داغی کف پا یکی از مشکلاتی است که معمولا در آخر شب برای خیلی از افراد ممکن است بروز داده شود.
معمولا این مشکل باعث اختلال در خواب راحت میشود یا حتی باعث بی خوابی خیلی از افراد میشود. در حدی که فردای آن شب، کل انرژی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. البته گاهی اوقات هم ممکن است در طول روز کف پاهای فرد داغ شوند. این وضعیت میتواند به شدت برای فرد کلافه کننده باشد. شدت آن هم از خفیف تا شدید میتواند متغیر باشد. برای خیلی از افراد هم ممکن است همراه احساس سوزن سوزن شدن، التهاب، قرمزی و حتی بی حسی باشد. اما اغلب نشانه فیزیکی از داغ شدن به چشم نمیخورد.
در ادامه این مقاله از مجله کوئیک فیت قرار است به بررسی دلایل و راهکارهایی برای درمان داغی کف پا بپردازیم. با ما همراه باشید.
مقالات پیشنهادی مرتبط با داغی کف پا
- 9 علت برای اینکه روزانه 20 دقیقه پاهای خود را بالا نگه دارید
- 11 علت درد زانو و 11 راه ایمن برای درمان
- تمرینات کگل برای درمان بی اختیاری ادرار (آقایان + زنان)
چرا کف پاها داغ میشوند؟
1. کمبود مواد مغذی
سیستم عصبی و اعصاب برای اینکه بتواند عملکرد خود را داشته باشد، به مواد مغذی خاصی نیاز دارد. در صورتی که بدن نتواند مواد مغذی را جذب کند برای سیستم عصبی خطراتی را به همراه دارد. کمبود فولات و کمبود ویتامین B6 و B12 میتواند زمینه نوروپاتی را به همراه داشته باشد.
طبق تحقیقات انجام شده، سوء تغذیه و کمبودهای تغذیهای میتواند به موارد زیر مربوط باشد:
- بالا رفتن سن
- بارداری
- سوء مصرف الکل
- اختلال در اشتهای فرد
- وضعیت اقتصادی ضعیف و تغذیه بی کیفیت
2. نوروپاتی دیابتی علت شایع داغی کف پا
یکی از شایعترین دلایلی که برای داغی کف پا شناخته میشود، نوروپاتی دیابتی است. این بیماری در پی آسیب به اعصاب ایجاد میشود و از عوارض دیابت نوع 1 و نوع 2 شناخته میشود. این اتفاق برای زمانی است که داغی کف پا همراه با سوزش، درد، بی حسی و گزگز در دست و پاها باشد.
3. ناشی از بارداری
یکی از دلایل داغی کف پا برای زنان ممکن است بارداری باشد. زنان در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی که دارند، با افزایش دمای بدن مواجه میشوند. در حدی که حتی پاهای آنها نیز داغ میشود. به مرور با بالا رفتن طبیعی وزن، فشار روی کف پاها بیشتر هم میشود. در نتیجه این موضوع هم میتواند دلیلی برای داغ شدن کف پای مادر باشد.
4. یائسگی میتواند دلیل داغی کف پا در سنین بالاتر باشد
زنان در طول عمر خود تغییرات هورمونی متعددی را تجربه میکنند. یائسگی در پی تغییرات هورمونی بسته به سن فرد ایجاد میشود. اما یکی از علائمی که برای هر فردی دارد، این است که سبب افزایش دمای بدن و داغ شدن کف پاها میشود. بیشتر زنان در سن 45 الی 55 سالگی دوران یائسگی را تجربه میکنند.
5. عفونت قارچی را نادیده نگیرید
عفونت قارچی در بین 15 الی 25 درصد افرادی که به پای ورزشکار مبتلا هستند، رایج است. برای رفع داغی کف پا در این افراد، لازم است عفونت قارچی را درمان کرد. درمان سریع این نوع عفونت از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا ممکن است به سایر نقاط بدن سرایت کند.
6. قرارگیری در معرض فلزات سنگی
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگینی همچون سرب، جیوه یا آرسنیک میتواند سبب احساس سوزش در کف دست و پاها شود. در صورتی که سطوح مختلفی از این مواد در بدن جمع شوند، ممکن است به سطح سمی برسند و اختلال در عملکرد سیستم عصبی را به همراه داشته باشند.
7. عوارض شیمی درمانی
یکی از روشهای درمانی موثر برای سرطان، شیمی درمانی است. این روش به از بین رفتن سلولهای در حال رشد سریع در بدن، میانجامد. اما در برخی از موارد میتواند به سیستم عصبی آسیب وارد کند و علائمی همچون سوزش و گزگز در کف پا و دستها را به همراه داشته باشد.
8. نوروپاتی ارثی
بیماری شارکو ماری توث یا CMT نوعی نوروپاتی ارثی است که میتواند سبب داغ شدن یا سوزن سوزن شدن کف پاها شود. طبق آمار گفته شده در ایالت متحده آمریکا از هر 2 هزار و 500 نفر، 1 نفر به این بیماری مبتلا است. CMT یکی از شایعترین اختلالات عصبی ارثی است.
9. بیماری مزمن کلیوی
با آسیب به کلیهها، بیماری مزمن کلیوی ممکن است بروز داده شود. در نتیجه این اندام حیاتی دیگر قادر به حذف سموم از بدن از طریق ادرار نخواهد بود. به مرور زمان، این موضوع سبب تجمع سموم شده و زمینه بروز داغی کف پا فراهم خواهد شد.
10. کم کاری تیروئید
پایین بودن سطح هورمون تیروئید به نام بیماری کم کاری تیروئید معرفی میشود. پایین بودن سطح هورمون تیروئید میتواند سبب آسیب عصبی شود. در نتیجه این اختلال هورمونی سبب گزگز، بی حسی و داغی در پاها و دستها خواهد شد.
11. ایدز و HIV
یکی از علائم ایدز و HIV در مراحل پایانی، داغ شدن کف پا و نوروپاتی محیطی است. این آسیب به اعصاب یک سوم افراد مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار میدهد. حتی برخی از داروهای مصرفی برای درمان و کنترل این بیماری هم ممکن است باعث نوروپاتی شوند.
مقالات پیشنهادی مرتبط با داغی کف پا
- 9 علت برای اینکه روزانه 20 دقیقه پاهای خود را بالا نگه دارید
- 11 علت درد زانو و 11 راه ایمن برای درمان
- تمرینات کگل برای درمان بی اختیاری ادرار (آقایان + زنان)
12. سوء مصرف الکل
یکی دیگر از دلایل رایج داغی کف پا سوء مصرف الکل است. مصرف بیش از اندازه الکل میتواند با آسیب به سیستم عصبی در پاها همراه باشد. به چنین وضعیتی نوروپاتی الکلی میگویند.
13. سبک زندگی
ایستادن بیش از اندازه، پوشیدن کفش نامناسب، راه رفتن طولانی مدت و فشار بیش از اندازه به پاها میتواند باعث داغی کف پا شود.
درمان داغی کف پا به چه صورت است؟
درمان داغی کف پا با توجه به علتی که دارد، متفاوت است. درمان این مشکل به سایر علائمی که همراه دارد نیز وابسته است. برای درمان و کنترل داغی کف پا ممکن است راهکارهای زیر به کار برده شوند:
- تنظیم سطح قند خون در افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی
- درمان دارویی در صورت مزمن و شدید بودن
- تعویض دارو برای افرادی که داغی کف پا ناشی از دارو ایجاد شده است
- پوشیدن کفش مناسب
- درمان سریع مشکلات زمینهای
منبع: medicalnewstoday