بیماری ها و سلامت

هر آنچه از پولیپ بینی باید دانست + راهکار درمان خانگی

پولیپ بینی رشد مخاطی است که در بینی یا سینوس ها ایجاد می شود. این تومور ها بسیار رایج هستند و ممکن است بر اثر آلرژی، التهاب یا عفونت ایجاد شوند. به طور معمول ، پولیپ بینی هیچ علامتی ایجاد نمی کند.

بر خلاف برخی از انواع دیگر پولیپ ها، آن ها معمولاً غیر سرطانی هستند. در برخی موارد، علائمی وجود دارد و این موارد شامل خارش، آبریزش بینی، عطسه، مشکل در تنفس و موارد دیگر است.
در این مطلب با استناد به منابع علمی به شناخت و راهکار درمان خانگی این بیماری پرداخته ایم.

پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی چیست؟

هنگامی که در ناحیه پرده ی حلق و بینی سلول ها شروع به تکثیر غیر عادی می کنند، برآمدگی را ایجاد می شود که به آن پولیپ بینی می گویند. رشد این سلول ها در 99 درصد موارد سرطانی نمی باشد. از طرفی این بیماری تقریبا در تمامی جهان شایع است. 

مطلب پیشنهادی
سرماخوردگی در بارداری ، بهترین راه درمان و پیشگیری چیست؟

دلایل ایجاد پولیپ در بینی چیست؟

پولیپ بینی در بافت ملتهب مخاط بینی رشد می کند. مخاط یک لایه بسیار مرطوب است که به محافظت از قسمت داخلی بینی افراد می پردازد. یکی از عملکرد های مخاط این می باشد که، هوای تنفسی را مرطوب کند.

اما در حین عفونت یا سوزش ناشی از حساسیت، مخاط بینی متورم و قرمز می شود و این امکان وجود دارد، مایعی تولید کند که از لایه مخاط بیرون بیاید. با تحریک طولانی مدت مخاط، ممکن است پولیپ ایجاد شود.

پولیپ یک رشد شبیه به سلول های سرطانی (مانند یک کیست کوچک) است که قادر می باشد، راه های بینی را مسدود کند. اغلب محرک هایی برای ایجاد پولیپ وجود دارد. این محرک ها شامل موارد زیر می شود:

  • عفونت های مزمن یا عود کننده سینوسی
  • آسم
  • رینیت آلرژیک (تب یونجه)
  • فیبروز کیستیک
  • سندرم چرگ-اشتراوس
  • حساسیت به داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا آسپرین
  • این امکان وجود داشته دارد پولیپ بینی در برخی از افراد زمینه وراثتی داشته باشد. ژن این افراد به گونه ای است که، باعث می شود مخاط آن ها در مقابل التهاب واکنش نشان دهد.
مطلب پیشنهادی
9 علت برای اینکه روزانه 20 دقیقه پاهای خود را بالا نگه دارید

علائم پولیپ بینی چگونه است؟

پولیپ های بینی بافتی نرم دارند و اغلب بدون هیچ دردی در محل عبور تنفس در ناحیه بینی قرار دارند. مکان پدید آمدن این تومور های بینی بیشتر در مناطقی رخ می دهد که سینوس های فوقانی در بینی تخلیه می شود. (جایی که چشم ها، بینی و گونه ها دیده می شود).

می توان اینگونه گفت اکثریت تا پولیپ در ناحیه بینی از خود نشانه ای بروز نداده است از وجود این برجستگی داخل بینی خود بی خبر هستند؛ چرا که پولیپ ها هیچ احساس عصبی در خود ندارند. پولیپ ها می توانند به اندازه کافی بزرگ شوند تا مجاری بینی فرد را مسدود کنند و در نتیجه گرفتگی مزمن ایجاد شود، در این زمان علائم زیر خود را نشان می دهند:

  • حسی که بینی مسدود شده است
  • آبریزش بینی
  • مخاط از پشت گلو خارج و وارد نای می شود
  • بی حسی در ناحیه بینی
  • گرفتگی بینی
  • کاهش حس بویایی
  • تنفس از طریق دهان
  • احساس فشار در پیشانی یا صورت
  • آپنه خواب
  • خروپف کردن
مطلب پیشنهادی
جوراب واریس چه فوایدی دارد؟ بررسی ممنوعیت مصرف

نکته: در صورت وجود عفونت سینوسی علاوه بر پولیپ ، ممکن است درد یا سردرد نیز ایجاد شود.

برای پولیپ بینی چه درمانی وجود دارد؟

برای پولیپ بینی چه درمانی وجود دارد

داروها و پولیپ بینی

داروهایی که باعث کاهش التهابات می شوند این امکان را دارند که به کاهش اندازه پولیپ و تسکین علائم احتقان کمک کنند.

پاشیدن استروئیدهای بینی می تواند با کوچک کردن پولیپ، آبریزش بینی و احساس انسداد را کاهش دهد. با این حال، اگر مصرف آن ها را متوقف شود، ممکن است علائم به سرعت بازگردند.
نمونه هایی از استروئیدهای بینی شامل موارد زیر می باشد:

  • فلوتیکازون (فلوناز، ورمیست)
  • بودزوناید (رینوکورت)
  • مونتازون (Nasonex)
  • استروئید خوراکی یا تزریقی مانند پردنیزولون.

نکته: این دارو ها به دلیل عوارض جانبی جدی که با خود دارند، از جمله احتباس مایعات، افزایش فشار خون و فشار زیاد در ناحیه چشم ها، راه حل مناسبی برای مصرف طولانی مدت نیستند.

نکته: آنتی هیستامین ها یا آنتی بیوتیک ها نیز همچنین ممکن است آلرژی یا عفونت های سینوسی ناشی از التهاب در بینی را درمان کنند.

عمل جراحی برای پولیپ تنفسی

اگر علائم فرد مبتلا به پولیپ بینی با درمان دارویی در حال بهبود نباشد، جراحی می تواند این برجستگی های گوشتی داخلی را به طور کامل از بین ببرد. نوع عمل بستگی به اندازه پولیپ دارد.

مطلب پیشنهادی
علائم فشار خون پایین را بشناسید + 7 راه درمان موثر

پولیپکتومی یک عمل جراحی سرپایی است که با یک دستگاه مکش کوچک یا یک میکروهیبرید انجام می شود که بافت نرم از جمله مخاط را بریده و از بین می برد.

برای پولیپ های بزرگتر، پزشک با استفاده از یک آندوسکوپ نازک و انعطاف پذیر که به آن یک دوربین کوچک وصل می باشد همراه با ابزارهای کوچک وارد بینی می کند. در انتها یک عمل جراحی سینوس آندوسکوپی انجام می دهد.
پزشک، آندوسکوپ را به داخل بینی فرد وارد می کند، با این عملکرد پولیپ یا سایر انسدادها را پیدا کرده و آن ها را خارج می کند.

نکته: پس از عمل جراحی اسپری بینی و شستشوی بینی می تواند مانع از بازگشت پولیپ ها شود. به طور کلی، کاهش التهاب معابر بینی با اسپری بینی، داروهای ضد حساسیت و شستشوی شور می تواند به جلوگیری از ایجاد پولیپ بینی کمک کند.

نکته : حتی پس از جراحی، پولیپ های بینی ممکن است در 15 درصد از مبتلایان به مشکل مزمن بینی، دوباره رشد پیدا کند.

درمان خانگی پولیپ بینی

پزشکان ممکن است اسپری بینی یا پردنیزون را برای تسکین پولیپ بینی تجویز کنند، که می تواند علائم بیماری را متوقف کند یا از فرد بیمار کاملا از پولیپ خلاص شود. همچنین این امکان نیز وجود دارد علائم و پولیپ ها مجدد به عقب برگردند.

مطلب پیشنهادی
کولیت روده ؛ از نشانه‌های ابتلا تا تشخیص دقیق و راهکارهای درمانی

بسیاری از افراد هستند که علاوه بر درمان دارویی به دنبال درمان های طبیعی خانگی نیز می گردند. در ادامه این مقاله بررسی می شود که چه درمان خانگی قادر می باشد به بهترین وجه برای بیمار موثر واقع شود.

1. تاثیرات فلفل کاین بر پولیپ بینی

این فلفل تند حاوی کپسایسین است. مطالعات نشان می دهد که این ترکیب می تواند به پاکسازی سینوس ها کمک کند. یک مطالعه در سال 2011 نشان داد ترکیبات این ادویه به عنوان یک اسپری بینی موثر واقع بوده اند.

در حالی که در یک تحقیق جدید، در سال 2014، مصرف خوراکی آن بیشترین تاثیر را برای درمان پولیپ بینی داشته است. یک سال بعد، نشان داده می شود که کپسایسین باعث تسکین التهاب، باز شدن معابر بینی و تقویت ایمنی می شود. 

نکته: البته این نظریه نیز وجود دارد که فلفل کاین می تواند در تسکین علائم پولیپ بینی و علل خود پولیپ نقش بسیار کمی داشته باشد.

2. استفاده از محلول نمکی 

استفاده از محلول نمکی یا آب مقطر به طریقه ی آبیاری بینی، ممکن است علائم ناشی از پولیپ بینی را کاهش دهد. همچنین این امکان وجود دارد، به از بین بردن علل پولیپ مانند آلرژی یا عفونت سینوس نیز کمک کند.

مطلب پیشنهادی
درد قفسه سینه و 15 علت اصلی آن به همراه راه درمان

آبیاری بینی با محلول آب نمک شامل استفاده از یک وسیله شبیه به گلدان کوچک است که از طریق آن مجاری بینی و سینوس ها کاملا شستشو داده می شوند و التهابات و عفونت ها سپس از طریق حلق خارج خواهند شد.

3. استنشاق بخار

بخور یا استنشاق بخار آب گرم یکی از ساده ترین راهکار های درمان خانگی پولیپ بینی محسوب می شود. تحقیقات نشان می دهد، به همراه آبیاری بینی با آب مقطر، استنشاق بخار ممکن است به کاهش علائم شایع در پولیپ بینی کمک کند.
استنشاق بخار شامل دوش، سونا بخار گرم، دستگاه رطوبت ساز و حتی بخار آب جوشانده شده بر روی اجاق گاز می باشد.

در آخر:

این نکته را باید ذکر کرد که اگر برای درمان این بیماری اقدام نشود، این امکان وجود دارد فرد مبتلا به پولیپ بویایی خود را برای همیشه از دست بدهد. با این وجود توصیه می شود، درمان آن جدی گرفته شود. همچنین با استفاده از راهکار های خانگی معرفی شده جلوی پیشرفت آن به خوبی گرفته خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
سنگ کیسه صفرا | از چیستی تا نحوه درمان و رژیم غذایی

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *