منگوستین میوهای گرمسیری با 7 خاصیت باور نکردنی
منگوستین یکی از انواع میوههای گرمسیری است که طعم ترش و شیرینی را به همراه دارد. گاهی این میوه با نام دیگری از جمله ترگیل شناخته میشود اما نام علمی که برای آن مشخص شده گارسینیا متعلق به خانواده انبه است.
این میوه گرمسیری با اینکه بومی جنوب شرقی آسیا است اما در بیشتر مناطق گرمسیری میتوان آنرا کشت کرد. برای اینکه این میوه را بیشتر شناخت لازم است مواد مغذی و ویتامین موجود در آن و خواصی که به همراه دارد را دانست. در این متن به این موضوع به طور کامل خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
منگوستین میوهیِ گرمسیریِ ترش و شیرین
این میوهی ناشناخته، درختی ضخیم با برگهای براق و پهن دارد که شکوفههای زیبای آن صورتی رنگ هستند. با اینکه میوه منگوستین ظاهری بنفش تیره دارد اما داخل آن سفید است. برای خوردن این میوه فقط میتوان از قسمت سفید استفاده کرد.
درخت این میوه همیشه سرسبز است و از میوه آن به شاه میوههای گرمسیری نام برده میشود. این درخت و میوه آن بیشتر در کشورهای تایلند، مالزی، اندونزی و جنوب هند وجود دارند. این میوه از ابتدای رشد سبز است و کم کم تیره میشود.
جالب است بدانید این میوه درون لایه بنفش یا قرمز تیره خود، یا دانه ندارد یا معمولا 5 دانه دارد. با این اوصاف بهتر است ارزش غذایی آنرا بررسی کنیم.
جدول ارزش غذایی منگوستین
این میوه خواص بسیار فراوانی را به همراه دارد که ناشی از ترکیبات ویتامینی و معدنی موجود در آن است. در جدول زیر به طور کامل ویتامینها و مواد مغذی که در 100 گرم یا نصف پیمانه منگوستین وجود دارد را بیان کردهایم.
ارزش غذایی | مقدار موجود در 100 گرم |
کالری | 72.95 کالری |
پروتئین منگوستین | 0.4 گرم |
کربوهیدرات | 15.6 گرم |
چربی | 0.5 گرم |
فیبر منگوستین | 1.75 گرم حدود 7 درصد نیاز روزانه |
ویتامین C | 7.2 میلی گرم حدود 5 درصد نیاز روزانه |
ویتامین B1 | 0.05 میلی گرم حدود 4 درصد نیاز روزانه |
ویتامین B2 | 0.05 میلی گرم حدود 4 درصد نیاز روزانه |
کلسیم | 12 میلی گرم |
پتاسیم | 48 میلی گرم |
منیزیم | 13 میلی گرم |
آهن منگوستین | 0.3 میلی گرم حدود 2 درصد نیاز روزانه |
اسید فولیک | 31 میکرو گرم حدود 8 درصد نیاز روزانه |
منگوستین چه خواصی دارد؟
با وجود مواد معدنی و ویتامینی نام برده شده، از این میوه خواص متعددی انتظار میرود. تا جایی که مدت زمان طولانی است از این میوه برای ساخت برخی از انواع داروها بهره میگیرند. بهتر است در ادامه این خواص را به صورت کامل و مجزا برایتان مطرح کنیم.
1. خاصیت ضد سرطانی منگوستین
یکی از مهمترین خواصی که یک ماده غذایی میتواند به همراه داشته باشد، تاثیر آن بر پیشگیری از بیماریِ شایعِ سرطان است. تاثیرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی که منگوستین به همراه دارد، از بروز سرطان سینه، سرطان روده، رشد تومور در شکم و سرطان ریه جلوگیری میکند.
2. تقویت سیستم دفاعی بدن
این روزها با شیوع بیماریهای مختلف ویروسی یکی از راهکارها برای در امان ماندن از ابتلا به آنها، تقویت سیستم دفاعی بدن است. خاصیت آنتی اکسیدانی که ترکیبات موجود در منگوستین مانند ویتامین C و فیبر به همراه دارد، به تقویت سلولهای ایمنی بدن منجر میشود.
3. زیبایی و سلامت پوست
مهمترین آسیبی که به پوست وارد است، تابش نور خورشید است. نور خورشید میتواند پیری زودرس پوست و همینطور سرطان پوست را به همراه داشته باشد. مصرف آب منگوستین میتواند در مقابل اشعه فرابنفش از پوست محافظت کند و از پیری زودرس و سرطان پوست جلوگیری کند. علاوه بر این موارد به خاصیت ارتجاعی پوست نیز منجر خواهد شد.
4. خواص منگوستین برای معده و دستگاه گوارش
منگوستین حاوی فیبر است که مصرف یک پیمانه از آن میتواند 14 درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر را تامین کند. از طرفی یکی از مفیدترین مواد مغذی که بر سلامت دستگاه گوارش موثر است، فیبر است که حرکات روده را تنظیم میکند.
5. منگوستین برای کاهش وزن و لاغری
مصرف متعادل و مداوم از منگوستین در کاهش شاخص توده بدنی یا BMI تاثیر به سزایی دارد. از این میوه میتوان برای بالا بردن سوخت و ساز بدن، کاهش التهابات بدنی و همینطور پیشگیری از اضافه وزن، برای میان وعده بهره گرفت.
6. مفید برای قلب و مغز
ترکیبات موجود در منگوستین تری گلیسیرید و همینطور کلسترول بد را کاهش میدهد و حتی طبق تحقیقات انجام شده به بالا بردن سطح کلسترول خوب میانجامد. این یعنی پیشگیری از ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را در پی خواهد داشت.
علاوه بر این موضوع، از انسداد مویرگهای مغز و بروز زوال عقل نیز جلوگیری خواهد شد. با خاصیت ضد التهابی منگوستین التهابات مغزی کاهش یافته و حتی به درمان افسردگی نیز کمک خواهد کرد.
7. کنترل قند خون و دیابت
فیبر و ترکیبات زانتون موجود در میوه منگوستین به حفظ قند خون در سطح متعادل منجر میشود. این خاصیت در افراد دارای اضافه وزن، به کاهش مقاومت بدن در مقابل انسولین منجر خواهد شد که ریسک ابتلا به بیماری دیابت را نیز کاهش خواهد داد.
کاربردهای جالب منگوستین
- در چین برای رنگ کردن چرم از پوست یا چوب درخت این میوه استفاده میکنند
- در کشور غنا شاخههای نازک درخت این میوه را به عنوان چوب جویدنی استفاده میکنند
- برای رنگ کردن کاغذ یا پارچه از رنگ خارج شده از پوست منگوستین استفاده میشود
ممنوعیت ها و عوارض احتمالی مصرف نامتعادل منگوستین
- افراد مبتلا به اختلالات خونی بهتر است طبق صلاحدید پزشک از این میوه استفاده کنند
- در دوران بارداری و شیردهی این میوه اگر به اعتدال مصرف شود مشکلی به همراه نخواهد داشت اما در مورد مصرف مکمل آن نباید خودسرانه عمل کرد
- این میوه ممکن است با داروهایی مانند داروهای رقیق کننده خون در تداخل باشد زیرا حاوی مقادیر زیادی زانتون است و فرایند لخته شدن خون را کاهش خواهد داد
- منگوستین با خاصیت آنتی اکسیدانی که به همراه دارد ممکن است با داروهایی همچون تتراسایکلینها، آلکالوئیدها و حتی رادیو تراپی در تداخل باشد
طریقه مصرف منگوستین
- برای انتخاب این میوه گزینهای را انتخاب کنید که پوست نرمتری داشته باشد
- پوست آنرا باید با کمک چاقو جدا کنید که قابل خوردن هم نیست
- برای این کار میانه آنرا باید برش دهید
- قسمت برش داده شده بالا و پایین را با کمی چرخاندن از یکدیگر جدا کنید
- از آنجایی که پوست آن رنگی و آبدار است مراقب باشید لک روی لباستان ایجاد نکند
- میتوانید میوه داخل آنرا در اسموتی، سالاد میوه، پخته شده یا تازه مصرف کنید
جمعبندی
میوه منگوستین حاوی مواد معدنی و ویتامینی متعددی است که به مهمترین آنها اشاره کردیم. هر کدام از این مواد معدنی و ویتامینی خاصیت خاصی را ایجاد میکنند که میتوان از آنها بهره گرفت. اما بهتر است در مصرف آن اعتدال را رعایت کرد تا از عوارض احتمالی آن دور ماند.