بیماری ها و سلامتکبد

7 قاتل کبد را بشناسید و آنها را از خود دور کنید

بزرگترین ارگان حیاتی در بدن، کبد است.
جالب است بدانید این عضو حدود 500 کاربرد مختلف برای بدن دارد. ولی مهمترین وظیفه آن، حذف سموم بدن و سم زدایی است. به همین دلیل کبد به عنوان تنها عضو سم زدای طبیعی بدن شناخته می‌شود. کبد به عنوان بزرگترین عضو منفرد بدن است که عملکردهای متعددی را به کمک تولید صفرا انجام می‌دهد تا بتواند روی هضم غذا و ذخیره چربی‌ها تاثیر داشته باشد. حتی کبد برای بهبود سیستم ایمنی بدن ما هم ضروری است.
با توجه به اهمیتی که کبد برای تضمین سلامتی و افزایش طول عمر ما دارد، باید سعی کنیم به آن آسیب نرسانیم و قاتل کبد را بشناسیم تا بتوانیم از آن هر چه بیشتر محافظت کنیم.

باید سعی کنیم مواد غذایی سالم و مفید را برای کبد استفاده کنیم. همچنین برخی از غذاهایی که می‌تواند به کبد آسیب وارد کند را باید از برنامه غذای حذف کرد و جایگزین آنها از مواد غذایی مفید استفاده کرد.
با توجه به اینکه به مرور زمان و به طور طبیعی به کبد آسیب وارد می‌شود، می‌توان با برخی از راهکارها، این فرایند آسیب و تخریب را مختل کرد. در برخی از موارد آسیب‌های مختلف می‌توانند سبب مشکلاتی مانند سیروز کبدی، کبد چرب، سرطان کبد و نارسایی کبد و خیلی از مشکلات دیگر شوند. ولی با اقدامات زود هنگام می‌توان به راحتی جلوی چنین مواردی را گرفت.
همراه با این مقاله از مجله کوئیک فیت باشید تا ترکیبات مضر و 7 قاتل کبد را برای شما معرفی کنیم.

مطلب پیشنهادی
قرص لیورگل چه کاربردی دارد؟ عوارض + تاثیر بر جوش

مقالات پیشنهادی مرتبط با سلامت کبد

با 7 قاتل کبد آشنا شوید

باید در نظر داشته باشید کارشناسان بر این عقیده‌اند که مصرف نامتعادل و بیش از اندازه داروها می‌تواند سبب آسیب به کبد شود. حتی مواد غذایی قندی و پرکالری هم روی اختلال بر سلامت کبد تاثیرگذار هستند. اما علاوه بر این موارد، گزینه‌های دیگری هم هستند که می‌توانند روی عملکرد کبد تاثیرگذار باشند.

قاتل کبد

کبد به عنوان کارخانه شیمیایی در بدن ما معرفی می‌شود. زیرا این عضو به طور شبانه روزی سطح مواد شیمیایی در خون را تحت کنترل دارد. در پی آن هم به فکر حذف سموم زائد از بدن است. اما موارد متعددی وجود دارد که به طور ناخواسته سبب آسیب به کبد می‌شود. به همین دلیل بهتر است از مصرف مواردی که به کبد آسیب می‌رساند و کار کبد را سخت می‌کند خود را دور نگه داریم.

مطلب پیشنهادی
درمان کبد چرب با طب سنتی در 5 مورد + 1 توصیه جدی

1. بدترین قاتل کبد؛ استعمال دخانیات

بیماری‌های متعددی با سیگار کشیدن مرتبط هستند. استعمال دخانیات و به ویژه سیگار می‌تواند زمینه ساز مواردی همچون سرطان ریه و سرطان کبد باشد. مواد شیمیایی سمی که در تنباکوی سیگار وجود دارند، می‌توانند التهاب کبد و در نهایت به سیروز کبدی منجر شوند.

سیتوکین ماده‌ای است که می‌تواند در بدن التهاب را به همراه داشته باشد. سیگار کشیدن می‌تواند سبب افزایش این ترکیب شیمیایی در بدن شود. التهاب ناشی از این ماده می‌تواند سلامت کبد را با خطر مواجه کند. همچنین استرس اکسیداتیو ناشی از دود سیگار بسیار بالا و شدید است. در نتیجه سبب اختلال در سم زدایی بدن توسط کبد می‌شود. با بروز چنین مواردی مواد شیمیایی مضر به راحتی در بدن آزاد خواهند بود. این موضوع می‌تواند زمینه ساز بیماری سرطان کبد شود.

حتی سیگار کشیدن در افرادی که به هپاتیت B و هپاتیت C مبتلا هستند می‌تواند زمینه کارسینوم هپاتوسلولار که نوعی سرطان کبد است را ایجاد کند. با این اوصاف باید اولین قاتل کبد را دخانیت و سیگار معرفی کرد. تا جای ممکن باید سعی کنید از استعمال دخانیات اجتناب کنید و یا اینکه مقدار آن را کاهش دهید.

مطلب پیشنهادی
10 نکته طلایی رژیم غذایی برای کبد چرب (مواد غذایی مجاز و ممنوع)

2. الکل و انواع نوشیدنی‌های حاوی الکل

یکی از مهمترین عوامل موثر بر بروز بیماری‌های کبدی، مصرف الکل است. هر قدر هم کم الکل مصرف شود، باز هم روی کبد تاثیر می‌گذارد. چون باید کبد سعی کند تا الکل را تجزیه کند. در نتیجه مجبور است واکنش‌های شیمیایی متعددی را انجام دهد که به سلول‌ها آسیب وارد می‌کند. علاوه بر آسیب می‌تواند سبب مرگ سلولی و فیبروز هم شود.

مصرف الکل می‌تواند سبب سیروز کبدی شود و عوارضی همچون موارد زیر را به همراه داشته باشد:
استفراغ خون
یرقان یا زردی شدید
سرطان کبد
کبد چرب الکلی
تجمع بیش از اندازه مایعات در بدن

برای اینکه بتوانید از آسیب‌های خطرناک الکل دور بمانید باید تا جای ممکن مصرف الکل که قاتل کبد است را کاهش دهید و به مرور آن را حذف کنید.

3. قند و شکر؛ قاتل خاموش کبد

قند و شکر شیرین هستند.
ولی این شیرین بودن نباید باعث گمراهی ما شود. مصرف نامتعادل و بیش از اندازه قند می‌تواند آسیب شدیدی را برای کبد به همراه داشته باشد. شکر تصفیه شده یا خام و حتی شربت ذرت و موارد اینچنین که در ترکیباتی همچون کیک و کلوچه، آبنبات و آدامس و خیلی از موارد دیگر به کار برده می‌شود شیرینی بیش از اندازه‌ای را به بدن می‌رسانند.

مطلب پیشنهادی
سرطان کبد با 8 نشانه واضح + راه درمان و پیشگیری موثر

قند بیش از حد می‌تواند بیش از الکل و دخانیات برای کبد ضرر داشته باشد. به ویژه افرادی که بیماری‌های کبدی دارند باید مصرف قند را کاهش دهند. می‌توانید به جای مصرف قند، از خوراکی‌های شیرین طبیعی مانند شیره انگور یا عسل استفاده کنید.
قند و شکر می‌تواند آسیب شدیدی را برای کبد به همراه داشته باشد و مشکلات کبد را تشدید کند.

4. آرد سفید؛ آسیب زننده پرکاربرد

امروزه خیلی از انواع نان و غلات با آرد سفید تهیه می‌شوند. مواد غذایی فراوری شده مانند انواع نان فانتزی با آرد سفید، فاقد مواد معدنی هستند. فیبر و ویتامین‌های ضروری را به بدن نمی‌رسانند. این گروه از مواد غذایی فقط باعث بالا رفتن سطح قند خون می‌شوند و فایده چندانی برای بدن به همراه ندارند. حتی می‌توانند سبب دریافت کالری بیش از اندازه و زمینه سازی چاقی و اضافه وزن شوند.

قاتل کبد

بهتر است از مصرف غذاها و خوراکی‌هایی مانند انواع پاستا، پیتزا، انواع بیسکوئیت، نان‌های فراوری شده و چنین مواردی اجتناب کنید. همچنین جایگزین آنها از مواد غذایی سالمی که برای کبد مفید هستند استفاده کنید. گزینه‌هایی مانند نان‌های سبوس‌دار و انواع نان و غلات کامل را جایگزین محصولات فراوری شده کنید.

مطلب پیشنهادی
پاکسازی کبد برای لاغری موثر است؟ 6 راه تضمین سلامت کبد

5. مصرف بیش از حد گوشت قرمز

گوشت قرمز منبعی عالی برای دریافت پروتئین است. اما باید در نظر داشته باشید که پروتئین موجود در گوشت قرمز، برای کبد یک چالش بزرگ است. چون تجزیه پروتئین برای کبد خیلی سخت است.
طبق تحقیقات انجام شده به دلیل اینکه تجزیه پروتئین در کبد سخت است، ممکن است زمینه تجمع پروتئین در ارگان‌ها فراهم شود. مصرف بیش از اندازه و نامتعادل از گوشت قرمز می‌تواند سبب آسیب به کبد و حتی مغز و کلیه شود.

6. غذاهای فست فود، قاتل پرطرفدار کبد

غذاهای فست فود طرفداران خیلی زیادی دارند. مواردی مانند همبرگر، سوخاری‌ها، سیب زمینی سرخ کرده و انواع دیگر غذاهای فست فود می‌تواند روی سلامت کلی بدن تاثیرگذار باشد. این گروه مواد غذایی علاوه بر افزایش وزن، سبب بروز بیماری‌هایی همچون کلسترول بالا و فشار خون بالا می‌شوند.
بالا رفتن کلسترول زمینه بروز بیماری‌های قلبی و کبد چرب را فراهم می‎‌کنند.

مطلب پیشنهادی
علائم کبد چرب را بشناسیم + راه‌های درمان و پیشگیری از ابتلا به آن

باید در نظر داشته باشید که غذاهای فست فود چربی اشباع زیادی را به بدن می‌رسانند. به همین دلیل برای پردازش توسط کبد چالش شدیدی را ایجاد می‌کنند. در نتیجه اصلا برای کبد مفید نیستند و به مرور باعث آسیب شدید به کبد می‌شوند.

7. نمک؛ مضر برای قلب و کبد

همه ما می‌دانیم که مصرف نامتعادل نمک مضر است و می‌تواند زمینه ساز آسیب به قلب و عروق شود. ولی نکته دیگری که وجود دارد و باید در نظر داشته باشیم این است که نمک می‌تواند برای کبد هم آسیب رسان باشد. برای اینکه بتوانید سلامت کبد خود را تضمین کنید باید مصرف نمک را تا جای ممکن کاهش دهید.

نمک بیش از اندازه سبب احتباس آب در بدن می‌شود. این موضوع التهابات بدنی را به همراه دارد. با این اوصاف بهتر است از مصرف غذاهای آماده و غذاهای فراوری شده با پتاسیم مانند سوپ‌های آماده و غذاهای کنسروی یا بیسکوییت‌های شور و انواع چیپس و پفک پرهیز کرد.
این موارد علاوه بر نمک، سرشار از اسیدهای چرب هم هستند و می‌توانند آسیب‌های متعددی مانند چاقی را به همراه داشته باشند.

مطلب پیشنهادی
هپاتیت چیست و چه انواعی دارد؟ بررسی راه درمان و علائم ابتلا

مقالات پیشنهادی مرتبط با سلامت کبد

شما بگوئید

شما برای اینکه بتوانید سلامت کبد خود را تضمن کنید چه مواردی را کنار می‌گذارید؟ از نظر شما قاتل کبد چه خوراکی‌ها و چه عاداتی می‌تواند باشد؟ پاسخ خود را حتما در قسمت ارسال دیدگاه‌ها برای ما ارسال کنید تا بتوانیم با سایر عوامل موثر بر آسیب به کبد آشنا شویم.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *