درمان دیسک کمر با روشهای ایمن (تشخیص دیسک کمر)
درمان دیسک کمر میتواند برای بیماران از راههای مختلف انجام شود.
هدف اصلی از درمان دیسک کمر، تسکین درد و سایر علائم ناشی از دیسک کمر است.
همواره باید در نظر داشته باشیم که درمان دیسک کمر برای هر بیمار به عوامل مختلفی همچون موارد زیر بستگی دارد:
منبع درد
شدت درد
علائم خاصی که بیمار بروز میدهد.
اما برای پیش گرفتن درمان، گزینههای متعددی وجود دارد. درمانهای فیزیکی، دارو درمانی و مصرف داروها، جراحی و بسیاری از موارد دیگر برای درمان دیسک کمر هستند که پزشک گزینه مناسب برای هر فرد را مشخص میکند. در ادامه این مقاله نکات متعددی را در این مورد مطرح خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط با درمان دیسک کمر
- شایعترین علائم دیسک کمر را بشناسید.
- 9 ورزش برای دیسک کمر را یاد بگیرید.
- علائم کمر درد عصبی را بشناسید.
تشخیص دیسک کمر برای درمان موثر
تشخیص بیماری نیمی از درمان است.
به همین دلیل باید در ابتدا دیسک کمر به خوبی تشخیص داده شود تا بسته به شدت آن، راه درمان مناسب انتخاب شود.
وقتی دیسک کمر برای فرد تشخیص داده میشود، معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام خواهد شد. برای این معاینه از فرد خواسته میشود، دراز کشیده و پاها را به حالتهای مختلف حرکت دهد تا بتواند علت درد را تشخیص دهد. همچنین از موارد زیر برای معاینه عصبی کمک گرفته میشود:
قدرت عضلانی
توانایی راه رفتن و بررسی هر اشکالی در راه رفتن
بررسی بازخورد و حساسیت به لمس آرام، لرزش و سوزن
در خیلی از موارد، تشخیص دیسک کمر به کمک معاینه فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی ضروری است. در صورتی که فرد به بیماری دیگری مشکوک باشد و یا اینکه عصب تحت تاثیر قرار گرفته باشد، احتمالا انجام آزمایشاتی که در ادامه مطرح خواهیم کرد، توصیه خواهد شد.
1. تصویر برداری با استفاده از اشعه ایکس
اشعه ایکس به تنهایی دیسک کمر را تشخیص نمیدهد. اما میتواند سایر علل کمر درد مانند عفونت، مشکل تراز بندی ستون فقرات، شکستگی استخوان و وجود تومور را رد کند.
2. سی تی اسکن
در سی تی اسکن یک سری تصاویر را با استفاده از اشعه ایکس از جهات مختلف میگیرند. سپس تصویر مقاطعی از ستون نخاع و ساختارهای اطراف آن ایجاد میکند که میتواند برای تشخیص دقیق، تاثیر بیشتری داشته باشد.
3. انجام ام آر آی برای تشخیص و درمان دیسک کمر
ام آر آی به کمک امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی برای ایجاد تصاویری از ساختار داخلی بدن و ستون فق استفاده میشود.
با کمک بررسی نتیجه ام آر آی میتوان محل دقیق دیسک کمر را تشخیص داد و متوجه شد کدام اعصاب تحت تاثیر قرار گرفته است.
میلوگرام مادهای رنگی است که قبل از گرفتن اشعه ایکس به مایع نخاع تزریق میشود. این آزمایش میتواند فشار بر نخاع یا اعصاب را به دلیل وجود چندین دیسک مشخص کند.
4. آزمایشات عصبی
الکترومایوگرام و مطالعات هدایت عصبی، شدت حرکت تکانههای الکتریکی در امتداد بافت عصبی را تشخیص میدهند. این روش میتواند به طور دقیقتری محل آسیب عصبی را مشخص کند.
این آزمایش، تکانههای عصبی الکتریکی و همینطور عملکرد ماهیچهها و اعصاب را به کمک الکترودهایی که روی پوست قرار دارند، اندازهگیری میکند.
EMG یا الکترومیوگرافی توسط پزشک به وسیله الکترود سوزنی از طریق پوست به عضلات وارد خواهد شد. این آزمایش فعالیت الکتریکی عضلات را حین انقباض و استراحت، ارزیابی میکند. (منبع)
درمان دیسک کمر
برای درمان دیسک کمر، بعد از تشخیص شدت و محل درگیری، باید روش درمانی کاملا محافظه کارانه تعیین شود. معمولا اصلاح خیلی از فعالیتها برای پیشگیری از حرکتی که باعث درد میشود و همینطور مصرف داروهای مسکن، علائم را برای چند روز در فرد، تسکین میهد.
داروی بدون نسخه برای درمان دیسک کمر
داروهای مسکن که بدون نسخه پزشک ارائه میشوند، میتوانند درد خفیف تا متوسط را تسکین دهند. پزشکان ممکن است داروی مسکن را برای فرد تجویز کنند که شامل موارد زیر میشود:
استامینوفن
ایبوپروفن
ناپروکسن سدیم
تزریق کورتیزون
در مواردی که با مصرف داروهای خوراکی درد بهبود نیابد، ممکن است پزشک ترکیبات کورتیکو استروئیدی را برای فرد تجویز کند. این دارو به اطراف اعصاب نخاعی فرد تزریق میشود.
استفاده از شل کنندههای عضلانی
استفاده از شل کنندههای عضلانی، برای مواردی که گرفتگی عضلات ایجاد شده باشد، تجویز میشود. معمولا سرگیجه و کمی بیحسی از عوارض جانبی رایج این داروها هستند.
گاهی برای کاهش درد دیسک کمر نیز گزینهای مناسب است.
ترکیبات دارویی حاوی مرفین
اپیوئیدها یا ترکیبات حاوی مورفین، عوارض جانبی از جمله اعتیاد آور بودن را به همراه دارند. خیلی از پزشکان از تجویز چنین داروهایی اجتناب میکنند.
در صورتی که درد شدیدی فرد را درگیر کرده باشد، ممکن است متخصصین برای مدت کوتاهی دوز پاینی از چنین ترکیبات دارویی را توصیه کنند.
کدئین یکی از آنها است. از دیگر عوارض چنین ترکیباتی میتوان حالت تهوع، گیجی، یبوست و آرامشبخشی را نام برد.
فیزیوتراپی برای درمان دیسک کمر
ممکن است متخصصین برای تسکین درد، فیزیوتراپی را به فرد پیشنهاد کنند. مراجعه به یک فیزیوتراپیست متخصص، راهکاری عالی برای تسکین درد دیسک کمر خواهد بود. این تمرینات شامل موقعیتها و تمرینات مختلف برای فرد میشوند.
از روشهای زیر در کنار فیزیوتراپی ممکن است به کار برده شود:
- تحریکات الکتریکی و شوک
- استفاده از امواج اولتراسوند
- درمانهای دستی و ماساژ
- تمرین و حرکت درمانی
- مگنت تراپی
- اوزون تراپی
جراحی برای درمان دیسک کمر
تعداد خیلی کمی از افراد در نهایت به درمان به جراحی نیازمند میشوند. در صورتی که بعد از 6 هفته، درمانهای محافظه کارانه موثر واقع نشوند، پزشک جراحی را تجویز خواهد کرد.
به ویژه اگر موارد زیر همچنان ادامه داشته باشند:
- درد ضعیف کنترل شده
- احساس بی حسی و ضعف
- مشکل در راه رفتن و حتی ایستادن
- عدم توانایی در کنترل مثانه و روده برای دفع
برای جراحی دیسک کمر، جراحان میتوانند قسمت بیرون زده دیسک را بردارند. جراحان در موارد نادر کل دیسک را برمیدارند. در چنین مواردی مهرهها با پیوند استخوان ممکن است ترکیب شوند.
معمولا برای اینکه روند جوش خوردن استخوانها طی شود، ماهها زمان لازم است. اما برای تسهیل در این موضوع قطعهای فلزی را در ستون فقرات قرار میدهند تا بتوانند برای ستون فقرات ثبات ایجاد کنند.
در برخی از موارد نیز ممکن است جراح کاشت یک دیسک مصنوعی را توصیه کند.
جراحی لیزری برای درمان دیسک کمر
جراحی لیزری روش دیگری است که امروزه به کار برده میشود. این روش کمترین عوارض را به همراه دارد اما برای برخی از افراد مناسب است.
در این روش امواج الکترومغناطیسی به شکل تقویت شده، با پرتوهای متمرکز تابیده میشوند. معمولا این روش به دو صورت انجام میشود:
- استفاده از لیزرهای سرد یا کم توان
- استفاده از لیزرهای گرم یا سوپر لیزرهای پرتوان
تنها خطری که در پی این روش درمانی ممکن است وجود داشته باشد، آسیب به چشمها است که برای کنترل آن از عینکهای مخصوص برای بیمار و پزشک، حین انجام لیزر استفاده میکنند.
درمانهای خانگی برای دیسک کمر
علاوه بر مصرف داروهای مسکن که پزشک تجویز میکند، برخی از راهکارهای خانگی نیز میتوانند برای کنترل درد دیسک کمر موثر باشند. در ادامه این راهکارها را مطرح خواهیم کرد.
کمپرس سرد و گرم
در ابتدا بهتر است از کمپرس سرد برای تسکین درد و التهابات استفاده کرد. اما بعد از آن میتوان از کمپرس گرم و ملایم برای ایجاد آرامش و کاهش درد کمک گرفت.
پرهیز از خوابیدن بیش از حد در رختخواب
دراز کشیدن طولانی مدت در رختخواب ممکن است باعث خشک شدن مفاصل و ضعف عضلانی شود. این موضوع روند بهبودی و تسکین را با چالش مواجه خواهد کرد.
بهتر است برای استراحت هر 30 دقیقه یک مرتبه تغییر وضعیت داد. مثلا پیاده روی کوتاه انجام داد و یا اینکه به انجام برخی از کارهای سبک پرداخت.از طرفی دیگر باید سعی کرد از انجام فعالیتهایی که درد را تشدید میکنند، اجتناب کرد.
آرامش در انجام فعالیتهای روزمره
لازم است برای بهبود و کنترل درد دیسک کمر، فعالیتهای روزمره را به آرامی شروع کنید و به مرور افزایش دهید.
بهتر است هر وقت درد تشدید شد از ادامه فعالیتها اجتناب کنید و به استراحت بپردازید. به ویژه مواردی از قبیل گزینههای زیر را بهتر است تا جای ممکن انجام ندهید:
خم شدن
بلند کردن اجسام
زاویه دادن بیش از حد به ستون فقرات
کمک گرفتن از پزشکی جایگزین
برخی از راهکارهای درمان میتوانند به عنوان طب مکمل در کنار سایر راهکارها موثر واقع شوند.
کایروپراکتیک
به عنوان روشی علمی است که در کنار فیزیوتراپی ممکن است به کار رود. از آن برای درمان درد گردن، درد کمر و مشکلات ستون فقرات کمک میگیرند.
این روش در مواردی که درد کمر بیشتر از یک ماه طول کشیده باشد، استفاده میشود.
البته در موارد خیلی نادر ممکن است درمان با کایروپراکتیک برای گردن، نوع خاصی از سکته را در پی داشته باشد.
طب سوزنی
در بسیاری از موارد، استفاده از طب سوزنی درد مزمن کمر و گردن را بهبود میبخشد. اما راهکاری برای درمان دیسک کمر نیست.
کمک گرفتن از ماساژ
درمان درد با ماساژ، روشی خوب است تا کمر درد مزمن بهبود یابد. اما تسکینی برای مدت کوتاه را به همراه دارد و درمان همیشگی را ایجاد نمیکند.
مطالب مرتبط با درمان دیسک کمر
- شایعترین علائم دیسک کمر را بشناسید.
- 9 ورزش برای دیسک کمر را یاد بگیرید.
- علائم کمر درد عصبی را بشناسید.
جمعبندی
در این مقاله در مورد درمان دیسک کمر نکات متعددی را ارائه کردیم. اما همواره باید در نظر داشته باشید که نخاع از بین مهرههای ستون فقرات عبور کرده است. در صورت انجام راهکارهای غیرعلمی و نادرست، آسیب جدی ممکن است برای نخاع ایجاد شود.
بهتر است از متخصصین برای درمان اصولی کمک دریافت کنید.