واریس چیست؟

واریس از جمله بیماری‌هایی به شمار می‌رود که تنها می‌توان با چند تغییر در سبک زندگی از ابتلا به آن در امان ماند. در ادامه به توضیحات کامل‌تری در مورد موارد زیر خواهیم پرداخت.

  • تعریف واریس
  • بر اثر چه چیزی ایجاد می‌شود
  • علائم آن کدامند
  • مشکلات ناشی از آن
  • پیشگیری از بروز
  • معرفی درمان‌های بسیار موثر

همه چیز در مورد واریس

برخی از ما با واریس آشنایی داریم، رگ هایی برجسته بر روی سطح پوست که به رنگ های بنفش تیره و یا آبی دیده می شوند. یک باور غلط که در بین مردم وجود دارد، این است که آنها واریس را یک بیماری مختص زنان می‌دانند در صورتی که بسیاری از مردان در حال دست و پنجه نرم کردن با این بیماری هستند.

واریس چیست؟

واریس را میتوان شایع ترین بیماری عروقی دانست که 10 الی 20 درصد جمعیت به آن مبتلا هستند و زنان باردار و مسن از جمله بیشترین افراد این جمعیت به شمار می‌روند. مطمئنا در اختیار داشتن اطلاعات بیشتر از این بیماری کمک می کند تا با آگاهی بیشتری به سراغ درمان و حتی پیشگیری از بروز آن بروید. با ما همراه باشید.

واریس چیست؟

تسهیل برگشت خون از سیاهرگ به قلب توسط یک سری از دریچه های لانه کبوتری در سیاهرگ ها انجام می‌شود و هر زمان که این دریچه ها با مشکلی مواجه شوند واریس به وجود می‌آید.

مطلب پیشنهادی
دیفتری چیست؟ واکسن و عامل این بیماری جدی را بشناسید

در واقع هنگامی که عروق موجود در بدن به صورت نوارهای پیچ در پیچ، متسع و گاهی اوقات گره دار بر روی پوست دیده شود، باید بدانید که به واریس مبتلا شده اید.

هر چقدر رگ های برجسته شده به رنگ آبی تیره و کبودتر متمایل باشد، به این معنی است که قطر رگ ها بزرگتر بوده و در نتیجه عمق بیشتری را به خود اختصاص داده است.

شکل ظاهر واریس

معمولا این بیماری خود را با دردهای گنگ و احساس خستگی در پا نشان می‌دهد که اکثر افراد با پشت گوش انداختن این دردها، با درد بیشتری در آن ناحیه روبرو می‌شوند و گرفتگی بیشتری را نیز در سیاهرگ پاهایشان احساس می‌کنند که به مرور رگ هایشان پیچیدگی هایی را ایجاد می‌کند که دردناک تر از دردهای پیشین خواهد بود.

علائم بروز واریس چیست؟

باید همواره این مسئله را لحاظ قرار دهید که واریس ممکن است بدون هیچگونه دردی در بدن شما بروز پیدا کند از همین رو اهمیت دارد که نسبت به آن آگاهی داشته باشید و علائم آن را بشناسید.

  • بروز رگ هایی بنفش و البته آبی رنگ بر روی پا معمولا دیده خواهد شد.
  • رگ هایی که پیچ خوردگی شدیدی دارند و همانند طنابی بر روی پا دیده می‌شوند.
  • هنگامی که احساس سنگینی زیادی در قسمت پاهایتان ایجاد شد.
  • پس از نشستن و یا ایستادن های طولانی مدت، درد با شدت بیشتری بروز پیدا می کند.
  • احساس خارش شدید در اطراف رگ های پیچیده شده.
  • تغییراتی در رنگ پوست در محل رگ های پیچ خورده ایجاد می شود.
  • رگ هایی به شکل تارعنکبوت در اندازه و ابعاد مختلف بر روی پا و حتی صورت بروز پیدا می کند.
مطلب پیشنهادی
کیست مویی چیست؟ راه درمان و پیشگیری از عود مجدد

انواع واریس

واریس برای افراد در شرایط مختلف ممکن است با شدت‌های مختلف بروز داده شود اما معمولا پزشکان واریس را در سه نوع زیر تشخیص می‌دهند:

  • خفیف
  • متوسط
  • پیشرفته

زمانی که این بیماری پیشرفت قابل توجهی می کند، میتواند شرایطی را به وجود آورد که عروق را خیلی برجسته و کبود کرده و حتی برگشت خون را قطع کرده و ضایعات پوستی و حتی خونریزی هایی را در سطح پوست به وجود آورد.

عوامل موثر در ابتلا به واریس

عواملی که در این قسمت خدمت شما شرح می دهیم، میتواند خطر رشد واریس در بدن افراد مستعد را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش دهد.

  • سن

سن افراد از جمله مهمترین عواملی است که میتواند باعث بروز واریس شود. در واقع پیری موجب فرسودگی و البته پارگی دریچه رگ ها می شود.

همین مسئله مقدار خونی را که در رگ ها جریان دارد و به سمت قلب در حال حرکت است را متوقف کرده و در یک قسمت جمع می کند.

  • جنسیت

باید بدانید که زنان به واسطه دوران پر تنش حاملگی و بعد از آن یائسگی بیشتری درصد ابتلا به واریس را به خود اختصاص داده اند. زیرا هورمون‌های زنانه ای که در بدن آنها وجود دارد منجر به آرام کردن دیواره‌های سیاهرگ و در نتیجه تجمع رگ ها در یک منطقه خواهد شد.

  • بارداری

همانطور که میدانید در دوران بارداری مقدار خون موجود در بدن به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا می کند. این مسئله که یک امر طبیعی به منظور حمایت از جنین در داخل بدن به شمار می‌رود، می‌تواند عوارضی همچون واریس را برای افراد به همراه داشته باشد.

خانم‌های باردار مستعد واریس

اما نکته اینجاست که این بیماری اغلب در سه ماهه اول بارداری شکل میگیرد و پس از مدتی کوتاه بدون اینکه نیاز به درمان داشته باشد از بین خواهد رفت.

  • ایستادن و یا نشستن برای مدت طولانی

هنگامی که برای مدت طولانی بنشینید و یا بایستید، جریان خون را در ناحیه ای مانند پا به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا می کند که همین امر از دلایل بروز واریس به حساب می آید.

  • تاریخچه خانوادگی

اگر بقیه اعضای خانواده شما از واریس رنج می برند این احتمال بسیار زیاد است که شما نیز در آینده به این بیماری مبتلا شوید.

  • چاقی

اضافه وزن به واسطه فشار بیش از حدی که به رگ ها وارد می کند میتواند از جمله مهمترین دلایل بروز واریس در افراد به حساب آید.

مطلب پیشنهادی
استخوان درد و بررسی 5 علت اصلی ایجاد آن + راه درمان

واریس چه مشکلاتی را برای افراد به همراه دارد؟

هر چند که واریس همواره مشکلات بسیار اندک و البته بسیار نادر را با خود به همراه دارد اما آگاهی از آنان کمک می کند تا در شرایط بهتری به درمان و جلوگیری از پیشرفت آنها داشته باشید.

  • زخم

وقتی صحبت از زخم می شود معمولا زخم هایی را می‌گوییم که بر روی پوست و نزدیک به محل واریس ایجاد می شود. برای پیشگیری از پیشرفت این زخم ها معمولا توصیه می شود در صورت مشاهده نقطه ای رنگ پریده بر روی پوست و نزدیک به محل واریس فورا خود را به پزشک متخصص برسانید.

  • لخته های خون

هنگامی که رگ های واریسی شکل به صورت کاملا عمقی در زیر پوست ایجاد شوند دردها و تورم های بسیار ناراحت کننده ای را برای افراد فراهم خواهد آورد.

از همین رو توصیه می شود در صورت مشاهده چنین حالتی حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا این امکان وجود دارد که یک لخته خون در آن ناحیه ایجاد شده باشد.

  • خونریزی

در برخی موارد رگ های بسیار نزدیک به پوست به دلیل حجم زیاد خون منفجر می شوند و خونریزی هایی هر چند جزئی را در سطح پوست به وجود می آورند. که نیاز است حتما به پزشک مراجعه نمایید.

مطلب پیشنهادی
علائم سکته قلبی و عوامل ایجاد کننده آن کدام اند؟

راه های پیشگیری از واریس

مطمئنا این جمله را بارها شنیده اید که می‌گویند: «پیشگیری بهتر از درمان است»، اما باید بدانید که این جمله در رابطه با واریس صدق نمی کند و تقریبا هیچ راهی وجود ندارد که بتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.

پیشگیری از واریس

اما همواره راه هایی معرفی می شوند وضعیت گردش خون را بهبود بخشند و حداقل بروز این مشکل را به تعویق می‌اندازند. راه حل هایی که در خانه و به آسانی امکانپذیر هستند شامل موارد زیر می‌شوند.

  • ورزش کردن راهی بسیار تاثیر گذار برای جلوگیری از ابتلا به واریس است.
  • داشتن اندامی متناسب و وزن متناسب در پیشگیری بسیار موثر خواهد بود.
  • پیروی از یک رژیم غذایی مناسب برای در امان ماند از بسیاری از بیماری‌ها الزامی است.
  • از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و البته جوراب های تنگ خودداری شود.
  • تا جایی که برایتان مقدور است پاها را به سمت بالا نگه دارید.
  • به طور مرتب وضعیت نشستن خود را تغییر دهید.
مطلب پیشنهادی
کیست مویی چیست؟ راه درمان و پیشگیری از عود مجدد

درمان واریس چیست؟

خوشبختانه در دنیای پیشرفته امروزی برای درمان واریس هیچ نیازی به بستری شدن در بیمارستان و طی کردن دوران نقاهت طولانی نیست. زیرا میتوان با کمک روش های تهاجمی کم تر، به طور سرپایی این بیماری را درمان کرد. این روش ها عبارتند از مواردی که در ادامه نام خواهیم برد.

  • مراقبت از خود

برای مراقبت از خود نیازی نیست که تمام کارهای روزمره خود را مختل کنید و نگران واریس باشید. شما میتوانید با کارهایی همچون ورزش کردن، کاهش وزن، اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ و بالا نگه داشتن پاها علاوه بر عدم ابتلا به این بیماری، دردهای ناشی از واریس را نیز تا حدود زیادی خنثی کنید.

  • جوراب های فشرده کننده

استفاده از جوراب های فشرده کننده آن هم در تمام طول روز از جمله بهترین راه هایی است که برای درمان واریس پیش روی بیماران قرار میگیرد.

در واقع این جوراب ها با فشرده نگه داشتن رگ ها و البته ماهیچه ها، شرایطی را به وجود می آورند تا خون موجود در رگ ها، بهتر از گذشته جابجا شوند. مقدار فشرده سازی البته در نوع و برند محصول خریداری شده میتواند متغیر باشد.

  • استفاده از روغن‌های اسانس برای تنظیم هورمون‌های بدن

باید بدانید که روغن های اساس تاثیر بسیار مطلوبی بر بهبود گردش خون خواهند داشت و میتوانند تا حدود زیادی ورم موجود در رگ ها را کاهش داده و به تنظیم هورمون های بدن بپردازند. از جمله بهترین روغن هایی که میتوان به این منظور استفاده کرد روغن «سرو» نام دارد.

روغن مفید برای درمان واریس

این روغن سرعت گردش خون را به طور قابل ملاحظه‌ای بالا می‌برد و استفاده از آن به صورت روزانه می‌تواند نتیجه مطلوبی را به همراه داشته باشد. روغن های دیگری مانند نعنا، درخت چای و اسطوخودوس نیز میتواند در این راه کمک کننده باشد.

  • اسکلروتراپی

این روش، نوعی درمان پزشکی است که در آن متخصص مربوطه تزریق هایی را در اندازه های متوسط و کوچک با محلول یا فوم‌هایی به رگ‌های واریسی انجام می دهد و پس از این کار متوجه خواهید شد که به طور کامل این بیماری از بین رفته است.

مطلب پیشنهادی
استخوان درد و بررسی 5 علت اصلی ایجاد آن + راه درمان

اینکه رگ های شما به چند بار تزریق نیاز داشته باشد کاملا به عمق رگ های واریسی شما ارتباط دارد. نکته اینجاست که برای انجام این روش درمانی هیچ نیازی به بیهوشی نبوده و تنها با حضور در مطب دکتر میتوان آن را انجام داد و نتیجه مطلوبی را نیز دریافت نمود.

  • درمان لیزری

امروزه با توجه به پیشرفت هایی که در علم و تکنولوژی رخ داده، روش های بسیار زیادی برای درمان بیماری ها پیش روی بیماران قرار گرفته است.

درمان لیزری از جمله بهترین روش های درمانی به حساب می آید که میتوان برای از بین بردن رگ های کوچک تر واریس و همچنین رگ های عنکبوتی استفاده کرد و نتیجه مطلوبی را نیز دریافت نمود.

درمان لیزری با زدن شلیک های نوری بر روی رگ ها، باعث می شود واریس ها به آرامی محو و ناپدید شوند. هیچ برش یا سوزنی استفاده نمی شود.

  • جراحی آندوسکوپی رگی

معمولا تنها زمانی که زخم های واریسی در حالت پیشرفته قرار گرفته باشد، پزشکان به سراغ عمل جراحی می روند. در واقع در این عمل جراح با استفاده از دوربین ویدئویی نازک، رگ های خونی را بسته و از طریق برش کوچک آنها را برداشت می کند. این عمل کاملا سرپایی بوده و تنها با بی حسی موضعی انجام خواهد شد.

  • مصرف مواد غذایی با فیبر زیاد

همه میدانیم که فیبر تاثیر بسیار زیادی بر سلامت انسان خصوصا قلب دارد و میتواند بر عملکرد سیستم گوارشی انسان نیز تاثیر مثبتی بگذارد. در صورتی که بتوانید روزانه 30 الی 40 گرم فیبر به بدنتان برسانید از ابتلا به یبوست در امان خواهید بود.

فیبر مفید برای درمان واریس

همچنین شاید برایتان جالب باشد که بدانید فیبرها برای درمان واریس ها نیز موثر بوده و آن دسته از افرادی که از یک رژیم غذایی مناسب و البته پر فیبر پیروی می کنند همواره شاهد آن هستند که در کمترین زمان ممکن و بدون استفاده از هیچگونه روش پزشکی، از شر این بیماری خلاص شده اند.

مطلب پیشنهادی
گرفتگی صدا | آشنایی با ( علت + پیشگیری + درمان خانگی)

جمع بندی کلی در مورد واریس

در این متن به طور کلی در مورد هر آنچه که بهتر است در مورد واریس دانست مطالب کاملی ارائه شد. از عوامل ایجاد کننده آن گرفته تا بهبود و درمان را می‌توان از این مطلب دریافت. اما بهتر است نکات ارائه شده در مورد پیش‌گیری را جدی گرفته تا از ابتلا به آن در امان ماند.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید