سیب زمینی از مواد خوراکی بسیار محبوب در میان اکثر مردم محسوب می شود. این گیاه به علت داشتن مواد معدنی و ویتامین های ضروری دارای ارزش غذایی بالایی است که لازم می باشد آن را در وعده های غذایی خود جای داد.
سیب زمینی بومی آمریکای جنوبی است و در قرن شانزدهم به اروپا آورده شد و هم اکنون در انواع بیشماری در سراسر دنیا پرورش می یابد.
در این مطلب درباره ی نقش سیب زمینی برای سلامت بدن و زیبایی پوست به طور علمی و اثبات شده صحبت خواهیم کرد و همچنین در آخر به ارزش غذایی و کالری آن خواهیم پرداخت.
5 خاصیت سیب زمینی برای سلامت بدن
1. تعادل فشار خون با سیب زمینی
فشار خون بالا یکی از بیماری هایی است که به دنبال آن بیماری های دیگر را همراه خود می آورد. این بیماری رگ ها را تحت فشار زیادی قرار می دهد. فشار خون بالا خطر ابتلا به سکته مغزی و قلبی را افزایش خواهد داد.
فشار خون بالا را می توان با رعایت رژیم غذایی مناسب کاملا متعادل نگه داشت و سیب زمینی حاوی تعدادی مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است که قادر است به کاهش فشار خون کمک کند.
پتاسیم یکی از مواد معدنی است که برای سلامت قلب بسیار مفید می باشد. سیب زمینی حاوی میزان قابل توجهی از این ماده ی معدنی مفید در خود است.
چندین مطالعه مشاهده ای و کار آزمایی کنترل شده نشان داده است، مصرف پتاسیم، به میزان چشمگیری فشار خون را پایین آورده است، در نتیجه ی آن ریسک بیماری های قلبی نیز پایین می آید.
نکته: سایر مواد موجود در سیب زمینی که باعث کاهش فشار خون می شوند شامل کلروژنیک اسید و کورکومین ها هستند. (منبع)
2. کمک به تعادل وزن و لاغری
یکی از مشکلاتی که افراد دارای اضافه وزن دارند این می باشد که بسیار سریع احساس گرسنگی می کنند. سیب زمینی آب پز گزینه خیلی مناسبی برای آن ها است.
این خوراکی به گونه ای است که مدت بسیار طولانی در معده می ماند و فرآیند هضم آن بسیار آهسته می باشد؛ در نتیجه ی این اتفاق فرد احساس گرسنگی نخواهد کرد.
از طرفی طی این اتفاق مغز برای تامین انرژی بافت و اعضای خود، دیگر سیگنال دریافت گلوکز نمی گیرد و بدن به طور طبیعی شروع به سوزاندن چربی های اشباع شده در بدن می کند.
3. کاهش اشتهای کاذب با سیب زمینی
در یک مطالعه از 40 غذای رایج، سیب زمینی غنی ترین و مقوی ترین ماده خوراکی از نظر ریز مغذی ها شناخته شد. این گیاه حاوی پروتئین هایی به نام پروتئیناز 2 است. پروتئیناز 2 یک نوع مهار کننده محسوب می شود و عملکرد آن این گونه است که اشتهای کاذب را در شخص سرکوب می کند.
طی بررسی و تحقیقاتی که بر روی پروتئیناز 2 انجام گرفت، نشان داده شد مصرف مکمل این پروتئین نیز همان خاصیت از بین بردن اشتهای کاذب را دارد.
اما تا به امروز نظرات متفاوتی وجود دارد که میزان دوز این مهار کننده اشتها در سیب زمینی تا چه اندازه می تواند مفید واقع شود.
4. نقش آنتی اکسیدان ها در سیب زمینی
سیب زمینی سرشار از ترکیباتی مانند فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و اسیدهای فنولیک است. تمامی این ترکیبات مانند آنتی اکسیدان ها در بدن عمل می کنند.
آنتی اکسیدان ها جزو مواد ضروری و حیاتی بدن محسوب می شوند. زمانی که این مواد وارد بدن می شوند به طور طبیعی باعث خواهند شد گلبول های سفید خون افزایش پیدا کنند؛ در نتیجه بدن در مقابل عوامل بیماری زا مقاوم می شود.
نوع آنتی اکسیدان هایی که در سیب زمینی موجود است، بیشتر نقش ضد سرطانی را در ایفا می کنند. با این عملکرد که این ترکیبات مانند یک محافظ به دور سلول های سالم بدن می پیچند تا این سلول ها را در برابر آسیب های رادیکال های آزاد حفظ کند.
این آنتی اکسیدان ها به اندازه ای قوی هستند که برخی از محققان بر این باورند که، این ترکیبات فعالیت رادیکال های آزاد را کاملا خنثی می کند.
نکته: هنگامی که رادیکال های آزاد جمع می شوند، می توانند خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، دیابت و سرطان را افزایش دهند.
یک مطالعه لوله آزمایش نشان داد که آنتی اکسیدان های موجود در سیب زمینی قادر می باشند رشد سلول های سرطانی کبد و روده بزرگ را سرکوب کند.
مطالعات همچنین نشان داده اند که سیب زمینی های رنگی مانند سیب زمینی های بنفش می توانند سه تا چهار برابر بیشتر از آنتی اکسیدان نسبت به سیب زمینی های سفید داشته باشند. این امر باعث می شود آن ها در خنثی سازی رادیکال های آزاد موثرتر باشند.
نکته: بیشتر این شواهد مربوط به مطالعات لوله آزمایش است.در نتیجه ی آن تحقیقات انسانی بیشتری لازم است تا با اطمینان بتوان درباره آن نظر داد.
5. کنترل قند خون
سیب زمینی حاوی نوع خاص از نشاسته است که به عنوان نشاسته مقاوم شناخته می شود. این نشاسته به گونه ای است که ترکیباتش در بدن شکسته نخواهد شد و کاملاً جذب بدن می شود.
اما نکته ی قابل توجه اینجاست که این نوع از نشاسته به روده بزرگی می رسد و منبع تغذیه ای باکتری های مفید در روده می شود. این بدان معناست که جذب آن در روده بزرگ صورت می گیرد.
مطالعات و تحقیقات در این زمینه شامل موارد زیر می شود:
1. تحقیقات بر روی تاثیرات سلامتی نشاسته مقاوم بر بدن به نوبه ی خود بسیار با ارزش است؛ چرا که در طی این بررسی و تحقیقات نشان داده شده است این نوع از نشاسته تاثیر چشمگیری در کنترل قند داشته است.
2. در یک مطالعه حیوانی، موش هایی که از نشاسته مقاوم تغذیه می کردند، مقاومت به انسولین در آن ها کاهش یافت. این بدان معنی است که بدن آن ها در از بین بردن قند اضافی خون کارآمد تر عمل می کند.
3. مطالعه روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که مصرف یک وعده غذایی با نشاسته مقاوم به حذف بهتر قند خون پس از وعده غذایی کمک می کند.
4. در یک مطالعه روزانه بر روی ده نفر، هنگامی که این افراد 30 گرم نشاسته مقاوم در طی یک دوره چهار هفته ای تغذیه کردند. نشان داد که نشاسته مقاوم باعث خواهد شد مقاومت به جذب نشدن انسولین 33 درصد کاهش می یابد.
نکته: جالب است که می توان میزان مقاومت نشاسته ای در سیب زمینی را نیز افزایش داد. برای این کار کافیست، سیب زمینی های آب پز را یک شبه در یخچال نگهداری کرد و آن ها را سرد مصرف کرد.
خواص سیب زمینی برای پوست
در ابتدا لازم است این نکته ذکر شود تمامی مطالبی که تا به امروز درباب خواص سیب زمینی برای پوست و زیبایی آمده است هیچ کدام منبع علمی و ثابت شده ای ندارد. تنها تجربه ای است که افراد آن را پس از استفاده بدست آورده اند.
افرادی که از آن برای زیبایی و سلامت پوست استفاده می کنند بر این باور هستند که ترکیبات موجود در این خوراکی باعث خون رسانی بهتر به صورت می شود و در نتیجه ی این عملکرد بسیاری از بیماری های پوستی بر طرف خواهد شد.
1. سیب زمینی برای روشنایی پوست
سیب زمینی به دلیل داشتن آنزیم سفید کننده پوست به نام کاتالاز می تواند به روشن شدن لکه های تیره مربوط به لک های پوستی، لکه های آفتاب و ملاسما کمک کند.
در این روش، قطعات خام سیب زمینی با سایر مواد اسیدی مانند ماست و آب لیمو مخلوط می شوند تا یک ماسک روشن کننده صورت ایجاد کنند.
با این حال، هیچ شواهد بالینی وجود ندارد که ثابت کند کاتالاز موجود در سیب زمینی می تواند پوست را سبک تر کند.
2. درمان آکنه
آکنه عارضه ای پوستی است که تحت شرایطی خاص ایجاد می شود. اصلی ترین عامل ایجاد آکنه و التهابات آن تحت تاثیر سایتوکاین می باشد.
برخی از تحقیقات نشان داده است سیب زمینی و آب آن دارای خاصیت ضد التهابی است. از این رو می توان با بهره گیری از آن التهابات ناشی از آکنه را کاهش داد. از طرفی آنتی اکسیدان های موجود در آن باعث خواهد شد، باکتری های موجود در آکنه در قسمت های دیگر صورت پخش نشود.
3. از بین بردن لکه های تیره پوست
برخی از وبلاگ نویسان و تولید محتوا گران مراقبت های پوستی بر این باور هستند سیب زمینی به دلیل داشتن آنزیم های کاتالاز درمان موثری برای از بین بردن لکه پوستی محسوب می شود.
همچنین آن ها بر این باور هستند این خوراکی به دلیل داشتن ویتامین C راهکار عالی برای درخشان و روشن شدن پوست است.
اما تا به امروز دلیل علمی و اثبات شده ای بر این اعتقادات وجود نداشته است.
ارزش غذایی و کالری سیب زمینی
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 69 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 15.71 گرم |
پروتئین | 1.68 گرم |
چربی | 0.10 گرم |
آب | 81.58 گرم |
فیبر | 2.40 گرم |
قند | 1.15 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین E | 0.01 میلی گرم |
ویتامین K | 1.60 میکروگرم |
ویتامین C | 19.70 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.07 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.03 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 1.07 میلی گرم |
کولین (B4) | 11.00میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.28 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.20 میلی گرم |
فولات (B9) | 18.00میکروگرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 9.00 میلی گرم |
آهن | 0.52 میلی گرم |
منیزیم | 21.00 میلی گرم |
فسفر | 62.00 میلی گرم |
پتاسیم | 407.00 میلی گرم |
سدیم | 16.00 میلی گرم |
روی | 0.29 میلی گرم |
مس | 0.12 میلی گرم |
منگنز | 0.15 میلی گرم |
سلنیم | 0.30 میکروگرم |
در آخر:
سیب زمینی یک خوراکی سرشار از ویتامین و ماده ی معدنی است که نقش ضد التهابی و آنتی اکسیدانی را در بدن به خوبی ایفا می کند. همچنین مصرف متعادل آن به دلیل نداشتن گلوتن تقریبا برای همه امکان پذیر می باشد.
این خوراکی مغذی کاملا باعث سیری و از بین بردن اشتهای کاذب می شود و در نتیجه مصرف آب پز آن گزینه مناسبی برای افرادی است که رژیم لاغری را دنبال می کنند. همچنین سیب زمینی به دلیل مغذی بودن و سرشار بودن مواد حیاتی که در ترکیبات خود دارد یک انتخاب غذایی مناسب برای افراد وگن نیز می باشد.