دهان و دندان

جرم گیری دندان با چه روش‌هایی است؟ 6 راه خانگی موثر

جرم گیری دندان چه ضرورتی دارد؟ آیا به دندان‌ها آسیب می‌زند؟ نحوه انجام آن چگونه است؟ آیا با این روش می‌توان دندان‌هایی سالم داشت؟ برای اینکه از این موضوع‌ها باخبر شوید و اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید با ادامه مطلب همراه باشید.

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان راهکاری متفاوت با سفید کردن دندان دارد هر چند که گاهی هدف از هر دو فرایند زیباسازی دندان‌ها است. این موضوع زمانی ضروری قلمداد می‌شود که علاوه بر زیبایی ظاهری دندان‌ها، سلامت دندان‌ها نیز به خطر افتاده باشد.

بهداشت دهان و دندان از ضرورت بالایی برخوردار است. پلاک‌های میکروبی، جرم و رسوب روی دندان‌ها سبب کوتاه شدن عمر دندان‌ها خواهد شد. این موضوع علاوه بر تشدید خطر پوسیدگی دندان‌ها، می‌تواند مواردی از قبیل التهاب لثه، حساسیت دندان و لثه به دمای غذا و همینطور بوی بد برای دهان را به دنبال داشته باشد.

جرم گیری دندان شامل فرایندی می‌شود که توسط پزشک یا در مواردی با راهکارهای خانگی انجام می‌شود تا جرم روی دندان و لثه، برداشته شود. با انجام این فرایند در فرم و شکل اصلی دندان تغییری ایجاد نمی‌شود و فقط رنگدانه‌ها یا پلاک‌هایی که روی دندان قرار گرفته‌اند حذف می‌شوند. هدف از این کار نمایان شدن رنگ واقعی دندان‌ها محسوب می‌شود و فرایندی برای سفید کردن دندان‌ها انجام نخواهد شد.

مطلب پیشنهادی
تقویت لثه با 6 خوراکی بسیار موثر و راهکارهای آسان خانگی

چرا دندان‌ها به جرم‌گیری نیاز دارند؟

حتی بزاق دهان و باکتری‌های موجود در آن نیز ممکن است سبب ایجاد جرم روی دندان‌ها شود؛ این موضوع در صورتی است که حتی بهداشت دهان و دندان نیز رعایت شود. پلاک‌هایی که با خوردن مواد غذایی روی دندان‌ها باقی می‌مانند به مرور زمان به جرم تبدیل می‌شوند و به صورت لایه نازکی روی دندان را می‌پوشانند.

جرم گیری دندان چیست؟

با ایجاد پلاک‌های میکروبی ممکن است اسید ترشح شده و سلامت مینای دندان را تحت تاثیر قرار دهد. با مهیا شدن شرایط این پلاک‌ها طی مرور زمان انباشته خواهند شد. این انباشته شدن پلاک‌ها سبب بروز جرم روی سطح دندان‌ها می‌شود.

این روند زمان زیادی را پشت سر خواهد گذاشت طوری که فرد متوجه جرم ایجاد شده روی دندان‌ها نخواهد شد. عواملی وجود دارند که سبب تشدید ایجاد جرم روی دندان‌ها می‌شوند و شامل گزینه‌های زیر است:

  • مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند چای و قهوه بیش از حد
  • سیگار و دخانیات
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا مسواک نکردن منظم دندان‌ها
  • بزاق کم، چسبندگی بزاق، خشکی بیش از حد و طولانی مدت دهان
  • بی‌نظمی دندان‌ها که برای رفع آن و پیشگیری از بروز مجدد باید از ارتودنسی کمک گرفت
مطلب پیشنهادی
درد دندان در بارداری و آشنایی با علت آن + درمان خانگی

جرم گیری دندان چه روش‌هایی دارد؟

برای انجام جرم‌گیری راهکارهای متعددی در نظر گرفته شده است. وقتی به پزشک برای جرم گیری مراجعه می‌شود، 2 راهکار توسط پزشک برای جرم گیری دندان پیش گرفته خواهد شد که بسته به نیاز دندان‌های فرد ممکن است متفاوت باشد.

1. جرم گیری سطحی یا دستی دندان

این راه برای جرم گیری سطحی دندان به کار برده می‌شود. جرم روی دندان‌ها در حدی است که با این روش می‌توان آنها را از بین برد. این روش را برای دندان‌هایی که جرم کمی روی آنها را پوشانده است به کار می‌برند و معمولا به صورت دستی با ابزار توسط پزشک برداشته خواهند شد.

2. جرم گیری با دستگاه

در این روش دستگاه‌های اولتراسونیک به کار گرفته می‌شوند که جرم زیادی از روی دندان‌ها را حذف می‌کنند. در ابتدا اسپری مخصوص به دندان‌ها پاشیده شده و در پی آن به وسیله ضربات بسیار آروم توسط دستگاه جرم‌ها زدوده می‌شوند.

مطلب پیشنهادی
ارتودنسی دندان‌ها چیست؟ نکات بسیار مهم + انواع و مراقبت

روشی بدون درد است برای افرادی که جرم زیادی روی دندان‌های آنها را پوشانده است. با این روش آسیبی به مینای دندان وارد نخواهد شد و در پی آن لازم است تا نکاتی از جمله عدم مصرف نوشیدنی و غذای سرد یا گرم برای یک یا چند روز رعایت شود که به طور کامل توسط پزشک توضیح داده خواهد شد.

آیا جرم گیری دندان به مینای دندان آسیب می‌زند؟

یکی از دغدغه‌های افراد حفظ سلامت دندان‌ها در مقابل جرم‌گیری است. بزرگترین آسیبی که برای دندان‌ها وجود دارد، جرم و پلاک روی آنها است. با جرم گیری می‌توان طول عمر دندان‌ها را افزایش داد و از پلاک‌های میکروبی خلاص شد.

گاهی ممکن است با انجام جرم گیری دندان برای مدت چند روز دندان‌ها نسبت به سرما و گرما حساس شوند که این موضوع به دلیل رفع جرم روی آنها است و به دلیل ایجاد آسیب به مینای دندان یا آسیب به لثه ایجاد نشده است. جرم روی دندان مانند عایقی برای سرما گرما عمل می‌کند که در روزهای ابتدایی بعد از جرم گیری حساسیت دندان‌ها بالا خواهد رفت.

مطلب پیشنهادی
عمر مینای دندان را با 11 راهکار ساده افزایش دهید

مراجعه برای جرم گیری دندان چند وقت یکبار ضروری است؟

با رعایت بهداشت دهان و دندان نیاز به جرم گیری در فواصل زمانی طولانی ایجاد خواهد شد. وقتی یک مرتبه جرم گیری عمقی انجام شود دیگر نیازی به مراجعات مکرر برای جرم گیری عمیق نیست. با مراجعه هر 6 ماه یک مرتبه به پزشک فرد متوجه خواهد شد که دندان‌ها نیاز به جرم گیری دارند یا خیر. در صورت نیاز معمولا به صورت دستی برطرف خواهد شد.

معمولا یک مرتبه در سال برای افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت می‌کنند لازم است تا جرم گیری سطحی انجام شود. این موضوع در صورتی است که گاهی ضرورتی برای انجام آن نیست اگر با دقت و صحیح بهداشت دهان و دندان رعایت شود.

از کجا بدانیم دندان‌ها نیاز به جرم گیری دارند؟

  1. برجسته ترین نشانه جرم دندان وجود لکه‌های زرد و قهوه‌ای است
  2. در موارد تشدید جرم روی دندان‌ها بوی نامطبوع از دهان و دندان ایجاد خواهد شد
مطلب پیشنهادی
همه چیز درباره ی وارنیش فلوراید + نحوه ی استفاده از آن

آیا راهکارهای خانگی برای جرم گیری دندان وجود دارد؟

برخی از محلول‌های شوینده و یا خمیر دندان‌های موجود در داروخانه‌ها برای جرم‌گیری دندان مناسب هستند. روش استفاده از آنها به طور کامل روی بسته بندی توضیح داده شده است اما به این نکته توجه داشته باشید که از این مواد شوینده به اعتدال مصرف شود تا فلوراید موجود در آنها به دندان آسیب کمتری وارد کند.

جرم گیری دندان در خانه

در مواردی که جرم بیش از حد روی دندان‌ها را بپوشاند ممکن است سبب بروز بیماری پریودنتال لثه و یا پوسیدگی دندان خواهد شد که لازم است حتما از پزشک متخصص در این زمینه کمک گرفت. اما راهکارهایی وجود دارند که به کمک آنها می‌توان از بروز جرم روی دندان پیشگیری کرد و جرم گیری سطحی از روی دندان‌ها انجام داد که در ادامه آنها را برایتان معرفی خواهیم کرد.

جرم گیری دندان با جوش شیرین

مقدار مساوی از جوش شیرین و نمک را در ظرف کوچکی ریخته و مسواک خود را کمی با آب خیس کنید. حالا مسواک را درون ترکیب جوش شیرین و نمک بزنید و دندان‌ها را یک به یک با مسواک ماساژ دهید.

مطلب پیشنهادی
خونریزی لثه چرا ایجاد می‌شود؟ 10 راه موثر برای درمان

به مدت 5 دقیقه زمان صرف کنید تا تمام دندان‌هایتان کاملا جرم گیری شوند. سپس دندان‌ها را با آب ولرم آب بکشید و می‌توانید با کمی روغن نارگیل آنها را چرب کنید تا از خاصیت آنتی اکسیدانی آن بهره مند شوید.

ترکیب آلوئه ورا و گلیسیرین

جوش شیرین، گلیسیرین و ژل آلوئه ورا را با یکدیگر مخلوط کنید. این یک ترکیب خوب برای جرم گیری دندان است. از این خمیر دندان طبیعی برای مسواک زدن دندان‌هایتان هر 3 روز یک مرتبه استفاده کنید تا پس از گذشت مدتی شاهد جرم گیری دندان‌هایتان باشید.

جویدن انجیر

جویدن 3 عدد انجیر بعد از هر وعده غذایی می‌تواند به ترشح بزاق بیشتر منجر شود. از این طریق جرم کمتری روی دندان‌ها باقی خواهد ماند.

دهانشویه هیدروژن پراکسید

نصف فنجان آب را با 1 قاشق غذاخوری هیدروژن پراکسید ترکیب کنید. این محلول را به مدت 2 دقیقه بعد از هر بار مسواک زدن در دهان خود بچرخانید و بعد از آن به خوبی با آب، دهان خود را آب بکشید.

مطلب پیشنهادی
آبسه دندان چه علائمی دارد؟ (7 درمان خانگی و پزشکی)

روغن نارگیل برای جرم گیری دندان

یکی از روغن‌های طبیعی که شامل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی برجسته‌ای است، روغن نارگیل است. این روغن را حداقل 3 مرتبه در هفته به مدت 10 دقیقه در دهان خود بچرخانید.

استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین C

گوجه، لیموترش و توت فرنگی از جمله مواد خوراکی هستند که سرشار از ویتامین C هستند. از این سه میوه برای مسواک زدن دندان‌ها استفاده کنید تا جرم دندان‌ها از بین رود. با این کار علاوه بر جرم گیری می‌توان به حذف باکتری‌های دهان و دندان و همینطور رفع پوسیدگی دندان پرداخت. 5 الی 7 دقیقه آب این میوه‌ها را روی دندان خود نگه دارید و مسواک زده و دهان را آب بکشید.

برای نتیجه بهتر می‌توانید از ترکیب آنها با جوش شیرین و مسواک کردن دندان با این خمیر بهره بگیرید.

مزایای جرم گیری دندان چیست؟

  • پیشگیری از بروز پوسیدگی برای دندان‌ها
  • کاهش التهابات لثه و خونریزی از آنها
  • سفید شدن دندان‌ها
  • رفع بوی بد دهان
  • پیشگیری از عفونت لثه، دندان و پخش شدن آن در بدن
مطلب پیشنهادی
دندان عقل (ترمیم پوسیدگی + کشیدن و مراقبت بعد از آن)

نکات تکمیلی

رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند تا مقدار چشمگیری در از بین رفتن دندان‌ها جلوگیری کند و طول عمر آنها را افزایش دهد. در این متن به نکات مهمی در زمینه جرم گیری دندان پرداختیم تا بتواند در این زمینه یاری رسان باشد.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *