علائم سنگ کلیه در 8 مورد اصلی و 3 خوراکی برای دفع سریع
علائم سنگ کلیه مانند هر بیماری دیگری این قابلیت را دارد که نشنه های خود را در قسمت های دیگر بدن بروز بدهد. اما اغلب با درد هایی مزمن و بسیار سخت در ناحیه پهلو و کمر فرد بیمار را درگیر می کند. در این مقاله درباره مطالب زیر به طور جامع و دقیق این بیماری را بررسی کرده ایم.
- تمام علائم سنگ کلیه
- تعریفی جامع برای سنگ کلیه
- دلایل ایجاد سنگ کلیه
- شناخت افراد در معرض سنگ کلیه
- بهترین راههای درمان خانگی سنگ کلیه
علائم سنگ کلیه چیست؟
یکی از رایج ترین اختلالاتی که بدن و خصوصا دستگاه ادراری می تواند با آن روبرو شد، سنگ کلیه می باشد. طی گزارشاتی که در این رابطه منتشر شده، محققان به این نتیجه رسیده اند که از هر 10 نفر، 1 نفر با این مشکل دست و پنجه نرم می کند.
سنگ کلیه از جمله بیماری هایی است که در هنگام بروز آن، فرد آنقدر با درد و ناراحتی روبرو خواهد شد که کلیه امورات روزانه او منحل شده و حتی می تواند منجر به خانه نشین شدن فرد نیز شود.
از همین رو پزشکان همواره توصیه می کنند که بهترین راهی که برای درمان سنگ کلیه می توانید در پیش بگیرید، جلوگیری از تشکیل آن است.
سنگ کلیه چیست؟
قبل از اینکه به سراغ معرفی علائم سنگ کلیه برویم، در نظر داریم تا بررسی هر چند مختصر در رابطه با سنگ کلیه در داشته باشیم .
سنگ کلیه اغلب از اتصال مواد معدنی، اسیدها و نمک ها ایجاد می شود و این سنگ ها نوعی انسداد را در دستگاه های ادراری به وجود می آورند که با درد و فشار بسیار زیادی در هنگام ادرار همراه خواهد بود.
در واقع سنگ کلیه زمانی به وجود می آید که ادرار فرد بیمار از موادی که خاصیت متبلور شدن دارند را در خود داشته باشد. اگر در این زمان سطح موادی که توانایی شکستن بلورها را دارند، خیلی کم باشد و بدن نتواند مواد معدنی را دفع کند، محیط برای تشکیل سنگ کلیه فراهم شده است.
اکثر سنگ هایی که در کلیه به وجود می آید جزء سنگ های کلسیمی محسوب می شوند. در واقع کلسیم موجود در بدن با سایر ترکیبات مانند اگزالات، سولفات و… ترکیب شده و یک سنگ بسیار سخت را به وجود می آورند. همچنین در برخی موارد دیده شده که نمک های اسیدی مانند اسید اوریک از جمله دلایلی هستند که سنگ کلیه را پدید آورده اند.
مهم ترین دلایل تشکیل سنگ کلیه چیست؟
- پیروی از رژیم غذایی سرشار از اگزالات و فاقد مواد مغذی
- کم آبی بدن
- عامل وراثت از جمله مهمترین دلایل تشکیل سنگ کلیه می باشد
- مصرف برخی از داروها سنگ کلیه را پدید می آورد
- کمبود مواد معدنی
- هنگامی که ph بدن از حالت تعادل خارج شود
علائم سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه می تواند در سایزهای مختلفی در کلیه به وجود آید حتی در برخی مواقع آنقدر کوچک است که تا زمانی که وارد لوله ی ادراری نشود هیچ علائمی را از خود نشان نمی دهد اما در برخی مواقع تا چند سانتی متر هم رشد کرده و آنقدر بزرگ می شود که تمام فضای کلیه را اشغال می کند.
اکثر سنگ ها خود به خود و بدون هیچ درمانی همراه با درد زیاد از طریق دستگاه ادراری خارج می شوند اما در برخی موارد برای شکستن و یا برداشتن سنگ هایی که امکان دفع آنها وجود ندارد، به پزشک نیاز است.
1. احساس درد در پشت، شکم یا پهلو
یکی از شدیدترین انواع دردها، درد سنگ کلیه یا همان کولیک کلیوی می باشد. کسانی که این درد را تجربه کرده اند بر این باورند که این درد با زایمان و یا فرو رفتن چاقو در بدن یکسان است زیرا آنقدر شدید است که هر سال بیش از یک میلیون نفر را به بیمارستان ها می کشاند.
معمولا دردهای مرتبط با سنگ کلیه زمانی آغاز می شود که سنگ به سوی دستگاه ادراری حرکت کرده است در واقع این لوله بسیار باریک بوده و هنگامی که سنگ در آن به حرکت در می آید فیبرهای عصبی را فعال کرده و سیگنال درد را برای مغز ارسال می نماید.
علائم سنگ کلیه و دردهای مرتبط با آن اغلب به صورت ناگهانی ظاهر می شود و پس از چند دقیقه ناپدید شده و دوباره برمی گردند.
هنگامی که این دردها ظاهر می شود، درد اصلی را در ناحیه پهلو، پشت و خصوصا زیر دنده احساس خواهید کرد و حتی زمانی که سنگ از طریق دستگاه ادراری به سمت پایین حرکت می کند درد به ناحیه شکم و کشاله ران نیز انتقال پیدا می کند.
هر چقدر سنگ بزرگتر باشد مطمئنا درد ناشی از آن نیز بیشتر خواهد بود اما این مسئله هنوز به اثبات نرسیده زیرا حتی یک سنگ کوچک نیز می تواند انسداد دستگاه ادراری را با خود به همراه داشته باشد.
2. درد یا سوزش در هنگام دفع ادرار
در اکثر مواقع افرادی که از سنگ کلیه رنج می برند علائم سنگ کلیه را از درد یا سوزش آن هنگام دفع ادرار تشخیص می دهند زیرا زمانی که سنگ به محل اتصال آلت و مثانه برسد، این درد ظهور پیدا می کند که به آن دیسوری نیز گفته می شود.
این درد بسیار تیز و سوزان بوده و اگر فرد از سنگ کلیه خود اطلاعی نداشته باشد آن را با عفونت ادراری اشتباه می گیرد. حتی در بسیاری از مواقع مشاهده شده که سنگ کلیه با عفونت دستگاه ادراری نیز همراه بوده است.
3. نیاز شدید به دفع ادرار
هنگامی که شما به دفع ادرار نیاز شدیدی پیدا می کنید و یا به تکرر ادرار دچار می شوید باید بدانید که یکی از علائم سنگ کلیه در شما ظهور پیدا کرده است.
در واقع این مسئله نشان می دهد که سنگ به قسمت های پایین دستگاه ادراری شما حرکت کرده و نیاز است تا شما با مراجعه زیاد به دستشویی، آن را دفع کنید. هر چند برخی افراد این علائم را با عفونت ادراری اشتباه می گیرند زیرا یکی از علائم عفونت ادراری نیز به حساب می آید.
4. ادرار ابری یا بد بو
بدن یک فرد سالم ادراری شفاف و بدون بوی تند را از خود خارج می کند. اما هنگامی که افراد با ادرار ابری یا بدبو مواجه می شوند باید بدانند که عفونت کلیه یا اختلال در بخش های دیگر بدن از جمله مواردی است که ممکن است با آن مواجه شده باشند.
طی تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده محققان به این نتیجه رسیده اند که حدود 8 درصد از افراد مبتلا به سنگ کلیه حاد، از عفونت دستگاه ادراری نیز رنج می برند. هنگامی که این دسته از افراد با ادراری کدر مواجه می شوند به این معنی است که گلبول های سفید در خون آن وجود دارد و بوی تند آن نیز به دلیل غلیظ بودن بیش از حد ادرار می باشد.
5. خون در ادرار و علائم سنگ کلیه
یکی از رایج ترین علائم سنگ کلیه، وجود خون در ادرار می باشد. این علامت که «هماچوری» نیز نامیده می شود اغلب در افرادی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند بروز پیدا می کند.
خون موجود در ادرار اغلب به رنگ قرمز، صورتی یا قهوه ای بوده و در برخی مواقع سلول های خونی آنقدر کوچک هستند که بدون میکروسکوپ امکان دیدن آنها وجود ندارد اما پزشک میتواند با یک آزمایش ادرار ساده وجود خون در ادرار را تشخیص دهد.
6. خارج شدن کم ادرار
هنگامی که افراد از سنگ های بزرگ کلیه ای رنج می برند در هنگام دفع این امکان وجود دارد که سنگ در یک حالب گیر کند و این انسداد کند شدن و یا توقف ادرار را برای آنها به دنبال داشته باشد.
اگر با چنین وضعیتی روبرو شدید باید بدانید که یکی از خطرناک ترین علائم سنگ کلیه را دارا می باشید و به صورت کاملا اورژانسی باید به پزشک متخصص مراجعه کرده تا آن را درمان نمایید.
7. تهوع و استفراغ
افرادی که از سنگ کلیه رنج می برند اغلب با حالت تهوع و استفراغ روبرو خواهند شد. این علائم سنگ کلیه اغلب به دلیل رشته های عصبی مشترکی که بین کلیه و دستگاه ادراری وجود دارد رخ می دهد.
سنگ های موجود در کلیه موجب تحریک عصب های دستگاه ادراری شده و موجب بهم ریختن معده می شود. همچنین این مسئله نوعی عکس العمل بدن به درد شدید باشد.
8. تب و لرز
یکی دیگر از علائم سنگ کلیه تب و لرز شدید می باشد که نشان می دهد افراد در کلیه و یا بخش های دیگر دستگاه های ادراری خود دارای عفونت می باشند.
این یک عارضه بسیار جدی برای کلیه به حساب می آید. همچنین این امکان وجود دارد که مشکلات جدی دیگر در کلیه را به شما نشان دهد. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند در صورت بروز تب و درد بلافاصله باید به پزشک مراجعه کرد.
چه کسانی در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند؟
طی آمارها و نشانههایی که سنگ کلیه از خود نشان داده است، محققان به این نتیجه رسیدهاند که علائم سنگ کلیه در افرادی که شرایط زیر را دارند بیشتر بروز داده میشود.
- به دلایلی کاملا نامشخص، امکان بروز سنگ کلیه در مردان بیشتر از زنان است.
- افراد میانسال که به طور کلی افراد بالای 30 سال سن در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند.
- سنگ کلیه افراد سفید پوست را همواره تهدید میکند.
- افرادی که داروهای ادرار آور را مصرف میکنند در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند، زیرا این داروها آب بدن را به شدت کاهش می دهد.
- کسانی که سابقه عفونتهای مزمن دستگاه ادراری یا نقرس و پرکاری تیروئید دارند میتوانند از گزینه های ابتلا به سنگ کلیه باشند.
- افرادی که در طی روز تحرک بسیار کمی دارند.
روش های خانگی برای درمان سنگ کلیه
پس از اینکه توضیحاتی در رابطه با علائم سنگ کلیه خدمت شما ارائه شد، مهم ترین موضوعی که ذهن این دسته از افراد را به خود مشغول می کند این است که بهترین راه درمان و خلاصی از شر سنگ کلیه چیست؟
مطمئنا بارها در رابطه با فواید نوشیدن آب چیزهای زیادی شنیده اید، هنگامی که شما نوشیدن مقدار زیادی از مایعات را در دستور کار خود قرار می دهید در عبور سنگ کلیه از دستگاه ادراری و همچنین دفع آن و جلوگیری از تشکیل سنگ های جدید نقش بسیار مهمی را ایفا کرده اید.
مصرف مایعات این امکان را فراهم می آورد تا نه تنها سموم بدن را دفع کنید بلکه سنگها و شنهای موجود در دستگاه ادراری را نیز دفع نمائید.
هر چند مصرف آب به تنهایی میتواند نتیجه ای مطلوب را برای شما به همراه آورد اما اضافه کردن برخی مواد به آن می تواند اثرات قابل ملاحظهای را با خود به همراه داشته باشد. پس از اینکه با علائم سنگ کلیه روبرو شدید پیروی از موارد زیر می تواند در درمان سنگ کلیه به شما کمک کند هر چند که نیاز است قبل از استفاده از آنان با پزشک مربوطه مشورت نمایید.
1. آب لیمو
این امکان برای شما مهیاست که هر چند باری که تمایل دارید، به آب مصرفی خود آب لیمو تازه اضافه نمایید. لیمو سرشار از سیترات می باشد.
سیترات نوعی از ماده شیمیایی است که از تشکیل سنگ های جدید در کلیه جلوگیری می کند. همچنین سیترات این توانایی را دارد که سنگ های کوچک را بشکند و باعث شود عمل دفع از طریق دستگاه ادراری در شرایطی بهتر برای افراد بروز دهد.
2. آب ریحان
از جمله دیگر راه هایی که پس از مشاهده علائم سنگ کلیه می توانید در پیش بگیرید استفاده از ریحان می باشد. در واقع ریحان حاوی اسید استیک می باشد که تاثیر بسیار زیادی بر روی شکستن سنگ کلیه دارد و همچنین دردهای ناشی از حرکت سنگ ها را تا مقدار زیادی کاهش می دهد.
شما میتوانید با کمک برگ های ریحان تازه و یا خشک شده یک دمنوش گیاهی تهیه کنید و روزانه چند فنجان از آن را بنوشید. دقت کنید در هر دوره مصرف ریحان تنها مجاز هستید که به مدت 6 هفته از آن استفاده نمائید مصرف بیش از اندازه آن موجب قند خون پایین، فشار خون پایین و افزایش خونریزی خواهد شد.
3. آب انار
آب انار نیز از جمله دیگر مواردی است که میتواند بر بهبود عملکرد کلیه تاثیر مثبتی داشته باشد و شرایط دفع سنگ و سایر سموم بدن را فراهم آورد. از دیگر خواص آب انار می توان به کاهش سطح اسیدیته ادرار اشاره کرد.
زیرا هر چقدر این مواد در ادرار کمتر باشد احتمال ابتلا به سنگ کلیه در آینده نیز کمتر خواهد بود. پزشکان هیچ محدودیتی را برای مقدار مصرف آب انار قائل نمی شوند اما اگر داروهای مرتبط با فشار خون را مصرف می کنید نباید به سراغ آب انار بروید.
سخن پایانی
علائم بسیاری برای بروز سنگ کلیه وجود دارد که بهتر است آنها را شناخت و راهکار درست برای دفع آن را پیش گرفت. در این مطلب تعریف کاملی از سنگ کلیه ارائه شد که به وسیله آن میتوان هر چه سریعتر در صدد دفع و درمان آن قرار گرفت. در واقع اغلب با راههای خانگی و رساندن آب به بدن میتوان آنرا دفع کرد. اما در صورت تشدید علائم باید هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کرد.