علائم بارداری کدامند؟ + (13 مورد بسیار مهم جسمی و روحی)
علائم بارداری برای بسیاری از خانمها که منتظر باردار شدن هستند، تقریبا حالات مشترک اما متنوعی را به همراه دارد. اما در این بین برخی موارد وجود دارند که بسیار پنهان هستند و برخی خانمها به ویژه در بارداری اول ممکن است متوجه آنها نشوند. در ادامه تمام این نشانهها و علائم را نام خواهیم برد.
شروع علائم بارداری
بارداری یکی از سخت ترین و چالش برانگیزترین دورانی است که هر خانمی در طی زندگی با آن روبرو می شود. اما نکته اینجاست که تمامی زنان در آغاز این دوران سرنوشت ساز و البته پرخطر، با علائم مشابهی روبرو نخواهند شد و هر کسی تجربه های متفاوتی را پشت سر خواهد گذاشت.
همچنین این امکان وجود دارد که زنان در بارداری دوم خود، با هیچ کدام از علائم و نشانه های بارداری اول روبرو نشوند. اما همین مسائل به ظاهر کوچک می تواند تاثیر بسیار زیادی در سرنوشت بارداری و همچنین نوزاد متولد شده داشته باشد.
مطالب مرتبط با علائم بارداری
- با نکات مهم تغذیه قبل از بارداری برای تضمین سلامت بارداری آشنا شوید.
- بی اشتهایی در بارداری چه علتی دارد؟ راه درمان چیست؟
- علائم سقط جنین را بشناسید و به 13 علت عمده آن پی ببرید.
از همین رو آگاهی از تمامی علائم بارداری که در ماه های اولیه با آن روبرو خواهید شد میتواند در این مسیر نقش بسیار موثری داشته باشد. در این مقاله در نظر داریم این علائم را مورد بررسی قرار دهیم.
13 نشانه پنهان و آشکار بارداری
معمولا پزشکان و متخصصان زنان و زایمان، اولین هفته بارداری را با توجه به آخرین پریود افراد مورد محاسبه قرار می دهند. از همین رو، در صورت رابطه جنسی، اگر خانم در یک ماه با قاعدگی روبرو نشد، پس به احتمال زیاد در هفته اول بارداری قرار دارد.
حتی ممکن است مادر این دوران را بدون هیچگونه از علائم بارداری پشت سر گذاشته باشد. اما به طور کلی این امکان وجود ندارد که افراد در طول دوران بارداری خود با هیچگونه علائمی روبرو نشوند. این علائم عبارتند از مواردی که در ادامه به طور کامل نام بردهایم.
1. درد شکم و لکه بینی
از بارداری همواره به عنوان دوران تغییرات یاد می شود، تغییراتی که در خلق و خو، هورمون و… به واسطه وجود آن نطفه شیرین و دوست داشتنی در بدن ایجاد می شود. در هفته های اول خصوصا در هفته اول تا چهارم بارداری اکثر تغییرات در سطوح سلولی رخ خواهد داد.
در واقع تخمک بارور شده، توده پرسلول سیالی را به نام بلاستوسیت می سازد که در مراحل بعدی این توده به اندام های داخلی و اجزای بدن کودک تبدیل خواهد شد.
پس از گذشت ده الی چهارده روز از لقاح، این توده خود را به غشای درونی رحم میچسباند که به اصطلاح به آن لانه گزینی می گویند و زنان با خونریزی های خفیفی روبرو میشوند که آن را لکه بینی در بارداری مینامند. اما بسیاری از خانم ها آن را با عادت ماهیانه اشتباه گرفته و همین مسئله آن ها را به اشتباه وا میدارد.
2. عقب افتادن عادت ماهیانه
پس از اینکه عمل لانه گزینی با موفقیت انجام شد، بدن تلاش می کند تا هورمون گنادوتروپین غشای کوریون انسانی را بسازد. این هورمون شرایطی را به وجود می آورد تا بدن مهیای دوران پرخطر و سرنوشت ساز بارداری شود.
همچنین به تخمک این فرمان را می دهد تا زمانی که نطفه از بدن خارج نشده، تخمک گذاری ماهیانه را به تعویق بیاندازد. به طور کلی زنان از هفته چهارم تا آخرین روز بارداری، با عادت ماهیانه روبرو نخواهند شد. معمولا پس از گذشت 8 روز از عقب افتادن عادت ماهیانه، فرد میتواند وجود این هورمون را از طریق آزمایش ادرار تشخیص دهد.
اگر چرخه عادت ماهیانه نامنظمی را پشت سر میگذارید حتما توصیه می شود که از تست بارداری استفاده کنید، حتی در صورتی که تحت درمان دارویی قرار دارید با پزشک خود تماس گرفته و در صورت لزوم، مصرف آنها را قطع کنید.
3. خستگی
وقتی نطفه در بدن قرار میگیرد، احساس خستگی بی وقفه و همیشگی به سراغ زنان میآید. این علائم بارداری میتواند از جمله شایع ترین علائمی باشد که زنان با آن روبرو میشوند. در واقع این اتفاق به علت افزایش هورمون پروژسترون خون رخ میدهد و افراد را به خواب وا میدارد.
نکته اینجاست که زنان نباید با این خواب آلودگی ها مقابله کنند و باید تا جایی که می توانند و به اندازه کافی بخوابند. در حین خواب حتما به محیط توجه کنند افزایش دمای بدن در حین خواب به شدت خطرناک بوده از همین رو توصیه می شود که تخت خواب را همواره به روش های مختلف خنک نگه دارید.
4. افزایش دمای بدن
یکی دیگر از علائم بارداری، میتوان به افزایش کلی دمای بدن اشاره کرد. اگر عمل لانه گزینی و حتی تعویق افتادن عادت ماهیانه زنان با موفقیت انجام شده باشد، دمای بدن آنها با ورزش و حتی قرار گرفتن در هوای گرم، در کسری از ثانیه بالا رفته و آنها را خسته و کلافه می کند.
نکته قابل توجه برای خانمهای باردار اینکه معمولا در این زمان توصیه می شود که مصرف آب را افزایش دهند و با احتیاط بیشتری به ورزش بپردازند.
5. تغییرات اولیه در سینه
از دیگر علائم بارداری می توان به تغییرات اولیه در سینه ها اشاره کرد. معمولا با ورود به هفته چهارم تغییرات بسیار ریزی در سینه ها و البته نوک سینه به وجود می آید که تا هفته ششم بارداری ادامه دارد.
پزشکان دلیل حساسیت و تورم بیش از حد سینه ها را تغییرات هورمونی سینه ها میدانند که پس از گذشت مدتی و با عادت کردن بدن به بارداری این علائم و حساسیت نیز به مرور از بین می رود.
هر چند که با ورود به هفته یازدهم، زنان متوجه تغییراتی در سایز سینه های خود و البته تغییر رنگ هاله سینه خواهند شد. باید بدانید که هیچ نیازی به نگرانی نیست این علائم در هر بارداری رخ خواهد داد و یکی از طبیعی ترین اتفاقات بارداری به شمار میرود.
6. افزایش ضربان قلب
زنان وقتی وارد هفته هشتم تا دهم بارداری می شود به طور ناگهانی این احساس به آنها دست خواهد داد که پمپاژ خون به طور قابل توجهی بالا رفته است و همین مسئله باعث افزایش ضربان قلب آنها و البته بینظمی در تپش قلب شده است.
اما باید بدانید که این اتفاق یکی از طبیعی ترین اتفاقاتی است که به واسطه تغییرات هورمونی در بدن در دوران بارداری رخ می دهد.
اما نکته اینجاست که آن دسته از زنانی که از مشکلات قلبی رنج می برند قبل از اقدام به بارداری باید تمهیدات لازم را به کار گیرند و اگر قبل از آن با مشکل خود آشنایی نداشته اند حتما زیر نظر پزشک از داروهایی با دز پایین استفاده نمایند.
7. تغییرات خلقی
یکی از بدترین علائم بارداری را میتوان تغییرات خلقی دانست که به واسطه افزایش هورمون های استروژن و پروژسترون، بر روی خلق و خو اثر کرده و آن را با تغییراتی روبرو می کند.
در واقع این امکان وجود دارد که زنان در این دوران بیش از حد حساس و حتی زودرنج شده و با انجام برخی حرکات همسرشان را متعجب کنند.
اما باید بدانید مواردی مانند اضطراب، خوشحالی بیش از حد، افسردگی و دمدمی مزاج بودن از جمله شایع ترین حالاتی است که زنان از خود نشان می دهند. آگاهی از این موارد میتواند به همسران کمک کند تا زنان را بهتر درک کرده و در این مسیر به آنها کمک کند.
8. نفخ و یبوست
نفخ نیز مانند سایر مواردی که در این مقاله خدمت شما ارائه دادیم، جزء علائم بارداری به حساب می آید. در واقع تغییرات هورمونی که در بدن رخ می دهد میتواند بر روی سیستم دستگاه گوارش موثر بوده و سرعت حرکت روده ها را کُند کند و در نتیجه یبوست را برای افراد به همراه می آورد. اغلب یبوست میتواند دردهای شکمی ناشی از نفخ را شدت بخشد.
9. تکرر و بی اختیاری ادرار
همانطور که گفته شد یکی از علائم بارداری، افزایش پمپاژ خون از جانب قلب است که این مسئله در بالارفتن ضربان قلب نیز موثر خواهد بود.
اما باید بدانید که این مسئله بر روی کلیه ها نیز تاثیر گذار بوده و باعث می شود تا آنها مایع بیشتری را دفع کرده و در نتیجه ادرار بیشتری در مثانه جمع شود.این موضوع سبب می شود تا افراد در طی این مدت بیشتر وقت خود را در مسیر دستشویی بگذرانند و حتی برخی از آنان قبل از رسیدن به آنجا ادرارشان سرازیر شود.
باید بدانید که این اتفاق نباید شما را خجالت زده کند، این مسئله برای هر خانم بارداری میتواند رخ دهد و بروز آن هیچ ارتباطی به شما ندارد.
معمولا در این دوران پزشکان توصیه می کنند تا مصرف آب را افزایش دهید و حتی در صورتی که با مقدار کمی از دفع ادرار مواجه شدید باز هم خود را به دستشویی برسانید تا با بی اختیاری مواجه نشوید.
مادران این موضوع نگرانی نباید داشته باشند و اغلب در ابتدای دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و در انتهای بارداری به دلیل تنگ شدن جای مثانه بروز داده میشود که کاملا طبیعی است.
- تکرر ادرار در بارداری علاوه بر اینکه بنا به دلایل بیان شده ایجاد میشود، ممکن است دلایل جدی دیگری داشته باشد که اغلب به صورت ادامه دار پیش میرود. برای اینکه از سایر دلایل و راههای کنترل آن باخبر شوید پیشنهاد میکنیم به مطالعهی علت تکرر ادرار در بارداری چیست و 7 راه کنترل موثر بپردازید.
10. حالت تهوع صبحگاهی
شاید اکثر افراد علائم بارداری را با تهوع صبحگاهی بشناسند اما باید بدانید که برخلاف اسمش، این اتفاق میتواند در هر زمان از روز و شب اتفاق افتاد اما دلیل اصلی این حالت هنوز مشخص نیست و با توجه به پیشرفتهایی که در علم و تکنولوژی رخ داده متخصصان هنوز نتوانسته اند علت اصلی آن را مشخص کنند.
اما همواره بر این عقیده اند که تغییرات بسیار زیادی که در هورمون ها رخ داده، اصلی ترین دلیل بروز این اتفاق است. معمولا توصیه می شود برای جلوگیری از این اتفاق مصرف مایعات را افزایش داده و اگر نمیتوانید اشتهای خود را کنترل کنید حتما به پزشک اطلاع دهید.
11. فشار خون و سرگیجه
یکی دیگر از علائم بارداری که در ماه ها و هفته های اول با آن روبرو خواهید شد، بالا و پایین رفتن فشار خون است. این مسئله که اغلب با سرگیجه بروز پیدا می کند میتواند باعث گشاد شدن رگها شود. پزشکان بر این عقیده اند که تشخیص بالا بودن فشار خون در دوران بارداری یکی از دشوارترین اتفاقات است.
معمولا آن دسته از زنانی که به فشار خون مبتلا می شوند از قبل نیز مستعد ابتلا به این مشکل بوده اند. از همین رو پزشکان توصیه می کنند که حتما ورزش هایی را زیر نظر مربی مخصوص آغاز کنید و به طور مداوم فشار خون خود را بیازمایید.
همچنین پیروی از یک رژیم غذایی سالم میتواند در این راه کمک کننده باشد. مصرف روزانه حداقل 8 لیوان آب را فراموش نکنید. رعایت این نکات میتواند شما را از شر ابتلا به فشار خون در امان بدارد.
- برای اینکه بیشتر در مورد فشار خون در بارداری اطلاعات کسب کنید، بهتر است مقله فشار خون در بارداری چه خطراتی دارد را حتما مطالعه کنید.
12. افزایش وزن
پزشکان بارداری را به سه بخش سه ماهه تقسیم می کنند. همانطور که گفته شد، علائم بسیار زیادی وجود دارد که نشان دهنده بارداری است.
اما پس از اتمام سه ماهه اول، زنان با افزایش وزن قابل توجهی روبرو خواهند شد. زیرا افزایش میزان کالری های دریافتی به طور موثری زیاد می شود که این امر نقش بسیار زیادی در این اتفاق خواهد داشت.
اما باید بدانید که این افزایش وزن شامل؛ وزن سینه ها، رحم، جفت، مایع امنیون، افزایش حجم خون و مایعات موجود در بدن و البته چربی ها خواهد بود که به وزن زنان اضافه خواهد شد. خوشبختانه نیازی به نگرانی نیست زیرا پس از زایمان در صورت رعایت بسیاری از موارد دوباره میتوان به وزن ایده آل برگشت.
13. ترش کردن معده
یکی از علائم بارداری که از آن به عنوان عوارض جانبی بارداری نیز یاد می شود ترش کردن معده است. در واقع این اتفاق به واسطه شل شدن دریچه بین معده و مری رخ می دهد و اسید معده وارد معده شده و سوزش سر دل را با خود به همراه دارد.
معمولا توصیه می شود که در این دوران از وعده هایی کوچک ولی به دفعات زیاد استفاده کنید و برای میل کردن غذا صاف بنشینید. این موارد کمک می کند تا این مشکل حل شوند.
ریزترین علائم بارداری
برای پی بردن به ریزترین علائم بارداری یکی از تکمیل ترین تحقیقاتی که انجام شده است، به بررسی حالات 136 خانم که منتظر پروسه بارداری بوند، مربوط می شود. با این تحقیق به این نتیجه رسیدند که بعد از اولین روز از آخرین روز قاعدگی، حالاتی از جمله موارد زیر را داشته اند:
- خستگی
- حالت تهوع
- التهاب سینه ها
- تکرر ادرار
- حالت تهوع
این علائم جزء ریزترین و شایع ترین نشانه های بارداری است که بروز داده می شود. اغلب با پیش رفتن در دوران بارداری علائم تشدید می شوند تا جایی که در هفته هشتم این نشانه ها به اوج خود می رسند.
در این هفته علائم بارداری با تغییراتی همچون سوزش معده؛ نفخ و یبوست، ویار و هوس های غذایی، تیره شدن هاله سینه و حتی تغییر در نفس کشیدن مانند گرفتگی بینی یا تنگی نفس بروز داده میشود. کم کم با نزدیک شدن به سه ماهه میانی این علائم کاسته خواهد شد و با پا به سه ماهه پایانی گذاشتن، تغییرات دیگری از جمله تکرر ادرار، خواب آلودگی، اشتهای زیاد، خستگی و التهاب پاها ایجاد میشوند.
مطالب مرتبط با علائم بارداری
- با نکات مهم تغذیه قبل از بارداری برای تضمین سلامت بارداری آشنا شوید.
- بی اشتهایی در بارداری چه علتی دارد؟ راه درمان چیست؟
- علائم سقط جنین را بشناسید و به 13 علت عمده آن پی ببرید.
نکات پایانی با دیدن علائم بارداری
خانمها هنگامی که علائم بارداری را حس کردند بهتر است به پزشک مراجعه کرده تا با انجام آزمایش بارداری از این موضوع اطمینان پیدا کنند. با متوجه شدن این موضوع میتوانند مراقبتهای این دوران را پیش گرفته و رشد جنین را به سلامت به پایان برسانند.