استرس ناشی از موبایل و تکنولوژی را جدی بگیرید!
امروزه انواع تکنولوژی به تار و پود زندگی ما گره خورده است. اما در کنار آن استرس و اضطراب نسبی را هم به همراه دارد. استرس ناشی از موبایل و تکنولوژی میتواند عوارض مخربی را به همراه داشته باشد. خیلی از این عوارض را بهتر میتوانیم با مدیریت استفاده از موبایل برطرف کنیم. در ادامه این مقاله بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مقالات پیشنهادی و مرتبط
آیا موبایل و تکنولوژی امروزی استرس زا هستند؟
معمولا خیلی از ما قبل از اینکه کاری را شروع کنیم یا کاری را به پایان برسانیم، یک دور گوشی موبایل خود را چک میکنیم. همین موضوع ساده نشان دهنده وابستگی شدید به موبایل است. البته شما تنها نیستید و امروزه اکثر افراد در هر مکان و هر زمانی به موبایل خود یا سایر تکنولوژیهای امروزی دیگر وابسته هستند.
اما همین وابستگی میتواند هر فردی را به یک انسان پریشان و مضطرب تبدیل کند.
باید به طور کامل با عوارض استرس ناشی از موبایل و تکنولوژی آشنا باشیم تا بتوانیم شرایط را مدیریت کنیم.
1. استرس و اضطراب ناشی از پیام و چت
اکثر افراد تمایل دارند به جزئیات خیلی ریز توجه کنند. این موضوع در امور مختلف دیده میشود. حتی در حین چت کردن و پیامهای مختلف هم میتوان این ریزبینی و توجه به جزئیات را دید. برای مثال به خیلی از افراد بر اثر دیر دیده شدن پیام یا پاسخ کوتاه به پیام بلند، حس بی تفاوتی فرد نسبت به موضوع یا حس نادیده گرفته شدن را منتقل میکند. گاهی سوالات مختلفی مانند موارد زیر ممکن است فرد را به خود درگیر کند:
آیا از من ناراحت است؟
من را دوست ندارد؟
چه کار اشتباهی انجام دادهام؟
خیلی اوقات هم وقتی فرد دیگر در حال نوشتن متنی است، شما با دیدن نقطه چین که فرد در حال تایپ کردن است، استرس زیادی را تحمل میکنید که خودتان هم متوجه آن نیستید.
نگرانیهای زیادی در رابطه با چت کردن وجود دارد که در حقیقت اهمیت چندانی ندارد اما آسیب ناخودآگاهی را در ما ایجاد میکند. در صورتی که هنگام چت کردن و پیام دادن دچار استرس و اضطراب میشوید، این سوال را در نظر داشته باشید که آیا دلیل موجهی برای این حس وجود دارد؟
راهکار برطرف کننده استرس ناشی از چت و پیام
یکی از بهترین راهکارها برای دور کردن استرس ناشی از موبایل و تکنولوژی این است که تا جای ممکن از موبایل دور باشید. سعی کنید آن را از خود دور نگه دارید و با چیزهایی که خوشحالتان میکند سر خود را گرم کنید. میتوانید از پیشنهادات زیر هم کمک بگیرید:
- استفاده از بازی های ضد استرس
- ورزش و رفتن به باشگاه
- بودن در کنار خانواده
- آشپزی (نه به عنوان وظیفه، به عنوان تفریح و سرگرمی)
- تفریح و سرگرمی
- پیاده روی و دویدن
- متمرکز شدن روی کارها
2. ترس از دور شدن و کنار گذاشتن موبایل
معمولا ترس از دور شدن موبایل، میتواند استرس ناشی از موبایل را به همراه داشته باشد. موبایلهای هوشمند امروزی همیشه و همه جا همراه ما هستند. در اکثر موارد امور روزمره خود را با آن برطرف میکنیم. مثلا با تلفن همراه قبوض را پرداخت میکنیم، با دوستان و عزیزان خود در دورترین نقاط ارتباط برقرار میکنیم و خیلی از برنامههای کاربردی مختلف که کار ما را راه میاندازند را استفاده میکنیم.
حتی خیلی از مواقع نبودن موبایل باعث سردرگمی ما میشود. در حدی که انجام امورمان به تعویق میافتد.
تمام این موارد به طور طبیعی وابستگی به موبایل را به همراه دارد. یعنی گره تمام امور خود را با آن باز میکنیم. با وابسته شدن بیشتر به موبایل با هر صدایی که به گوش برسد، ما سراغ موبایل میرویم. حتی مواقعی که احساس بی حوصلگی میکنیم، قفل صفحه را باز میکنیم و هر محتوا و پیامی را بارها چک میکنیم.
حتی گاهی در پی انجام ندادن این کار احساس تنهایی و بی حوصلگی میکنیم. تا وقتی دوباره گوشی را چک نکنیم این حس برطرف نمیشود.
جالب است بدانید ترس از دست دادن یا دور شدن از موبایل تحت عنوان نوموفوبیا معرفی میشود. وقتی ترس از دست دادن هر چیزی داشته باشیم، به مرور زمینه اضطراب و استرس در ما ایجاد میشود. به همین دلیل باید وابستگی به موبایل را کنترل کرد.
راهکار برطرف کننده استرس ناشی از کنار گذاشتن موبایل
لازم است راهکارهایی را برای مقابله با ترس و استرس ناشی از کنار گذاشتن موبایل پیش بگیریم. بهترین راه مرزگذاری کردن است. البته باید به مرزگذاری که مشخص میکنید پایبند باشید.
مثلا زمان غذا خوردن به هیچ وجه موبایل یا تبلت خود را کنار خود نگه ندارید. یا در موقعیتهای اجتماعی و مهمانیها موبایل خود را مدام چک نکنید. حداقل اینترنت آن را خاموش کنید تا فقط تماسهای اضطراری را بشنوید. به طور کلی برای این هدف حد و مرز تعیین کنید و به آن پایبند باشید. این راهکار ناخودآگاه این حس را به شما میدهد که فناوری در اختیار شما است و شما در اختیار فناوری و تکنولوژی نیستید.
3. مقایسه کردن ظاهر و باطن
خیلی از شبکههای اجتماعی امروزی به ابزاری برای دیده شدن تبدیل شدهاند. نباید چشم خود را روی مضرات این شبکهها بر سلامت روان خود ببندید. خیره شدن به چهرههای شاد و لوکس و مقایسه آنها با زندگی معمولی میتواند احساسات روانی نامطلوبی را برای برخی از افراد فراهم کند.
حتی ممکن است ارزشهای خیلی از افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
چطور میتوان این شرایط را کنترل کرد؟
سعی کنید بیشتر قدرت تشخیص خود نسبت به فضاهای واقعی و فضاهای ساختگی بالا ببرید. به این فکر کنید که دیدن این تصاویر چه فوایدی برای شما میتواند داشته باشد؟ همیشه آنچه میبینید با واقعیت یکسان نیست.
بهتر است لحظه لحظه زندگی خود را با شادی سپری کنید و زمان خود را با برنامه ریزی به بهترین شکل استفاده کنید.
4. وابسته شدن به بازیهای کامپیوتری
برای سرگرمی و فعالیتهای هیجانی میتوان به موبایل پناه برد. این موضوع میتواند استرس ناشی از موبایل را چند برابر کند. زیرا خیلی از افراد به راحتی به بازیها اعتیاد پیدا میکنند و زمان زیادی از روز را به بازی اختصاص میدهند. به مرور وابستگی شدید ناشی از آن سبب بروز عادات ناسالم در فرد میشود.
خیلی از افراد برای فرار از مسئولیتهای روزمره مانند درس خواندن یا خرید برای خانواده و… رو به بازیهای اینترنتی و موبایل میآورند. بازی برای باز شدن ذهن مفید و موثر است اما وقتی تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد، میتواند استرس بالایی را به همراه داشته باشد. زیرا با رفتن در پی امور ضروری روزانه، احساس عقب ماندن از رقابتها میکنند.
راهکار برطرف کردن اعتیاد به بازی
برای اینکه احساس استرس ناشی از موبایل و بازیهای آن از شما دور شود، بهترین راه مرزگذاری است. پیشنهاد میکنیم به جای بازی با گوشی، یک ورزش گروهی یا بازی و فعالیت سالم را انتخاب کنید تا کمتر از دنیای واقعی فاصله بگیرید.