سنگ لوزه چیست؟ (راهکارهای درمان خانگی و پزشکی)
سنگ لوزه در اثر گیر افتادن ذرات غذا و مخاط در حفره های کوچک لوزه ایجاد می شود. این مواد موجب ایجاد تجمع باکتری و عفونت در لوزه می شوند و از این رو دهان بوی بسیار بدی پیدا می کند. البته زمانی که این عفونت ها بیشتر شوند موجب تورم و درد می شوند.
این رسوبات زمانی که کوچک هستند با راهکارهای خانگی درمان می شوند. اما اگر سنگ های لوزه پیشرفت کنند موجب درد های مزمن می شود که در این مرحله نیاز است به پزشک مراجعه کنید.
سنگ لوزه چیست؟
سنگ لوزه یا لوزه های سنگی شده رسوبات سختی هستند که به رنگ زرد یا سفید در لوزه ها یا درون آن ها قرار گرفته اند. اغلب افرادی که دچار این مشکل شده اند متوجه وجود این سنگ ها نمی شوند.
دیده شدن این رسوبات اغلب کار آسانی نیست، چرا که بیشتر آن ها بسیار ریز هستند. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم اندازه این سنگ ها می تواند به کوچکی یک دانه برنج یا به بزرگی یک حبه انگور باشد.
وجود این سنگ ها در لوزه اغلب باعث به خطر افتادن سلامتی نخواهد شد و عوارض بسیار جدی نخواهد داشت. با این حال این رسوبات در لوزه یا درون آن می تواند پیشرفت کند و موجب تورم در ناحیه لوزه شود. همچنین در بیشتر زمان ها این امر موجب بوی بسیار نامطبوع در دهان می شود.
چه عواملی باعث ایجاد سنگ لوزه می شوند؟
لوزه های شما از حفره ها و تورفتگی هایی تشکیل شده است که آن را کریپت لوزه (دخمه های لوزه ای) می نامند. در این حفره ها این امکان وجود دارد موادی مانند بقایای سلول های مرده، مخاط غلیظ، بزاق و مواد غذایی به دام بیفتند و کم کم روی هم انباشته شوند.
در نتیجه ی این اتفاق موادی که در این حفره ها جمع شده اند به مرور موجب تجمع باکتری و عفونت در آن ناحیه می شود. این اتفاق موجب ایجاد بوی نامطبوعی می شود.
با گذشت زمان این مواد عفونت و باکتری های جمع شده، به صورت رسوبات سخت یا سنگ لوزه در می آیند. البته باید به این نکته اشاره کنیم این رسوبات و سنگ ها می تواند به صورت تکی یا چندتایی ایجاد شوند. دلایل احتمالی لوزه های سنگی عبارتند از:
- بهداشت نامناسب دهان و دندان
- لوزه های بزرگ
- مسائل مزمن سینوس
- لوزه مزمن (لوزه های ملتهب)
علائم سنگ لوزه چیست؟
اگرچه دیدن بیشتر سنگ لوزه ها بسیار دشوار است. اما اگر فردی دچار این رسوبات لوزه ها شود علائم قابل توجهی از خود نشان خواهد داد. شایع ترین نشانه های این عارضه شامل موارد زیر می باشد:
- بوی بد دهان
- گلو درد
- مشکل در بلعیدن
- گوش درد
- سرفه های مداوم
- لوزه های متورم
- مشکل در تنفس
- بقایای سفید یا زرد روی لوزه
- احساس انسداد در بالای گلو
نکته: سنگ های کوچک لوزه که بیشتر از سنگ های بزرگ در لوزه ایجاد می شوند ممکن است هیچ علائمی ایجاد نکنند.
نحوه پیشگیری از سنگ و رسوبات لوزه
اغلب افرادی که دچار سنگ لوزه شده اند امکان آن که مجدد این رسوبات در حفره های لوزه ایجاد شود بسیار بالا است. اما خوشبختانه راهکارهای بسیار ساده ای وجود دارد که می توانید از ایجاد این رسوبات پیشگیری کنید. این راهکار ها شامل موارد زیر می باشد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- تمیز کردن باکتری های پشت زبان هنگام مسواک زدن
- ترک کردن سیگار
- غرغره با آب نمک
- نوشیدن مقدار زیادی آب برای هیدراته ماندن بدن
آشنایی با درمان های سنگ لوزه
بیشتر سنگ لوزه هایی که ایجاد می شوند بی خطر هستند و سلامت را دچار مشکل نخواهند کرد. اما بسیاری از افرادی که دچار این عارضه شده اند تمایل دارند تا این رسوبات را از لوزه خود از بین ببرند. چرا که این رسوبات موجب بوی بد دهان می شوند یا می توانند باعث ناراحتی های دیگر شود.
1. درمان سنگ لوزه با غرغره کردن
یکی از راه های ساده درمان سنگ لوزه غرغره با آب نمک است. غرغره شدید با آب نمک می تواند ناراحتی های گلو را تا میزان چشمگیری کاهش دهد. همچنین این کار می تواند به تخلیه رسوبات گیر کرده در حفره های لوزه کمک کند.
استفاده مکرر از آب نمک همچنین این شرایط را ایجاد می کند تا تغییرات مثبت شیمیایی در دهان رخ دهد. از طرفی آب نمک باعث می شود تا از شر بوی نامطبوع دهان که ناشی از وجود سنگ در لوزه است خلاص شوید.
2. سرفه کردن
از دیگر درمان های ساده و موثری که می تواند به درمان و خلاص شدن شما از سنگ لوزه کمک کند این می باشد که سرفه های پرانرژی و محکم انجام دهید. این روش باعث می شود رسوباتی که به لوزه چسبیده اند شل شوند و سپس به مرور از آن ناحیه کنده شوند.
3. برداشتن دستی رسوبات لوزه
برداشتن سنگ لوزه توسط خودتان با کمک وسایلی مانند مسواک به هیچ عنوان توصیه نمی شود. لوزه های شما از بافت های بسیار ظریفی تشکیل شده اند در نتیجه این مسئله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بیار با احتیاط با آن ها رفتار کنید.
از بین بردن رسوبات لوزه با روش دستی بسیار خطرناک است و می تواند منجر به عوارضی مانند خونریزی و عفونت گلو شود. اما اگر می خواهید با این روش سنگ های قابل دیدن را از لوزه جدا کنید بهتر است از گوش پاک کن یا وسایل نرم دیگر کمک بگیرید.
نکته: به خاطر داشته باشید در صورت پیشرفت و بزرگ شدن سنگ ها یا ایجاد علائم بیشتر برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
4. کریپتو لیزر لوزه
روش کریپتو لیزر لوزه برای از بین بردن حفره هایی که رسوب و سنگ لوزه در آن ها تشکیل می شود استفاده می کنند. این نوع روش درمانی برای بهبود لوزه با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. همچنین دوران نقاهت تا زمان بهبود کامل در بیشتر زمان ها بسیار کوتاه است.
5. کریپتو لیز کوپلاسیون
در روش درمانی کریپتو لیز کوپلاسیون از هیچ حرارتی استفاده نمی کنند. در عوض در این روش درمانی امواج رادیویی یک محلول نمکی را به یون های باردار تبدیل می کنند. این یون ها می توانند بافت را همانند لیزر برش دهند.
با روش درمانی کریپتو لیز کوپلاسیون حفره ها و تورفتگی هایی که موجب ایجاد سنگ لوزه می شود را بسیار کاهش و کوچک می کند. همچنین با این درمان هیچ سوزشی را حس نخواهید کرد.
6. جراحی لوزه
انجام جراحی لوزه برای برداشتن قسمتی از لوزه است. در این روش درمانی ممکن است پزشک جراح برای برداشتن بافت از چاقوی جراحی، لیزر یا دستگاه کوپلاسیون استفاده کند.
انجام جراحی لوزه برای درمان سنگ لوزه بسیار بحث برانگیز است. اغلب پزشکان زمانی عمل لوزه را برای رسوبات لوزه توصیه می کنند رسوبات و سنگ ها بسیار بزرگ باشند و روش های درمانی دیگر پاسخگوی بهبود آن ها نباشند.
7. مصرف آنتی بیوتیک
در برخی از موارد پزشکان از آنتی بیوتیک ها برای مدیریت پیشرفت رسوبات و سنگ لوزه استفاده می کنند. استفاده از داروهای آنتی بیوتیک موجب کاهش تعداد باکتری هایی که نقش اصلی در رشد و نمو سنگ لوزه دارند خواهد شد.
اما نقطه ضعفی که مصرف آنتی بیوتیک ها برای درمان این عارضه دارند این می باشد که آن ها عامل اصلی ایجاد سنگ و رسوب لوزه را درمان نمی کنند. همچنین مصرف آن ها عوارض جانبی بالقوه خاص خود را نیز دارد.
همچنین این را به یاد داشته باشید نباید از آنتی بیوتیک ها طولانی مدت استفاده کنید، چرا که موجب ضعف سیستم ایمنی بدن می شود. در نتیجه با قطع کردن این دارو احتمال بازگشت رسوب و سنگ بیشتر خواهد شد.
عوارض سنگ لوزه چیست؟
در حالی که عوارض ناشی از سنگ لوزه بسیار نادر است. اما یکی از جدی ترین عوارضی که ممکن است در اثر سنگ های لوزه ایجاد شود عفونت های شدید و عمیق لوزه است. این عفونت ها می تواند منجر به آبسه در ناحیه لوزه و اطراف آن شود.
سنگ های بزرگ لوزه می توانند به بافت نرمال لوزه آسیب برسانند و عملکرد درست آن ها را با اختلال روبرو کند. این مسئله می تواند منجر به تورم، التهابات و عفونت های قابل توجه شود.
نکته: سنگ های لوزه که به عفونت های لوزه مرتبط هستند؛ ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
چگونه سنگ لوزه را در خانه از بین ببریم؟
اغلب وقتی برای اولین بار متوجه سنگ لوزه خود شدید و کوچک هستند. در نتیجه این امکان وجود دارد بتوانید با روش های درمانی خانگی و طبیعی این رسوبات را از بین ببرید.
باکتری ها و عفونت عامل اصلی بیماری در پشت سنگ های لوزه هستند. در نتیجه می توانید از درمان های ضد باکتریایی و ضد التهابی برای از بین بردن آن ها کمک بگیرید.
1. سرکه سیب برای درمان سنگ لوزه
برای درمان خانگی سنگ لوزه می توانید مقداری سرکه سیب یا هر سرکه ای که در دسترس دارید را با آب رقیق کنید و آن را محک غرغره کنید.
سرکه به دلیل محتوای اسیدی که دارد قادر می باشد سنگ و رسوبات انباشته شده در حفره های لوزه را تجزیه کند. از طرفی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد می تواند درمان مناسبی برای از بین بردن عفونت و باکتری ها باشد.
2. سیر و درمان رسوبات لوزه
سیر یکی از خوراکی هایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدعفونی کنندگی بالایی دارد. این مسئله باعث می شود از آن به عنوان یکی از درمان های خانگی سنگ لوزه استفاده کرد.
شما می توانید مقداری سیر را در آب ولرم قرار دهید و پس از گذشت 15 دقیقه آب آن را غرغره کنید. این گونه ترکیبات سیر با قدرت بالایی می تواند عفونت و باکتری های ایجاد شده را از بین ببرد.
3. استفاده از انگشت
اگر می توانید سنگ لوزه را ببینید این امکان وجود دارد که بتوانید آن را با انگشت بردارید. شما می توانید با فشار دادن آرام لوزه توسط انگشت رسوب ایجاد شده روی آن را از بین ببرید.
اما به خاطر داشته باشید این کار را بسیار دقیق و با احتیاط انجام دهید. چرا که در صورت تهاجمی یا بزرگ بودن سنگ این امکان وجود دارد باعث پیشرفت عفونت در آن ناحیه شوید.
همچنین نکته ی دیگری که باید رعایت کنید آن است که پس از برداشتن سنگ از روی لوزه سریع آب نمک یا مخلوط آب نمک آبلیمو غرغره کنید.
نکته: این کار نباید انجام دهید. مگر تا زمانی که سنگ به راحتی قابل دسترسی و اندازه ی آن بسیار باشد.
4. استفاده از برخی روغن ها
برخی از روغن ها خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارند. به عنوان مثال روغن سیر، روغن دزد و روغن گیاه بادرنجبویه دسته ای از این روغن ها هستند.
این دسته از روغن ها ممکن است قادر باشند به کاهش یا از بین بردن سنگ لوزه کمک کنند. برای استفاده از این روغن ها تنها کافیست یک مسواک نو برداشته و مقدار بسیار کمی از این روغن ها را بر روی مسواک بریزید. سپس به آرامی لوزه ها را به روغن آغشته کنید.
نکته: دستورالعمل های مربوط به هر روغن خاص را حتماً دنبال کنید.
نکته: به دلیل بالا بودن میزان باکتری و عفونت مسواک را بعد از پاک شدن رسوبات دور بیندازید. همچنین مراقب باشید به دیگر قسمت های دهان برخورد نداشته باشد.
5. استفاده از ماست
خوردن ماست های حاوی پروبیوتیک می تواند به شما در درمان سنگ لوزه کمک چشمگیری کند. این نوع ماست ها حاوی ترکیباتی هستند که می توانند باکتری های ایجاد شده از تجمع رسوبات را خنثی کنند.
6. خوردن سیب
از دیگر خوراکی های بسیار خوشمزه ای که می تواند کمک موثری به درمان سنگ لوزه باشد سیب است. سیب دارای خاصیت اسیدی است. در نتیجه این امر موجب می شود سنگ و رسوبات را در خود به مرور حل کند.
از طرفی سیب دارای ترکیباتی است که می توانند باکتری های ناشی از ایجاد رسوبات لوزه را از بین ببرند. در نتیجه سریع تر شاهد بهبودی سریع تری خواهید بود
7. خوردن هویج
جویدن هویج به افزایش بزاق و تولید فرایندهای طبیعی ضد باکتری کمک می کند. در نتیجه این امر ممکن است به کاهش یا به از بین بردن رسوبات و سنگ لوزه کمک شایانی خواهد کرد.
8. خوردن پیاز
تحقیقات و بررسی ها نشان داده است که پیاز دارای خواص ضد باکتریایی قوی است. گنجاندن این سبزی در رژیم غذایی ممکن است به جلوگیری یا از بین بردن سنگ لوزه کمک شایانی کند.
نکته: بیشتر این درمان های طبیعی ممکن است فقط روی سنگ های لوزه بسیار کوچک کار کنند یا به جلوگیری از وقوع آن ها کمک کنند.
در آخر:
سنگ لوزه یکی از مشکلاتی است که به دلیل گیر افتادن غذا در حفره های گلو ایجاد می شود. ای امر ابتدا موجب بوی بد دهان و سپس موجب درد و تورم در ناحیه لوزه ها می شود.
شما می توانید با رعایت بهداشت دهان و برخی از راهکار ها جلوی ایجاد این عارضه را بگیرید. همچنین تا زمانی که این سنگ ها کوچک هستند می توانید با درمان های خانگی آن را درمان کنید.
منبع:
Healthline
Healthline