غذاهای نفاخ در دوران شیردهی (درمان نفخ شیر + دمنوش)
غذاهای نفاخ در دوران شیردهی شامل خوراکی هایی می شود که مادر شیرده باید از خوردن آن ها پرهیز کند. چرا که ترکیبات این غذاها به گونه ای است که مانند هر خوراکی دیگر از طریق شیر مادر وارد دستگاه گوارش نوزاد می شود و نفخ آن باعث دل درد نوراد خواهد شد.
اما از طرفی ترکیبات داخل برخی از این خوراکی ها پس از زایمان برای بدن مادران بسیار لازم و حیاتی است و نمی توان به طور صددرصد مصرف آن ها را قطع کرد. در نتیجه لازم است راهکار ها و درمان هایی را برای آن در پیش گرفت. در زیر به طور کامل به این موضوع پرداخته ایم.
آشنایی با غذاهای نفاخ در دوران شیردهی
غذاهای نفاخ در دوران شیردهی یکی از عوامل اصلی درد در ناحیه شکم نوزاد است. نوزادان تا سن 3 یا 4 ماهگی به راحتی قادر به خارج کردن گاز های روده خود نیستند. در نتیجه لازم است مادران شیرده رژیم غذایی خاصی را با مشورت یک پزشک متخصص تغذیه دنبال کنند.
1. لبنیات و غذاهای نفاخ در دوران شیردهی
غذاهای نفاخ در دوران شیردهی مانند شیر خوراکی و باقی لبنیات ها از طریق شیر مادر وارد دستگاه گوارش کودک شده و باعث دل پیچه و درد شکمی می شود. البته بیشتر این اتفاق برای کودکانی می افتد که دچار کولیت روده هستند.
لبنیات در دسته ی غذاهای نفاخ در بالاترین رده قرار دارد. در نتیجه می تواند گزینه ی بسیار آزار دهنده ای نیز برای نوزادان باشد. برخی از متخصصان بر این باور هستند شیر گاو در میان باقی لبنیات ها بیشترین نفخ را به همراه دارد.
2. حبوبات و ایجاد نفخ در شیر مادر
در حالت طبیعی حتی بزرگسالان زمانی که حبوبات مصرف می کنند خود دچار دل درد و گاز روده می شوند. حال اگر مادر شیردهی در غذاهای خود از حبوبات مصرف کنند، این گاز وارد شیر مادر شده و سپس نوزاد با میل کردن آن دچار دل درد های شدید و دلپیچه می شود.
حبوبات جزو غذاهای نفاخ در دوران شیردهی به حساب می آید که تا جای ممکن پیشنهاد می شود مادران مصرف آن را محدود کنند و قبل از مصرف حدود 48 ساعت آن را در آب خیس کنند. همچنین بهتر است قبل از پخت حبوبات را در ظرفی جداگانه داخل آب حرارت بدهند و چند بار آب آن را عوض کنند.
3. غذاهای حاوی فیبر و نقش آن در نفخ
خوراکی های حاوی فیبر نیز در دسته ی غذاهای نفاخ در دوران شیردهی قرار دارند. البته طی تحقیقاتی که روی غذا های حاوی فیبر انجام شده است به این نتیجه رسیده اند که این ماده حتی اگر مادر را دچار نفخ نکند اما به صورت ترکیبات نفاخ وارد شیر مادر می شود.
همچنین در این بررسی ها به این نتیجه رسیده اند از آن جایی که فیبر مدت زمان 3 روز حداقل در بدن باقی می ماند در طی این مدت زمان می تواند شیر مادر را دچار نفخ کند. بنابراین کودک تا زمان دفع فیبر از بدن مادر احتمال آن که دچار دل درد و دلپیچه شود بسیار بالا است.
4. میوه های نفاخ کننده شیر مادر
غذاهای نفاخ در دوران شیردهی می تواند شامل بسیاری از میوه ها و سبزیجات باشد. در گذشته تنها سبزیجاتی چون کلم ها و پیاز را نفاخ شیر مادر می دانستند.
اما امروزه با تحقیقات بیشتر در این زمینه به این نتیجه رسیده اند میوه هایی مانند سیب و گیلاس نیز می تواند باعث نفاخ شدن شیر مادران شود. به طور کلی تحقیقات معتبر تایید کرد میوه هایی که حاوی فیبر بیشتری هستند باعث نفاخ تر شدن شیر مادر می شود. به دنبال آن نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند بیشتر دچار درد شکمی خواهد شد.
5. نقش کافئین در نفاخ کردن شیر مادر
کافئین ها نیز جزو خوراکی و غذاهای نفاخ در دوران شیردهی است. در چای هم میزان کمی کافئین وجود دارد و ترکیبات آن به گونه ای است که سریع وارد شیر مادر می شود.
بنابراین مادران تا 4 ماه پس از زایمان بهتر است میزان چای، قهوه و شکلات خود را بسیار کم کنند یا پس از خوردن این خوراکی ها بلافاصله به کودک شیر ندهند.
خوراکی های ضد نفخ در دوران شیردهی
همانطور که در بالا مشاهده کردید بسیاری از منابع خوراکی با ارزش غذایی بالا و ارزشمند در رده غذاهای نفاخ در دوران شیردهی دسته بندی می شود. اگر این منابع غذایی ارزشمند و حیاتی از وعده های غذایی مادر حذف شود او دچار مشکلات زیادی از جمله ریزش مو و پوکی استخوان در دوران شیردهی خواهد شد.
ریزش مو در دوران شیردهی مشکلی است که اغلب مادران را بسیار نگران می کند و این ریزش ها در بعضی از مادران به اندازه ای زیاد است که ممکن است تصمیم بگیرند به کودک خود شیر ندهند؛ اما این طرز تفکر کاملا اشتباه است، برای اطلاعات بیشتر و جلوگیری از ریزش مو در این دوره می توانید به این مطلب مراجعه کنید : هر آنچه از ریزش مو در دوران شیردهی باید دانست.
در نتیجه ابتدا لازم است طبق نظر پزشک متخصص تغذیه یک برنامه غذایی دوران شیردهی را تهیه کرده تا علاوه بر سلامت خود جلوی مشکلات نفخ کودک از طریق خوردن شیر مادر نیز از بین برد. برخی از خوراکی هایی که ممکن است پزشک در وعده غذایی مادر جای دهد شامل موارد زیر می شود.
1. خوراکی های حاوی پتاسیم
پتاسیم یک ماده معدنی سالم برای بدن است. خوراکی هایی که حاوی این ماده معدنی ارزشمند هستند؛ می توانند به غذاهای نفاخ در دوران شیردهی اضافه شوند و تاثیر گاز را در شیر مادر تا میزان زیادی خنثی کنند. موز یکی از منابع سرشار از پتاسیم است. از دیگر خوراکی های حاوی پتاسیم شامل موارد زیر است:
- پرتقال
- طالبی
- گریپ فروت
- قارچ
2. مصرف ماست پروبیوتیک
لبنیات جزو خوراکی و غذاهای نفاخ در دوران بارداری به حساب می آید. اما این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است که این منبع غذایی حاوی کلسیم می باشد و نیاز است مادر تا کلسیم بدن خود و کودک شیرخواره خود را تامین کند. در نتیجه باید برای آن دنبال جایگزین بود.
ماست پروبیوتیک یک فرآورده تقریبا جدید است که علاوه بر آن که نفخ مادر را می گیرد ترکیباتش به راحتی وارد شیر مادر شده و اثر گاز های آزار دهنده را تا میزان زیادی خنثی می کند.
دمنوش ضد نفاخ شیر مادر
مادران با وجود رعایت همه ی نکات و حذف خوراکی و غذاهای نفاخ در دوران شیردهی باز ممکن است نتوانند تمامی گاز و عوامل ایجاد دل درد نوزاد را رفع کنند.
بنابراین پیشنهاد می شود مادران پس از مشورت با پزشک تغذیه خود روزانه یک استکان دمنوش نعناع و بابونه برای خود تهیه کنند. همچنین می توانند برای بالا بردن بهبود سلامت خود یک قاشق عسل به دمنوش خود اضافه کنند.
از دیگر نوشیدنی هایی که مادران شیرده می توانند آن را بعد از وعده های غذایی خود جای دهند عرق نعناع است. این نوشیدنی از گدشته تا به امروز به عنوان یکی از خوراکی های ضد نفخ شناخته شده است.
در آخر:
غذاهای نفاخ در دوران شیردهی باعث دل درد و دل پیچه طولانی مدت در نوزاد می شود. بنابراین لازم است این خوراکی ها را شناخت و با توجه به یک رژیم غذایی استاندارد دوران شیردهی آن ها را برای مدتی میل نکرد یا در کنار این خوراکی ها از مواد غذایی ضد نفخ نیز استفاده کرد. این را در نظر داشته باشید رژیم خودسرانه می تواند باعث کمبود مواد حیاتی بدن مادر شده و در آخر باعث مشکلات و بیماری های گوناگون در او شود.