رژیم گلایسمی چیست؟ روند کاهش وزن اصولی با 8 نکته این رژیم
رژیم گلایسمی تاثیر به سزایی در تنظیم قند خون در کنار کاهش وزن را ایجاد میکند. در طول این رژیم قوانین یا بایدها و نبایدهایی وجود دارد که باید آنرا رعایت کرد. در این متن به طور کامل در مورد این رژیم توضیحاتی را ارائه خواهیم داد تا در مورد پیش گرفتن روند این رژیم اطلاعات کاملی کسب کنید.
رژیم گلایسمی چه رژیمی است؟
شاخص گلیسمی عددی بین صفر تا صد است که برای نشان دادن جذب کربوهیدرات در بدن به کار برده میشود. عدد صد به این معنی است که جذب بالایی در بدن دارد و گلوکز از آنجایی که سریعترین جذب را دارد این مقدار را به خود اختصاص داده است.
محاسبه این موارد بسیار مهم برای افرادی که به دیابت یا اضافه وزن دچار هستند، به شمار میرود. از این طریق میتوانند وزن خود را کاهش داده و علاوه بر آن سبب بهبود و کنترل قند خون یا تنظیم سطح انسولین خون شوند.
مواد غذایی مفید برای کاهش وزن و کاهش قند خون دارای شاخص گلیسمی 55 هستند و خوراکیهایی که شاخص گلیسمی بالای 70 داشته باشند برای رژیم گلایسمی بسیار مضر محسوب میشوند. از این مواد مضر در طول این رژیم نباید مصرف کرد.
رژیم گلایسمی چگونه باعث کاهش وزن میشود؟
بالا بودن سطح قند خون و عدم ترشح متعادل انسولین دلیل محکمی برای به خطر افتادن سلامتی است. این موضوع بسیار موثر در کیفیت عمر است و زندگی سلامت فرد را میتواند به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
از این رو بهتر است مواد غذایی مصرف شوند که شاخص گلیسمی پایینی دارند. به کمک آنها میتوان به سلامت کلی بدن دست یافت و همراه با آن به کاهش وزن و تناسب اندام نیز رسید. این موضوع سبب میشود از بیماریهای ناشی از اضافه وزن نیز دور ماند.
مشکلاتی مانند بیماریهای قلبی و عروقی، فشار به برخی از قسمتهای اسکلت استخوانی مانند آسیب به زانوها، فشار خون بالا، قند خون بالا یا دیابت و بسیاری از مشکلات دیگر که کیفیت عمر را تحت تاثیر قرار میدهند بر اثر چاقی و اضافه وزن بیشتر اتفاق میافتند.
چه نکاتی باید در رژیم گلایسمی رعایت شوند؟
- پروتئین بیشتر و کربوهیدرات کمتر باید در این رژیم جا داده شود.
- ورزش و فعالیت بدنی مناسب باید در طول رژیم باید وجود داشته باشد. در واقع فعالیت بدنی مناسب بیش از 40 دقیقه در طول روز بهتر است انجام شود.
- کالری مواد غذایی مصرفی در طول روز باید محاسبه شود.
- مواد غذایی حاوی فیبر را در طول روز بیشتر مصرف کنید.
- انواع نوشیدنیهای مضر و گازدار که با شیرین کننده مصنوعی تهیه شدهاند باید حذف شوند.
- کافئین موجود در قهوه به کاهش وزن ناشی از افزایش چربیسوزی کمک خواهد کرد.
- بیش از حد خود را گرسنه نگه ندارید و در طول رژیم وعدههای غذایی را با تعداد بیشتر و مقدار کمتر داشته باشید.
- نوشیدنیهای الکلی را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
مواد غذایی مناسب برای رژیم گلایسمی
در طول این رژیم غذایی علاوه بر کاهش قند خون، میتوان به کاهش وزن نیز دست یافت. زیرا تمرکز اصلی مصرف مواد غذایی در این رژیم غذاهای سالم، کم قند و بی ضرر است. این مواد غذایی سالم که میتوان آنها را به اندازه متعادل اما دفعات بیشتر از سایر موارد استفاده کرد شامل موارد زیر میشود:
- انواع حبوبات
- سبزیجاتی از جمله قارچ، لوبیا سبز، گوجه، انواع کلم، سبزیجات پهن برگ سبز مانند اسفناج و…
- انواع میوه شامل سیب، هلو، زردآلو، گیلاس، آلو، پرتقال و…
این موارد نام برده شده را میتوان به اعتدال در رژیم گلایسمی استفاده کرد. اما در مقابل مواد غذایی وجود دارند که باید آنها را کمتر استفاده کرد یا حتی برخی را از رژیم غذایی روزانه حذف کرد که شامل گزینههای زیر میشود:
- میوههایی از جمله انجیر، خرما، انگور، کیوی، موز، آناناس، هندوانه
- سبزیجات نشاستهای از قبیل سیب زمینی، هویج پخته شده، کدو سبز
- نان و غلات از جمله برنج، آرد گندم، ذرت بوداده و…
- عسل
- انواع شیرینی، کیک و مواد قندی
حتی طرز طبخ مواد غذایی نیز میتواند در شاخص گلیسمی آنها موثر باشد و فرد باید برای مصرف غذای سالم در طول رژیم، شاخص گلایسمی آنرا در نظر داشته باشد. با اینکه چربی به افزایش وزن منجر میشود، اما به پایین آمدن شاخص گلیسمی کمک خواهد کرد و مقدار متعادلی از انواع خوب آن (مانند روغن زیتون یا روغن کانولا) را میتوانید برای طبخ غذا استفاده کنید.
نکات پایانی
بسیاری از افرادی که از بیماری دیابت و حتی ناراحتی قلبی رنج میبرند میتوانند از این رژیم پیروی کنند. اما بهتر است در مورد روند صحیح آن و مقدار مواد غذایی که میتوانند در طول روز مصرف کنند از پزشک متخصص تغذیه مشاوره بگیرند. از این طریق روندی صحیح را پیش گرفته و میتوانند به سلامت بدن و کاهش وزن دست یابند.