کتوزیس چیست؟ + آشنایی با فواید و مضرات کتوز برای سلامت بدن
در بدن فرآیندهای مختلفی اتفاق می افتد که دانستن بسیاری از آن ها بسیار جالب می باشد. به خصوص افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند این موضوع برایشان قابل اهمیت تر خواهد بود. کتوزیس یکی از فرآیند های طبیعی بدن است که در کاهش وزن نقش اساسی را ایفا می کند. در مقاله امروز درباره این فرآیند حیاتی صحبت خواهیم کرد.
تعریفی از کتوزیس
کتوزیس فرآیند طبیعی متابولیک در بدن است. بدن برای تامین انرژی فرد و سلول هایش به جای سوزاندن کربوهیدرات ها و گلوکز از عمل کتوز استفاده می کند. این بدان معنی است که در اینجا چربی های اشباع شده و ذخیره شده در اجزای بدن برای تامین انرژی سوزانده می شود.
نکته: متابولیک به سوخت و ساز، جذب و در آخر دفع مواد غذایی می گویند.
چه زمانی کتوز در بدن رخ می دهد؟
هنگامی که بدن نیاز به سوخت و انرژی برای سلول ها دارد اولین درخواستی که مغز به فرد می دهد مصرف خوراکی های دارای کربوهیدرات بالا و گلوکز می باشد. چرا که سوزاندن آن ها بسیار آسان تر از سوزاندن چربی های اشباع شده در بدن است. اما اگر فرد در مقابل این خواسته ی اشتباه مغز مقاومت کند عمل کتوزیس رخ می دهد. چرا که می داند برای تامین نیاز انرژی فرد باید به سراغ سوخت دیگر که همان چربی های اشباع شده هستند برود.
تقریبا این فرآیند متابولیک را طی رژیمی به همین نام می توان در بدن ایجاد کرد. فرآیند کتوز برای سلامت بدن بسیار بهبود بخش می باشد.چرا که در طی این متابولیسم چربی های اضافی در رگ ها و کبد از بین می رود. این نکته قابل ذکر است زمانی که مواد غذایی کبروهیدرات و دارای گلوکز مصرف می شود. میزان کمی از آن ها به انرژی تبدیل می شود. باقی آن ها در کبد، بافت های بدن و رگ ها رسوب می کنند.
آشنایی با فواید کتوزیس برای سلامت بدن
1. تامین انرژی مغز با کتوزیس
یک باور خیلی اشتباه اما رایج در بین افراد وجود دارد که مغز بدون کربوهیدرات ها قادر به فعالیت نمی باشد. شاید این باور غلط از اینجا نشات گرفته است که در هنگام گرسنگی مغز سیگنال برای مصرف گلوکز به بدن می دهد. اما این بسیار قابل اهمیت است در ابتدا تامین انرژی مغز از طریق عمل کتوزیس سخت است، اما بررسی ها نشان داده است مغز پس از مدتی قادر به دریافت 60 درصد انرژی خود از طریق فرآیند کتوز است.
در طی کتوزیس، چربی ها کتون هایی را تولید می کنن که آن ها به راحتی در سلول های مغزی عبور می کنند و سریعا جذب مغز می شوند. اما باید این را در نظر داشت با این حال بدن به میزان متعادل از گلوکز و کربوهیدرات نیاز دارد. (منبع)
2. پیشگیری حملات صرع
صرع نوعی بیماری اختلالی در مغز است که این بیماری فرد را دچار تشنج می کند. میزان این تشنج ها کاملا به پیشرفت بیماری و نوع عملکرد بدن فرد بر می گردد. این بیماران با وجود مصرف دارو های شیمیایی سنگین باز دچار حملات صرع می شوند. تنها تعداد دفعات و شدت آن کمتر می شود.
در سال 1920 تعدادی از بیماران دارای صرع را تحت رژیم کتوژنیک قرار دادند که طی این رژِیم عمل کتوزیس در بدن آن ها رخ خواهد داد. نتایج بدست آمده بسیار جالب بود. افرادی که بیماری صرع آن ها با هیچ نوع داروی شیمیایی قابل کنترل نبود با این نوع رژیم غذایی بیماری آن ها قابل کنترل شد. همچنین در برخی از افراد علائم بهبود کامل نیز دیده شد.
3. تاثیرات کتوزیس بر لاغری
رژیم کتوژنیک یک رژیم کاهش وزن محبوب است که به خوبی توسط علم پشتیبانی می شود. در حقیقت، بسیاری از مطالعات نشان داده اند که رژیم های کتوژنیک منجر به کاهش وزن بسیار بیشتری نسبت به رژیم های غذایی کم چربی می شوند. و مزیت دیگری که کتوریس با این نوع رژیم در بدن رخ می دهد این می باشد که فرد بسیار کم احساس گرسنگی می کند یا اشتهایش به شدت کم می شود. از طرفی در این نوع رژیم دیگر نیازی نیست تا کالری مواد خوراکی را محاسبه کنند.
آیا کتوز اثرات منفی بر سلامتی دارد؟
چند عارضه جانبی احتمالی که ممکن است از کتوزیس و رژیمهای کتوژنیک در برخی از افراد دیده شود.این موارد شامل:
- سردرد
- خستگی
- یبوست
- سطح کلسترول بالا
- بوی بد دهان
با این وجود ، بیشتر علائم موقتی هستند و باید طی چند روز یا چند هفته از بین بروند.
- برخی از کودکان مبتلا به صرع، پس از رژیمی که کتوزیس در آن رخ دهد، دچار سنگ کلیه شده اند.
نکته: افرادی که داروهای کاهش دهنده قند خون مصرف می کنند، باید قبل از انجام رژیم کتوژنیک با پزشک مشورت کنند. زیرا رژیم ممکن است نیاز به دارو را کاهش دهد.
در آخر:
کتوزیس یک فرآیند کاملا طبیعی است که با تغییر در رژیم غذایی می تواند رخ دهد. این نوع واکنش در بدن طبق تایید پزشکان و متخصصان برای سلامت بدن خوب می باشد. اما نکته ی قابل اهمیت این است که، واکنش بدن افراد با یکدیگر کاملا متفاوت است و این امکان وجود دارد برای برخی از افراد این فرآیند مناسب نباشد