خواص کدو حلوایی در 7 مورد و ویتامینهای تشکیل دهنده آن
خواص کدو حلوایی که با نام کدو تنبل نیز معروف است، گزینههای مختلفی را شامل میشود که معروفترین آنها تقویت بینایی و سلامت پوست است. کدو تنبل معمولا اشکال مختلفی دارد و از طیف رنگی زرد تا نارنجی یا حتی گاهی سبز نیز ممکن است وجود داشته باشد.
این نوع از خانواده کدوها دارای پوست ضخیمتری نسبت به سایر انواع کدو هستند. کدو تنبل یکی از انواع کدوها است که مخصوص فصل زمستان است. کدو حلوایی بومی آمریکای شمالی است که در سایر مناطق مانند استرالیا، اروپا و… نیز امروزه استفاده میشود.
اهمیت این نوع از کدو برای بومیان آمریکای شمالی در مراسم شکرگذاری و هالووین بسیار زیاد است. از آن در رژیم غذایی برای دریافت خواص بی شماری که به همراه دارد، امروزه در اکثر کشورها بهره میبرند. نکته جالبی که در رابطه با کدو حلوایی جود دارد، این است که با اینکه از نظر علمی نوعی میوه است، آنرا اغلب به عنوان یک گیاه یا سبزیجات میشناسند. پیشنهاد میکنیم با ادامه متن همراه باشید تا در رابطه با این ماده غذایی مقوی اطلاعات کاملتری را در اختیارتان قرار دهیم.
مطالب مرتبط با خواص کدو حلوایی
- خواص ریواس چیست و مواد مغذی آن کدام است؟
- 11 خاصیت انبه برای حفظ سلامتی و جنبههای درمانی آن را بشناسید.
- برای آشنایی با 16 خاصیت مهم سیر کلیک کنید.
ارزش غذایی کدو حلوایی
برای اینکه خواص کدو حلوایی را برایتان بیان کنیم، بهتر است در ابتدا با مواد تشکیل دهندهی آن آشنایتان کنیم. یکی از برجستهترین گزینههایی که در ترکیبات کدو حلوایی وجود دارد، به ویتامین A مربوط میشود. رنگ نارنجی آن نیز از رنگدانههای مفید و بتاکاروتن در آن خبر میدهد.
اما این تمام مواد تشکیل دهنده کدو تنبل را شامل نمیشود. به جدول زیر توجه کنید تا به ارزش غذایی 2 پیمانه کدو تنبل که معادل 245 گرم است پی ببرید.
مواد تشکیل دهنده | مقدار موجود در 245 گرم کدو حلوایی پخته شده |
کالری | 49 کیلو کالری |
کربوهیدرات | 12 گرم |
فیبر | 3 گرم |
پروتئین | 2 گرم |
چربی | 0.2 گرم |
ویتامین A | 245 درصد نیاز روزانه |
ویتامین C | 19 درصد نیاز روزانه |
ویتامین B2 | 11 درصد نیاز روزانه |
ویتامین E | 10 درصد نیاز روزانه |
پتاسیم | 16 درصد نیاز روزانه |
مس | 11 درصد نیاز روزانه |
منگنز | 11 درصد نیاز روزانه |
آهن | 8 درصد نیاز روزانه |
خواص کدو حلوایی شامل گزینههای متعددی است که از این مواد تشکیل دهنده حاصل میشود. اما علاوه بر موارد بیان شده در جدول، گزینههای دیگری از جمله منیزیم، روی، فولات، برخی دیگر از انواع ویتامین B و همینطور فسفر را به همراه دارد. در ادامه خواص کدو تنبل را به طور کامل بیان خواهیم کرد تا از آن در فصل زمستان بیشتر استفاده کنید.
طبع کدو حلوایی چیست؟
در مورد اینکه مزاج یا طبع کدو حلوایی چیست، باید توجه کرد که طبعی سرد و تر را برای بدن به همراه دارد. از این رو اغلب مصلح آنرا زیره سیاه یا نعناع معرفی میکنند.
مهمترین خواص کدو حلوایی برای بدن
کدو تنبل که به کدو حلوایی نیز معرفی میشود از نظر شکل ظاهری شامل دو نوع است. برخی به نوعی که کامل گرد است کدو تنبل میگویند و برخی دیگر به نوعی که قسمتی از آن کمی کشیده تر است کدو حلوایی میگویند. به گفته برخی از افراد نوع کشیده مقدار پتاسیم و ویتامین بیشتری را به همراه دارد اما از نظر تغذیهای و خاصیتی هر دو مدل یکسان هستند. در ادامه به برجستهترین خواصی که به همراه دارند اشاره خواهیم کرد.
1. خاصیت آنتی اکسیدانی بالا برای پیشگیری از بیماریهای مزمن
همانطور که از مواد تشکیل دهنده و ارزش غذایی کدو حلوایی مشخص شد، خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی را به همراه دارد. مبارزه با رادیکالهای آزاد برای پیشگیری از بیماریهای مزمن، نکته بسیار مهمی است که با تغذیه سالم میتوان به آن دست یافت.
حتی گاهی رادیکالهای آزاد توسط فرآیند متابولیسم بدن تولید میشوند و با اینکه ناپایدار هستند، در تکثیر باکتریهای مضر نقش به سزایی دارند. رادیکالهای آزاد زمانی که بیش از حد شوند استرس اکسیداتیو را به همراه خواهند داشت و زمینه ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و بیماریهای مزمن مهیا خواهد شد.
بتا کاروتن، آلفا کاروتن و بتا کریپتوکسانتین از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که از خواص کدو حلوایی میتوان نام برد. این سه گزینه بسیار موثر و عالی برای خنثی سازی رادیکالهای آزاد هستند و از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری میکنند. طبق مطالعات انجام شده:
- خواص آنتی اکسیدانی پوست را در مقابل آسیب اشعههای خورشید محافظت میکند
- از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند
- خطر ابتلا به بیماریهای چشمی را کاهش میدهد
2. تقویت و ویتامینه کردن بدن
خواص کدو حلوایی ناشی از مواد مغذی و ویتامینی موجود در آن است. کدو تنبل سرشار از مواد مغذی و یتامینهایی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
سرشار از ویتامین A و بتاکاروتن
ویتامین A برای تقویت سیستم دفاعی بدن یکی از ویتامینهای بسیار مفید است. بدن را تقویت کرده و در مقابل عفونتها مبارزه میکند. افرادی که از کمبود این ویتامین برخوردار هستند سیستم دفاعی ضعیفتری نسبت به سایر افراد دارد.
خواص کدو حلوایی و تامین ویتامین C
کدو حلوایی سرشار از ویتامین C است. این یعنی افزایش تعداد گلبولهای سفید در خون که سبب تقویت ایمنی بدن میشود. تقویت سلولهای ایمنی بدن تاثیر به سزایی در بهبود و ترمیم زخمها خواهد داشت.
منبعی عالی از ویتامین E
علاوه بر ویتامین C و ویتامین A، کدو حلوایی منبعی عالی از ویتامین E است. فولات و آهن نیز در کنار این ویتامینها وجود دارد که به تقویت سیستم دفاعی بدن منجر خواهد شد.
3. خواص کدو حلوایی برای تقویت بینایی
مواد تشکیل دهنده کدو حلوایی شامل ویتامین A بالایی است که در کنار آن لوتئین و زاگزانتین نیز وجود دارد. هر سه گزینه مواردی هستند که برای تقویت بینایی ضروری محسوب میشوند.
البته بدیهی است که با بالا رفتن سن، بینایی کاهش مییابد. نکته خوب و مطلوب اینجاست که با مصرف مواد غذایی مفید و سالم میتوان از خطر کاهش بینایی کاست. کدو تنبل از نظر ارزش غذایی بسیار مفید است و خطر کاهش بینایی ناشی از افزایش سن را به حداقل میرساند.
مصرف آن با رساندن بتاکاروتن به بدن، نیاز ویتامین A را تامین میکند. طبق تحقیقات انجام شده، کمبود ویتامین A یکی از دلایل شایع نابینایی است. حتی دریافت ویتامین A به میزان کافی میتواند تا حد به سزایی خطر ایجاد آب مروارید را که آن هم یکی دیگر از دلایل نابینایی محسوب میشود را کاهش دهد.
علاوه بر این موارد مصرف کدو حلوایی به دریافت لوتئین و زاگزانتین به بدن منجر میشود که خطر تباهی لکه زرد (ماکولا) را که وابسته به افزایش سن است میکاهد.
حتی به دلیل رساندن ویتامینهایی از جمله ویتامین C و E که آنتی اکسیدانهای قوی هستند، از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد به چشمها جلوگیری خواهد شد.
4. خواص کدو حلوایی برای لاغری و کاهش وزن
کدو تنبل حاوی مواد مغذی بسیاری است اما کالری کمی را به همراه دارد. از این رو میتواند منبعی عالی برای دریافت مواد مغذی محسوب شود. یعنی با مصرف یک پیمانه کدو حلوایی کمتر از 50 کالری به بدن رساندهایم اما 94 درصد از این وزن را آب تشکیل داده است.
کدو تنبل از گزینههایی مانند برنج و سیب زمینی نشاسته و کربوهیدرات کمتری دارد و با کالری کمی که به بدن میرساند منبعی برای دریافت ویتامینها و سایر مواد مغذی است. علاوه بر این موضوع حاوی فیبر است که برای مهار کردن اشتها گزینه بسیار مهمی محسوب میشود. دریافت فیبر بیشتر در منوی غذایی به کاهش وزن سریعتر میانجامد.
5. خواص کدو حلوایی برای پیشگیری از سرطان
محتویات آنتی اکسیدانی موجود در کدو حلوایی، به پیشگیری از انواع سرطان منجر میشود. امروزه سرطان به عنوان یک بیماری شایع در تمام جوامع، با تکثیر غیر طبیعی سلولها ایجاد میشود. علاوه بر این موضوع سلولهای سرطانی رادیکالهای آزاد تولید خواهند کرد که به این تکثیر سلولی سرعت میبخشند.
کدو حلوایی حاوی کارتینوئیدها است که خواص آنتی اکسیدانی بالایی را به بدن میرسانند. آنتی اکسیدانها در بدن برای خنثی سازی رادیکالهای آزاد ضروری هستند که از ایجاد برخی از انواع سرطانها پیشگیری میکنند.
طبق مطالعات انجام شده، دریافت بیشتر آلفا کاروتن و بتا کاروتن در افراد مختلف، سبب پیشگیری از خطر ابتلا به سرطان معده شده است. بر طبق مطالعاتی دیگر افرادی که مصرف کارتینوئید بیشتری داشتند خطر ابتلا به سرطان حنجره، سرطان سینه، سرطان لوزالمعده و سایر سرطانها را کمتر داشتند.
6. خواص کدو حلوایی برای قلب و عروق
مواردی از جمله ویتامین C، فیبر و پتاسیم برای سلامت قلب بسیار ضروری هستند. کدو تنبل حاوی این مواد مغذی و ویتامین C است که به سلامت و تقویت قلب کمک شایانی میرساند.
افرادی که مصرف پتاسیم بیشتری دارند، نسبت به افرادی که از آن کمتر مصرف میکنند، فشار خون پایینتری خواهند داشت و خطر سکته مغزی در آنها کاهش خواهد یافت. این دو مورد برای بیماران قلبی آسیبی جدی به همراه خواهد داشت.
با دریافت خواص آنتی اکسیدانی بالایی که کدو حلوایی به همراه دارد، از کلسترول بد در مقابل اکسید شدن محافظت خواهد شد. وقتی کلسترول بد (LDL) اکسید میشود، در دیواره رگهای خونی انباشت میشوند. این موضوع خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را تشدید خواهد کرد. از این رو دریافت مواد غذایی که به بهبود این وضعیت میانجامند بسیار مهم است.
7. خواص کدو حلوایی برای سلامت پوست
یکی از انواع کارتینوئیدی که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود، بتاکاروتن است. در واقع با مصرف یک پیمانهی 245 گرمی از کدو تنبل پخته شده، مقدار 245 درصد ویتامین A مورد نیاز بدن به بدن رسانده میشود.
طبق تحقیقات انجام شده، کارتینوئیدهایی مانند بتاکاروتن، به عنوان ضدآفتابی طبیعی در بدن عمل میکنند. کارتینوئید به اندامهای مختلفی مانند پوست منتقل میشود که از سلولهای پوستی در مقابل رادیکالهای آزاد و آسیبهای ناشی از اشعه ماورا بنفش محافظت خواهد کرد.
علاوه بر این موارد خواص کدو حلوایی با رساندن ویتامین C به بدن گزینههای متعددی را به همراه دارد. در واقع بدن برای کلاژنسازی (پروتئینی برای سلامت، تقویت و جوانسازی پوست) به ویتامین C نیاز دارد. پس برای جوان ماندن بهتر است از این منبع غذایی به اعتدال استفاده کرد.
کدو حلوایی با رساندن ویتامین E، زانگزانتین و همینطور لوتئین به بدن، خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی را به بدن میرسانند. این موضوع علاوه بر افزایش قدرت دفاعی پوست، سبب شادابی و پیشگیری از چین و چروک پوست خواهد شد.
افزودن کدو حلوایی به رژیم غذایی
برای بهرهمندی از خواص فوق العاده کدو حلوایی که در این متن بیان شد، بهتر است آنرا بیشتر از سابق در رژیم غذایی مصرف کرد. این ماده غذایی کاربردی آسان در آشپزی دارد که میتوان آنرا به راحتی در منوی غذایی جای داد.
مزه آن اغلب شیرین است و طعمی متمایل به طعم هویج دارد. از آن میتوان برای تهیه دسرهایی مانند کاستر، مربا و مارمالاد، تارت، پای کدو حلوایی و حتی پنکیکها و کیکهای خانگی استفاده کرد.
حتی در تهیه برخی از انواع غذاها مانند سوپ، آش، پاستاها، بشقاب سبزیجات بخارپز شده و حتی به عنوان یک میان وعده عالی با کمی شکر استفاده کرد.
با اینکه انواع کدو تنبل یا کدو حلوایی کمی پوست سفتی دارند، برای جدا کردن آن با سختی مواجه نخواهید شد. البته پیشنهاد میکنیم برای اینکه خواص بیشتری از آن را دریافت کنید، از آن با پوست در غذاهای میکس شده استفاده کنید. اما پیش از آن فراموش نکنید که بهتر است دانههای داخل آنرا خارج کنید.
البته دانههای کدو تنبل نیز خالی از خاصیت نیستند و میتوانید این دانهها را شسته و خشک کنید. سپس برای دریافت خواص آنها مانند تخمه آنها را میل کنید. از این رو به سلامت مثانه و قلب نیز کمک کردهاید.
سادهترین روش مصرف کدو حلوایی
برای اینکه از خواص کدو حلوایی دور نمانید بهتر است سادهترین روش استفاده از آن را برایتان بیان کنیم:
- کدو را بشوئید و دانههای داخل آن را خارج کنید
- به قطعاتی متناسب آنرا تقسم کنید
- درون قابلمهای مناسب قرار دهید
- مقدار مناسبی مانند 2 لیوان آب داخل آن اضافه کنید
- آنرا روی حرارت ملایم قرار دهید
- بعد از یک الی یک ساعت و نیم کدو پخته است
- آنرا به همراه کمی شکر میل کنید
- یا درون میکسر ریخته و با خامه و شکر مخلوط کنید سپس میل کنید
این نوع از استفاده کدو تنبل به ویژه در فصل سرد سال یکی از لذتبخشترین میان وعدهها محسوب میشود.
مطالب مرتبط با خواص کدو حلوایی
- خواص ریواس چیست و مواد مغذی آن کدام است؟
- 11 خاصیت انبه برای حفظ سلامتی و جنبههای درمانی را بشناسید.
- برای آشنایی با 16 خاصیت مهم سیر کلیک کنید.
جمعبندی
خواص کدو حلوایی برای تقویت سیستم دفاعی بدن و تقویت بینایی به اثبات رسیده است. این موضوع ناشی از ویتامینها و مواد مغذی مفیدی است که به همراه دارد. برای استفاده از آن روشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید آنرا به صورت پوره در آورده و یا در تهیه کیک و سوپ استفاده کنید.
چقدر خوب و کامل ممنونم
با سلام
ممنون از توجهتون