بیماری ها و سلامت

گرفتگی صدا | آشنایی با ( علت + پیشگیری + درمان خانگی)

گرفتگی صدا یک عارضه است که در تارهای صوتی ایجاد می شود. خوشبختانه اغلب گرفته شدن صدا بیماری محسوب نمی شود و پس از گذشت 2 تا 3 هفته بهبود پیدا می کند. اما در برخی از موارد ممکن است گرفته شدن صدا نشات گرفته از برخی بیماری هایی باشد که به تار صوتی آسیب می رساند.

اما در اکثر مواقع تارهای صوتی (بافت اطراف آن) فرد بیمار به دلیل سرماخوردگی یا داد زدن زیاد ملتهب می شود که این مسئله باعث اختلال در تُن صدا خواهد شد.

در این مطلب شما با موارد زیر به طور کامل آشنا خواهید شد:

  • دیسفونیا چیست؟
  • چگونگی ارزیابی صدا
  • زمان ارزیابی صوتی
  • علت گرفته شدن صدا
  • نحوه ی درمان دیسفونیا
  • راه های پیشگیری از گرفته شدن صدا
  • درمان های خانگی و موثر

گرفتگی صدا چیست؟

گرفتگی صدا چیست

گرفتگی صدا به تغییر صدای ناگهانی و غیر طبیعی می گویند که در علم پزشکی آن را دیسفونی می نامند. این گرفتگی در صدا می تواند دلایل زیادی داشته باشد که در ادامه به آن پرداخته ایم.

تغییرات صدا با گذشت زمان می تواند ناگهانی یا به تدریج اتفاق بیفتد. البته در این زمان صدا را خش دار، ضعیف یا ناهنجار نیز نیز توصیف می کنند.

البته باید به این نکته اشاره کنیم اگر دچار گرفتگی در صدا شوید ممکن است صدای شما برای مدتی کاملا قطع شود. همچنین برخی از بیماران ممکن است هنگام دیسفونی گلویشان دچار درد نیز شود.

مطلب پیشنهادی
تقویت ریه با 7 راهکار بسیار موثر + مواد غذایی مقوی ریه

معمولا این عارضه در صدا ناشی از ناهنجاری در تار های صوتی اتفاق می افتد که به آن چین های صوتی نیز می گویند. اما دلایل دیگری نیز می تواند موجب این عارضه شود.

برای مثال این مشکل می تواند ناشی از مشکلات جریان هوا از ریه ها باشد. همچنین این مشکل می تواند به دلیل ناهنجاری های ساختار گلو در تارهای صوتی با نزدیک آن باشد.

گرفتگی در صدا چگونه ارزیابی می شود؟

ارزیابی صوتی برای گرفته شدن صدا

بهترین معاینه و ارزیابی برای گرفتگی صدا توسط یک متخصص گوش، حلق و بینی انجام می شود. همچنین در موارد حاد از یک پزشک آسیب شناس حنجره نیز کمک می گیرد.

برای آن که پزشک بتواند یک درمان موثر برای این عارضه تجویز کند به موارد زیر احتیاج دارد:

  • شروع دقیق زمان گرفته شدن صدا
  • اختلال در تن صدا
  • گوش دادن با گوشی پزشکی به عمل دم و بازدم

اغلب در مراحل اولیه علت گرفته شدن صدا مشخص می شود. اما اگر پزشکان به نتیجه ای نرسند به معاینه فیزیکی روی می آورند. چرا که مهم است پزشک مطمئن شود ناهنجاری در آناتومی تار های صوتی ایجاد نشده باشد.

یکی از ارزیابی های فیزیکی انجام آزمایش لارنگوسکوپی انعطاف پذیر یا استروبوسکوپی ویدیویی است. در این روش از یک لوله ی انعطاف پذیر که به آن دوربین ریزی متصل است استفاده می کنند.

این لوله انعطاف پذیر به آرامی از بینی به پشت حلق فوقانی منتقل می شود تا به لثه آسیبی وارد نکند. این امر موجب می شود پزشک و آسیب شناس گفتار بتوانند تا کل گلو و تارهای صوتی را ببینند.

مطلب پیشنهادی
آب سیاه چشم چیست؟ با 9 نشانه بارز گلوکوم آشنا شوید

این معاینه به صورت ویدیویی ضبط می شود تا پزشک و آسیب شناس گفتار بتوانند ساختارهای گلو را بررسی و معاینه کنند و تشخیص دهند مشکلی در ایجاد صدای غیر طبیعی وجود دارد یا خیر.

نکته: این معاینه در تمام سنین به راحتی انجام می شود.

نکته: همچنین برای انجام آن نیاز به بیمارستان نیست و در کلینیک نیز انجام می شود.

نکته: طول این معاینه 2 تا 3 دقیقه طول می کشد.

چه زمانی باید به دنبال ارزیابی دیسفونیا باشید؟

هر بیماری که متوجه گرفتگی صدا یا تغییراتی در صدای خود شد پیشنهاد می شود که پس از مراجعه به دکتر و مصرف داروهای ضد التهاب تا سه هفته صبر کند.

اگر گرفته شدن صدا یا خش دار شدن آن بهبود پیدا نکرد باید مجدد نزد پزشک مراجعه کند تا ارزیابی کامل صوتی را انجام دهد.

دلایل دیسفونی چیست؟

علت گرفتگی صدا چست

علت های متعددی برای گرفتگی صدا وجود دارد. اما شایع ترین علت ها می تواند شامل موارد زیر باشد.

1. گرفتگی صدا و التهاب 

التهابات در ناحیه حنجره و تارهای صوتی می تواند منجر به گرفتگی صدا شود. البته این التهابات ممکن است بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود که این دلایل شامل موارد زیر می باشد.

  • لارنژیت: این عارضه را تورم تار های صوتی در اثر استفاده ی بیش از حد از صدا یا ورود ویروس می دانند. زمانی که شما برای مدت طولانی با صدای بلند فریاد بکشید یا با صدای بلند صحبت کنید به تارهای صوتی شما فشار وارد می شود. در نتیجه شاهد گرفته شدن صدا خواهید بود.
مطلب پیشنهادی
هر آنچه از پولیپ بینی باید دانست + راهکار درمان خانگی

همچنین برخی از ویروس های سرماخوردگی یا آنفولانزا باعث می شوند سرفه های شدیدی کنید. این عامل نیز تارهای حساس صوتی را تحت فشار قرار می دهد و باعث گرفته شدن صدا خواهد شد.

  • آلرژی: این امکان وجود دارد تارهای صوتی یا بافت اطراف حنجره شما به یک ماده یا هر چیز دیگری واکنش آلرژیک داشته باشد. زمانی که شما با آن محرک روبرو می شوید بدن به طور طبیعی شروع به ترشح هیستامین می کند. هیستامین موجب التهاب بافت حنجره و گرفتگی صدا می شود. همچنین ممکن است علائمی مانند سرفه، عطسه و آبریزش بینی را نیز داشته باشید.
  • ریفلاکس معده: اگر جزو آن دسته از افراد هستید که دچار مشکل رفلاکس معده هستید باید بدانید ریسک گرفته شدن صدا در شما بالا است. زمانی که اسید معده وارد راه گلوی شما می شود به دلیل خاصیت اسیدی که دارد باعث تورم و تحریک بافت های ظریف تارهای صوتی و بافت های اطراف آن خواهد شد.

2. رشد تارهای صوتی

  • ندول های طناب صوتی: این بیماری گره های کوچکی است که در تارهای صوتی ایجاد می شود. این گره های کوچک بسیار خطرناک هستند و می تواند در به علت طولانی مدت با صدای بلند صحبت کردن ایجاد شود. همچنین آسیب به این طناب های صوتی می تواند بر اثر فریاد زدن نیز ایجاد شود.
  • پولیپ های طناب صوتی: این نوع عارضه باعث رشد اندکی در بعضی از قسمت های تارها و طناب صوتی می شود که می تواند موجب گرفته شدن صدا شود. این پولیپ یا تاول های ایجاد شده می تواند ناشی از طولانی مدت صحبت کردن باشد یا هنگام داد زدن به طناب های صوتی آسیب وارد شد.
  • کیست طناب صوتی: در برخی از زمان ها کیست هایی بر تارهای صوتی یا دیواره ی آن ایجاد می شود که موجب گرفتگی صدا خواهد شد. این کیست ها اغلب از مخاط پر هستند که باعث ایجاد صدای خش دار یا کلفت می شود
  • پاپیلومای طناب صوتی: یکی دیگر از عواملی که باعث گرفته شدن صدا می شود ایجاد زگیل های کوچک تا متوسط بر روی تارهای صوتی است. این زگیل ها بر اثر قرار گرفتن انسان با ویروسی خاص به نام ویروس پاپیلومای ایجاد می شود
مطلب پیشنهادی
چگونه اسید اوریک را در منزل بدون دارو و دردسر کاهش دهیم

3. زخم شدن تارهای صوتی

از دیگر علت های گرفتگی صدا می توان به تروما یا آسیب و زخم شدن تارهای صوتی اشاره کرد. این آسیب می تواند بر اثر لوله های تنفسی که قبلا برای جراحی یا هنگام استفاده از دستگاه تنفسی در گلو و نزدیک تارهای صوتی قرار داده اند ایجاد شده باشد. همچنین جای این زخم ها نیز می تواند موجب خش دار شدن صدا به مدت موقت شود.

4. فلج بند ناف و گرفته شدن صدا

برخی از افرادی که دچار گرفتگی صدا هستند به بیماری فلج بند ناف مبتلا می باشند. این بیماران با ضعف تار های صوتی متولد می شوند.

همچنین این امکان وجود دارد حرکت تارهای صوتی به دلیل آسیب های عصبی دچار ضعف شوند. در این زمان نیز فرد بیمار دچار گرفته شدن صدا خواهد شد. این بیماران اکثرا صدای خش داری دارند یا ممکن است صدای آن ها بسیار ضعیف باشد.

مطلب پیشنهادی
واریس بر اثر چه عواملی ایجاد می‌شود؟ + (7 راه درمان)

گرفته شدن صدا چگونه درمان می شود؟

گرفته شدن صدا چگونه درمان می شود

اغلب شما باید بدانید که چگونه به درستی از تارهای صوتی و صدای خود استفاده کنید. در این زمان است که درمان های گرفتگی صدا موثر عمل می کند.

در مواردی گرفته شدن صدا حاد باشد یا از نوعی اختلال نشات گرفته شده باشد، پزشک معالج برای درمان با صوت درمانی سعی در برطرف و درمان کردن این مشکل می کند.

همچنین در برخی مواد که اختلالات صوتی خیلی حاد باشند با تشخیص پزشک لازم است که جراحی صورت بگیرد. اما خوشبختانه این اختلالات اغلب نیازی به جراحی ندارند. فرد بیمار با تجویز پزشک داروهایی را مصرف می کند که برای کمک به کاهش التهابات تارهای صوتی بسیار موثر می باشند.

چگونه می توان از گرفته شدن صدا جلوگیری کرد؟

  • اول از همه برای پیشگیری از گرفتگی صدا این را باید بدانید باید از صدای خود بدون صدمه زدن به تارهای صوتی استفاده کنید و بدانید مراقبت از آن ها اهمیت زیادی دارد.
  • همچنین پیشنهاد می شود برای پیشگیری از گرفته شدن صدا روزانه آب کافی میل کنید. این گونه گلوی شما هنگام صحبت کردن رطوبت کافی برای صحبت کردن را دارد.
  • از طرفی این را به یاد داشته باشید تا جای ممکن جلوی سرفه های شدید را بگیرید یا برای پاکسازی گلو به حنجره خود فشار زیادی وارد نکنید.
  • مهمترین عاملی که می تواند به شما در پیشگیری از این عارضه کمک کند این است با فریاد زدن یا با صدای بلند صحبت کردن تارهای صوتی خود را مستعد آسیب دیدن قرار ندهید.
مطلب پیشنهادی
چگونه طول عمر خود را افزایش دهیم؟ فقط با 5 راهکار ساده

درمان های خانگی و گیاهی برای گرفتگی صدا

درمان های خانگی برای گرفتگی صدا

گرفتگی صدا اغلب با داروهای ضد التهاب به در مدت زمان 2 تا 3 هفته کاملا خوب خواهد شد. چرا که این مشکل بیشتر زمان هایی رخ می دهد که شما دچار سرماخوردگی شده اید یا با صدای بلند و آسیب رسان فریاد زده باشید. در کنار درمان دارویی راهکار های خانگی وجود دارد که به سرعت بخشیدن درمان گرفتگی صدا کمک ویژه ای خواهد کرد.

1. سکوت برای درمان گرفتگی صدا

یکی از موثرترین راهکار ها برای درمان گرفتگی صدا آن است که شما در این مدت تا جای ممکن سکوت کنید و با صدای گرفته خود سعی در صحبت کردن نکنید. چرا که موجب می شود به تارهای صوتی شما فشار زیادی وارد شود.

همچنین سکوت کردن باعث می شود تارهای صوتی و عضلات اطراف آن زمان کافی برای استراحت داشته باشند تا سریع تر بهبود پیدا کنند.

2. دمنوش زنجبیل و عسل

از دیگر درمان های گیاهی موثر برای درمان گرفتگی صدا نوشیدن دمنوش زنجبیل و عسل است. برای درست کردن آن تنها کافیست کمی زنجبیل را با یک لیوان آب روی حرارت غیر مستقیم دم بیاورید و هنگام میل کردن به آن کمی عسل اضافه کنید.

مطلب پیشنهادی
سندرم متابولیک چیست؟ + عوامل ایجاد بیماری + پیشگیری

این دمنوش از دو خوراکی استفاده شده است که خاصیت ضد التهابی بسیار قوی دارند. همچنین نوشیدن این دمنوش باعث می شود سیستم ایمنی بالا برود و تارهای صوتی سریع تر خوب شوند.

3. نوشیدنی گرم عسل و آبلیمو

یکی دیگر از موثرترین راهکارها برای درمان گرفتگی صدا نوشیدن عسل و آبلیمو است. برای تهیه این نوشیدنی باید داخل یک لیوان آب گرم عسل را حل کنید و سپس به آن آبلیموی تازه اضافه کنید. برای تاثیر گرفتن از این نوشیدنی خوشمزه باید طی روز چند بار از آن مکیل کنید.

آبلیمو و عسل هر دو خوراکی هایی هستند که علاوه بر خاصیت ضدالتهابی، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی نیز می باشند. این امر موجب می شود اگر گرفته شدن صدای شما ناشی از یک بیماری باشد با سرعت بیشتری بهبود پیدا کند.

4. سیب پخته شده

اگر برای درمان گرفتگی صدا به دنبال راهکاری سریع می گردید باید به شما خوردن سیب پخته شده را پیشنهاد کنیم. برای این کار کافیست یک سیب زرد را داخل قابلمه ای در بسته با حرارت بسیار کم قرار دهید تا سیب آب بیندازد و با آب خود پخته شود. پس از پخته شدن سیب، کمی که آن خنک شد آن را میل کنید.

مطلب پیشنهادی
انسداد روده چیست؟ چه علائمی دارد؟ بررسی 4 راه درمان

نکته: برای پخته شدن سیب می توانید از دستگاه گرم کننده ماکروویو نیز استفاده کنید.

در آخر:

گرفتگی صدا اغلب نشانه ی خطرناکی نیست بلکه نشانه ای از التهابات تارهای صوتی و عضلات اطراف آن می باشد. این التهابات در این ناحیه بیشتر به دلیل سرماخوردگی های ویروسی یا با صدای بلند صحبت کردن به مدت طولانی ایجاد شده است.

اما باید به این نکته اشاره کنیم این مسئله باعث نمی شود که شما از دکتر رفتن پرهیز کنید. چرا که برای درمان گرفته شدن صدا و پیشگیری از پیشرفت آن پزشک داروهایی را برای شما تجویز خواهد کرد. همچنین ممکن است خش دار شدن یا گرفتگی، ناشی از اختلالاتی باشد که با مراجعه پزشک بتوان سریع آن را تشخیص داده و درمان راحت تری را در پیش گیرید.

منبع:
my.clevelandclinic

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *