غذایی تاثیر به سزایی روی سلامت موها دارند. در این مقاله به مواد غذایی ضروری برای ناخنها اشاره کردیم. سعی کنید در صورتی که شکنندگی ناخن ها مزمن شد، از متخصصین برای بررسی علت مشورت دریافت کنید.