بیماری ها و سلامتدیابت

دیابت ملیتوس چیست؟ | آشنایی با مهمترین انواع دیابت شیرین

دیابت ملیتوس را در عموم آن با نام دیابت شیرین نیز می شناسند. دیابت شیرین یک نوع اختلال است که در آن سطح قند خون یا همان گلوکز خون به طور غیر طبیعی از حد نرمال خود بالاتر می رود؛ چرا که بدن انسولین کافی برای تامین نیاز های خود را نمی تواند تولید کند یا انسولین برای جذب گلوکز مقاومت می کند.

در این نوع دیابت فرد بیمار دائم احساس تشنگی زیاد می کند و از طرفی به دفعات مکرر و غیر طبیعی میزان ادرار او زیاد می شود. بدتر از همه این است در دیابت شیرین به سیگنال های عصبی آسیب می رسد و فرد دچار اختلال خلق می شود.

پزشکان اغلب با اندازه گیری سطح قند خون بیمار و برخی از آزمایش های دیگر متوجه این بیماری می شوند. همچنین افرادی که به بیماری دیابت شیرین مبتلا هستند باید از رژیم غذایی سالم و استانداری که پزشک متخصص برای آن ها نوشته است پیروی کنند.

مطلب پیشنهادی
پیشگیری از دیابت با 7 راه بسیار موثر + ضرورت آن

این رژیم حاوی کربوهیدرات های کم و تصفیه شده است که مهمترین آن گلوکز می باشد. از طرفی در رژیم غذایی آن ها چربی های اشباع شده و غذاهای فراوری شده به میزان حداقل خود می رسد.

البته افرادی که به بیماری ملیتوس مبتلا شده اند باید در کنار رژیم غذایی داروهایی نیز مصرف کنند تا بدن بتواند مقاومت انسولین را بسیار کم کند. همچنین ورزش کردن از مهمترین مسئله هایی است که در کنترل این بیماری می تواند نقش موثری از خود ایفا کند.

تعریفی آسان از دیابت ملیتوس

دیابت ملیتوس نوعی اختلال در عملکرد انسولین بدن به حساب می آید. در این بیماری قند خون به طرز غیر طبیعی بالا می رود و باعث می شد فرد به نوعی دچار دیابت شود.

پزشکان برای تشخیص این اختلال ابتدا از بیمار تست دیابت بی مزه را می گیرند و پس از آن که مطمئن شدند این بیماری نیست از نام بیماری دیابت شیرین برای فرد استفاده می کنند.

مطلب پیشنهادی
علائم قند خون در 9 مورد کلی + عوامل موثر بر ایجاد آن

دیابت بی مزه نیز نوعی اختلال بسیار نادر است. ام با این تفاوت که بر میزان گلوکز خون تاثیر نمی گذارد. اما درست مانند بیماری ملیتوس باعث می شود ادرار فرد بیمار به طور غیر طبیعی بالا برود.

نشانه های بیماری دیابت شیرین چیست؟

دیابت ملیتوس مانند بیشتر دیابت های که وجود دارد نشانه و علائم یکسانی دارند. چرا که در ادامه متوجه خواهید شد بیشتر دیابت هایی که وجود دارد زیر شاخه ای از دیابت شیرین محسوب می شود. نشانه های این بیماری بسته به پیشرفت و نوع آن می تواند شامل موارد زیر باشد.

  • احساس عطش زیاد
  • زیاد شدن غیر طبیعی ادرار
  • افزایش یا کاهش ناگهانی وزن بدون گرفتن رژیم یا ورزش کردن
  • اختلال خلق
  • آسیب به سیستم عصبی
  • دیابت نوع شیرین به رگ و مویرگ های خونی آسیب می رساند
  • بالا رفتن خطر حمله قلبی
  • ریسک سکته مغزی
  • مشکلات و بیماری های مزمن کلیوی
  • از دست دادن بینایی
  • زخم شدن بدن
مطلب پیشنهادی
علائم دیابت و راهکارهایی برای پیشگیری از آن

آشنای با انواع دیابت ملیتوس

آشنای با انواع دیابت ملیتوس

1. اولین دیابت ملیتوس: پیش دیابت

یکی از دیابت ملیتوس به نام پیش دیابت است. پیش دیابت وضعیتی است که در آن سطح گلوکز خون بسیار زیاد می شود، اما به اندازه ای زیاد نیست که آن را بتوان غیر طبیعی تلقی کرد یا حتی آن را بیماری دیابت دانست. تنها به دلیل بالا بودن قند خون آن را در دسته دیابت شیرین قرار داده اند.

اگر سطح قند خون ناشتا شما بین 100 میلی گرم در دسی لیتر (5.6 میلی مول در لیتر) و 125 میلی گرم در دسی لیتر (6.9 میلی مول در لیتر) باشد.

همچنین اگر سطح گلوکز خون شما 2 ساعت پس از آزمایش گلوکز بین 140 میلی گرم در هر گرم باشد این بدان معناست که شما پیش دیابت دارید.

نکته: پیش دیابت وضعیتی برای شروع انواع دیابت های شیرین دیگر است.

خبر خوب آن است که این نوع از ملیتوس را می توان با ورزش کردن ها روزانه و یک رژیم غذایی که توسط متخصص تغذیه نوشته شده تا میزان قابل توجهی کاهش داد.

مطلب پیشنهادی
دیابت بارداری : 11 مورد مهم که باید در مورد آن دانست

2. دومین دیابت شیرین: دیابت نوع یک

دومین دیابت شیرین: دیابت نوع یک

دیابت نوع یک نیز در دسته دیابت ملتوس قرار دارد. این نوع از دیابت اغلب برای آن که کنترل شود باید فرد بیمار به خصوص در دوران نوجوانی انسولین به خود تزریق کند.

دلیل این بیماری آن است که سیستم ایمنی بدن به طور غیر طبیعی به سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس حمله می کنند و حدود 90 درصد آن ها را از بین می برند. در نتیجه میزان انسولین در بدن به شدت پایین می آید و قند خون به شدت بالا می رود. بنابراین لازم است از بیرون انسولین به صورت تزریقی وارد بدن شود.

نکته: متاسفانه این نوع از دیابت راه درمانی ندارد و تنها باید آن را کنترل کرد.

3. سومین دیابت ملیتوس: دیابت نوع 2

سومین دیابت ملیتوس: دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 نیز جزو دیابت ملیتوس به حساب می آید. خوشبختانه این نوع از دیابت بیشتر در بزرگسالان دیده می شود و به تزریق انسولین وابسته نمی باشد.

مطلب پیشنهادی
قند خون بالا - هر آن چه از آن باید دانست + تاثیرات آن

در این بیماری پانکراس به تولید طبیعی انسولین ادامه می دهد حتی بیشتر از حد نیاز بدن، اما متاسفانه در این نوع از دیابت شیرین انسولین ها برای گرفتن گلوکز به شدت مقاومت نشان می دهند و باعث می شوند قند خون فرد بیمار بسیار بالا برود.

از طرف دیگر در دیابت نوع 2 زمانی که بدن متوجه مقاومت انسولین به جذب گلوکز می شود به طور طبیعی حتی از میزان متعادل انسولین بسیار کمتری تولید می کند که این موضوع نیز مجدد باعث افزایش قند خون خواهد شد.

این نوع از دیابت اغلب با کنترل رژیم غذایی و ورزش کردن کاملا قابل پیشگیری است. اما این را باید در نظر داشته باشید اگر به این نوع ملیتوس بی توجه باشد ممکن است به دیابت نوع یک تبدیل شود.

مطلب پیشنهادی و مرتبط با دیابت نوع 2 که می تواند به شما در کنترل آن کمک شایانی کند:

8 نکته مهم برای رژیم غذایی دیابت نوع 2 و راه کنترل آن

مطلب پیشنهادی
با قاتل قند خون و دیابت آشنا شوید

4. دیابت بارداری و ملیتوس

دیابت بارداری و ملیتوس

یکی از مسمومیت های بارداری که برخی از خانم ها به آن مبتلا می شوند دیابت بارداری است که آن نیز در دسته دیابت ملیتوس قرار می گیرد.

دیابت شیرین از نوع بارداری بسیار خطرناک است و مادر باردار باید حتما تحت نظر یک متخصص تغذیه و پزشک مامایی خود این دوره را سپری کند؛ چرا که این مسمومیت ممکن است به سلامت مادر و جنین آسیب برساند و در صورت رعایت نکردن رژیم غذایی این بیماری بعد از زایمان نیز با او خواهد ماند.

مطلب پیشنهادی برای آشنایی بیشتر با دیابت بارداری:

دیابت بارداری : 11 مورد مهم که باید در مورد آن دانست

در آخر:

دیابت ملیتوس اختلالی در انسولین خون است که می تواند انواع دیابت ها را برای شما ایجاد کند. این بیماری شامل تمامی انواع دیابت هایی است به هر دلیلی وجود دارند و علائم آن کاملا مشابه با علائم دیگر دیابت ها می باشد.

مطلب پیشنهادی
8 نکته مهم برای رژیم غذایی دیابت نوع 2 و راه کنترل آن

برخی از انواع دیابت شیرین با گرفتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش کردن درمان می شود. اما متاسفانه برخی از آن ها قابل درمان نیست و تنها از پیشروی آن ها می توان جلوگیری کرد.

منبع: msdmanuals

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *