تغذیهغذاهای سالم

خواص چغندر قند در 13 مورد (فرق چغندر با لبو چیست؟)

خواص چغندر قند معمولا برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، افزایش انرژی و حتی بهبود مشکلات قلب و عروق، توصیه می‌شود. این خوراکی شیرین و بسیار خوشمزه مانند هویج، ترب و شلغم، گیاهی ریشه‌ای است. یعنی ریشه‌ی گوشتی آن بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معمولا این خوراکی را در فصل پاییز و زمستان بیشتر می‌توان یافت. با توجه به اینکه چغندر شیرینی مطلوبی دارد، از آن به عنوان ماده اولیه برای تهیه قند و شکر استفاده می‌شود. با این وجود بهتر است سراغ آشنایی بیشتر با مواد معدنی و ویتامینی موجود در آن رفت و بعد خواصی که به همراه دارد را به طور کامل بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

فرق چغندر با لبو چیست؟

مهمترین سوالی که در رابطه با چغندر وجود دارد، به تفاوت آن با لبو مربوط می‌شود. در همین ابتدا باید این موضوع را ابهام‌زدایی کرد. در واقع چغندر دو نوع است:

  1. چغندر قند یا چغندر سفید (در این متن در رابطه با این نوع توضیح خواهیم داد)
  2. لبو یا چغندر بنفش

چغندر قند و لبو هر دو گیاهان ریشه‌ای هستند که از نظر شکل ظاهر شبیه هستند اما رنگ‌های متفاوتی دارند. لبو قرمز یا بنفش است و چغندر قند سفید یا زرد است.

البته باید توجه داشته باشید چغندر قند میزان قند بیشتری نسبت به لبو دارد. اما قند طبیعی محسوب می‌شود که با این حال بهتر است متعادل مصرف شود.

مطالب مرتبط با خواص چغندر قند

مطلب پیشنهادی
4 خواص لبو برای درمان بیماری و بهبود سلامت بدن + کالری و ارزش غذایی

طبع چغندر قند چیست؟

خواص چغندر قند

پیش از بررسی خواص چغندر قند بهتر است طبع آنرا دانست تا به متعادل‌سازی طبع بدن دست یافت. طبع چغندر قند گرم و تر است. از این رو گزینه‌ای بسیار مناسب برای رفع سردی بدن محسوب می‌شود. البته باید توجه داشت که طبع لبو با چغندر قند متفاوت است. طبع لبو رو به معتدل است اما طبع چغندر قند گرم و تر معرفی شده است.

ارزش غذایی چغندر قند

برای پی بردن به خواص چغندر قند بد نیست با مواد مغذی و ویتامین‌هایی که به همراه دارد آشنا شد. حدود 75 درصد چغندر را آب تشکیل داده است. 25 درصد دیگر از ساکارز یا قند و مقادیری از مواد معدنی و غیر محلول در آب تشکیل شده است.

چغندر قند ارزش غذایی بالایی دارد در صورتی که کالری کمی را به بدن می‌رساند. با مصرف 100 گرم چغندر قند پخته شده، تقریبا 45 کالری انرژی به بدن می‌رسد.

این موضوع در صورتی است که مقادیر بسیار مطلوبی از پروتئین و فیبر را نیز به بدن می‌رساند. چغندر قند منبعی عالی برای دریافت مواد معدنی از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، منگنز و فولات است.

چغندر مقادیری از ویتامین‌هایی از جمله ویتامین C و ویتامین B6 و همینطور چربی بسیار ناچیزی را به همراه دارد. با این اوصاف بهتر است با خواص بالقوه‌ای که این ماده غذایی سرشار از ویتامین و مواد مغذی به همراه دارد آشنا شویم.

مطلب پیشنهادی
خواص باقالی ؛ 10 خاصیت درمانی + طبع و مصلح باقلا

خواص چغندر قند را بشناسید

خواص چغندر قند

این ریشه‌ی گوشتی یکی از میان وعده‌های بسیار خوشمزه است که اغلب در کنار لبو به عنوان یکی از تنقلات خیابانی به فروش می‌رسد. حتی گاهی بدون اینکه خواص آنرا بشناسیم از آن استفاده می‌کنیم که در ادامه با خواص آن نیز اشنا خواهیم شد.

1. پیشگیری از ابتلا به سرطان

یکی از مهمترین تاثیراتی که مواد غذایی مفید می‌توانند داشته باشند، مقاوم سازی بدن در مقابل آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد است. از این طریق بدن از ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند سرطان دور می‌ماند.

ترکیبات آنتی اکسیدانی که در چغندر قند وجود دارد عالی برای جلوگیری از آسیب‌های سلولی بسیار مفید است. حتی به سم زدایی بدن و کاهش التهابات بدنی نیز کمک شایانی می‌رساند.

طبق مطالعات انجام شده دریافت این ماده روندِ بهبودِ بیمارانِ تحتِ درمانِ مبتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان مثانه و سرطان لوزالمعده را سرعت می‌بخشد.

2. خواص چغندر قند برای سم‌زدایی بدن

در چغندر قند برخی از انواع مواد سم‌زدای طبیعی وجود دارند که به سم زدایی بدن منجر می‌شوند. سم زدایی بدن تاثیر به سزایی در بهبود عملکرد کبد دارد.

سم‌زدایی بدن با مواد غذایی موثر، می‌تواند به دفع سریع‌تر ذرات اضافی بدن کمک کند. از این رو برای تقویت سیستم دفاعی بدن می‌تواند تاثیرگذار باشد. حتی به بهبود عملکرد کبد و کلیه‌ها نیز می‌انجامد.

در حالت کلی می‌توان گفت املاح معدنی موجود در چغندر که از دل خاک جذب شده‌اند، در پاکسازی کبد، صفرا و کلیه موثر هستند.

مطلب پیشنهادی
خواص کدو حلوایی در 7 مورد و ویتامین‌های تشکیل دهنده آن

3. مقاوم‌سازی بدن در مقابل بیماری هانسن

بیماری هانسن یکی از بیماری‌هایی است که معمولا روی سطح پوست بیشتر نشان داده می‌شود. در پی ابتلا به آن ممکن است عصب قسمتی از بدن و پوست از کار افتد. برای پیشگیری از ابتلا به چنین بیماری‌هایی نیاز به دریافت مواد معدنی از جمله آرسنیک و روبیدم وجود دارد.

خواص چغندر افزون بر اینکه از چنین بیماری جلوگیری می‌کند سبب پیشگیری از تشدید آن نیز می‌شود. البته درمان قطعی برای آن محسوب نمی‌شود ولی برای کنترل بیماری در حد به سزایی موثر است.

4. خواص چغندر قند برای متعادل‌سازی فشار خون

مهمترین و معروفترین خاصیتی که از چغندر قند به گوش می‌رسد، کاهش فشار خون است. این موضوع به دلیل وجود مقادیری نیترات در آن است.

نیترات موجود در مواد غذایی با ورود به بدن بر اثر فرایند هضم به اسید نیتریک تبدیل می‌شود. اسید نیتریک تاثیر به سزایی در باز شدن عروق خونی دارد. از این رو موجب می‌شود جریان خون آهسته‌تر حرکت کنند. در نتیجه کاهش فشار خون حاصل خواهد شد.

برای این منظور حتی می‌توان از آب چغندر نیز استفاده کرد. البته توصیه می‌شود این ماده غذایی برای افراد مبتلا به دیابت با احتیاط بیشتری مصرف شود زیرا قند فراوانی را به بدن آنها می‌رساند.

5. گزینه‌ای مناسب برای تقویت حافظه

یکی از ترکیبات بسیار مفیدی که در چغندر قند بیان کردیم، فسفر بود. فسفر یکی از مواد معدنی ضروری برای سلامت استخوان‌ها و مغز است. با مصرف این ماده غذایی به صورت طبیعی می‌توان به تقویت مغز دست یافت.

مطلب پیشنهادی
خواص گل کلم کدامند؟ 9 فایده + روش پخت و ارزش غذایی

6. استحکام استخوان‌ها

کلسیم و فسفر دو ماده معدنی هستند که به شدت برای سلامت استخوان‌های بدن لازم هستند. دریافت این دو ماده معدنی می‌تواند تضمین کننده سلامتی استخوان‌ها باشد.

خواص چغندر قند برای استحکام استخوان‌ها بسیار موثر است زیرا حاوی مقادیری از این دو ماده معدنی است. معمولا مکمل‌های حاوی کلسیم و فسفر برای بهبود کمبود ویتامین D توصیه می‌شوند. علاوه بر این موضوع دریافت این دو ماده معدنی برای بهبود شکستگی یا پیشگیری از شکستگی استخوان بسیار مفید و موثر است.

7. موثر بر کاهش دردهای عضلانی

ورزشکارانی که به دنبال تغذیه طبیعی برای بالا بردن عملکرد ورزشی خود هستند، می‌توانند از چغندر قند به عنوان گزینه‌ای عالی استفاده کنند. زیرا این ماده غذایی حاوی فسفر و پتاسیم است که به کاهش دردهای عضلانی و خستگی بعد از تمرین منجر می‌شود.

8. تقویت بدن با خواص چغندر

در حالت کلی می‌توان گفت سبزیجات ریشه‌ای مانند چغندر، لبو، شلغم و هویج و… حاوی مواد معدنی بسیاری هستند. به ویژه چغندر یکی از گزینه‌های بسیار عالی برای دریافت برخی از انواع مواد معدنی است که به تقویت بدن کمک می‌کند.

تامین انرژی بدن به وسیله آب چغندر نیز می‌تواند نکته حائز اهمیت برای افرادی باشد که فیبر کمتری بخواهند دریافت کنند. مصرف آب چغندر قبل از تمرینات ورزشی استقامت بدنی را حین فعالیت افزایش می‌دهد. حتی راهکاری برای بهبود عمل دم و بازدم نیز می‌تواند باشد. زیرا روند عملکرد ریه را بهبود می‌بخشد.

مطلب پیشنهادی
خواص جوانه گندم - 20 فایده برای زیبایی + سلامت + بارداری

9. موثر بر تقویت بینایی

استفاده از چغندر خواص متعددی را به بدن می‌رساند. البته باید در نظر داشته باشید که برگ‌های آن نیز قابل استفاده هستند و خاصیت بالایی در تقویت چشم دارند. برگ چغندر حاوی مقادیر بالایی از لوتئین و زاگزانتین را به همراه دارد.

خواص لبو برای چشم

این دو ماده معدنی تاثیر به سزایی در پیشگیری از بیماری‌های چشمی مانند ماکولا، شب کوری و همینطور آب مروارید دارد. حتی مقادیری از آهن و کارتنوئیدها نیز در چغندر و برگ‌های آن وجود دارد که سلامت چشم را در پی خواهد داشت.

این موارد ترکیباتی هستند که در گزینه‌هایی مانند کدو تنبل و هویج نیز می‌توان یافت تا چشم‌ها را تقویت کرد. به عنوان جایگزین این دو ماده می‌توان از چغندر استفاده کرد.

10. اشتها آوری طبیعی

نکته جالبی که در رابطه با خواص چغندر قند وجود دارد به خاصیت اشتها آوری آن مربوط می‌شود. این ماده غذایی با اینکه به دریافت ساکارز و مواد معدنی متعددی منجر می‌شود، برای افرادی که بی‌اشتها هستند می‌تواند اشتها آوری را به همراه داشته باشد.

11. ملین و ادرار آور طبیعی

در ترکیبات چغندر قند گزینه‌ای بسیار مفید برای بدن فیبر است. فیبر موجود در گیاهان به سلامت دستگاه گوارش کمک شایانی می‌رساند. حتی از ابتلا به بیماری‌های گوارشی مانند یبوست نیز جلوگیری می‌کند. از این رو برای درمان یبوست می‌توان از این ریشه‌ی شیرین استفاده کرد.

مطلب پیشنهادی
خواص جعفری + معرفی ویتامین‌ها و مواد مغذی این سبزی

علاوه بر این موضوع چغندر قند یک ادرار آور طبیعی است که به دفع اسید اوریک اضافی بدن نیز منجر می‌شود.

12. خواص چغندر قند برای بهبود برخی بیماری‌ها

استفاده از چغندر قند می‌تواند برای بهبود برخی از بیماری‌ها موثر باشد. از این خوراکی خوشمزه می‌توان برای تسریع در روند بهبود مشکلات زیر استفاده کرد اما باید توجه داشته باشید که اگر مشکل پزشکی جدی وجود دارد باید قبل از آن حتما از پزشک خود در رابطه با مصرف این ماده جویا شد.
زیرا حاوی مواد معدنی متعددی است که ممکن است مقدار زیاد آن برای برخی از بیماری‌ها مفید نباشد. اما موارد زیر معمولا می‌توانند از این ماده غذایی برای بهبود سریع‌تر استفاده کنند:

  • موثر بر بهبود التهابات مثانه
  • مفید برای کاهش التهابات کلیوی
  • مفید برای بهبود بواسیر
  • مفید برای بهبود ضعف حافظه
  • پیشگیری از سکته قلبی و مغزی
  • بهبود ناراحتی‌های عصبی
  • بهبود دهنده برخی از مشکلات پوستی

13. خواص چغندر قند در بارداری

تغذیه دوران بارداری نکات مهمی را شامل می‌شود. زیرا باید در این دوران تغذیه طوری باشد که نیازهای بدن مادر تامین شود و هر آنچه که برای رشد جنین نیز لازم است به بدن مادر رسانده شود.

مصرف چغندر در بارداری معمولا ممنوعیتی ندارد اما باید اعتدال در مصرف آن را نگه داشت. زیرا حاوی ساکارز است و مصرف روزانه و مقدار زیاد از آن ممکن است سبب بالا رفتن قند خون و ابتلا به دیابت بارداری شود.

مطلب پیشنهادی
خواص پیازچه برای سلامتی بدن + زیبایی پوست و مو

اما باید توجه داشت که این ماده غذایی برخی از انواع ویتامین B را شامل می‌شود. تکامل بافت‌های عصبی جنین نیازمند دریافت این ویتامین است. با دریافت این ویتامین حتی از بروز برخی از ناهنجاری‌ها برای جنین نیز جلوگیری خواهد شد.

موارد مصرف چغندر قند

حالا با مهمترین خواص چغندر قند آشنا شدیم و بهتر است موارد استفاده و کاربرد آنرا نیز بشناسیم. ساده‌ترین روش مصرفی که برای چغندر وجود دارد، پخت آن در مقدار زیادی آب است. البته به دلیل سفت بودن بهتر است حتی بیشتر از 2 الی 3 ساعت آنرا بپزید تا کاملا نرم شود.

اما برای مواردی که نیاز است خواص آنرا به طور کامل دریافت کنید، بهتر است از آب آن استفاده کنید. در برخی از موارد از چغندر برای تهیه دسرها استفاده می‌شود. تهیه دسرهایی مانند تارت و ژله با چغندر پخته شده، می‌تواند طعم مطلوبی را به همراه داشته باشد.

البته توصیه می‌کنیم حتما برای آبگیری میوه و سبزیجات ترکیبی از چغندر نیز در کنار آنها استفاده کنید؛ طعم شیرین و بسیار متفاوتی حاصل خواهد شد. به ویژه ترکیب آب چغندر با آب هویج موجب دفع سنگ صفرا نیز خواهد شد.

نکته مهم در مورد آب چغندر به این موضوع مربوط می‌شود که نیترات موجود در آب چغندر ممکن است در مجاورت با هوا و باکتری‌های موجود در هوا، به نیتریت اسید تبدیل شود. از این رو برای دور ماندن از عوارض نیتریت اسید بهتر است آب چغندر را تازه مصرف کرد و آنرا برای مدت طولانی نگهداری نکرد.

مطلب پیشنهادی
خواص پونه کوهی برای لاغری (سلامت بدن + زیبایی پوست و مو)

ممنوعیت‌های مصرفی و عوارض احتمالی چغندر

با توجه به خواص چغندر اکثر افراد در پی استفاده از آن به عنوان میان وعده‌ای مفید خواهند بود. اما برای استفاده از چغندر موارد زیر را باید در نظر داشت:

  • به دلیل قند بالایی که دارد بهتر است بیماران مبتلا به دیابت یا قند خون بالا تا جای ممکن از مصرف آن خودداری کنند
  • به دلیل داشتن فیبر ممکن است مصرف بیش از حد آن دل‌پیچه و دل‌درد را به همراه داشته باشد
  • در موارد بسیار نادر ممکن است خارش و بروز علائم حساسیت‌زا را در پی داشته باشد
  • افراد مبتلا به سوءهاضمه باید در رابطه با مصرف آن از متخصصین جویا شوند

مطالب مرتبط با خواص چغندر قند

خلاصه‌ای از خواص چغندر قند

چغندر دو نوع دارد که یکی از آنها لبو و دیگری چغندر قند است. در این متن به بررسی خواص چغندر قند پرداختیم که برای مواردی مانند پیشگیری از سرطان، تقویت بدن، بهبود بینایی، بهبود اشتها، استحکام استخوان‌ها و گزینه‌های دیگری که بیان شد، بسیار مفید است.
این ماده غذایی برای دوران بارداری نیز تکامل سیستم عصبی جنین را در پی دارد اما به دلیل قند بالا باید با احتیاط مصرف شود.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

‫6 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *