درمان یبوست کودکان با 10 راهکار خانگی + بررسی علل
درمان یبوست کودکان به کمک راهکارهای خانگی شدنی است.
معمولا مشکل یبوست کودکان به علت تغذیه غیر اصولی و فعالیت بدنی کم ایجاد میشود.
فعالیت بدنی وقتی کم باشد، حرکت رودههای کودک با مشکل مواجه میشود. همچنین سوخت و ساز بدن آنها کم میشود که زمینه چاقی و اضافه وزن آنها نیز فراهم خواهد شد. از این رو بهتر است برای بهبود حرکات روده و پیشگیری از مشکلات ناشی از آن، راهکارهایی را پیش گرفت که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط با درمان یبوست کودکان
- بی اشتهایی کودکان چه دلایلی دارد؟ راه درمان آن چیست؟
- کمبود روی در کودکان چه علائمی دارد؟
- 11 میان وعده مفید برای تضمین رشد بهتر کودکان را یاد بگیرید.
دلایل یبوست کودکان را بشناسید
یبوست یکی از مشکلات شایعی است که کودکان در سنین مختلف را به خود درگیر میکند. از جمله مهمترین دلایلی که سبب این مشکل در کودکان میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم تحرکی
- تغذیه نامناسب
- استرس
- از پوشک گرفتن زود هنگام
- ترس از اجابت مزاج
- ترس از ایجاد وقفه در بازی
- مصرف برخی از داروها
- حساسیت و آلرژی به شیر و لبنیات
- زمینههای وراثتی
- شرایط پزشکی مانند ناهنجاری آناتومی یا مشکل در سوخت و ساز
- مشکل در سیستم گوارشی
- شرایط فیزیکی و جسمی نامناسب
عوامل تشدید کننده یبوست در کودکان
گاهی با شناختن عوامل تشدید کننده و رفع آنها، میتوان به درمان یبوست در کودکان پرداخت. این عوامل تشدید کننده ممکن است یکی از موارد زیر باشند:
- نداشتن فعالیت بدنی
- عدم دریافت مواد غذایی حاوی فیبر به مقدار کم
- پرهیز از نوشیدن آب کافی
- مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی یا داروهای مخصوص کودکان بیش فعال
- ممانعت از درمان اختلال عملکرد راست روده
راهکارهای اصولی برای درمان یبوست کودکان
درمان این مشکل گوارشی برای کودکان، به دو روش درمان خانگی و درمان تحت نظارت پزشک انجام میشود. این راهکارها را در ادامه به صورت مجزا معرفی خواهیم کرد.
1. درمان به کمک ملینها
درمان به وسیله ملینها یکی از روشهایی است که باید طبق نظارت پزشک آن را پیش برد.
معمولا مواقعی که مواد غذایی مصرفی کودک، فیبر کمی به بدن او برساند، نیاز به مصرف ملینهای حاوی فیبر احساس میشود. مقدار مصرف ملین برای کودک بسته به سن، وزن و قد کاملا متفاوت است.
به همین دلیل توصیه میشود از مصرف خودسرانه این داروها برای کودکان پرهیز شود. اما تنها مصرف ملینها کافی نیست و برای درمان نیاز به مصرف آب کافی نیز وجود دارد.
2. استفاده از شیاف گلیسیرین
راهکار پزشکی دیگری که وجود دارد، استفاده از شیاف گلیسیرین است.
این روش برای کودکانی که از مصرف داروها ممانعت میکنند، توسط پزشک تجویز میشود. البته باید روش درمانی مناسب برای کودک را حتما از پزشک جویا شد.
3. انجام تنقیه
یکی از روشهای پزشکی دیگر، انجام تنقیه است.
در صورتی که مدفوع سبب انسداد شده باشد، برای رفع آن، از فرایند تنقیه استفاده میشود. برای این منظور از روغن معدنی و پلی اتیلن گلیکول، به کار برده میشود.
در برخی از موارد که یبوست حاد و مزمن برای کودک ایجاد شده باشد، ممکن است نیاز به بستری کوتاه مدت و انجام تنقیه وجود داشته باشد. به هیچ وجه نباید این فرایند، بدون مشورت پزشک انجام شود.
4. برنامه غذایی سرشار از فیبر
اصلاح سبک تغذیهای کودک، راهکاری بسیار مهم برای درمان یبوست و سایر مشکلات بدنی او میتواند باشد.
به ویژه اینکه فیبر دریافتی در برنامه غذایی کم باشد و نیاز به اضافه کردن آن در برنامه غذایی احساس شود. فیبر از جمله مواد معدنی است که به نرمی مدفوع و دفع راحتتر کمک میکند. کودکان میتوانند روزانه 14 گرم فیبر مصرف کنند. مصرف روزانه 14 گرم فیبر، مقدار هزار کالری انرژی به بدن کودک میرساند.
از جمله بهترین مواد غذایی که حاوی فیبر هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انواع میوهها (اما بهتر است کمتر از موز استفاده شود)
- انواع سبزیجات به ویژه سبزیجات سبز رنگ
- غلات کامل و سبوس دار
- حبوبات
نکته مهم که در رابطه با فیبر دریافتی برای درمان یبوست کودکان باید در نظر داشت، به مقدار فیبر مصرفی مربوط میشود. بهتر است به تدریج فیبر دریافتی آنها اضافه شود. از این طریق از ایجاد گاز و نفخ پیشگیری خواهد شد. همچنین از ابتلا به اسهال نیز جلوگیری میشود.
5. دریافت آب کافی
یکی از مواردی که سبب ابتلا به یبوست میشود، کم آبی بدن است.
باید سعی کنید از راههای مختلف به بدن کودک آب برسانید و بدن او را هیدراته نگه دارید. اما سعی کنید از مصرف آبمیوههای صنعتی برای این امر خودداری کنید. همچنین شیر، به ویژه شیر سرد، میتواند زمینه ابتلا به یبوست را برای آنها فراهم کند.
آب سبزیجات و آب میوه مانند آب کرفس و آب سیب از گزینههای خوبی برای این امر هستند. اما بهتر است به صورت کامل استفاده کرد تا فیبر بیشتری به بدن کودک برسد.
6. ایجاد آرامش و صبوری برای کودک
یکی از راهکارهایی که به درمان یبوست در کودکان کمک میکند، حمایت آنها است. در مواردی که کودک برای اجابت مزاج با مشکل مواجه میشود، نباید او را حول کرد تا سریع از سرویس بهداشتی خارج شود.
صبوری کنید و زمان دهید کودک با آرامش اجابت مزاج خود را به پایان رساند. به هیچ وجه کودک را تحریک به کنترل مدفوع بنا به دلایلی همچون کثیف شدن لباس نکنید.
7. به کودک زمان دهید
استرس ایجاد کردن برای کودک به منظور دفع مدفوع، خود میتواند عاملی برای ابتلا به یبوست او باشد. به کودک با خیال آسوده زمان دهید تا اجابت مزاج داشته باشد. حتی از کودک بخواهید 30 دقیقه پس از صرف غذای اصلی، حدود 5 الی 10 دقیقه برای این کار زمان بگذارد.
حتی تعطیلات، گردش در پارک، مسافرت و مهمانی نباید باعث نگه داشتن مدفوع کودک شود.
8. خوراکیهای خانگی
از تغذیه کودک با تنقلاتی همچون چیپس و پفک، پرهیز کنید.
برای کودک خوراکیهای خانگی مانند چیپس غلات و میوه خشک که حاوی فیبر فراوانی هستند تهیه کنید. حتی استفاده از آبمیوههای طبیعی مانند آب آلو و شربت سیب میتواند گزینههای بسیار موثرتری باشد.
9. فعالیت بدنی بیشتر برای درمان یبوست کودکان
روزانه کودک خود را برای انجام فعالیت بدنی تشویق و حتی گاهی همراهی کنید. این راهکار یکی از موثرترین راهکارها است. او را به پیادهروی، تفریح در پارک، دویدن و تحرک بیشتر ببرید.
10. مصرف غذاهای محرک را کاهش دهید
برخی از انواع مواد غذایی، ابتلا به یبوست را تشدید میکنند. مواد غذایی همچون پنیر، شیر سرد، موز و… را با احتیاط بیشتری برای تغذیه کودک تهیه کنید.
مطالب مرتبط با درمان یبوست کودکان
- بی اشتهایی کودکان چه دلایلی دارد؟ راه درمان آن چیست؟
- کمبود روی در کودکان چه علائمی دارد؟
- 11 میان وعده مفید برای تضمین رشد بهتر آنها یاد بگیرید.
جمعبندی
برای درمان یبوست کودکان وقتی بیشتر از 10 روز به طول انجامد، بید از پزشک مشورت دریافت کرد. بهتر است راهکارهای پزشکی مانند درمان دارویی را بدون مشورت پزشک انجام ندهید.