طرز تهیه مربای هویج شفاف با عسل + فواید و مضرات آن
مربای هویج یکی از مربای های محبوب در میان ایرانی ها و کشور های اطراف می باشد. اغلب مردم در ایران مربای هویج را در وعده ی صبحانه یا عصرانه سرو می کنند. این مربای خوش طعم و خوش رنگ در کشورهایی نظیر باکو، هنگام سرو کردن چای به جای قند استفاده می شود.
طرز تهیه مربای هویج ساده
مواد اولیه برای تهیه مربای هویج (یک شیشه)
هویج: 500 گرم
آب: 2 لیوان
شکر: 500 گرم
گلاب: 2 قاشق غذاخوری
هل: یک عدد
آبلیمو: یک قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده: یک قاشق چایخوری
مراحل تهیه مربای هویج
1. ابتدا هویج ها را می شوییم سپس پوست می گیریم. برای یک روز می گذاریم هویج ها در آبکش باقی بماند تا کاملا خشک شوند.
2. بعد از گذشت یک روز هویج ها را با رنده درشت ریز می کنیم. حتی به سلیقه ی خود می توان آنها را با چاقو به مدل های دلخواه درآورد. اما باید در نظر داشت تکه های هویج باید نازک باشد.
3. ظرفی را بر روی حرارت قرار می دهیم و هویج ها را داخل آن تفت می دهیم. این کار را تا جایی ادامه می دهیم که رنگ هویج ها بر گردد و کمی نرم شود.
4. پس از آن که هویج ها کمی شدند، دو لیوان آب را به آن اضافه می کنیم سپس شکر را داخل ظرف می ریزیم. مواد داخل ظرف را به قدری هم میزنیم تا شکر ها کاملا در آب حل شود.
5. پس از آن که شکر ها در آب حل شدند، گلاب، هل، زعفران دم شده و آبلیمو را به هویج ها اضافه می کنیم. پس از کمی هم زدن حرارت را بسیار ملایم می کنیم. در صورت امکان از شعله پخش کن بهتر است استفاده کنیم.
6. حدود 2 تا 3 ساعت اجازه می دهیم مربای هویج داخل ظرف بر روی حرارت کم کاملا پخته شود.
نکته آشپزی: برای اطمینان پیدا کردن از آن که مربای هویج کاملا پخته است باید مقداری از شیره ی آن را برداریم و پس از خنک شدن غلظت آن را بسنجیم. اگر غلظت اندازه بود به طوری که از قاشق به سختی پایین می ریخت مطمئن می شویم مربای ما کاملا پخته شده است.
7. پس از پخته شدن در دمای آشپزخانه اجازه می دهیم تا مربا در همان ظرف خنک شود. پس از خنک شدن کامل، مربای هویج را داخل ظرف های شیشه ای می ریزیم و در دمای یخچال از آن نگهداری می کنیم.
طرز تهیه مربای هویج با عسل
طرز تهیه مربای هویج با عسل بسیار آسان می باشد و تقریبا شبیه به درست کردن مربا هویج ساده می باشد.
1. ابتدا هویج ها را پس از پوست کندن اجازه می دهیم تا یک روز در آبکش باقی بماند. این کار برای آن است که آب هویج ها کاملا خشک شود.
2. پس از یک روز هویج ها را با رنده درشت رنده می کنیم.
3. ظرفی را بر روی حرارت قرار می دهیم و هویج ها را تا زمان تغییر رنگ تفت می دهیم.
4. پس از آن که هویج ها کمی نرم شدند یک لیوان آب و یک لیوان عسل را به هویج ها اضافه می کنیم. اجازه می دهیم به مدت 10 دقیقه بر روی حرارت با هم مخلوط شوند.
5. هنگامی که عسل کاملا در آب حل شد، هل، گلاب و زعفران دم شده را به آن اضافه می کنیم.
6. حرارت را بسیار کم می کنیم و اجازه می دهیم مواد داخل ظرف حدود 2 تا 3 ساعت با یک دیگر پخته شوند.
7. زمانی که مربای هویج به غلظت مورد نظر رسید، حرارت دادن به آن را متوقف می کنیم و اجازه می دهیم در دمای اتاق مربا کاملا خنک شود.
8. پس از خنک شدن مربای هویج را داخل ظرف شیشه ای می ریزیم و در دمای خنک از آن نگهداری می کنیم.
9. در صورت تمایل داشتن می توانیم برای خوش طعم شدن مقداری به مربای هویج خود خلال بادام یا پسته اضافه کنیم.
عواملی که باعث خراب شدن مربا هویج می شود
- اگر مربای هویج را سریع از روی حرارت برداریم؛ باعث خواهد شد آب اضافی داخل مربای هویج باقی بماند، و همین عامل باعث کپک زدن مربا هویج می شود.
- اگر شکر اضافه شده به مربا اندازه نباشد باعث خواهد شد مربای هویج خراب شود. البته باید این را در نظر داشت اگر بابت احتیاط بخواهیم شکر بیشتری اضافه کنیم مربای هویج ما شکرک خواهد زد.
خواص مربای هویج
مربای هویج مانند خود هویج سرشار از فواید عالی می باشد. با مصرف متعادل این مربا در صبحانه یا عصرانه، سلامت بدن را می توان بهبود بخشید.
تقویت سیستم دفاعی بدن با مصرف مربای هویج
مربای هویج به خصوص با عسل سرشار از آنتی اکسیدان های متنوع و مفید می باشد. آنتی اکسیدان ها نقش بسیار شایانی را در قوی سازی سیستم دفاعی بدن ایفا می کنند. ابن گونه که آنتی اکسیدان ها باعث ترشح شدن گلبول های سفید در بدن به اندازه ی متعادل می شوند و همین عامل باعث خواهد شد بدن در برابر باکتری و ویروس ها بتواند واکنش قدرتمندتری نشان دهد. همچنین آنتی اکسیدان ها محافظ های بسیار قوی در برابر آسیب های رادیکال های آزاد می باشند.
تقویت بینایی و جلوگیری از ضعیف شدن چشم
مربای هویج و مشتقات آن سرشار از بتاکاروتن می باشد. بتاکاروتن در بدن تبدیل به ویتامین A می شود. این ویتامین برای بدن بسیار مفید می باشد. این ویتامین نقش اساسی در تقویت بینایی و بهبود بخشیدن به عضله های قرنیه می باشد.
کاهش کلسترول خون با مصرف مربای هویج
به علت مصرف بیش از حد فست فود ها و غذاهای آماده اغلب افراد در خطر ابتلا به کلسترول بالای خون هستند. از آنجایی که به علت سبک جدید زندگی به سختی این امکان وجود دارد که فست فود ها را از وعده های غذایی خود حذف کنیم؛ در نتیجیه بهتر است مواد غذایی را اضافه کنیم تا کلسترول ها را کاهش دهند.
مصرف مربای هویج به صورت متعادل باعث خواهد کلسترول های بد از بدن دفع شوند. مربای هویج دارای پتاسیم می باشد. پتاسیم باعث می شود کلسترول های انباشه شده در صفرا به راحتی خارج شوند.
همچنین وجود فیبر های موجود در مربای هویج باعث خواهد شد، غذا مدت زمان بیشتری در معده باقی بماند. در نتیجه ی این عمل فیبر ها کلسترول های موجود در معده را به دام انداخته و همراه خود از بدن دفع می کند.
کمک به رفع یبوست
یبوست جزء آن دست بیماری هایی می باشد که دستگاه گوارش به خصوص روده را درگیر می کند. مصرف مربای هویج به اندازه ی متعادل باعث خواهد شد این بیماری به اندازه ی چشمگیری کاهش پیدا کند. از آنجا که این مربای خوش طعم و عطر دارای فیبر فراوان می باشد که خود باعث می شود با انجام فعل و انفعالات مفید در روده، عضله های آن را تقویت کند. در نتیجه ی همین فعل و انفعالات یبوست برطرف خواهد شد.
محافظت از دندان
مربای هویج به خصوص زمانی که با عسل درست شده باشد محافظ و استحکام بخش خوبی برای دندان ها به حساب می آید. از طرفی هویج دارای کلسیم بسیار بالایی می باشد که به قوی و استحکام کردن دندان ها بسیار کمک خواهد کرد. از طرفی دیگر عسل موجود در ربا دارای خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی می باشد که از تجمع پلاکت ها بر روی مینای دندان بسیار جلوگیری خواهد کرد.
مضرات مصرف مربای هویج
– افرادی که دارای قند بالایی هستند، مربای هویج و مشتقات آن را باید از میان خوراکی های خود به طور کامل حذف کنند. چرا که میزان قند موجود در هویج بسیار بالا است. قند هویج در بدن کاملا به گلوکز تبدیل می شود و همین علمل باعث خواهد شد قند خون سریع بالا رود و شخص مبتلا به دیابت را دچار مشکلات جدی خواهد کرد.
– افرادی که که به هویج حساسیت دارند، از مصرف مربای هویج کاملا باید خودداری کنند.
– اگر در مصرف مربای هویج و مشتقات آن تعادل رعایت نشود پوست به رنگ زرد در می آید. علت این عارضه وجود بتاکاروتن موجود در هویج می باشد.
ارزش غذایی و کاری مربای هویج
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
کالری | 172 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 44.07 گرم |
پروتئین | 0.38 گرم |
چربی | 0.10 گرم |
آب | 43.95 گرم |
فیبر | 1.45 گرم |
قند | 41.58 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 15.14 میلی گرم |
آهن | 0.20 میلی گرم |
منیزیم | 5.14 میلی گرم |
فسفر | 14.46 میلی گرم |
پتاسیم | 114.43 میلی گرم |
سدیم | 27.60 میلی گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 398.87 میکروگرم |
ویتامین D | 0.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.48 میلی گرم |
ویتامین K | 6.41 میکروگرم |
ویتامین C | 2.44 میلی گرم |
خانواده ویتامین B | 4.60 میلی گرم |
باسلام
من خودم مربا هویج درست میکنم
وخیلی هم مرباش را دوست دارم.
وهمیشه از هویج تازه وشیرین،
واز اجاق باشعله پلوی ک سوراخ زیاد داره استفاده میکنم.
ازشما هم بخاطر اموزشتون تشکر میکنم
اما طرز تهیه من ۲ تفاوت داره،
اول ک هویج فورا بعداز شستن رنده میکنم،
چون نیازی نیست ابکش بشه،
بهرحال هنگام پخت آب بهش اضافه میشه،
مثل ترشی نیست ک حتما باید بدون اب باشه،
درضمن وقتی یک روز بمونه پلاسیده میشه،
تفاوت دوم من آب را میزارم توی کتری خوب بجوشه،واز این اب استفاده میکنم.
بعد در یک ظرف جدا
ی ۹۰۰ گرم شکر برمیدارم
یک ونیم استکان اب را داخلش میریرم وهم میزنم تا حل بشه،(اگه مقدارشکر کمتریابیشتره،یاپیمانه نباشه،کم کم اب میریزم وهم میزنم تا شکر اشباه بشه،ولی شل نشه)
بعد با شعله خیلی خیلی کم (درحدنوک سوزن،ک خودم اسمش را سوزنی گداشتم)شروع ب هم زدن میکنم اول کار هر ۲دقیقه یبار هم میزنم و در اخربیشتر هم میزنم تا زمانی ک شهد قل بخوره و بصورت لونه زنبور دربیادفورا،دارچین و زعفران هرکدام یک نخود(:سلیقه ای) اضافه کرده هم میزنم و فورا هویج پخته شده رابهش اضافه میکنم وانقدر هم میزنم ک کاملا هویج و شهد مخلوط بشه حداقل ده دقیقه هم میزنم وابلیمو را ۳ دقیقه قبل از خاموش کردن اجاق اضافه میکنم.
زمان پخت من فقط یک ساعته
وبرای یک کیلو هویج ۹۰۰گرم شکر استفاده میکنم.
بعداز سرد شدن مرباحتما داخل طرف شیشه ای ریخته و داخل یخچال میزارم،حتی اگه زمستان باشه وهواسردباشه،بازم حتما یک روز داخل یخچال میزارم،بعدا اگه جانداشتم میزارم جای سرد.
درضمن هویج بعداز پخت اب نباید زیر طرفش مشاهده بشه.
سلام دوست عزیز.
ممنون از همراهی کوئیک فیت و نکات خوبتون درباره پخت مرربای هویج