بیماری ها و سلامتسلامت زنان

علائم سقط جنین در طول دوران بارداری + 13 علت شایع

علائم سقط جنین تنها به لکه بینی در بارداری باز نمی‌گردد و ممکن است شامل گزینه‌های متعددی باشد. این موضوع یکی از دغدغه‌ای هر خانمی در دوران بارداری است که باید این نشانه‌ها را شناخته تا با بروز هر مشکلی به سقط جنین مشکوک نشود. در ادامه به ارائه این علائم خواهیم پرداخت.

سقط جنین چیست؟

سقط جنین یا از دست رفتن خود به خودی جنین در 20 هفته ابتدایی بارداری ممکن است سبب از دست رفتن کامل جنین شود. به طور معمول این اتفاق در 3 ماهه ابتدایی بارداری به دلیل حساسیت‌های موجود ممکن است اتفاق افتد.

با وجود اینکه بسیاری از بانوان علاقمند به صحبت در مورد این موضوع نیستند، اما آگاهی در این زمینه کاملا لازم است تا بتوان دلال ایجاد و مراقبت‌های لازم برای پیشگیری را انجام داد.

همه علائم سقط جنین

بسیاری از بارداری‌ها بدون اینکه مادر متوجه سقط جنین شود به پایان می‌رسد. البته در برخی موارد علائم سقط جنین ممکن است بنا به دلایل پزشکی ایجاد شده باشد که در این صورت مادر هیچ کنترلی بر این موضوع نخواهد داشت. در ادامه عوامل موثر بر سقط جنین و علائم آن را برایتان بیان خواهیم کرد.

مطلب پیشنهادی
عوارض اضافه وزن در بارداری + 7 نکته که باید جدی گرفت

علائم سقط جنین کدامند؟

علائمی که برای سقط جنین در مادر بروز داده می‌شود، بسته به دوره و زمان بارداری ممکن است متفاوت باشد. ممکن است در برخی از موارد مادر به طور کامل از سقط شدن جنین با خبر شود یا در برخی موارد نیز هیچ نشانه‌ای بروز داده نشده و مادر متوجه سقط نمی‌شود.

در بسیاری از موارد سقط جنین خود به خود در سه ماهه ابتدایی ایجاد می‌شود. در موارد بسیار نادر و یا بر اساس شرایط محیطی و آسیب‌های وارد شده فیزیکی در ماه‌های بعد نیز ممکن است ایجاد شود که موارد شایع‌تر آن برای 13 هفته ابتدایی است.

علائم سقط جنین در سه ماهه ابتدایی بارداری

در بسیاری از موارد سقط جنین در سه ماهه ابتدایی اتفاق می‌افتد. 80 درصد از سقط‌هایی که اتفاق می‌افتد برای این سه ماهه است که آنرا سقط زود هنگام نیز می‌گویند. این موضوع اغلب برای 8 الی 20 درصد خانم‌ها در دوران بارداری ایجاد می‌شود، اما جای نگرانی نیست و می‌توان با راهکارهای موثر تجویز شده توسط پزشک از بروز آنها جلوگیری کرد. علائم سقط جنین در سه ماهه اول بارداری شامل موارد زیر می‌شود:

  • خونریزی: از بارزترین علائم سقط جنین در دوران بارداری خونریزی است که اغلب به رنگ قرمز بسیار تیره و خونی کهنه از واژن ترشح می‌شود.
  • احساس درد: این دردها اغلب در ناحیه شکم، لگن و پشت کمر به شکل گرفتگی عضلات بروز داده می‌شوند. این دردها کمی شبیه علائم قاعدگی هستند.
  • رفع علائم بارداری: حالت تهوع که در بارداری وجود داشت دیگر حس نخواهد شد و درد سینه و هوس غذایی نیز ایجاد نمی‌شوند.
  • در برخی موارد تب، لرز و احساس بوی بد در صورت عفونی شدن احساس خواهد شد.
مطلب پیشنهادی
حالات مادر در بارداری هفته به هفته (رشد جنین از هفته اول تا آخر)

علائم سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری

سقط جنین در سه ماهه دوم کمتر از سه ماهه اول اتفاق می‌افتد که به همین دلیل به آن سقط دیر هنگام نیز می‌گویند. درصد بسیار کمی (حدود 2 الی 3 درصد) از بارداری‌ها در این سه ماهه تمام می‌شوند.

علائم سقط جنین که در این سه ماهه بروز داده می‌شود کمی شدیدتر از سه ماهه ابتدایی است. زیرا در این دوران جنین کمی بزرگ‌تر شده و انرژی بیشتری از بدن مادر برای این موضوع گرفته خواهد شد. این علائم شامل موارد زیر می‌شوند:

  • خونریزی بسیار شدید و شبیه به لخته خون بسیار غلیظ
  • احساس درد شدی در ناحیه لگن، کمر و زیر شکم
  • کاهش یافتن حرکات جنین و یا حس نکردن هیچ حرکتی در شکم جنین (بهتر است در صورت مشاهده این مورد حتی بدون بروز علائم دیگر حتما به پزشک مراجعه شود)

علائم سقط جنین در سه ماهه پایانی

خبر خوب اینکه کم کم در این دوران جنین تکامل یافته و احتمال سقط آن کاهش خواهد یافت. این موضوع تا زمانی صحت دارد که ضربان قلب جنین کاملا حس شود. حدود کمتر از 1 درصد برای مادران احتمال سقط جنین در این سه ماهه وجود خواهد داشت که بسیار نادر و کم اتفاق می‌افتد مگر اینکه عوامل محیط مانند ضربه یا سوء تغذیه سبب بروز آن شوند. این موضوع می‌تواند با علائم زیر همراه باشد:

  • نداشتن ضربان قلب برای جنین
  • احساس درد شدید در ناحیه کمر و لگن به ویژه زیر شکم
  • احساس افتادگی شکم و شل شدن شکم نسبت به روزهای قبل
  • افت فشار خون و حالت تهوع و سرگیجه
مطلب پیشنهادی
بارداری در سنین بالا - (آشنایی با خطرات + بارداری سالم در سن بالا)

علت ایجاد سقط جنین چیست؟

دلایل متعددی ممکن است سبب بروز علائم سقط جنین برای مادران شوند اما برخی از موارد وجود دارند که احتمال بروز سقط جنن را افزایش می‌دهند.

علت ایجاد علائم سقط جنین

بدن مادر در طول دوران بارداری شاهد بسیاری از تغییرات هورمونی خواهد بود و عوامل مختلفی می‌تواند سبب بروز اختلال در آن شود. این دلایل ممکن است شامل گزینه‌های زیر باشد:

  1. اختلالات ژنتیکی و ناهنجاری هر یک از کوروموزوم‌ها (پدر یا مادر)
  2. سن بالای مادر و بارداری بالای 35 سال
  3. سوء تغذیه و رژیم غذایی غلط
  4. اعتیاد مادر به مواد مخدر یا نوشیدنی‌های الکلی
  5. مشکلات ناشی از عدم تعادل هورمونی مانند مشکلات تیروئید، ترشح انسولین و …
  6. ابتلا به دیابت و عدم کنترل آن
  7. فشار خون بالا
  8. مشکلات عدیده برای دهانه رحم مانند شکل غیر طبیعی دهانه رحم
  9. اضافه وزن و چاقی بیش از حد مادر
  10. مصرف برخی از داروها و در نظر نداشتن عوارض احتمالی آن (مادران باید برای پیشگیری از بروز علائم سقط جنین حتما به پزشک خود در رابطه با مصرف داروها و دوران بارداری اطلاع دهند)
  11. فشار خون بالا
  12. سقط‌های مکرر
  13. فعالیت بدنی غلط، سنگین و ضعف مادر
مطلب پیشنهادی
عصبانیت در بارداری - (شناخت عوامل خشم + راهکار)

با بروز علائم سقط جنین چه باید کرد؟

سریع‌ترین کاری که هر مادر در دوران بارداری پس از مشاهده علائم نگران کننده باید انجام دهد، حفظ آرامش و مراجعه فوری به پزشک است. در صورت مراجعه به موقع ممکن است هنوز جنین سقط نشده باشد و بتوان با اقدامات پزشکی مناسب از سقط جلوگیری شود یا حتی اگر جنین سقط شده باشد اقدامات لازم برای خارج شدن کامل آن انجام شود.

مادر بعد از سقط جنین برای پیشگیری از بروز مشکلاتی از جمله عفونت واژن یا عفونت رحم حتما باید تحت مراقبت‌های پزشکی تا مدت قرار گرفته شود. در صورت بروز علائم سقط جنین بهتر است به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه شود.

نکات پایانی

در این متن به طور کامل برجسته‌ترین علائم سقط جنین را برایتان بیان کردیم. عدم آگاهی مادران نسبت به اطلاع از موارد مهم دوران بارداری ممکن است سلامت جنین و حتی خود آنها را به خطر اندازد. برای پیشگیری از این موضوع حتما باید دوران بارداری تحت مراقبت پزشک به پایان رسانده شود به ویژه برای مادرانی که سقط جنین برای چندمین بار تکرار شده است.

مطلب پیشنهادی
رازیانه در بارداری چه فواید و خطراتی به همراه دارد؟

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *