رژیم فستینگ چه انواعی دارد؟ معایب و مزایای روند آن
رژیم فستینگ تنها بر روی کاهش وزن تمرکز ندارد و به بهبود سلامت و کیفیت عمر نیز منجر خواهد شد. برای این رژیم بازه زمانی خاصی در نظر گرفته نشده و میتوان آنرا به صورت متناوب طی کرد.
با این وجود بهتر است همراه این متن باشید تا به بررسی دقیقتری در رابطه با fasting diet که برایتان آماده کردهایم بپردازیم.
رژیم فستینگ چیست؟
رژیم فستینگ شامل رژیم غذایی یا رژیم روزهداری است که طی آن محدودیتها به همراه بایدها و نبایدها برای رژیم غذایی فرد مشخص میشود. این رژیم کاهش وزن روشهای متعددی دارد که میتوان آنها را پیش گرفت و شامل مواردی که در ادامه معرفی خواهیم کرد است.
رژیم 16:8
این رژیم fasting را به رژیم 16:8 نیز میشناسند. این موضوع به این دلیل است که در طی شبانه روز فرد باید 16 ساعت هیچ چیزی نخورد و در 8 ساعت دیگر تنها اجازه استفاده از مواد غذایی با مقدار مشخص و محدودی را دارد. این نوع رژیم تا حد بالایی شبیه روزهداری در ماههای رمضان است.
رژیم فستینگ یک روز در میان
در این رژیم فرد باید یک روز به طور کامل، در طول یک روز، مانند روزهداری کامل، آب، غذا و هیچ مواد خوراکی نخورد و روز دیگر تنها مجاز به مصرف 500 کالری از انواع مواد غذایی است.
رژیم فستینگ جنگجو
در این روش از رژیم فستینگ فرد نباید در طول روز به غیر از میوه و سبزیجات، خوراکی دیگری مصرف کند. تنها در وعده شب میتواند شام مفصلی را نوش جان کند.
این موضوع نشان میدهد، فستینگ جنگجو نسبت به سایر انواع، سختگیری کمتری را به همراه دارد. هر وقت فرد احساس گرسنگی کرد، میتواند از انواع میوه و سبزیجات استفاده کند. البته نباید در مصرف این مواد غذایی نیز افراط کرد تا پس از انتهای این روند، نتیجه مطلوب را شاهد بود.
رژیم روزهداری 24 ساعته
در طول این رژیم فرد باید 1 و حتی 2 روز در هفته را به مدت 24 ساعت، هیچ چیزی نخورد و روزه کامل نگه دارد. یعنی برای این کار باید از وعده شام تا وعده شام بعدی هیچ مواد غذایی و خوراکی مصرف نشود. مابقی روزهای هفته فرد مجاز است مانند قبل، وعدههای غذایی را میل کند.
رژیم فستینگ 5:2
این رژیم غذایی کاهش وزن، ایام هفته را به 5 روز و 2 روز تقسیم کرده است که در آن فرد باید 5 روز هفته را عادی غذا خورده و 2 روز باقیمانده را فقط 500 الی 600 کالری از مواد غذایی و خوراکیها را به بدن برساند.
رژیم فستینگ چه مزایا و معایبی دارد؟
این رژیم غذایی ممکن است برای بسیاری از افراد که از مشکلات معده و دستگاه گوارش رنج میبرند، اذیت کننده باشد. اینکه در بازهای از زمان مواد غذایی قطع و مصرف نشوند، ممکن است در طولانی مدت برای معده و ارگانهای حیاتی بدن مشکلاتی را در پی داشته باشد.
اما فوائدی که برای رژیم فستینگ میتوان در نظر گرفت شامل موارد زیر میشود:
- کاهش وزن مطلوب
- کاهش قند خون
- کاهش التهابات بدنی
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
- افزایش مقاومت بدن در مقابل گرسنگی در طول رژیم
- محافظت از مغز
- مفید برای عضله سازی و از بین بردن چربی بدن
با وجود تمام این فوائد که برای داشتن سلامتی در کنار تناسب اندام، نکات بسیار مهمی هستند، بسیاری از افراد رو به پیش گرفتن یکی از انواع رژیم فستینگ خواهند آورد. اما باید عوارض احتمالی آنرا نیز در نظر داشته باشند که شامل موارد زیر میشود:
- وجود روزهداری در طول این رژیمها ممکن است مشکلاتی برای معده را به همراه داشته باشد
- بسیار نامناسب برای کودکان، نوجوانان، خانمهای باردار و شیرده به شمار میرود
- برای افراد مبتلا به دیابت که ممکن است گاهی با افت قند مواجه شوند، بسیار نامناسب است
- سبب بازگشت مجدد به وزن از دست داده خواهد شد
- ابتلا به یبوست را برای بسیاری از افراد به همراه دارد
چگونه میتوان رژیم فستینگ را شروع کرد؟
برای شروع هر یک از این نوع رژیمهای غذایی بهتر است از یک روز تعطیل شروع کنید تا بتوانید گرسنگی ناشی از آن را با استراحت در منزل تحمل کنید.
زمانبندی متعادلی برای این رژیم در نظر داشته باشید و آن را طبق برنامه پیش ببرید. در روزهایی که باید از خوردن مواد غذایی پرهیز کنید، هرگز از هیچ خوراکی، حتی آب، به مقدار کم نباید استفاده کنید.
در روزهایی که مجاز به مصرف مواد غذایی هستید ناپرهیزی نکنید. مقدار زیادی مواد غذایی را بعد از چند ساعت خالی بودن معده، وارد بدن نکنید. برای نتیجه بهتر و دست یافتن به کاهش وزن، روزهایی که مجاز به خوردن هستید، فعالیت بدنی و ورزش هوازی را به مدت 40 الی 60 دقیقه انجام دهید.
نکات تکمیلی
هیچوقت از رژیمهایی مانند رژیم فستینگ پیروی نکنید. زیرا این سبک رژیمهای کاهش وزن افراط و تفریطی، میتوانند آسیبهای جبران ناپذیری را برای بدن به همراه داشته باشند.
رژیم غذایی متعادل در کنار فعالیت بدنی روزانه بهترین گام برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام به شمار میرود. نباید از آنها غافل شوید.