هر آنچه از خواص و مصرف آناناس باید دانست + کالری
آناناس میوه ای محبوب بین اکثریت افراد می باشد. این میوه سرشار از مواد مغذی و ترکیبات قوی آنتی اکسیدانی است. آناناس به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص و شگفت انگیزی که در خود دارد، برای بالا بردن سطح سلامتی بسیار مفید می باشد.
از مزیای کلی آن می توان به بالا بردن سیستم ایمنی بدن، کمک به دستگاه گوارش و مهمترین آن بهبود زخم های بسیار عمیق اشاره کرد. آناناس از میوه های استوایی می باشد که دارای طبعی گرم و تر است.
فواید شگفت انگیز آناناس
1. سرشار از مواد مغذی
آناناس میوه ای است که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. اما یک مزیتی که نسبت به باقی میوه ها دارد آن است که، ترکیباتش به جذب یک دیگر کمک می کنند. برای مثال ویتامین C موجود در این میوه به میزان چشمگیری به جذب آهن موجود بسیار کمک خواهد کرد.
از طرف دیگر ویتامین C خود برای رشد و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. به نوعی نقش آنتی اکسیدانی را در بدن ایفا می کند. در این میوه ی خوش طعم ماده ی معدنی به نام منگنز وجود دارد که خواص ویتامین سی را چند برابر خواهد کرد.
2. نقش آنتی اکسیدان موجود در آناناس
آناناس نه تنها سرشار از مواد مغذی می باشد که به جذب یک دیگر کمک می کنند. بلکه در خود سرشار از آنتی اکسیدان می باشد.
آنتی اکسیدان ها جز مواد ضروری بدن هستند و با وجود آن ها سلامت بدن به نوعی تضمین خواهد شد. چرا که زمانی آنتی اکسیدان وارد بدن می شود، به طور طبیعی بدن شروع به تولید گلبول سفید بیشتری می کند؛ در نتیجه ی این اتفاق اگر ویروس یا عفونتی به بدن حمله کند، سیستم دفاعی فرد با قدرت بیشتری قادر است جلوی آن ها مبارزه کند.
استرس اکسیداتیو وضعیتی است که رادیکال های آزاد در بدن، بیش از حد طبیعی زیادی شوند. این رادیکال های آزاد با سلول های بدن ارتباط برقرار می کنند و باعث ایجاد آسیب هایی می شوند که با التهاب مزمن، سیستم ایمنی ضعیف شده و بسیاری از بیماری های مضر مرتبط هستند. با وجود آنتی اکسیدان این رادیکال های آزاد دیگر قادر نمی باشند که این گونه به سلول ها آسیب برسانند.
نکته: بسیاری از آنتی اکسیدان های موجود در آناناس محدود هستند. این به آنتی اکسیدان ها اجازه می دهد تا در شرایط سخت تر داخل بدن بمانند و اثرات ماندگار تری داشته باشند.
3. کمک کننده به هضم غذا
دستگاه گوارش یکی از سیستم های بدن است که اختلال در عملکرد آن می تواند باقی اجرای بدن را نیز دچار مشکل و ناراحتی کند. یکی از مشکلاتی امروزه به دلیل تغییر در سبک زندگی به وجود آمده است مشکل در هضم غذا می باشد. می توان به جای استفاده از دارو های شیمیایی برای درمان آن از میوه هایی مانند آناناس استفاده کرد.
آناناس در خود داری آنزیمی به نام برملین است. عملکرد این آنزیم ها این گونه می باشد که مولکول های پروتئین و کربوهیدرات های سخت را دور خود بلوکه می کنند، سپس طی فعل و انفعالاتی آن ها را به ذرات بسیار ریز و قابل هضم تری تبدیل می کنند.
پس از تجزیه مولکول های پروتئین، آن ها به راحتی در روده کوچک جذب می شوند. این امر به ویژه می تواند برای افراد مبتلا به نارسایی لوزالمعده مفید باشد. یعنی شرایطی که پانکراس نمی تواند آنزیم های گوارشی کافی ایجاد کند.
یک مطالعه نشان داد که شرکت کنندگان با نارسایی لوزالمعده پس از مصرف یک مکمل آنزیم هضم حاوی برملین، هضم بهتری را نسبت به مصرف همان مکمل آنزیم هضم کننده بدون برملین تجربه کردند (منبع).
4. پیشگیری و کمک به درمان سرطان
سرطان یک بیماری مزمن است که با رشد سلول به صورت غیر طبیعی ایجاد می شود. پیشرفت این بیماری معمولاً با استرس اکسیداتیو و التهابات مزمن مرتبط است.
مطالعات متعددی نشان داده اند که آناناس و ترکیبات آن ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. این امر به این دلیل است که آن ها قادر هستند، استرس اکسیداتیو را به حداقل برسانند و التهاب را کاهش دهند.
یکی از این ترکیبات گروه آنزیم های گوارشی به نام برملین است. مطالعات لوله آزمایش نشان داده است که برملین ممکن است به مبارزه با سرطان نیز کمک کند. به عنوان مثال، دو مطالعه لوله آزمایش نشان داد که برملین رشد سلول های سرطانی سینه را سرکوب می کند و مرگ سلول سرطانی را تحریک می کند .
سایر مطالعات لوله آزمایشی نشان می دهد که برملین باعث سرکوب سرطان در پوست، مجاری صفراوی، دستگاه معده و روده بزرگ در سایر مناطق می شود.
آزمایشات لوله ای و آزمایش بر حیوانات نشان داده اند که برملین قادر می باشد سیستم ایمنی بدن را برای تولید، مولکول هایی که سلول های سفید خون را در سرکوب رشد سلول های سرطانی و از بین بردن سلول های سرطانی موثر تر می کنند تحریک می کند.
5. کمک به درمان زخم های عمیق
یکی از خواص معجزه آسایی که آناناس در خود دارد این می باشد که ترکیبات آن به اندازه ای قدرتمند است که قادر می باشد مدت زمان بهبودی زخم ها را کاهش دهد. همچنین آسیب های عضلانی که در زمان ورزش بر بدن وارد می شود را سریعا خوب می کند. این امر تا حد زیادی به دلیل خاصیت ضد التهابی برملین است.
مطالعات متعددی نشان داده اند که برملین قادر است التهاب، تورم، کبودی و دردی را که اغلب بعد از جراحی یا آسیب ایجاد می شود، کاهش دهد. همچنین به نظر می رسد عواملی که باعث التهاب در بدن می شود را بسیار کم خواهد کرد.
یک مطالعه نشان داد افرادی که قبل از جراحی دندان برملین مصرف می کردند، نسبت به افرادی که این رژیم غذایی را نداشته اند، درد کمتری را تجربه کرده اند و زخم های آن ها زودتر جوش خورده است. در حقیقت، به نظر می رسد که مانند داروهای ضد التهاب رایج می تواند میزان تسکین مشابهی را فراهم کند.
ورزش شدید همچنین می تواند به بافت عضله آسیب برساند و باعث التهاب اطراف آن شود. عضلات آسیب دیده نمی توانند به اندازه قبل نیرو تولید کند و اغلب تا سه روز دچار درد هستند. نظریه ای وجود دارد بر این که پروتئین هایی مانند بروملین با کاهش التهاب در اطراف بافت عضلانی آسیب دیده، بهبودی در آسیب های ناشی از ورزش شدید را سریع می کنند.
در یک مطالعه این تئوری را با تهیه مکمل آنزیم هضم کننده در اختیار شرکت کنندگان قرار داد که حاوی برملین بود. بعد از 45 دقیقه ورزش شدید بر روی تردمیل افرادی که مکمل مصرف می کردند، التهاب کمتری داشتند و پس از آن قدرت بیشتری را حفظ می کردند.
مزایای مصرف آناناس برای کودکان
آناناس قرن ها بخشی از طب سنتی بوده است. این میوه ی خوش طعم و بی نظیر حاوی طیف گسترده ای از ویتامین ها، مواد معدنی و آنزیم هایی مانند برملین هستند که قادر می باشند، به طور جمعی ایمنی را تقویت کرده و التهاب را سرکوب کنند.
یک مطالعه نه هفته ای بر روی 98 کودک سالم که آناناس مصرف نکرده بودند. این گونه بود که به وعده های غذایی روزانه آن ها آناناس اضافه شد تا متوجه شوند تا چه میان روی سیستم ایمنی آن ها تاثیر خواهد گذاشت. نتیجه آن شد، کودکانی که آناناس می خورند خطر عفونت ویروسی و باکتریایی به میزان قابل توجهی در آن ها کاهش پیدا کرد.
یک مطالعه دیگر نشان داد که کودکان مبتلا به عفونت سینوس در مقایسه با یک درمان استاندارد یا ترکیبی از آناناس و مکمل برملین، سریعتر بهبود می یابند.
مصرف آناناس در بارداری
مصرف آناناس در بارداری اغلب بدون خطر می باشد و به دلیل داشتن خواص و ترکیبات قدرتمندی که دارد می تواند به نوعی سلامت مادر و جنین را تضمین کند. اما باید بدانیم این مسئله صددرصد نیست.
برخی از مادران باردار که دارای معده ای حساس هستند باید در خوردن این میوه ی خوش طعم در دوران بارداری دقت کنند؛ چرا که رفلاکس دوران بارداری را در آن ها چند برابر خواهد کرد.
اسیدهای موجود در آناناس ممکن است احساس سوزش سر دل یا رفلاکس به مادر باردار دهد. برای جلوگیری از این عوارض جانبی، بهتر است این میوه خوشمزه را با اعتدال مصرف کرد.
برخی از افراد به این میوه ممکن است واکنش های آلرژیک نشان دهد. مانند موارد زیر:
- خارش یا تورم در دهان
- واکنش های پوستی
- آسم
- احتقان یا آبریزش بینی
نکته: اگر شخصی به گرده یا لاتکس حساسیت داشته باشد، به احتمال زیاد به این میوه نیز حساسیت خواهد داشت.
ارزش غذایی و کالری آناناس
مواد تشکیل دهنده آناناس خام و میران کالری
مواد تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 50 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 13.12 گرم |
پروتئین | 0.54 گرم |
چربی | 0.12 گرم |
آب | 86.00 گرم |
فیبر | 1.40 گرم |
قند | 9.85 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 3.00 میکروگرم |
ویتامین D | 0.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.02 میلی گرم |
ویتامین K | 0.70 میکروگرم |
ویتامین C | 47.80 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.08 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.03 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.50 میلی گرم |
کولین (B4) | 5.50میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.21 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.11 میلی گرم |
فولات (B9) | 18.00میکروگرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 13.00 میلی گرم |
آهن | 0.29 میلی گرم |
منیزیم | 12.00 میلی گرم |
فسفر | 8.00 میلی گرم |
پتاسیم | 109.00 میلی گرم |
سدیم | 1.00 میلی گرم |
روی | 0.12 میلی گرم |
مس | 0.11 میلی گرم |
منگنز | 0.93 میلی گرم |
در آخر:
آناناس بدون شک برای بیشتر افراد میوه ای خوشمزه و خوش طعم محسوب می شود. همچنین این میوه کم کالری و پر از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است.
مواد مغذی و ترکیبات آن با فواید چشمگیر سلامت از جمله بهبود هضم غذا، کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود ایمنی، تسکین علائم آرتریت و بهبود بعد از جراحی و ورزش شدید همراه بوده است. اما با تمام خواص عالی که این میوه با خود دارد باید در خوردن آن مانند هر خوراکی دیگر اعتدال را رعایت کرد.