آبله مرغان چه علائمی دارد؟ 6 راه درمان موثر خانگی
آبله مرغان از جمله بیماریهای ویروسی است که اکثر افراد در دورانهای سنی مختلف به آن مبتلا میشوند. این بیماری علائم خاصی را از خود بروز میدهد و راه درمان و کنترل متفاوتی از سایر بیماریهای ویروسی خواهد داشت. به همین دلیل در ادامه بسیاری از مواردی که باید در مورد این بیماری دانست را گردآوری کردهایم.
از آبله مرغان چه می دانید؟
یکی از شایع ترین ویروس هایی که کودکان به آن مبتلا می شوند آبله مرغان نام دارد. در واقع این ویروس واگیردار اغلب به صورت تب، سردرد و بثورات پوستی در هر نقطه از بدن که فکرش را می کنید بروز پیدا کرده و در ابتدا علائمی همچون سرماخوردگی را از خود نشان می دهد.
هر چند واکسن این ویروس کشف شده و این روزها کمتر کودکی را میبینید که به آن گرفتار شده باشد، اما به طور کلی بسیاری از پزشکان بر این عقیده اند که بهترین زمان ابتلا به این ویروس در زمان کودکی است.
این ویروس که به صورت خارش و جوش های قرمز در سراسر بدن ظاهر می شود، زندگی روزمره را مختل کرده و شرایط بسیار سختی را به وجود می آورد. برای اینکه اطلاعات بیشتری در رابطه با این ویروس داشته باشید توصیه می کنیم در این مقاله با ما همراه باشید.
علائم آبله مرغان کدامند؟
اگر بخواهیم در رابطه با علائم آبله مرغان توضیحاتی خدمت شما ارائه دهیم باید در جریان باشید که بثورات پوستی خارش دار از جمله شایع ترین مواردی است که در حین ابتلا به این ویروس به سراغ افراد میرود.
اما با تمام اینها علائم دیگری وجود دارد که میتواند نشاندهنده آن باشد که از جمله آن میتوان به تب، سردرد و بی اشتهایی اشاره کرد. پس از مشاهده این موارد میتوانید اطمینان داشته باشید که این ویروس به بدن شما راه یافته است اما همواره موارد بدتری نیز وجود دارد که با آن روبرو خواهید شد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جوش های قرمز یا صورتی رنگ موجود در سراسر بدن، به طور قابل ملاحظه ای گسترش پیدا می کنند.
- شاهد بروز تاول هایی پر از مایع خواهید بود.
- به مرور زمان جوش ها خشک شده و التیام پیدا می کنند.
دقت داشته باشید این بیماری به شدت واگیردار است و تا زمانی که جوش ها و بثورات های پوستی موجود در بدن خشک نشده و التیام پیدا نکرده، امکان انتقال آنها به افراد دیگر وجود دارد. از همین رو توصیه می شود که نهایت دقت را در این دوران بکار گیرید.
عامل بیماری آبله مرغان چیست؟
اگر به این ویروس دچار شده اید و یا اینکه هیچ آگاهی از آن ندارید. مطمئنا این سوال ذهنتان را به خود مشغول کرده که عامل بیماری آبله مرغان چیست.
از همین رو باید بدانید که ویروس «واریسلا زوستر» اصلی ترین عامل این بیماری به حساب می آید. که در اکثر موارد به واسطه تماس فرد با فرد مبتلا، انتقال پیدا کرده است.
همانطور که گفته شد این بیماری تا از زمانی که جوش ها بر روی بدن فرد ایجاد می شود تا زمانی که جوش ها التیام پیدا نکرده اند، به شدت مسری است و از راه های زیر قابل انتقال می باشد.
- بزاق دهان
- سرفه
- عطسه
- تماس با جوش
افراد مستعد ابتلا به آبله مرغان
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که به آبله مرغان مبتلا شده اید باید بدانید که به ندرت پیش می آید که بار دیگر این ویروس به سیستم دفاعی بدن شما حمله کند زیرا بدن فرد در برابر این ویروس ایمن شده است. اما همواره افرادی هستند که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- افرادی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشده اند.
- کسانی که تماس فیزیکی با فرد مبتلا داشته اند.
- کودکانی که کمتر از 12 سال سن دارند.
- والدین و بزرگسالانی که با کودکان مبتلا به آبله مرغان زندگی میکنند و حتی با آنها وقت میگذرانند.
- آن دسته از افرادی که به دلیل بیماری های خاص و یا مصرف برخی از داروها، بدن آنها از سیستم دفاعی ضعیفی برخوردار است.
عوارض آبله مرغان چه مواردی است؟
مطمئنا هر ویروسی با عوارض و معایبی همراه خواهد بود که آبله مرغان نیز از این قاعده مستثنی نیست. از همین رو باید بدانید که امکان به وجود آمدن موارد زیر وجود خواهد داشت.
- جوش های چرکی به داخل چشم هایتان گسترش پیدا کند.
- بثوراتی های موجود بسیار گرم و ملتهب شوند.
- تاول هایی همراه با سرگیجه و تنگی نفس بر روی بدن شما به وجود آیند.
این دسته از عوارض اغلب به سراغ نوزادان، افراد مسن و زنان باردار می رود. زیرا آنها در اکثر مواقع از سیستم ایمنی بسیار ضعیفی بهره مند هستند.
همچنین نکته ای که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد این است که زنان بارداری که به آبله مرغان مبتلا می شوند اغلب کودکانی با وزن کم، سری کوچکتر از حد معمول و مشکلات بینایی و حتی معلولیت ذهنی به دنیا میآورند. از همین رو بسیاری از پزشکان در صورت مشاهده این موارد به صورت کاملا قانونی اجازه سقط جنین را برای مادر صادر می کنند.
اگر میخواهید که از بروز این بیماری جلوگیری کنید باید بدانید، هر چند داروهای ضد ویروس وجود دارند اما با تمام اینها هیچ تاثیری بر روی این بیماری نداشته و تنها شدت علائم را کاهش می دهد و به روند بهبودی را سرعت می دهد.
آبله مرغان و زونا
یکی از مهمترین مواردی که در رابطه با آبله مرغان باید بدانید این است که این امکان وجود دارد پس از بهبودی کامل این بیماری، برخی از ویروس های وارسلا زوستر در سلول های عصبی باقی بمانند.
این مسئله باعث می شود تا در طی چندین سال آینده با توجه به تغییرات بسیار زیادی که در بدن ایجاد می شود دوباره فعال شده و به شکل بیماری زونا ظهور پیدا کنند. بیماری زونا همان تاول های دردناک و نواری شکلی است که از عمر کوتاهی بهرهمند است.
هر چند این امکان بسیار اندک است اما اکثر کسانی که به زونا مبتلا می شوند، شامل افرادی مسن و بیمارانی که از سیستم ایمنی ضعیفی رنج میبرند هستند. لازم است که بدانید این بیماری عوارض جانبی خاصی به نام نورالژی پست هرپتیک را با خود به همراه دارد که بسیار سخت تر و شدیدتر از زونا میباشد.
راه های پیشگیری از ابتلا به آبله مرغان
خوشبختانه در دنیای پیشرفته امروزی واکسن آبله مرغان کشف شده است به صورتی که 90 درصد از کودکانی که این واکسن را دریافت کرده اند، به این بیماری مبتلا نشده اند.
این واکسن در 12 الی 15 ماهگی به کودک تزریق می شود و اگر کودکی در این سن این واکسن را دریافت نکند. در سنین 4 الی 6 سالگی باید دز بیشتری از آن را دریافت نماید. همچنین بزرگسالانی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشدهاند، میتوانند از این واکسن برای ایمن کردن بدنشان در برابر این بیماری استفاده نمایند.
به گفته کارشناسان و محققان، علائم بیماری آبله مرغان در بزرگسالان به مراتب با شدت بیشتری ظهور می کند. و اگر والدینی تاکنون این بیماری را دریافت نکرده اند توصیه می شود که تا حد امکان تا زمان التیام یافتن جوش های واگیردار، از نزدیک شدن به افراد مبتلا خودداری کنند.
درمان آبله مرغان
همه ما میدانیم که هیچ درمان پزشکی برای آبله مرغان وجود ندارد اما همواره رعایت برخی موارد میتواند روند بهبود را سرعت بخشد و یا حداقل از گسترش آن جلوگیری کند.
- مصرف آنتی هیستامین که در رفع خارش پوست موثر است.
- پاراستامول که نوعی داروی تسکین درد، تب، ناراحتی و ترشی گلوست کاملا موثر خواهد بود.
- درمان های خوراکی میتوانند تاثیر به سزایی داشته باشند.
- از مصرف آسپرین خصوصا برای کودکانی که زیر 16 سال سن دارند جلوگیری شود. زیرا میتواند بیماریهای بسیار خطرناکتری همچون سندروم ری را با خود به همراه آورد.
- نخاراندن پوست نکته بسیار مهمی در این دوران است. درواقع هنگامی که شما پوست خود را خارش میدهید زخم هایی را در آن ناحیه ایجاد می کنید که علاوه بر باقی ماندن جای جوش، روند بهبودی تاول را کاهش می دهد و خطر عفونت را به همان نسبت افزایش میدهد. هر چند که مقاومت در برابر خارش سخت است اما اگر میخواهید زودتر از شر آنها خلاص شوید باید صبور باشید.
درمان های خانگی آبله مرغان
هر چند که آبله مرغان برای رسیدن به بهبودی باید تمام مراحل خود را طی کند و تنها میتوان روند بهبود را سرعت بخشید. اما همواره راه هایی وجود دارد که این دوران را آسانتر میکند و اجازه میدهد تا از کارهای روزمره خود غافل نشوید. خصوصا آن دسته از کودکانی که تحمل این بیماری برایشان سخت و دردآورد است.
جوش شیرین
جوش شیرین کمک می کند تا از شر خارش و سوزش هایی که به واسطه آبله مرغان در بدن احساس می شود تسکین پیدا کنند.
برای اینکه بتوانید از این مواد استفاده کنید بهتر است آن را با مقداری آب حل کنید و سپس با استفاده از لیف نرم، آن را بر روی نواحی که خارش و سوزش شدیدی احساس می شود بمالید. باید اجازه دهید که محلول بر روی پوست شما خشک شود. همچنین میتوانید یک وان پر از جوش شیرین تهیه کرده و داخل آن بنشینید.
گشنیز و هویچ
همه ما نسبت به خواص گشنیز و هویچ آگاهی داریم. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید سوپ تهیه شده با گشنیز و هویچ برای درمان آبله مرغان و سرعت بخشیدن بهبود آن بسیار مناسب است.
این غذا که آنتی اکسیدان بسیار زیادی دارد تاثیر بسیار زیادی را بر درمان این بیماری میگذارد. برای تهیه این سوپ باید مقداری هویچ، برگ تازه گشنیز و مقداری آب را بجوشانید و سپس روزی یک بار میل کنید.
سرکه قهوه ای
یکی دیگر از موثرترین راه هایی که میتوان برای درمان آبله مرغان استفاده کرد، سرکه سیب است. این روش کمک می کند تا افراد از شر خارش پوست خلاص شوند.
همچنین میتوانند با کمک این روش زخم ها را بهبود بخشند و یا از بروز آنها جلوگیری کنند. برای بهره گیری از این مورد باید نصف فنجان سرکه قهوه ای را با مقداری آب ولرم درون وان حمام بریزید و به مدت 10 الی 15 دقیقه داخل آن حمام کنید.
جو دوسر
یکی از پرطرفدارترین درمان های خانگی برای آبله مرغان مورد استفاده قرار میگیرد، جو دو سر است. برای اینکه بتوانید از این معجون استفاده کنید باید آن را به پودر تبدیل کنید سپس با مقداری آب ولرم مخلوط کرده و به بدنتان بمالید، اجازه دهید به مدت 15 الی 20 دقیقه بر روی بدنتان قرار داشته باشد و سپس بشویید.
عسل
همه ما نسبت به خواص و فواید عسل آگاهی داریم اما تاکنون شنیده اید که عسل میتواند در روند بهبودی آبله مرغان تاثیر داشته باشد؟ در واقع عسل با توجه به خاصیت التیام بخشی خود، روند بهبود خارش و جوش ها را سرعت میبخشد.
البته باید به این مسئله دقت داشته باشید که عسل مورد استفاده کاملا طبیعی و باکیفیت باشد. شما میتوانید مقداری از عسل را بر روی قسمت هایی از بدنتان که دچار جوش و تاول شده بمالید. این روند باید تا زمانی که به بهبودی نرسیده اید روزانه 2 الی 3 بار تکرار شود.
روغن اسطوخودوس
از دیگر درمان های موثر آبله مرغان، روغن اسطوخودوس میباشد، که افراد میتوانند از آن برای کاهش سوزش و خارش های ناشی از این بیماری استفاده نمایند.
برای اینکه نتیجه بهتری را از این روش درمانی دریافت کنید میتوانید، آن را با مقداری از روغن نارگیل طبیعی مخلوط کنید و بر روی ناحیه ای که آسیب دیده است قرار دهید و بگذارید تا خشک شود.
برای اینکه نتیجه بهتر و موثرتری را دریافت نمائید روزانه دو بار آن را تکرار کنید. همچنین باید بدانید که مخلوط روغن اسطوخودوس با بابونه میتواند نتیجه مشابهی را با خود به همراه داشته باشد.
سخن پایانی و تکمیل کننده در مورد آبله مرغان
در صورت ابتلا به این بیماری بهتر است نکات بهداشتی رعایت شود. به ویژه برای جلوگیری از انتقال آن به نوزادان و مادران باردار باید عوامل بهداشتی را کاملا رعایت کرد. برای اتمام دوره این بیماری نیاز است تا فرد مراقبتهایی را در کنار کنترل و درمان دارویی انجام دهد که در این متن به طور کامل به آنها اشاره شد.