بیماری ها و سلامت

کهیر چیست؟ بهترین روش درمان و کنترل با دارو و تغذیه

کهیر به عنوان یک مشکل پوستی، خارش را به همراه دارد. ممکن است لک یا برجستگی‌های قرمز رنگ بر اثر آن روی سطح پوست ظاهر شود. این موضوع معمولا ناشی از واکنش‌های آلرژیکی به مواد محرک مانند مواردی همچون غذا، ادویه یا حتی دارو بروز داده می‌شود اما موارد دیگر نیز بر آن موثر هستند.

اما سوال اینجاست راه کنترل کهیر چیست؟ درمان قطعی برای آن وجود دارد؟ چگونه باید از آن پیشگیری کرد؟ با ادامه متن همراه باشید، تا به پاسخ سوالاتی اینچنین و نکات متعدد دیگری در رابطه با کهیر بپردازیم.

کهیر چیست؟

طبق تحقیقات انجام شده، کهیر نوعی عارضه پوستی است که بر اثر حساسیت به برخی از موارد بروز داده می‌شود. به همین دلیل کهیر را به تنهایی نمی‌توان بیماری پوستی در نظر داشت بلکه واکنشی از فعل و انفعالات غیر طبیعی در بدن می‌توان آنرا در نظر داشت. تقریبا 20 درصد افراد از کوچک تا بزرگ و در هر جنسیتی به این واکنش پوستی دچار می‌شوند.

کهیر با خود خارش به همراه دارد و ممکن است این خارش تا حدی کلافه کننده باشد که حتی از دیگران برای رفع خارش قسمت‌هایی مانند کمر کمک گرفته شود. علاوه بر خارش، رنگ پوست را صورتی یا قرمز می‌کند که اغلب به صورت برجستگی نیز دیده می‌شود.

کهیر چیست

این واکنش پوستی در بیشتر موارد مشکلی موقتی است که اغلب با داروهای ضد حساسیت کاهش می‌یابد. حتی بثورات ایجاد شده نیز خود به خود از بین می‌روند. اما در مواردی که نوع مزمن آن ایجاد شود، نگرانی‌های متعددی را به همراه دارد. زیرا ممکن است مدت زمان بیشتری فرد را درگیر کند.

مطلب پیشنهادی
درماتیت چیست؟ علائم و انواع + راه درمان دارویی و خانگی

مطالب مرتبط با کهیر

چه عواملی سبب کهیر می‌شوند؟

همانطور که بیان شد، این واکنش پوستی بر اثر واکنش‌های آلرژیک به مواردی مانند مواد غذایی خوراکی یا تحریک مستقیم مانند گرد و غبار یا هوای گرم ممکن است بروز داده شود.

بر اساس واکنش‌های آلرژیکی، در بدن هیستامین ترشح می‌شود. این موضوع در صورتی است که مواد شیمیایی بدن از جمله هیستامین، برای دفاع از بدن در مقابل عفونت یا سایر مشکلات ترشح می‌شوند. اما مشکل اصلی برای زمانی است که خود هیستامین با ترشح نامتعادل، برای بدن مشکل‌زا باشد.

در صورت ترشح نامتعادل هیستامین، مواردی همچون التهاب، خارش و بسیاری از نشانه‌های دیگر کهیر بروز داده خواهد شد. اما گاهی آلرژی سبب کهیر می‌شود و گاهی عوامل و شرایط دیگر ممکن است سبب بروز آن شود. در ادامه انواع مواردی که سبب بروز کهیر می‌شوند را بیان خواهیم کرد.

1. واکنش‌های آلرژیکی

از نظر مواد آلرژی‌زا، گزینه‌هایی همچون موارد زیر زمینه ساز ترشح هیستامین بیشتر و بروز علائم و عوارض کهیر می‌شود:

  • برخی از ترکیبات دارویی مانند داروهای آنتی بیوتیکی، ایبوپروفن و داروهای درمانی برای سرطان
  • گرد و غبار یا حتی گرده گل
  • برخی از مواد غذایی که ممکن است در هر فرد متفاوت باشد (مغزها و آجیل، شیر و تخم مرغ و…)
  • نیش حشرات
  • پرز یا پشم حیوانات
مطلب پیشنهادی
درمان آفتاب سوختگی با 17 راهکار خانگی موثر و فوری

2. عوامل و شرایط مختلف

کهیر ممکن است گاهی بدون دلایل حساسیت‌زا پوست را تحت تاثیر قرار دهد. این حالت چندان غیرمعمول نیست و ممکن است بسیاری از افراد بر اثر این عوامل، کهیر و ناراحتی‌های ناشی از آن را احساس کنند. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استرس و شرایط روحی یا حتی هیجان
  • پوشیدن لباس تنگ

در واقع باید گفت گاهی بروز کهیر بدون علت مشخصی دیده می‌شود. حتی ممکن است دلایل مختلفی برای هر فرد سبب بروز عوارض آن شود.

3. آنافیلاکسی

آنافیلاکسی نوعی واکنش آلرژیکی بسیار شدید است که اغلب تهدید کننده مرگ است. در این حالت ممکن مواردی همچون گزینه‌های زیر برای فرد بروز داده شوند:

  • مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس و احساس خفگی
  • سرگیجه و ضعف
  • حالت تهوع و استفراغ

در این حالت نباید رو به خود درمانی آورد و در سریع‌ترین زمان ممکن باید فرد خود را به صورت اورژانسی به بیمارستان، مطب پزشک یا کلینیک‌های درمانی برساند.

4. کهیر مزمن

در مواردی که عامل قابل شناسایی برای کهیرهای ایجاد شده وجود نداشته باشد، حالت مزمن ایجاد شده است. البته بروز مکرر این اتفاق ناشی از سبک زندگی است که پیش گرفته می‌شود. این نوع ممکن است از شش هفته تا چند ماه یا حتی سال ادامه داشته باشد.

افرادی که به این نوع از کهیر مبتلا می‌شوند، عوارض را بیشتر از 6 هفته تجربه می‌کنند. در این حالت ممکن است کهیر ناشی از موارد زیر بروز داده شده باشد:

  • ابتلا به بیماری لوپوس
  • ابتلا به سلیاک
  • دیابت نوع یک
  • ابتلا به تیروئید کم‌کار یا پرکار
  • آرتریت روماتوئید
مطلب پیشنهادی
میخچه چیست؟ تفاوت آن با پینه + 4 راه درمان خانگی و موثر

5. درماتوگرافیسم

این نوع از کهیر، علائم خفیفی را بروز می‌دهد و ناشی از واکنش‌های آلرژیک در مقابل ضربه، خارش یا حتی مالیدن است. اما در صورتی که فشار مداوم یا خارش بیش از حد روی پوست اعمال شود، بروز داده می‌شود و بعد از مدت کوتاهی از بین می‌رود.

6. کهیرهای ناشی از دما

در برخی از موارد، تغییرات دما سبب بروز علائم کهیر می‌شوند. این در حالتی است که مکانیزم بدن فرد در برابر تغییرات دمایی از جمله سرد و گرم شدن، حساس باشد.

حتی در مواردی این عارضه پوستی ممکن است ناشی از ورزش و فعالیت بدنی باشد. مواردی همچون نور خورشید، تخت‌های برنز کننده یا مواردی از این قبیل نیز می‌توانند زمینه‌ساز بروز کهیر شوند.

7. کهیر ناشی از عفونت

عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، هر دو ممکن است عاملانی برای بروز کهیر باشند. از جمله انواع آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناشی از ویروس باکتریایی: عفونت‌های دستگاه ادراری و گلوی استرپتوکوک
  • ناشی از ویروس عفونی: مونو گلوکز عفونی، هپاتیت و سرماخوردگی

چه افرادی بیشتر در معرض کهیر هستند؟

افرادی که آلرژی خاصی دارند، به احتمال بیشتری کهیر را تجربه خواهند کرد. علاوه بر این موضوع، افرادی که داروی خاصی مصرف می‌کنند نیز ممکن در معرض این عارضه پوستی باشند.

حتی افرادی که در حال حاضر عفونت خاصی را در بدن دارند، تحت مراقبت درمانی خاصی قرار دارند یا به مواد غذایی یا گرده‌ها حساسیت دارند، بیشتر در معرض کهیر هستند. (منبع)

مطلب پیشنهادی
کلاژن با 9 فایده + معرفی غذاهای مفید برای کلاژن سازی

کهیر به چه شکلی ظاهر می‌شود؟

بارزترین نشانه‌ای که از این عارضه پوستی دیده می‌شود، تکه‌های قرمز و ملتهب روی پوست است. البته گاهی این التهابات ممکن است به رنگ پوست باشند و تغییر رنگی ایجاد نشود.

قسمت‌های ملتهب ممکن است کوچک و ریز باشند یا قسمت بزرگ و تکه‌ای از پوست را به خود درگیر کرده باشند. نکته مشترک بین تمام این حالات این است که در هر صورت خارش را به همراه دارند.

علائم کهیر

ممکن است قسمت درگیر شده گاهی بیشتر شود و به قسمت‌های دیگر نیز به صورت آسیب دیده، ایجاد شوند. گاهی رفع می‌شود و مجدد ظاهر می‌شود. بروز کهیر ممکن است در طول نیم ساعت رفع شود یا گاهی تشدید شود و تا روزهای بعد ادامه داشته باشد. در این صورت حتی به سایر قسمت‌ها نیز ممکن است گسترش یابد و نقاط دیگر پوست را نیز درگیر کند.

در مواردی که کهیر همراه با برجستگی‌هایی روی گلو یا اطراف زبان و همراه مشکل تنفسی دیده شود بهتر است فورا به متخصصین مراجعه کرد.

علائم کهیر چیست؟

  • لکه‌های ملتهب روی سطح پوست
  • این لکه‌ها گاهی به رنگ قرمز و یا گاهی بی‌رنگ دیده می‌شوند
  • فشردن آنها سبب می‌شود سفید شوند
  • دور نواحی ملتهب و قرمز شده، حاشیه‌ای سفید دیده می‌شود
  • خارش در نواحی ملتهب شده از علائم شایع است

وجود این موارد برای هر فردی که کهیر را تجربه می‌کند عادی است. اما مشکل نگران کننده برای زمانی است که موارد زیر بروز داده شوند:

  • علائم زیر سطح پوست تاثیر گذاشته باشند
  • به دلیل انتقال به مویرگ‌ها بیشتر قسمت‌های بدن را درگیر کرده باشد که گاهی سرگیجه، ضعف و حتی غش را ممکن است در پی داشته باشد
  • زمانی که روی قسمت‌های فراتری از نواحی خارجی مانند داخل دهان و گلو نیز انتقال یافته باشد
مطلب پیشنهادی
5 قانون طلایی برای پوستی درخشان که قبل از خواب باید انجام دهید

راه تسکین و درمان کهیر

معمولا اولین راهکاری که برای درمان مشکلات پوستی باید انجام داد، علت یابی است. گاهی نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک وجود دارد تا بتوان متوجه علت این مشکل پوستی شد.

در پی آن باید بررسی کرد چه موضوعی سبب بروز کهیر شده است تا با رفع آن بتوان روند درمان درست را پیش گرفت. به ویژه در مواردی که عوامل آلرژی‌زا سبب بروز کهیر شده باشند، می‌توان با رفع آنها به بهبود دست یافت.

در موارد خفیف نیاز به درمان با داروهای ضد حساسیت وجود دارد. این داروها از ترکیبات آنتی هیستامینی هستند که فورا به کنترل کهیر منجر می‌شوند. در ادامه روش‌های متعددی که برای درمان و کنترل کهیر وجود دارد را به صورت مجزا بیان خواهیم کرد.

1. درمان دارویی با بهترین آنتی هیستامین برای کهیر

معمولا دریافت دوز مناسبی از آنتی هیستامین‌ها، می‌تواند در از بین برد علائم آلرژیکی بسیار موثر باشد. حتی رایج‌ترین روش درمان کهیر دریافت آنتی هیستامین محسوب می‌شود که برخی از انواع آنها شامل موارد زیر می‌شود:

  • دیفن هیدرامین
  • سیتریزین
  • لوراتادین

در مواردی که عوارض کهیر با دریافت داروی تجویزی توسط پزشکان نیز کنترل نشود نیاز به مراجعه به متخصصین آلرژی برای بررسی دقیق‌تر وجود دارد.

مطلب پیشنهادی
اسکراب برای پوست چه فوایدی دارد؟ + پاکسازی پوست در خانه

2. دوری از عوامل محرک

یکی از راهکارهای درمانی و کنترلی برای کهیر، دور کردن عوامل محرک است. برای این منظور باید از تحریک منطقه پرهیز کرد.

برای این منظور پیشنهاد می‌شود لیستی از عامل محرک را به مرور یادداشت کنید و سعی کنید تا جای ممکن بدن خود را در مقابل آنها محافظت کند.

3. استفاده از جوش شیرین

استحمام با آب سرد و به کار بردن مقداری جوش شیرین در وان، می‌تواند راهکاری برای رفع التهابات و خارش ناشی از کهیر باشد.

4. استفاده از جو دوسر

یکی از گزینه‌های موثر برای رفع و کنترل کهیر، استفاده از ترکیب پودر جو دوسر همراه با شیر است.

برای بهبود می‌توان از افزودن پودر جو دوسر در آب وان نیز استفاده کرد. این روش بسیار موثر برای رفع التهابات ایجاد شده است.

5. استفاده از سرکه

از دیگر ترکیبات موثر برای کاهش التهابات پوست، سرکه است. برای رفع کهیر نیز می‌توان مقداری پنبه را به سرکه آغشته کرد و روی موضع ملتهب مالید. ان روش برای قسمت‌هایی که زخم هستند توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است سوزش شدیدی را به همراه داشته باشد.

6. تاثیر گزنه برای کنترل کهیر

گزنه یکی از گیاهانی است که تاثیرات آنتی هیستامینی دارد. برای بهره از آن می‌توان از دمنوش آن به شکل خوراکی یا حتی موضعی استفاده کرد.

برای این منظور یک قاشق چایخوری از گزنه خشک شده را درون قوری ریخته و روی آن آب جوش اضافه کنید. حدود 5 دقیقه زمان دهید تا روی حرارت غیر مستقیم دم بکشد. سپس مقداری از آن را بنوشید و مقداری را به وسیله پنبه روی موضع بمالید. برای مصرف موضعی دفعات متعددی بهتر است این کار را تکرار کرد.

مطلب پیشنهادی
اگزما چیست؟ + 5 راهکار بسیار آسان برای درمان خانگی

7. برای درمان کهیر چه بخوریم؟

یکی از نکات مهمی که در رابطه با درمان کهیر وجود دارد، به مواد غذایی مربوط می‌شود که برای بهبود و درمان آن مفید هستند.

از جمله ترکیبات مفید برای بهبود کهیر می‌توان به روتین که نوعی فلاونوئید است اشاره کرد. این عنصر در مواد غذایی از جمله گندم سیاه و انواع مرکبات وجود دارد.

ترکیب فلاونوئید مفید دیگری که برای درمان کهیر موثر است، کوئرستین محسوب می‌شود. این ترکیب در بسیاری از انواع میوه و سبزیجات وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیب
  • جعفری
  • گیلاس
  • انگور
  • پیاز
  • انواع مرکبات از جمله پرتقال، گریپ فروت و لیمو
  • زیتون و روغن زیتون
  • چای

کوئرستین می‌تواند تاثیر به سزایی در کاهش هیستامین بدن داشته باشد. این موضوع به رفع علائم آلرژیکی مانند کهیر می‌انجامد.

8. راهکارهایی برای مدیریت استرس

یکی از مواردی که سبب بروز علائم آلرژیکی می‌شود، استرس است. وجود استرس سبب ترشح هورمون کورتیزول در بدن می‌شود و ترشح هیستامین را نیز افزایش خواهد داد.

البته هنوز به صورت علمی تاثیر تکنیک‌های کسب آرامش بر رفع کهیر به اثبات نرسیده است اما وجود استرس عاملی برای بالا بردن احتمال بروز کهیر می‌تواند باشد. از جمله راهکارهای موثر برای مدیریت استرس می‌توان به یوگا، پیاده روی، مدیتیشن، تکنیک‌های تنفس، مراقبه و تای چی اشاره کرد.

مطلب پیشنهادی
روشن کردن پوست با 5 ترفند و ماسک خانگی بسیار موثر

9. کمپرس سرد

بهتر است آب گرم یا کمپرس گرم روی منطقه دچار به عارضه اعمال نشود. گاهی استفاده از پارچه سرد می‌تواند خارش و التهاب ایجاد شده را به طور کامل کاهش دهد. حتی می‌توان از دوش آب سرد نیز برای این منظور کمک گرفت.

آیا می‌توان از بروز کهیر پیشگیری کرد؟

تنها با تغییرات ساده و کنترل برخی از موارد می‌توان از بروز این مشکل پوستی پیشگیری کرد. تغییراتی در سبک زندگی می‌تواند کمک کند تا مجدد عوارض کهیر بروز داده نشوند.

در صورتی که آلرژی به موارد خاصی وجود داشته باشد بهتر است تا جای ممکن از قرار گرفتن در معرض آنها پرهیز کرد. این کار کمک می‌کند تا کمتر در معرض بروز کهیر قرار گرفت.

علاوه بر این مورد، توصیه می‌شود از پوشیدن لباس‌های تنگ اجتناب شود. حتی در محیط‌های مرطوب و مقابل نور شدید خورشید نیز بهتر است قرار نگرفت.

مطالب مرتبط با کهیر

جمع‌بندی

در این متن به هر آنچه که به کهیر مربوط می‌شود اشاره کردیم. بهترین راه برای کنترل، پیشگیری و درمان آن، شناخت عوامل محرک است. از این طریق می‌توان با پرهیز از قرار گرفتن در معرض عوامل محرک، به پیشگیری و درمان پرداخت.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *