عصبانیت در بارداری – (شناخت عوامل خشم + راهکار)
عصبانیت در بارداری یکی از مشکلات بارداری می باشد که مستقیما بر روی جنین تاثیرگذار است. بارداری برای خانم هایی که خواهان کودک هستند یک دوره ی بسیار هیجان انگیز همراه با شادی است و از این باب می تواند بهبود سلامت جنین را بالا ببرد.
اما این را باید در نظر داشت حتی مادران خواهان کودک با تغییرات زیاد هورمونی و جسمی روبرو می شوند و این عامل باعث می شود خانم ها حساس تر از زمان های دیگر های شوند و سریع تر احساس استرس و عصبانیت از خود نشان دهند. این مسئله تا جایی که بیش از حد نباشد و کنترل شده باشد طبیعی است.
مشکل از آن جایی شروع می شود که مادر باردار عصبانیت هایی را به طور غیر طبیعی تجربه می کند که روی سلامت و رشد جنین تاثیر بسیار بدی خواهد گذاشت و حتی اگر بخواهد این حس را سرکوب کند منجر به افسردگی دوران بارداری می شود.
آیا عصبانیت در دوران بارداری می تواند بر روی جنین تاثیر بگذارد؟
خانم هایی که عصبانیت در بارداری را تجربه می کنند بدون شک با برخی از تغییرات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی روبرو خواهند شد. برای مثال زمانی که این عصبانیت ها مکرر باشد به احتمال زیاد مادر دچار افزایش خون بارداری و تپش قلب خواهد شد.
چرا که در این زمان سطح هورمون های اپی نفرین و آدرنالین به شدت بالا می رود و در نتیجه ی این اتفاق رگ های خونی حالت منقبض به خود می گیرند. در نتیجه خون و اکسیژن بسیار کمتری به جنین خواهد رسید که می تواند رشد جنین را به خطر بیندازد.
عصبانیت طولانی مدت در بارداری یا عصبانیت شدید در دوران بارداری می تواند عوارض دیگری را نیز برای کودک داشته باشد و حتی زایمان را با مشکل روبرو کند.
نکته: تحقیقات و بررسی ها نشان داده است عصبانیت در بارداری باعث خواهد شد کودک بیش فعالی داشته باشد یا در کودکانی که مادرشان در دوران بارداری آن ها بسیار عصبی بوده است بسیار دارای نوسانات خلقی هستند.
عواملی که ممکن است باعث عصبانیت در بارداری شوند
1. تغییرات هورمونی
عصبانیت در بارداری را می توان در درجه اول به تغییرات و نوسان هورمون ها نسبت داد. تغییرات هورمون های مهم بدن در بارداری باعث می شود مادر دچار نوسانات خلقی شود و از نظر احساسی بسیار حساس شود و به کوچکترین مسئله واکنش نشان می دهند. این خلقیات می تواند خود را با شکل های مختلف از جمله افسردگی نشان دهد.
- افسردگی در بارداری از جمله مشکلاتی است که برخی از خانم ها در این دوره به آن مبتلا می شوند. افسردگی و هر تنش عصبی می تواند علاوه بر آن که روح و جسم مادر را بسیار آزار دهد، باعث خواهد شد جنین رشد مناسبی نداشته باشد و به همین دلیل لازم است هم خانم های باردار و هم اطرافیان با این بیماری روحی آشنا شوند تا بتوانند بهترین کمک را به مادر و جنین بکنند : آشنایی با افسردگی در دوران بارداری را بشناسیم و با خطرات آن مقابله کنیم
2. استرس و عصبانیت در بارداری
معمولا در دوران بارداری اکثریت مادران احساس کمی استرس را دارند. این استرس ها می تواند دلایل مختلفی چون موارد زیر داشته باشند:
- ناراحتی جسمی
- نداشتن استراحت کافی
- کمبود خواب
- همراه نبودن همسر با او
- اضافه کاری در کار
- استرس ناشی از شغل و نگرانی های مالی
استرس تا یک جایی قابل تحمل است اما زمانی که بیش از اندازه شود باعث عصبانیت در بارداری می شود. البته این را باید درنظر داشت مادران باردار باید روی توانایی کنترل استرس خود کار کنند که تا جای ممکن منجر به طغیان عصبانیت در آن ها نشود.
3. ترس
یکی دیگر از علت های عصبانیت در بارداری ترس است. ریشه آن ترس ها اغلب از آینده مبهم است. خانم های باردار ممکن است از نحوه پیشرفت بارداری، درد های زایمان، سلامتی جنین یا هرگونه عارضه و بیماری ترس داشته باشد.
این ترس ها تا میزان بسیار زیادی طبیعی هستند اما اگر تفکر درباره های آن ها زیاد شود باعث خواهد شد سرانجام به ترس های مبهم ختم شوند و مادر نتواند آن ها را مدیریت کند و این تنش ها به جنین آسیب برساند.
4. ناراحتی های دوران بارداری
در دوران بارداری از لحاظ جسمی مادر دچار تغییراتی می شود که می تواند منجر به عصبانیت در بارداری شود. اولین تغییراتی که برای برخی از خانم ها اتفاق می افتد تهوع و استفراغ های مداوم است که انرژی او را بسیار می گیرد و باعث کلافگی او می شود. همچنین در ماه های آخر بارداری راه رفتن و انجام برخی از کارها برای او سخت می شود و همه این ها باعث آزار خانم ها در بارداری می شود.
راهکارهایی برای مقابله با خشم در دوران بارداری
این نکته قابل بیان است که هیچ فردی شما را بهتر از خود شما نمی شناسد در نتیجه برای کنترل عصبانیت در بارداری شما اولین فردی هستید که می توانید به خود و کودکتان کمک کنید. با راهکار هایی که در ادامه برای کنترل خشم آمده است مادران می توانند از عوارض این خشم به اندازه چشم گیری بکاهند.
1. تاثیر رژیم غذایی سالم هنگام عصبانیت در بارداری
اولین مسئله ای که می تواند باعث شود عصبانیت در بارداری را به شدت کاهش دهید دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم است. اغلب خوراکی های حاوی پروتئین، سبزیجات تازه و کربوهیدرات به اندازه متعادل می تواند به خانم ها باردار در حفظ سطح انرژی روزانه کمک کند و خستگی و بی حالی آن ها را بسیار کم خواهد کرد. در نتیجه این می تواند باعث بهبود روحیه مادر باردار شود.
2. مادران باردار به طور منظم ورزش کنند
مادران باردار باید سعی کنند برای کنترل حفظ عصبانیت در بارداری به طور منظم ورزش کنند. البته این را در نظر داشته باشید پیاده روی های طولانی و منظم هم جزو ورزش برای مادرانی که عادت به ورزش نداشته اند به حساب می آید.
در صورت داشتن تحرک کافی چه در حالت بارداری و غیر آن هورمون های شادی و انرژی زا در بدن بیشتر از قبل ترشح می شود و این باعث خواهد شد نوسانات خلقی به حداقل خود برسند.
3. در انجام تفریحات مورد علاقه افراط کنید
برای تمامی مادران باردار لازم است تا تفریحات سالم خود را بشناسند و تا جای ممکن از آن لذت ببرند و سطح شادی خود را بالا ببرند این باعث می شود ریسک عصبانیت در بارداری پایین بیاید. به طور قطع بودن در جمع دوستان می تواند شادی را در این دوران چند برابر کند و استرس را از مادر باردار دور کند
در آخر:
عصبانیت در بارداری می تواند از لحاظ روحی و جسمی مادر را بسیار آزار دهد و همچنین به جنین آسیب برساند. اما با شناخت عوامل عصبانیت و تنش زا می توان با راهکار هایی خشم و عصبانیت دوران بارداری را کاملا مدیریت کرد.
منبع: parenting.firstcry