پایین آوردن فشار خون با اصلاح سبک زندگی و فعالیتهای منظم ورزشی امکان پذیر میشود. فشار خون بالا را به عنوان قاتل خاموش میشناسند و بهتر است برای پیشگیری از پیشروی در این بیماری، راهکارهای مناسب را پیش گرفت.
فشار خون بالا، شامل بالا رفتن فشاری که جریان خون در رگها دارد میشود و به طور روزانه با انجام دادن فعالیتهای بدنی روزمره و یا استرس و خیلی موارد دیگر، قابل تغییر است. در ادامه این متن به بیان راهکارهای موثری برای کنترل و متعادل نگه داشتن آن خواهیم پرداخت.
عواملی که سبب بالا رفتن فشار خون میشوند
این مشکل در بین مردم بسیاری از کشورهای سراسر جهان وجود دارد. فشار خون بالا میتواند زمینهای برای بروز مشکلاتی مانند سکته قلبی و مغزی، نارسایی قلبی و کلیه را ایجاد کند.
عواملی مانند ورزش و استرسهای گذرای روزمره میتوانند، سبب بالا رفتن فشار خون شوند که پس از چند ساعت خود به خود بهبود خواهد یافت.
اما عوامل دیگری وجود دارند که به طور کلی فشار خون را تحت تاثیر قرار میدهند. بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به بیماری فشار خون و همینطور پایین آوردن فشار خون، عوامل ایجاد کننده این بیماری را شناخت.
- مشکلات کلیوی
- مصرف برخی از مواد مخدر نظیر کوکائین و ماری جوانا
- بروز اختلالات در رگهای کلاژنی
- اضطراب و فشارهای ناشی از استرس
- مصرف برخی از داروها (به ویژه داروهایی که خودسرانه و بدون اطلاع از دوز مناسبشان مصرف میشوند)
- مصرف بیش از حد نمک و برخی از ادویهها
- مصرف دخانیات با نیکوتین بالا
- مصرف غذاهای فست فود، شور، چرب و کاملا مضر
- اضافه وزن
علائم فشار خون بالا
این نکته را باید در نظر داشت که گاهی فشار خون بالا بدون هیچ علائمی و به صورت نهان در برخی از افراد ایجاد میشود که بسیار موثر برای نوع درمان و انتخاب روش مناسب برای پایین آوردن فشار خون به شمار میرود.
به همین دلیل بهتر است در دورههای مختلف، آزمایشاتی برای چک کردن فشار خون انجام شود. علائمی که میتواند بر اثر فشار خون بالا ایجاد شود، شامل موارد زیر هستند:
- سردرد و سرگیجههای ناگهانی
- خونریزی دائم بینی
- تنگی نفس
- احساس گر گرفتگی و گزگز شدن دست و پا
- احساس خستگی
- ایجاد مشکلات بینایی و همینطور تاری دید
- حالت تهوع
عوامل موثر بر فشار خون
پزشک قبل از اینکه فشار خون بیمار را بررسی کند، مواردی را در مورد شرایط روحی روانی، سن، سابقه خانوادگی، جنسیت، سبک زندگی و همینطور رژیم غذایی جویا خواهد شد.
این عوامل هر کدام بسیار موثر در انتخاب روش درمان پزشک و یا تجویز دارو برای پایین آوردن فشار خون هستند. گاهی وقتی مشکلات فیزیکی (مانند فعالیت بدنی و مواد غذایی مصرفی) باشند، نوع دارو متفاوت است با زمانی که مشکلات روحی (مانند شرایط روحی و استرسی) سبب بالا رفتن فشار خون شده است.
راهکارهای بسیار موثر برای پایین آوردن فشار خون
راههای بسیاری وجود دارد که افراد میتوانند برای درمان بیماری فشار خون خود پیش گیرند. بهترین خبر خوش برای افرادی که از فشار خون رنج میبرند اینکه، میتوانند با استفاده از راهکارها و خوراکیهای غیر دارویی، این بیماری را درمان کنند و موجب پایین آوردن فشار خون بالای خود شوند.
1. پیاده روی و انجام ورزشهای هوازی به صورت مداوم
بهترین راهکار برای کنترل فشار خون و کاهش آن، ورزش روزانه و مرتب است. ورزش منظم باعث قوی شدن عضله قلب میشود. با تقویت عضلات قلب، پمپاژ خون در رگها منظم میشود و همین موضوع سبب پایین آمدن فشار خون خواهد شد.
به طور متوسط 150 دقیقه ورزش در طول هفته، به صورت ورزشهای هوازی در بهبود سلامت قلب، متعادل شدن وزن و کاهش چربی بدن، در نتیجه پایین آوردن فشار خون بسیار موثر عمل میکند. پیاده روی منظم روزانه به مدت 30 دقیقه، سبب منظم شدن فشار خون در بدن خواهد شد.
2. قطع کاهش مصرف نمک و سدیم
سرانه مصرف نمک در جهان بسیار زیاد است و این موضوع میتواند به دلیل مصرف غذاهای فرآوری شده، ایجاد شده باشد. به همین دلیل بهداشت عمومی جهانی، بر این تلاش است که میزان مصرف نمک در صنایع غذایی را کاهش دهد.
طبق مطالعات انجام شده، بسیاری از بیماریها و نارساییهای ایجاد شده بر قلب و مغز بر اثر مصرف بیش از حد نمک ایجاد شده است. در واقع رابطهای مستقیم بین فشار خون و مصرف نمک وجود دارد که با مصرف بالای نمک، فشار خون نیز بالا خواهد رفت.
اگر در حال حاضر از بالا بودن فشار خون رنج میبرید، بهتر است مصرف نمک و غذاهای فرآوری شده را از همین حالا کاهش دهید. در بسیاری از دستور العملهایی که برای پایین آوردن فشار خون تجویز میشود، تاکید بر این نکته دارند که مصرف نمک را به حداقل برسانند.
3. قطع مصرف نوشیدنی های الکلی
نوشیدنیهای حاوی الکل، میتوانند موجب بالا رفتن فشار خون شوند. در سراسر جهان 16 درصد از افرادی که به فشار خون مبتلا میشوند، بر اثر مصرف الکل است.
تاثیرات منفی و جبران ناپذیر این نوع نوشیدنیها بیشتر از فوایدی است که برای بدن به جای میگذارند. محدود کردن مصرف این نوشیدنیها و حتی قطع مصرف آن میتواند به طور موثری در تنظیم و پایین آوردن فشار خون موثر باشد.
4. مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی پتاسیم
پتاسیم یک ماده معدنی و مغذی بسیار مهمی برای سلامتی بدن به شمار میرود که در بسیاری از خوراکیها وجود دارد. پتاسیم میتواند به تنظیم سدیم اضافی در بدن و تنظیم فشار خون در رگها بسیار موثر باشد.
در بیشتر رژیمهای غذایی مدرن و به روز مصرف پتاسیم میتواند سبب حذف سدیم در خون شود. این ماده در غذاهایی مانند سیب زمینی و موز به مقدار بسیار فراوانی وجود دارد.
بهتر است تمرکز خود را بر روی غذاهایی که حاوی پتاسیم هستند بالا ببرید تا از سدیم اضافی در بدن خود خلاص شوید و به پایین آوردن فشار خون کمک شده باشد. خوراکیهایی از جمله موارد زیر به دلیل داشتن پتاسیم بالا، میتوانند در کاهش فشار خون بسیار موثر باشند.
- ماهی قزل آلا
- میوههایی نظیر زردآلو و برگه زردآلو، خربزه، آووکادو، پرتقال و همینطور موز
- لبنیات از جمله شیر و ماست
- مصرف سبزیجات به ویژه سبزیجاتی مانند کرفس، خیار، گوجه فرنگی، سیب زمینی و همینطور سیب زمینی شیرین
- مصرف آجیل و همینطور انواع مغزها به ویژه بادام
5. قطع مصرف کافئین
کافئین سبب افزایش فوری فشار خون میشود. حتی تحقیقات حاکی از آن است که مصرف مداوم و دائمی کافئین میتواند سبب افزایش پایدار میزان فشار خون شود. این در واقع به این معنا است که افرادی که چای و قهوه زیاد مصرف میکنند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی و مغزی هستند.
افرادی که بیش از حد کافئین مصرف میکنند و دچار فشار خون شدهاند، بهتر است از همین حالا مصرف کافئین را محدود و ترجیحا قطع کنند تا تاثیر آنرا ببینند.
6. پیدا کردن راهی برای آرامش و دوری از استرس
استرس یک مورد موثر برای افزایش فشار خون به شمار میرود. واجب و لازم است برای پایین آوردن فشار خون آرامش بیشتر در کنار سایر راهکارها ایجاد شده باشد.
چه در مدت کوتاه و چه در مدت زمان طولانی، استرس میتواند بسیار موثر در بالا رفتن فشار خون باشد. پیش گرفتن راه حلی برای ایجاد آرامش میتواند به عنوان مهمترین نکته برای پایین آوردن فشار خون به شمار رود.
- گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
- وقت گذراندن و بازی با حیوانات خانگی
- انجام ورزش یوگا و مراقبه
- داشتن رابطه زناشویی و جنسی مناسب با همسر
- خندیدن و فعالیتهای جمعی شادی آور
همه این موارد میتوانند درست مثل ورزش کردن، در پایین آوردن فشار خون بسیار تاثیر گذار باشند. از فعالیتهای پر تنش و شرایط استرس زا پرهیز کرده تا به فشار خونی متعادل برسید.
7. خوردن شکلات تلخ
ممکن است مقدار زیادی شکلات تلخ به سلامت قلب ضرر برساند اما با مصرف متعادل و کنترل شده از آن میتوان سبب پایین آوردن فشار خون شد.
فلاونوئیدهای موجود در شکلات تلخ میتوانند سبب باز شدن رگهای خونی شوند و از این جهت به صورت چشمگیری موجب سلامت قلب و همینطور موجب کاهش فشار خون شوند. شکلات تلخ با ترکیبات گیاهی خود باعث روان شدن جریان خون و کاهش فشار خون خواهد شد.
8. قطع مصرف سیگار و مواد مخدر
با متوقف کردن مصرف سیگار میتوان به بهبود همه جانبه انواع بیماریها منجر شد. سیگار به شدت موجب بالا رفتن فوری فشار خون در لحظه میشود و همینطور در ضربان قلب اختلال ایجاد میکند.
در طولانی مدت، مواد شیمیایی موجود در ترکیبات مواد مخدر، سیگار و تنباکو باعث آسیب رسیدن به دیواره رگها و همینطور موجب ایجاد التهاب در رگها خواهد شد. همین موضوع میتواند سبب تنگ شدن شریانهای بدن شده و فشار خون را افزایش دهد.
طبق مطالعات انجام شده بر روی تاثیرات دود سیگار ثابت شده است، حتی دود سیگار بر روی فشار خون اطرافیان و به خصوص کودکان نیز بسیار موثر است. بنابراین بهتر است حتی افرادی که سیگار نمیکشند نیز برای پایین آوردن فشار خون در معرض دود سیگار قرار نگیرند.
9. کاهش وزن در افراد دچار اضافه وزن
وزن بالا موثر ترین دلیل برای بالا بودن فشار خون به شمار می رود. افرادی که دچار اضافه وزن هستند و به بیماری فشار خون مبتلا شده اند بهتر است، برای رسیدن به سلامت قلب سریعتر سعی بر کم کردن وزن خود داشته باشند.
کاهش وزن میتواند به پایین آوردن فشار خون نیز منجر شود. حذف مواد قندی و مصرف مواد غذایی سالم بسیار موثر در کاهش وزن و همینطور تاثیر مستقیم بر کاهش فشار خون را خواهد داشت.
سخن پایانی
با اصلاح سبک زندگی، پیش بردن رژیم غذایی سالم، فعالیت ورزشی منظم و همینطور دوری از استرس و ایجاد آرامش به بهبود متابولیسم بدن میتوان دست یافت.
حذف مواد غذایی مضر، نظیر خوراکیهای فرآوری شده و فست فود بسیار موثر در پایین آوردن فشار خون خواهد بود. با کنترل دائم فشار خون، میتوانید حتی از فشار خون پنهان نیز مطلع شوید. زیرا این قاتل خاموش گاهی بدون هیچ علائمی میتواند سلامتی را تحت تاثیر قرار دهد.