سرماخوردگی نوزاد ؛ از پیشگیری تا راهکارهای درمانی
سرماخوردگی نوزاد ممکن است بنا به دلایل مختلفی ایجاد شود. یکی از این موارد عدم توانایی سیستم دفاعی بدن آنها برای مقابله کردن با ویروسهایی مثل ویروس سرماخوردگی است. این موضوع میتواند عوارض بسیار ناراحت کنندهای را برای نوزادان در پی داشته باشد و باید هر چه سریعتر در صدد درمان برآمد.
پیش گرفتن راهکارهای درمانی برای نوزادان کمی محدود و سخت است، به ویژه برای نوزادان زیر 6 ماه که تنها ماده غذایی مصرفی برایشان، شیر مادر یا شیر خشک است. اما بهتر است این متن را مطالعه کنید تا راهکارهای موثری در صورت مواجه شدن با این موضوع پیش رو داشته باشید.
با سرماخوردگی نوزاد چه باید کرد؟
سرماخوردگی در نوزادان و حتی بزرگسالان اغلب از طریق ویروس و عوامل موثر بر بدن اتفاق میافتد. از آنجایی که نوزادان و کودکان بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به سرماخوردگی هستند، ممکن است با تمام مراقبتها نیز دچار سرماخوردگی شوند.
از طرفی دیگر هنوز سیستم ایمنی بدن آنها کاملا تقویت نشده است و حتی اغلب اوقات ممکن است سنین زیر یک سال و حتی زیر 6 ماه را نیز درگیر کند. بهترین راه برای درمان مراجعه به پزشک متخصص کودکان است که باید با مراجعه به پزشک، تمام حالات و وضعیت کودک برای پزشک توضیح داده شود.
مواردی مانند سن دقیق نوزاد، مدت تغییر حالت و ابتلا به سرماخوردگی، تمام حالات از عطسه، سرفه و خیلی از موارد که نشانی از عدم سلامت نوزاد باشد و به سرماخوردگی مربوط باشد را باید دقیقا برای پزشک به طور کامل، بیان کرد.
عوارض و علائم سرماخوردگی در نوزادان
سرماخوردگی نوزاد با علائم خاصی همراه است که اغلب مادران را نگران میکند. این علائم برای نوزاد نیز بسیار اذیت کننده هستند و ممکن است سبب ضعیف شدن آن نیز شوند.
به همین منظور با مشاهده هر یک از این علائم سرماخوردگی قبل از پیشروی آن و تشدید شدن علائم، بهتر است درمان مناسب در این سن را پیش گرفت. این علائم عبارتند از موارد نام برده شده در این قسمت از متن:
- عطسههای پی در پی
- تب خفیف که در صورت تشدید بیماری، تب شدیدتر خواهد شد
- سرفه کردن
- خاراندن گوش و چشم
- خس خس کردن سینه هنگام تنفس
- بی اشتها شدن
- احساس کلافگی و عصبی شدن نوزاد
- گرفتگی بینی
- اذیت شدن نوزاد حین شیر خوردن به علت گرفتگی بینی
- بد خواب شدن و گریه
- اسهال و استفراغ مکرر
درمان و بهبود سرماخوردگی نوزاد
نوزادان ممکن است در صورت ابتلا به سرماخوردگی بین 1 هفته الی 10 روز، علائم سرماخوردگی را از خود بروز دهند. برای سرماخوردگی نوزادان که گاهی ممکن است بر اثر ورود ویروس به بدنشان مبتلا شوند، نیاز به راه درمان سختی وجود ندارد.
زیرا شیر مادر غذای کامل در سنین زیر 6 ماه است و میتواند به بهبود آنها کمک شایانی برساند تا دوره سرماخوردگی کاملا سپری شود و به اتمام برسد.
در صورت دیدن علائم در سنین زیر 6 ماه حتما باید به پزشک مراجعه کرد. البته راهکارهایی نیز وجود دارند که میتوان از آنها برای تسکین بیقراریها و ناراحتیهای نوزادان کمک گرفت که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت.
استفاده از مایعات و شیر بیشتر
بهترین راه برای تسکین سرماخوردگی نوزاد استفاده از مایعات برای آنها است. البته نوزادان بهتر است تا 4 ماهگی فقط از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه کنند. ولی میتوان مقدار شیر بیشتری به نوزادان داد و در دوره سرماخوردگی، شیر را از آنها دریغ نکرد.
اما نوزادان بالاتر از 4 ماه را میتوان با آبمیوه و آب جوشیده نیز تغذیه کرد. البته بهتر است تا جای ممکن از این کار پرهیز کرد و بسته به شرایط نوزاد، در مورد این موضوع جویا شد.
کاهش تب ناشی از سرماخوردگی نوزادان
در صورت تشدید تب حتما باید به پزشک مراجعه کرد و در مصرف انواع دارو اعتدال را رعایت کرد. این داروها تنها به کاهش تب ناشی از سرماخوردگی کمک میکنند و به درمان سرماخوردگی منجر نخواهند شد.
- شربت استامینوفن و تایلنول برای نوزادان بالای 3 ماه
- شربت آسپرین و بروفن برای نوزادان بالای 4 ماه
راهکار برای بهبود سرفه نوزادان طی سرماخوردگی
از آنجایی که سرفه ممکن است بر اثر وجود عفونت در گلوی نوزاد ایجاد شده باشد حتما باید درمان دارویی را طبق تجویز پزشک متخصص پیش گرفت. البته استفاده از داروها برای نوزادان کار بسیار خطرناکی است و بهتر است مراقبتهای لازم برای بهبود سریعتر سرماخوردگی و سرفه پیش گرفته شود.
اما برای مراقبتهای کامل کننده بهتر است مواردی از قبیل مرطوب نگه داشتن دمای منزل به کمک دستگاه بوخور، متعادل داشتن دما و پوشاندن لباس مناسب، حمام آب گرم و بوخور در حمام که بهتر است در این صورت دمای منزل نیز متعادل نگه داشته شود.
از طرفی نیز بهتر است داخل بینی نوزاد را برای داشتن تنفس بهتر دائما تمیز نگه دارید. برای این منظور میتوان از یک فینگیر و یک گوش پاک کن کمک گرفته تا بینی نوزاد تخلیه شود.
پیشگیری از سرماخوردگی نوزاد
برای پیشگیری از مبتلا شدن نوزاد به سرماخوردگی بهترین راه دور نگه داشتن نوزاد از افراد مبتلا به سرماخوردگی و محیطهای آلوده است. زیرا سرماخوردگی ویروسی از طریق این موارد بیشتر انتقال مییابد. موارد زیر هم ممکن است سبب انتقال سرماخوردگی به نوزاد شوند:
- وجود ویروس در هوا از طریق عطسه و سرفه فرد مبتلا به سرماخوردگی
- بغل کردن یا دست زدن فرد سرماخورده به نوزاد
- دست زدن نوزاد و یا دهن زدن به سطوح آلوده
نیاز نیست کاملا کودک و نوزاد را در یک محیط بسته نگه داشت تا از انواع بیماریها دور باشد. تنها برای پیشگیری بهتر است نکات بهداشتی رعایت شود. مواقعی که میدانید فردی به سرماخوردگی مبتلا است، نوزاد را به آن محیط نبرید و تا جای ممکن دور نگه دارید.
شست و شوی دستهای نوزاد و مادر به ویژه قبل از غذا خوردن نکته بسیار مهمی است که باید رعایت شود. علاوه بر آن بهتر است وسایل بازی و پستانک مرتب شسته و ضدعفونی شوند.
سخن پایانی
سرماخوردگی نوزاد ممکن است تا روز سوم ابتلا، علائم شدیدی را از خود بروز دهد و مادران را بسیار نگران کند. اما سرماخوردگی دوران نقاهت خود را دارد و گاهی تا ده روز اثرات ناشی از خود را باقی میگذارد. با رعایت نکاتی که در این متن ارائه شد روند بهبود سرماخوردگی تسریع خواهد یافت و از ناراحتیهای آن کاسته خواهد شد.
نکته مهم اینکه پیش از بروز شدت در بیماری، بهتر است حتما نوزاد را برای معالجه و درمان نزد پزشک برد تا مشکلات حادتری از قبیل ذات الریه برایش ایجاد نشود.