سلامت زنان

دلایل درد ناف در بارداری + 5 راهکار برای تسکین آن

درد ناف در بارداری یکی از مواردی است که بسیاری از مادران در طول دوران بارداری آنرا تجربه می‌کنند. این موضوع در ماه‌های پایانی به دلیل کشیده شدن پوست امری طبیعی است اما گاهی ممکن است به دلایل دیگر ایجاد شود. در ادامه به عنوان کردن راهکارهایی برای تسکین و بررسی دلایل ایجاد آن خواهیم پرداخت.

دلیل درد ناف در بارداری چیست؟

مادران در این دوران ردها و حالات متعددی را به دلیل تغییرات ایجاد شده فیزیکی و بدنی تجربه خواهند کرد. این درد معمولا در سه ماهه دوم و سه ماهه پایانی ایجاد می‌شود. دلیل این امر طبیعی است و اغلب به علت وزن گرفتن جنین و بزرگ شدن رحم ایجاد می‌شود.

دلیل درد ناف در بارداری

درد ناف در بارداری عوارض جدی را به همراه نخواهد داشت. در پی رشد جنین و گذر ماه‌های بارداری، تغییرات اصلی در قسمت شکم مادر ایجاد می‌شود. در این دوران برخی از مادران این درد را تجربه خواهند کرد و برخی دیگر ممکن است دردی برای این ناحیه حس نکنند. اغلب دلایلی مانند موارد زیر سبب ایجاد این دردها خواهد شد:

  1. کشیدگی پوست: افزایش وزن و کشیده شدن پوست اغلب از هفته 13 بارداری با رشد جنین آغاز خواهد شد، ناف قسمتی اصلی و مرکزی از شکم مادر است که حرکات جنین و رشد آن تاثیر خود را بر این قسمت بیشتر بروز خواهد داد.
  2. فشار رحم روی شکم: با آغاز بارداری و رفتن به سمت پایان دوره بارداری، رحم فشار خود را بر روی ناف بیشتر خواهد کرد. این موضوع از ابتدای بارداری به علت باز کردن جا برای رشد جنین خواهد بود. این موضوع در سه ماهه دوم و سه ماهه پایانی درد بیشتری را ایجاد خواهد کرد.
  3. فتق ناف: این موضوع اغلب در پی فشار وارد کردن جنین به ناف ایجاد خواهد شد. با اینکه مشکل جدی را برای مادر و جنین ایجاد نمی‌کند اما اغلب درد اذیت کننده‌ای را برای مادر به همراه خواهد داشت. چاقی، بارداری چندم، بلند کردن وزن سنگین، جراحی شکم و یا تنش احتمال فتق ناف را افزایش خواهد داد.
  4. بیرون زدگی ناف: این موضوع، درد ناف در بارداری را تشدید می‌کند که در پی رشد جنین ایجاد می‌شود. زیرا با هر بار ضربه زدن جنین و یا برخورد هر وسیله‌ای هر قدر آرام درد شدیدی را مادر احساس خواهد کرد.
  5. پیرسینگ ناف:بهتر از برای پیشگیری از بروز درد ناف در این دوران اگر از پیرسینگ ناف استفاده کرده‌اید آنرا خارج کنید؛ زیرا با بزرگ شدن سایز شکم احتمال پارگی وجود خواهد داشت. در صورتی که عفونت یا التهاب و قرمزی وجود داشت، نباید آنرا خارج کنید و از پزشک در این رابطه جویا شوید.
مطلب پیشنهادی
کم خونی در بارداری چه عوارضی برای جنین و مادر دارد؟

راهکارهایی برای تسکین درد ناف در بارداری

درمان درد ناف در بارداری

درد ناف در این دوران همانطور که اشاره شد دردی طبیعی است. مادران نباید نگران این موضوع باشند و راهکارهایی وجود دارد که به وسیله آنها می‌توان آنرا تسکین داد. این راهکارها شامل موارد زیر هستند:

  1. به طرفین بخوابید و برای کاهش درد از یک بالشت نرم زیر شکم خود استفاده کنید.
  2. استفاده از کمپرس گرم یا سرد تا حد مطلوبی می‌تواند درد را آرام کند اما بهتر است دما نه آنقدر گرم باشد که چوست را بسوزاند و نه آنقدر یخ باشد که آسیب وارد کند.
  3. ماساژ باردرای (به ویژه توسط همسر) تا حد مطلوبی از این درد خواهد کاست و بهتر است روش‌هایی برای این منظور را آموزش ببینید.
  4. استفاده از ژل کالامین و آلوئه ورا برای اطراف ناف تا حدودی درد ناف در بارداری را بهبود می‌بخشد.
  5. برای کاهش فشار از روی شکم می‌توان از یک کمربند پشتیبان مخصوص دوران بارداری استفاده کرد.
مطلب پیشنهادی
درد دندان در بارداری و آشنایی با علت آن + درمان خانگی

نکته: این درد در بسیاری از موارد برای چند روز ایجاد می‌شود که اغلب بعد از چند روز از بین رفته و بعد از دوران بارداری نیز کاملا بهبود خواهد یافت. اما برای فتق ناف لازم است راهکارهایی مناسب طبق تجویز پزشک پیش گرفته شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

بروز هر مورد مشکوکی از قبیل درد ناف در بارداری در کنار تب، حالت تهوع و استفراغ، التهاب، گرفتگی عضلات، قرمزی خونریزی در پی آن، باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

نکات پایانی

در این متن در مورد دوران حساس بارداری و یکی از عوارض ناشی از آن نکاتی را ارائه کردیم. حفظ آرامش در این دوران یکی از مهمترین عواملی است که در بهبود دردها و حتی درد ناف در بارداری موثر خواهد بود. از اقدامات خودسرانه و مصرف برخی خوراکی‌های تجویزی توسط اطرافیان مانند برخی از دمنوش‌ها باید پرهیز کرد تا آسیبی برای جنین ایجاد نشود.

مطلب پیشنهادی
اطلاعاتی جامع و ضروری در مورد تپش قلب در بارداری

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *