خواص گریپ فروت در پاییز و زمستان برای بهبود سرماخوردگی شناخته شده است. گریپ فروت از جمله مرکباتی است که از پیوند زدن دارابی و پرتقال حاصل شده است.
این میوه ترش، مانند لیموترش سرشار از ویتامین C است. از خواص گریپ فروت برای زیبایی پوست، مو، لاغری و سلامت بدن میتوان بهره برد. با ما همراه باشید تا در ادامه متن به بیان اطلاعات کاملی در رابطه با این میوه پرخاصیت بپردازیم.
مواد تشکیل دهنده گریپ فروت
گوشت داخلی گریپ فروت بر اساس رنگ بندی به سه دسته سفید، صورتی و قرمز تقسیم بندی میشود. با وجود تنوع رنگدانهای، مواد مغذی و ویتامینهای بسیار مفیدی را در آن میتوان یافت.
شناخت ترکیبات موجود در این میوه برای درک بهتر خواص لازم است. این ترکیبات شامل موارد زیر میشود:
- حاوی ویتامین و مواد مغذی همچون فسفر، کلسیم، لیکوپن، پتاسیم و قند است.
- سرشار از فیبر است و کالری کمی را به بدن می رساند.
- حاوی بیوفلاونوئیدها (این ماده به جذب بیشتر ویتامین C منجر میشود) و انواع مواد شیمیایی است که در برابر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی مقابله میکند.
- مهمترین ترکیبات شیمیایی گریپ فروت لیموئین، آلدئید، کادینین و ژرانیول است.
- سرشار از آنتی اکسیدان، مخصوصا رنگهای قرمز و صورتی گریپ فروت حاوی سطح آنتی اکسیدان و لیکوپنی بالاتری است.
- منبعی غنی از ویتامین B1 و ویتامین C است.
- گریپ فروت سرشار از تیامین، ریبوفلاوین، روی، منگنز و ویتامین B6 است.
- سرشار از بتاکاروتن است که بدن آنرا تبدیل به ویتامین A میکند.
- گریپ فروت حاوی ویتامین E نیز به شمار میرود.
طبع گریپ فروت چیست؟
برای بسیاری از افراد که مزاج حساسی دارند، دانستن طبع انواع مواد غذایی، میوه و سبزیجات یا بسیاری از خوراکیهای دیگر مهم است. طبع گریپ فروت را سرد و خشک معرفی کردهاند که در هر صورت بهتر است این میوه را نیز مانند تمام مواد خوراکی دیگر به اعتدال مصرف کرد تا از عوارض احتمالی آن دور ماند.
گریپ فروت را کی بخوریم؟
بهتر است قبل از آشنایی با خواص گریپ فروت بهترین زمان مصرف این میوه را بدانیم. بدلیل کم کالری بودن گریپ فروت، بهتر است این میوه سرشار از خاصیت و آب را در وعده صبح مصرف کنید تا در طول روز کمتر احساس تشنگی و گرسنگی کنید.
علاوه بر این موضوع میتوان از آب گریپ فروت در کنار غذاهای حاوی گوشت استفاده کرد تا با دربرداشتن ویتامینهای مختلف به جذب بیشتر خواص گوشت منجر شده و از بالا رفتن فشار خون بعد از سرو غذا نیز جلوگیری کند.
خواص بسیار مفید گریپ فروت
این میوه پرخاصیت ممکن است کمتر در سبد خرید روزانه به کار برده شود. اما بهتر است با آشنایی کامل در مورد خواص مفیدی که برای بدن به همراه دارد، از آن بیشتر در رژیم غذایی روزانه استفاده کرد.
1. گریپ فروت برای چربی سوزی و لاغری
از برجستهترین خواص گریپ فروت میتوان به چربی سوزی و کاهش اشتها اشاره کرد. عطر و بوی گریپ فروت باعث میشود احساس گرسنگی در بدن کاهش یافته و برای لاغری و کاهش وزن بسیار مفید واقع شود. فیبر موجود در گریپ فروت باعث کاهش گرسنگی شده و از خوردن تنقلات غیر مفید با کالری بالا جلوگیری میکند.
این میوه باعث تحریک هورمونی که گوارش را تنظیم میکند (کلستی سیتوکینین) خواهد شد. برای رسیدن به این هدف بهتر است گریپ فروت را نیم ساعت قبل از وعدههای غذایی مصرف کنید. گریپ فروت کالری بسیار کمی دارد و افرادی که قصد لاغری دارند میتوانند به راحتی از خواص گریپ فروت بهره ببرند.
2.پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه
سنگ کلیه اغلب بر اثر تجمع کلسیم در کلیه ایجاد میشود. سنگ کلیه به دو طریق از کلیه خارج میشود. گاهی به صورت طبیعی از طریق ادرار از بدن خارج میشود، گاهی لازم است توسط پزشک، سنگها شکسته و از طریق ادرار دفع شوند.
نوشیدن یک لیتر آب گریپ فروت در طول روز میتواند تاثیر به سزایی در دفع سنگ کلیه از طریق مجاری ادراری داشته باشد. این نوشیدنی مفید برای افراد مستعد به تشکیل سنگ کلیه، عمل میکند و از بروز آن جلوگیری خواهد کرد.
3. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سرماخوردگی
این میوه به دلیل سرشار بودن ویتامین C به جلوگیری از سرماخوردگی کمک میکند. ویتامین C موجود در این میوه باعث محافظت دهان و معده نیز میشود.
به همین دلیل سبب جلوگیری از آسیب زدن رادیکالهای آزاد به بدن که باعث بوی بد دهان نیز میشود، خواهد شد. بهتر است بدانید رادیکالهای آزاد باعث سکته مغزی، سرطان و حتی حملات قلبی میشوند.
آنتی اکسیدانهای موجود در گریپ فروت ضد قارچ، ضد سرطان، ضد باکتری، ضد التهاب و ضد ویروس هستند که موجب پیشگیری از بیماریهای مختلف مثل سرماخوردگی و آنفولانزا خواهد شد.
4. خواص گریپ فروت برای فشار خون
رژیم غذایی روزانه با استفاده از گریپ فروت می تواند کمک شایانی به کاهش فشار خون خواهد کرد. همینطور برای تثبیت فشار خون در سطح متعادل و نرمال می توان از خواص گریپ فروت بهره برد.
این میوه کمک به بهبود گردش جریان خون در شریانها کرده و از انباشت خون در رگها نیز جلوگیری میکند. به همین دلیل از بروز هرگونه بیماری قلبی و عروقی نیز پیشگیری خواهد شد.
5. پاکسازی سموم بدن
اسیدی بودن مرکبات باعث افزایش سطح اسیدی بدن نخواهد شد. سیتریک اسید موجود در گریپ فروت، پرتقال و لیموترش سبب اثرات قلیایی این میوهها برای بدن میشود. از این طریق سموم زیادی از بدن خارج شده و میزان اسید موجود در بدن نیز متعادل خواهد شد.
6.کاهش دهنده کلسترول بد خون
طبق تحقیقات انجام شده، با مصرف منظم گریپ فروت، کلسترول بد موجود در بدن تا 15 درصد کاهش خواهد یافت. برای این مورد بهرهمندی از خواص گریپ فروت، می توان از گریپ فروت سبز استفاده کرد.
تری گلیسیرید نوعی از چربی بد بدن است که با مصرف گریپ فروت به میزان 17 درصد کاهش خواهد یافت. پس از مصرف منظم گریپ فروت در یک ماه، بیماران مبتلا به کلسترول به میزان چشمگیری شاهد کاهش آن خواهند بود.
7. افزایش تولید کلاژن و زیبایی پوست
ویتامین C از مواد ضروری برای تولید کلاژن است. کلاژن پروتئینی است که به شادابی، جوانی، سلامت و قوی ماندن پوست کمک میکند. کلاژن میتواند آسیبهای ایجاد شده پوست را ترمیم کند.
گریپ فروت با دربرداشتن مقدار زیادی آنتی اکسیدان، ویتامینهای A و C برای از بین بردن لکهای پوستی و چروکها بسیار موثر است.
به همین دلیل سبب ارتقاء سلامتی پوست و جوانسازی آن خواهد شد. این ویتامینها باعث بهبود آفتاب سوختگی نیز میشود. اسید آمینههای موجود در گریپ فروت پوست را نرم کرده و به از بین رفتن آکنه و جای جوش منجر خواهد شد.
8. گریپ فروت برای سلامت مو
ویتامین C از جمله ویتامینهای لازم برای رشد مو است. تولید فولیکولهای مو تحت تاثیر دریافت این ویتامین هستند. معمولا فولیکولها به دلیل شوره و خشکی کف سر مسدود میشوند.
استفاده از روغن هسته گریپ فروت برای ماساژ کف سر میتواند باعث تقویت رشد موها و بهبود شرایط فولیکولها شود. از خواص گریپ فروت برای بهبود جریان خون در ناحیه پوست سر و جمجمه میتوان بهره برد.
9. پاکسازی کبد با گریپ فروت
از جمله خواص گریپ فروت باید به دفع سموم کبد اشاره کرد. زیرا کمک شایانی به پاکسازی و بهبود بیماریهای کبد میکند. محیط اطراف امروزه اکثر مردم سرشار از انواع سموم است که کبد را به خطر میاندازد و سلامت و توانایی کبد را تحت تاثیر قرار میدهد.
مصرف متعادل مواد غذایی مفید میتواند یکی از بهترین راهکارهای مراقبتی برای کبد باشد. با توجه به اهمیت بالایی که دفع سموم کبد دارد، مصرف متعادل گریپ فروت این عملکرد را به بهترین شکل بهبود میبخشد.
10. خواص گریپ فروت برای دیابت و کنترل قند خون
گریپ فروت دارای شاخص گلیسمی پایینی است، از همین جهت برای کاهش حساسیت نسبت به انسولین و کنترل قند خون در افراد دچار به دیابت نوع 2 بسیار مفید است.
افراد مبتلا به دیابت بهتر است پس از غذا گریپ فروت میل کنند و یکبار تست قند خون را انجام دهند تا بدانند از گریپ فروت در رژیم غذایی خود میتوانند استفاده کنند یا خیر. در این مورد بهتر است از پزشک در مورد مصرف و مقدار آن مشورت گرفته شود.
11. خواص گریپ فروت برای پیشگیری از سرطان پروستات و ریه
به دلیل وجود خواص آنتی اکسیدانی گریپ فروت، در مقابل حملات عوامل سرطانزا به ریه و پروستات محافظت میشود. خواص گریپ فروت قادر است سلولهای آسیب دیده را بازسازی کند.
سرطان پروستات به عنوان یک سرطان شایع در مردان علت اصلی مرگ و میر آنها محسوب میشود. مصرف منظم گریپ فروت به پیشگیری و مبارزه با این بیماری میپردازد.
روزانه 3 لیوان آب گریپ فروت به کاهش اثرات مصرف دخانیات کمک میکند. گریپ فروت آنزیمهای بدن را فعال کرده یا فعال نگه میدارد که با ایجاد بیماری مرگبار سرطان ریه مقابله میکند. گریپ فروت صورتی، نقش موثری در پیشگیری از سرطان ریه دارد.
نکات پایانی
این میوه سرشار از مواد مغذی و ویتامینها است که به ویژه در فصل سرد سال میتوان آنرا به راحتی تهیه و مصرف کرد. با در نظر داشتن فواید و خواص گریپ فروت بهتر است از آن در رژیم غذایی روزانه بهرهمند شد.